10 Aralık 2015 Perşembe

TERZİ PASTASI

Terzi pastası
Singer dikiş makinası pastası
Şeker hamurlu doğum günü pastası
     Aile de hemen herkesin doğum günleri için bir kez de olsa pasta yapmama rağmen, son yıllarda tesadüfen bu günlerde yurt dışında olduğumuzdan Gülser teyzemize pasta yapmak kısmet olmamıştı ama neyse kısmet bu yıl ki doğum gününeymiş :) Gülser teyzemiz yıllarca terzilik yapmış, neredeyse ailedeki bütün gelinlerin gelinliklerini dikmiş eski zaman terzilerinden olunca, doğum günü için terzi pastası uygun olur diye düşündüm. Annemden hatıra kalan artık antika sayılabilecek Singer dikiş makinasına bakarak yaptığım figür, o makinanın başında annemle geçen günlerimiz, anılarımız nedeniyle beni çok eski yıllara götürüp biraz zorlasa da, o makinaya tekrar dokunmak, çocukluğumda ki gibi minicik çekmecelerinin içini merakla karıştırmak uzun zaman sonra benim için de nostalji oldu. Doğum günün kutlu olsun Gülser teyzeciğim; sağlıkla, mutlulukla nice yıllara...

26 Kasım 2015 Perşembe

KEDİLİ NİŞAN CUPCAKELERİ

Nişan cupcakeleri
Kedili cupcake
Gelin damat kedili cupcakeler
     Can arkadaşım Gülcan'ın biricik kızının geçen hafta ki nişan töreni için yaptığım, iki katlı kedili nişan pastasını paylaşmıştım.Hem bu tarz toplantılarda sunumu kolay olduğundan hem de o minik pastacıkların görüntülerini sevdiğim için pastanın yanına gene bu mutlu gün için papyonlarını, çiçekli duvaklarını takmış :) gelin ve damat kedilerden oluşan cupcakeler yaptım.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
İç dolgu malzemesi:
  • 1 paket Dr.Oetker kakaolu pasta kreması
  • 200 ml süt kreması
  • 80 gram bitter çikolata
Üzerine:
  • Beyaz, siyah, pembe şeker hamuru
Yapılışı:
  • Süt kreması derin bir kaba dökülerek mikserle koyulaşana kadar iyice çırpılır.
  • Çikolata benmari usulü eritilir.
  • Süt kremasına kakaolu pasta kreması eklenip, çırpılır.
  • Eriyen çikolata da karışıma eklenip, pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırılır.
  • Üzeri streç filmle kapatılıp, buzdolabına konulur.
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenir.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya da eklenerek karıştırılır.
  • Kağıt cupcake kalıplar bölmeli metal cupcake kalıbına yerleştirilir.
  • Kağıt kalıplara üstlerinden birer parmak boşluk kalacak şekilde hamur doldurulur.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20-25 dakika pişirilir.
  • Kürdanla piştiği kontrol edilerek fırından çıkartılır.
  • Cupcakeler soğuduktan sonra konik bir şekilde bıçakla içi çıkartılır.
  • Koninin ucu kesilip üst kısmı kapak olarak bırakılır.
  • Hazırladığımız çikolatalı krema içine doldurulup, kapak kısmı üzerine kapatılır.
  • Hepsi bu şekilde hazırlandıktan sonra, buzdolabında bekletilir.
  • Siyah ve beyaz şeker hamuru merdane ile açıldıktan sonra kalıpla kesilir.
  • Cupcakelerin üzerine çok ince bir kat krema sürülür.
  • Şeker hamuru cupcakelere yapıştırılıp, şekil verilir.
  • Papyon, duvak ve çiçeklerle süslenir.

