8 Mart 2018 Perşembe

KÖK REZENELİ BULGUR PİLAVI

Rezeneli bulgur pilavı tarifi
Rezeneli bulgur pilavı nasıl yapılır
Kök rezeneli bulgur pilavı tarifi
     Yabani rezene son yıllarda satılmaya başlansa da yıllardır arapsaçı tüketmeye alışık olanlar için pek de yabancı bir lezzet değil, hatta yabani arapsaçını yoğun aromasından dolayı tüketemeyenler için alternatif bile olabilir. Besleyici değeri çok yüksek kök rezeneye manavda rastlayınca aldım ve ne zamandır aklımda olan rezeneli bulgur pilavını hem köklerini hem de yeşil taze dal kısımlarını kullanarak pişirdim.
Malzemeler: 
  • 1 adet orta boy kök rezene 
  • 2 su bardağı bulgur 
  • 5 su bardağı sıcak su 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2-3 adet sivri biber 
  • 3-4 yemek kaşığı kışlık domates püresi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Taze rezenenin kök kısmı yıkanıp küp küp doğranır.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar, küp doğranmış rezene kökleri ve sivri biberler zeytinyağında yumuşayana kadar çevrilir.
  • Yumuşayınca domates püresi ve rezenenin yeşil kısımları da doğranıp eklenir.
  • Yıkanıp süzülmüş bulgur yağda biraz çevrilip, sıcak suyu ve tuzu eklenir.
  • Suyunu çekip göz göz olunca ilk sıcaklığı geçinceye kadar demlenmeye bırakılıp sonra servis edilir.

7 Mart 2018 Çarşamba

YABAN MERSİNİ REÇELİ

Yaban mersini reçeli tarifi
Yaban mersini reçeli nasıl yapılır
     Yaban mersininin sağlık için faydalarını okudukça pazardan az da olsa yaban mersini alıyorum. Cheescake, kek ve kurabiyelere de eklediğim yaban mersininden bu defa reçel de yaptım. Yaban mersini çok olgun olmayınca ben reçeli yaparken su da ekledim ama siz olgunluk derecesine göre su miktarını azaltabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı yaban mersini 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su  
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı: 
  • Toz şeker ve su derin bir kapta karıştırılıp, şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Yaban mersinleri ayıklanıp, yıkanıp, kurulanarak tencereye eklenir.
  • Önce harlı sonra kısık ateşte reçel kıvamını alana kadar kaynatılır.
  • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu da eklenir.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.

6 Mart 2018 Salı

SALLAMA SALATASI

Sallama salatası tarifi
Sallama salatası nasıl yapılır
Cibes sallaması tarifi
Cibes sallaması nasıl yapılır
     Edremit körfezi civarında sallama olarak bilinip, satılan bu oldukça büyük boy cibes benzeri sebzelerin başka hiç bir yerde satıldığını görmediğim gibi internette araştırmama rağmen sallama ile ilgili hiç bir tarife de rastlamadım. Sadece yerel bir gazetede sallama adı geçen çok küçük bir haber yapılmış ve Edremit Körfezi  etrafındaki ilçelerde satıldığı belirtilmiş. Sallama bulabilirseniz en az cibes kadar lezzetli olan sallamanın haşlama suyundan ve bir kaç parça yapraklarından da ayırarak çorbasını da yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 2-3 adet sallama 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Sallamaların dıştan iki üç yaprağı kopartılıp, iç kısımlarına da su girecek şekilde iyice yıkanır.
  • Derin bir tencerede su kaynatılıp, çatala gelecek büyüklükte doğranmış sallamalar atılır.
  • Kök kısımları yumuşadığında süzgece alınıp, suyu süzdürülür.
  • Suyundan çorba yapılacaksa suyu ayrı bir kaba alınır.
  • Sallamalar servis tabağına yayılıp, zeytinyağı, tuz ve limon karışımından oluşan sosu dökülerek ılık servis edilir.

5 Mart 2018 Pazartesi

ÇİKOLATALI CUPCAKE

Çikolatalı cupcake tarifi
Çikolatalı cupcake nasıl yapılır
Cupcake tarifi
     Çay saatlerinde veya davetlerde tatlı ve pasta yerine geçecek lezzette ve görsellikteki tek kişilik porsiyonluk minik pastacıkları yapmayı da yemeyi de çok seviyorum. Bu defa çikolatalı ganaj hazırlayıp, çikolatalı cupcake yaptım. Siz de aynı tarifle çikolatalı veya istediğiniz bir krema ile süsleyebilir yada sade olarak da servis edebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2,5 su bardağı un 
İçine:
  • 1 poşet krem şanti
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı damla çikolata
Kreması:
  • 200 gram bitter çikolata 
  • 200 gram süt kreması

Yapılışı: 
  • Çikolata ince ince kıyılır.
  • Süt kreması sos tenceresinde kaynatılmadan parmak yakmayacak ısıda ısıtılır.
  • Isınan kremanın içine çikolata kırıntıları atılıp hiç pütür kalmayıncaya kadar iyice karıştırılır.
  • Hazırlanan ganaj oda sıcaklığına gelince sıkma torbasına konulup, buzdolabına konulup bekletilir.
  • Başka bir kapta oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip, mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Yoğurt ve zeytinyağı da eklenip, çırpmaya devam edilir.
  • Elenmiş un, kabartma tozu da eklenip mikserle bir iki kez çevrilir veya kaşıkla karıştırılır.
  • Kağıt cupcake kalıplarının üzerinden birer parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • Cupcakeler soğuduktan sonra üstlerinden bir parça kapak çıkartılıp içine damla çikolatalı krem şanti sıkılıp kapak geri kapatılır.
  • Önceden hazırlanan ganaj cupcakelerin üzerine sıkılır.

4 Mart 2018 Pazar

FIRINDA YOĞURT MAYALAMA

Yoğurt tarifi
Fırında yoğurt nasıl mayalanır
Evde yoğurt nasıl yapılır
Yoğurt nasıl mayalanır
     Hazır satılan yoğurtlar hakkında bu kadar kötü şeyler yazılıp çizilmediği oğlumun bebeklik dönemlerinde de siteye gelen sütçüden organik olduğuna inandığımız süt alarak haftalık tüketeceğimiz kadar yoğurdumuzu evde kendim yapıyordum. O zamanlar sütü kaynattıktan sonra istenen sıcaklığa gelen sütü tek bir kabın içinde bir kaşık yoğurtla mayalayıp, kalınca bir battaniye ile sarıp sarmalayıp sabaha kadar bekletip buzdolabına koyuyordum. Önceleri tek bir kapta, sonra üç dört cam kavanozda şimdilerde ise Ankara'dan hatıra sakladığım dört eski ( AOÇ ) Atatürk Orman Çiftliği'nin cam yoğurt  kaplarına mayalıyorum. Sonra fırında mayalama diye daha kolay bir yöntem öğrenince yoğurt mayalama şeklini değiştirdim. Sütçüden aldığımız sütü kaynatıp istenen ısıya getirdikten sonra mayalarken, kolay ve hızlı mayalanması için bir tutam toz şeker, ekşimeyi geciktirip cıvık olmaması için de bir tutam tuz ekleyerek öğrendiğim yeni usulle kapaklarını kapatmadan soğuk fırına koyup, yedi saat kadar beklettikten sonra kapaklarını kapatıp buzdolabında saklıyorum. 
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 1 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 tutam toz şeker 
  • 1 tutam tuz 

Yapılışı:
  • Süt ince bir tülbent veya süzgeçten süzülüp, dibinin tutmaması için kalın tabanlı derin bir tencereye alınır.
  • Tencerenin kapağı açık olarak taşırmadan, karıştırarak kaynatılır.
  • Kaynama başladıktan on beş dakika sonra ocak kapatılıp, süt ılımaya bırakılır.
  • Yoğurt mayalayacağımız kaplara birer yemek kaşığı maya için yoğurt ve birer çimdik tuz ve toz şeker konulup, iyice karıştırılır.
  • Hava sıcaklığına bağlı olarak yaklaşık bir saat kadar sonra serçe parmağınızı sütün içine sokup, beş altı saniye beklettiğinizde parmağınızı hafif yakacak sıcaklığa gelince bir kaç kaşık süt daha önce maya koyduğumuz kaplara paylaştırılıp, iyice karıştırılır.
  • Kalan süt, kapların üzerinde bir iki parmak boşluk kalıncaya kadar doldurulur.
  • Kaplar soğuk ısıtılmamış fırına konulup, fırının kapağı kapatılıp kendi sıcaklığı ile yoğurdun mayalanması sağlanır.
  • 7-8 saat kadar soğuk fırında bırakıldıktan sonra, kapakları kapatılarak buzdolabına konulur.
  • Tercihen buzdolabında bir gün bekletilip, iyice sertleşmesi sağlanarak tüketilir. 