22 Kasım 2015 Pazar

NİŞAN PASTASI

Nişan pastası
Şeker hamurlu nişan pastası
Şeker hamurlu pastalar
     Öğrencilik, askerlik, hapishane ve hastane arkadaşlıkları gibi bazı arkadaşlıklar yıllar geçse de unutulmazmış...Geçen yıllarda pek çok arkadaşımız olsa da, bu anlamda düşünüldüğünde; Gülcan benim en unutulmaz arkadaşım :) İlk gençlik yıllarımızda tanışıp, yıllarca aynı evi paylaşıp, akla gelmez pek çok badireler atlatıp daha sonra çalışma hayatı nedeniyle uzun yıllar ayrı şehirlerde yaşasak da, emeklilikte dönüp dolaşıp gene aynı şehirde buluştuk. Can arkadaşımın biricik kızı Ezgi'mizin birlikte bir ömür geçirmek için seçtiği Mehmet'imiz ile dün gece aile arasında nişan törenleri yapıldı.Ezgi'ciğim de annesi gibi bir kedisever olunca :) nişan pastasında da kediler olsun istedi. Ben de pastanın etrafına; bu mutlu gün için papyonlarını takmış, çiçeklerle süslenmiş kediler ve pastanın üzerine de nişanlı çiftimizin figürlerini becerebildiğim kadarı ile yaptım. Biraz ilk defa iki katlı ve figürlü nişan pastası yaptığımdan, biraz da Gülcan'cığımın kayınvalide olacağı :) bu mutlu günün heyecanı ile yaptığım pasta benim için de değişik bir deneyim oldu. Ezgi'ciğim, Mehmet'ciğim; birlikteliğinize resmi olarak :) ilk adımı attığınız bu gecede ki heyecanınız, mutluluğunuz dilerim bir ömür boyu sürsün, her şey gönlünüzce olsun, nice yıllara birlikte...

9 Kasım 2015 Pazartesi

KEREVİZ SAPI TURŞUSU

Kereviz sapı turşusu tarifi
Kereviz sapı turşusu nasıl yapılır
     Kerevizlerin taze yeşil saplarını annem içi dolu patlıcan turşusu yaptığında, patlıcanları bağlamak için kullanırdı ve o baharlı tadı severdim.Sonra sadece kereviz saplarından yapılan turşuyu, bir dönem Kıbrıs'ta çalışırken öğle yemeği yediğimiz lokantada hemen her yemeğin yanında ikram olarak geldiğinde görüp, tadını beğenmiştim.Siz de denemek isterseniz, taze sapları ayırıp her zaman yaptığınız turşu suyu ile kereviz sapı turşusu kurabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 - 6 adet kerevizin taze yeşil sapları 
  • 1 litre kaynatılıp soğutulmuş su 
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu 
  • 1 yemek kaşığı tozşeker 
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi 
  • 5 - 6 adet limontuzu 
  • 1 baş sarımsak 
Yapılışı:
  • Kerevizlerin taze yeşil sapları ayrılıp, yıkanır.
  • 4 - 5 parmak uzunluğunda kesilir.
  • Tencerede 5-10 dakika üzerine çıkacak kadar su ile biraz haşlanır.
  • Soğuduktan sonra süzülür.
  • Kavanoza aralara sarımsak dişleri konularak sıkıca doldurulur.
  • 1 litre suyun içinde kaya tuzu, limontuzu, tozşeker eritilir.
  • Sirke de eklenip, turşu suyu hazırlanır.
  • Kereviz saplarının üzerini geçene kadar turşu suyu doldurulur.
  • En üste kereviz yaprakları konulur.
  • Kaynar suda bekletilmiş, hiç kullanılmamış temiz bir kapakla kavanoz sıkıca kapatılır.

7 Kasım 2015 Cumartesi

AYÇEKİRDEKLİ ÇÖREK

Ayçekirdekli çörek nasıl yapılır
Ayçekirdekli minik ekmekler nasıl pişirilir
Kahvaltı için çörek nasıl yapılır
     Hafta sonu kahvaltılarınızda ekmek yerine de geçebilecek bu minik çöreklerin içine isterseniz lorlu, maydanozlu iç hazırlayıp poğaça gibi kapatarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 adet Dr.Oetker instant maya 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı ılık süt 
  • Yarım su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Üzerine:
  • 1 su bardağı ayçekirdeği

Yapılışı:
  • Elenmiş un, instant maya ve toz şeker geniş bir kap içinde karıştırılır.
  • Yumurtanın akı, süt, zeytinyağı ve ılık su da eklenir.
  • Ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri streç film ile örtülüp, ılık bir yerde yarım saat mayalandırılır.
  • İki katına ulaşan hamurdan  parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine bezeler aralıklı dizilir.
  • Yumurtanın sarısı fırça ile bezelerin üzerine sürülüp, ayçekirdekleri de serpilerek, tepside 15 dakika kadar daha bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırına konulup, yarım saat kadar pişirilir.