3 Mart 2018 Cumartesi

PUF POĞAÇA

Puf poğaça tarifi
Puf poğaça nasıl yapılır
İnstant  mayalı tarifler
     Hafta sonlarında ne kadar çok işim olursa olsun herhangi bir hamurişi, kurabiye yada kek yapmazsam eksiklik hissediyorum, bu çalıştığım yıllardan kalma bir alışkanlık sanıyorum. Şimdilerde fazla hamurişi tüketmemeye çalışsam da evde her zaman atıştırmalık bir şeyler olsun istiyorum. Bu minik rulo poğaçalar adı üstünde puf puf yumuşacık, ben iç malzemesi olarak lor kullandım ama siz istediğiniz bir iç malzemesi ile yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket Dr. Oetker instant maya 
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3,5-4 su bardağı un 
  • 100 gram tereyağı
  • 250 gram kaşar loru
  • 1 demet maydanoz
  • Susam

Yapılışı:
  • Yumurtalardan birinin sarısı üstlerine sürmek için ayrılır.
  • Derin bir kabın içinde yumurtalar, zeytinyağı, süt, toz şeker, instant maya, tuz ve elenmiş un azar azar eklenerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp, yarım saat kadar mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur unlanmış tezgahta merdane ile büyükçe bir daire olarak açılır.
  • Önce dörde sonra her parça tekrar dörde kesilerek on altı adet üçgen parça elde edilir. 
  • Her parçaya boydan boya oda sıcaklığında tereyağ sürülür.
  • Üçgen parçaların geniş kısmına lorlu maydanozlu karışımdan konulup minik rulolar sarılır.
  • Minik rulolar uç kısımları alta gelecek şekilde  yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilip, üzerine ayrılan yumurta sarısı fırça yardımıyla sürülür.
  • Susam da serpilip, bir saat kadar tepside mayalanması için bekletilir.
  • Tepsi mayası da yapılan poğaçalar önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

28 Şubat 2018 Çarşamba

KARALAHANA SARMASI

Karalahana sarması tarifi
Zeytinyağlı karalahana sarması nasıl yapılır
     Ege bölgesinde eskiden pek de bilmediğimiz karalahana ile çocukluk yıllarımızda buralara yerleşen karadenizli komşularımız, arkadaşlarımız sayesinde tanıştık. Tarifin orjinalinde karalahana yaprakları sarıldıktan sonra güveçte altına etli dana kemikleri konulup pişirilirmiş ama bizim evde et yenilmediği ve her şeyimiz de zeytinyağlı olunca bu sarmayı da zeytinyağlı yaprak sarması, lahana sarması ve ebegümeci sarması gibi zeytinyağlı olarak yaptım. 
Malzemeler:
  • 2-3 demet karalahana (yaklaşık 1 kilogram) 
  • 2 su bardağı pirinç 
  • 4 adet kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı kışlık şişe domates veya domates salçası 
  • 1 demet maydanoz 
Yapılışı:
  • Pirinç sıcak su içinde bekletilir.
  • Yapraklar iyice yıkanıp, kaynar su konulmuş derince bir kabın içine konulur.
  • Yaprakların rengi değişince kevgirle diğer tarafı da çevrilip yumuşaması için bekletilir.
  • Yumuşayınca suyun içinden çıkartılıp, süzgece alınır.
  • Zeytinyağı konulan tencerede yemeklik doğranmış kurusoğanlar pembeleştirilir.
  • Bir yemek kaşığı domates püresi, suyu süzülen pirinçler, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatları da eklenir.
  • Yaprakların ortasındaki sert damar kısmı bıçakla çıkartılarak birleştirilir.,
  • Her yaprağa bir tatlı kaşığı kadar pirinçli iç malzemesinden konulup sarılır.
  • Tencerenin dibine saplar ve yaprakların ortasından çıkan sert kısımlar yerleştirilip, üzerine sarmalar dizilir.
  • Bir yemek kaşığı domates püresi, zeytinyağı ve su karıştırılıp, sarmaların üzerini geçene kadar konulur.
  • Sarmaların üstüne tabak kapatılıp, kaynayana kadar harlı sonra da kısık ateşte yaklaşık yarım saat kadar pişirilir.
  • Ilık servis edilir.

22 Şubat 2018 Perşembe

YAPRAK KURABİYE

Yaprak kurabiye tarifi
Yaprak kurabiye nasıl yapılır
Sonbahar yaprakları kurabiye tarifi
     Bu kurabiyeleri sonbahar aylarında yapmıştım ama bir türlü sırası gelip de paylaşamadım. İzmir'de kış ayları da sonbahar hatta son günler nerede ise ilkbahar gibi geçtiğine göre yaz gelmeden paylaşayım diye düşündüm :) Hamuru renklendirirken artık hemen her markette bulunan Dr.Oetker'in minik gıda boyalarından kullandım. Hamur pişince renkler biraz açıldığından siz daha koyu renkler isterseniz bir kaç damla fazladan gıda boyası kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 100 gram tereyağı 
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2,5- 3 su bardağı un 
  • Dr.Oetker gıda renklendirici boya ( kırmızı, sarı, yeşil )

Yapılışı: 
  • Yumurta ve tereyağı el çırpıcısı ile iyice çırpılır.
  • Pudra şekeri ve zeytinyağı da eklenir.
  • Elenmiş un azar azar eklenerek, yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamur on onbeş parçaya ayrılarak; her parçaya farklı renklerde gıda boyasından birkaç damla damlatılıp yoğurulur.
  • Naylon poşete sarılan hamurlar buzdolabında dinlendirilir.
  • Renklendirilmiş hamurlar gelişigüzel parça parça kopartılarak yan yana farklı renkler gelecek şekilde konulup, birleştirilerek iki yağlı kağıt arasında merdane ile açılır.
  • Kalıplarla kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika kadar kontrollü olarak pişirilir.

21 Şubat 2018 Çarşamba

LORLU DEREOTLU MUFFİN

Lorlu muffin tarifi
Lorlu dereotlu muffin nasıl yapılır
Peynirli muffin tarifi
Tuzlu muffin tarifi
     Çay saatlerinde, kahvaltılarda yada çocuklarınızın beslenme çantalarına koymak için yapabileceğiniz bu tuzlu muffinlerde ben kaşar loru kullandım, siz lor yerine beyaz peynir kullanıp, isterseniz fırın kabında da pişirip dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 3 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı 
  • 250 gram lor veya beyaz peynir
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4 adet taze soğan 
  • Dereotu 

Yapılışı:
  • Yumurtalar mikserle çırpılır.
  • Yoğurt ve zeytinyağı da eklenip, bir kez daha çırpılır.
  • Dereotu ve taze soğan ince ince kıyılıp, lor ile karıştırılır.
  • Un da eklenip, bütün malzemeler bir kabın içinde karıştırılır.
  • Tuzlu muffinler çok kabarmadığı için hamur muffin kalıplarına dolu dolu paylaştırılır.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kontrol edilerek yaklaşık 45 dakika pişirilir.
  • Tercihen ılık olarak servis edilir.

19 Şubat 2018 Pazartesi

TUTMAÇ ÇORBASI

Tutmaç çorbası tarifi
Tutmaç çorbası nasıl yapılır
Yoğurtlu erişte çorbası tarifi
Yoğurtlu erişte çorbası nasıl yapılır
     Başlıbaşına öğün olarak tüketilebilecek olan çorbalardan tutmaç çorbasında ben yazın yaptığımız eriştelerden kullandım. Yoğurdun kesilmemesi için, kaynayan çorbadan birer kepçe alarak yoğurtlu karışıma yavaş yavaş ekledikten sonra ben üzerine kırmızı biber ve naneyi zeytinyağında yakarak ekledim ama siz isterseniz tereyağı kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı erişte 
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurtanın sarısı  
  • 1 yemek kaşığı dolusu un 
  • 1,5 litre sıcak su 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Kuru nane 
  • Pul biber 
  • Tuz  

Yapılışı:
  • Yeşil mercimek bir gece önceden ıslatılıp, ertesi gün suyu berraklaşana kadar iyice yıkanıp süzülür.
  • Derin bir tencereye mercimekler alınıp, sıcak suyla çok da parçalanmayacak şekilde yumuşayana kadar pişirilir.
  • Kaynama suyu süzülüp, sıcak su yenilenir.
  • Eriştelerde eklenip, yumuşayana kadar pişirilir.
  • Başka bir kapta süzme yoğurt, yumurta sarısı ve un pürüzsüz hale gelinceye kadar çatalla ezilir.
  • Yoğurdun kesilmemesi için, tencerede kaynamakta olan çorbadan bir kepçe eklenip, karıştırılır.
  • Yoğutlu karışım da çorbaya eklenip, hızlıca karıştırılır.
  • Bir kaç taşım kaynadıktan sonra üzerine yağda yakılmış kırmızı toz biber ve nane dökülerek sıcak servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...