6 Kasım 2015 Cuma

SİMİT PİZZA

Simit pizza tarifi
Simit pizza nasıl yapılır
Artan simitlerle ne yapılır
Kahvaltılık tarifler
     Hafta sonu kahvaltılarında siz de bizim gibi simit yemeyi sevenlerdenseniz, hem simit hem pizza lezzetinde ki bu tarifi seveceğinizi umuyorum.Yeni aldığınız simitle de yapabileceğiniz bu tarifi, ben genellikle evde önceden kalmış simit parçaları varsa onları değerlendirmek için yapıyorum.Malzeme ölçüleri ve çeşitliliğini damak zevkinize göre arttırıp, azaltabileceğiniz simit pizzanın içine siz isterseniz sucuk, sosis gibi ürünlerde ekleyebilirsiniz.
Malzemeler: 

  • 1 adet simit 
  • 3 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı süt 
  • 100 gram kaşar peyniri 
  • 100 gram beyaz peynir  
  • 8-10 adet kiraz domates 
  • 5-6 adet minik biber 
  • Bir tutam maydanoz 
  • Zeytinyağı
  • Karabiber 
Yapılışı:

  • Simitler ince halkalar halinde doğranır.
  • Yumurtalar ile süt derin bir kap içinde çırpılır.
  • Simitler bayatlık derecesine göre bu karışım içinde biraz yumuşayana kadar bekletilir.
  • Kiraz domatesler ortadan ikiye veya dörde bölünür.
  • Biberler doğranır.
  • Yumuşamış simitlere doğranmış beyaz peynir ve kaşar peyniri de eklenir.
  • İnce kıyılmış maydanoz, baharatlar, malzemelerin hepsi birlikte karıştırılır.
  • Çok az yağlanmış yapışmaz tavaya karışım kaşığın tersi ile yayılır.
  • Yayvan bir kapak yardımı ile ters yüz edilerek iki tarafı da pişirilir.
  • Sıcak olarak servis edilir.

KAYA KORUĞU SALATASI

Kaya koruğu nasıl pişirilir
Kaya koruğu nasıl yapılır
Kaya koruğu salatası nasıl yapılır
Kaya koruğu mezesi
     Deniz kenarlarında doğal olarak yetişmesine rağmen, pek çok yerde bilinmediğinden olsa gerek ancak lokantalarda meze olarak rastlayabildiğimiz kaya koruğu turşusunu ilk defa Antakya'da bir lokantada yemiştim.Geçtiğimiz haftalarda Urla pazarında kaya koruğu satıldığını görünce alıp, bu defa da salatasını yaptım.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram kaya koruğu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Kaya korukları iyice yıkanıp, sert dalları ayıklanır.
  • Çatala gelecek büyüklükte elle kopartılır.
  • Kaynamakta olan bol suya atılarak 10-15 dakika kadar haşlanır.
  • Süzgece alınıp, soğuk sudan geçirilerek süzdürülür.
  • Sarımsağa tuz eklenerek dövülür, zeytinyağı ve limon suyu ile sos hazırlanır.
  • Servis tabağına alınıp üzerine sos gezdirilir.

4 Kasım 2015 Çarşamba

FIRINDA MELKİ ( ÇINTAR )

Fırında çıntar nasıl yapılır
Fırında melki nasıl pişirilir
Fırında mantar nasıl yapılır
     Paylaşımlara o kadar çok ara verdik ki, bu arada yaz geçti gitti, sonbahar da  nerede ise geçiyor...Pazarlarda ve cadde boyunca satılan çıntarlar da kış günlerine yaklaştığımızın habercisi.Biz çıntar kızartmasını, çıntar kavurmasını her halini seviyoruz ama sanıyorum en kolay yapılan, en bilinen ve en lezzetli hali fırında pişirilmesidir.Ben küçük ve orta boy çıntarlardan seçtiğim için, çoğunu bütün halde kullandım.Sizin çıntarlarınız çok büyükse irice parçalara böldükten sonra çok az zeytinyağı ve tuzla karıştırarak fırınlayabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram melki ( çıntar )  
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz  

Yapılışı: 
  • Çıntarlar akan su altında hiç kum kalmayıncaya kadar iyice temizlenir.
  • Küçükse sadece sapları kesilir, büyükse irice parçalar halinde doğranır.
  • Kağıt havlu ile kurulandıktan sonra yağlanıp, tuzlanır.
  • Fırın kabına üst kısımları alta gelecek şekilde dizilir.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında, 30- 45 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • İstenirse karabiber eklenir.

30 Ekim 2015 Cuma

BUGÜN GÜNLERDEN KIRMIZI ETKİNLİĞİ


     Sevgili blogger arkadaşlarımız Sevilay, Ebru ve Rana hanımın düzenledikleri Bugün Günlerden Kırmızı etkinliğine davet edilince, ülke olarak üzüntülü günler geçirdiğimiz, gündemin bir türlü normale dönmediği uzun yaz günlerinden sonra arkadaşlarla buluşmak, bir arada olmak iyi gelir diye düşünmüştüm.Her şeyin çok özenle hazırlandığı, güne özel kutular içinde çikolatalar, kırmızı güller, herkesin kırmızılar giydiği güler yüzlü güzel kadınların katılımı ile güzel bir ortamda, güzel bir kahvaltı da bir araya gelmiştik. Günler öncesinden planlanan bu davetin olduğu tam o gün, o saatte Ankara'da da günlerden kırmızı, hatta kıpkırmızı olacağını nereden bilebilirdik ki :(  Yaz boyunca görüşemediğimiz arkadaşlarımızla bir arada kahvaltı edip, hasret giderirken ve katılan firmaların ürünleri hakkında bilgiler alırken, Ankara Katliamı bizim gündemimize de bomba gibi düştü. O saatten sonra Ankara'da yaşadığımız yıllarda hemen hemen her yürüyüşe Ankara Garı'ndan arkadaşlarıyla buluşarak başlamış olan benim için, etkinliğin son saatleri o anda orada olduğunu bildiğim pek çok arkadaşımdan haber almaya çalışarak geçti : ( 
     10 Ekim 2015 tarihinde saat 10.00 da Alsancak'ta ki Peximet'te yapılan etkinliğimize katılan firmalara ve verdikleri bilgilere teşekkürler...
Sponsor Firmalar :

PRİL VE AÇELYA AKKOYUN İLE İZMİRLİ BLOGGERLERİN BULUŞMASI

     Yıllardır evlerimizde kullandığımız Pril, Türkiye'yi il il gezerken ilk durak olarak seçtiği İzmir buluşmasına blogger arkadaşlarımla birlikte ben de davetliydim. Buluşma mekanı olarak seçtikleri Forum Bornova'da ki Midpoint'te, Pril'in marka yüzü Açelya Akkoyun ve Pril ekibi ile yediğimiz öğle yemeğinden sonra Pril ürünleri hakkında bilgi aldık ve deneyimlerimizi paylaştık.Yemekten sonra etkinlik Forum Bornova'da halka açık alanda yapılan eğlenceli yarışmalarla devam etti.Kazananlara çeşitli ödüller verildi.    
     Pril; gittiği şehirlerdeki kadınlarla, blog yazarları ile buluşuyor ve düzenlediği keyifli yarışmalara katılan kadınlar arasından önce şehrin en hamarat hanımını daha sonra da değişik illerden seçilenlerin katılımı ile İstanbul'da düzenlenen yarışma ile Türkiye'nin en hamarat Hanımını belirliyor.Bu serüveni (@PrilTurkiye) resmi instagram hesabından takip edip fotoğrafını  #enhamaratbenim hastagi ile paylaşarak Pril'den sürpriz hediyeler kazanabilirsiniz.
     Bu etkinliği düzenleyen, Med Partners Ajansa, Müşteri Direktörü Müge Akay'a, yakından tanıma fırsatı bulduğumuz Açelya Akkoyun'a, Pril ekibine ve emeği geçen herkese teşekkürler...

10 Ekim 2015 Cumartesi

ÇERKEZ BÖREĞİ - VELİBAH

Çerkez Böreği Tarifi
Velibah Tarifi
Velibah Nasıl Yapılır
Çerkez Gözlemesi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un 
  • 1,5 su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı kuru maya veya 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
İçine:
  • 3-4 adet haşlanmış patates 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber  
Üzerine:
  • Eritilmiş tereyağı 

Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulduktan sonra sıcakken çatalla hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilir veya soğuyunca rendelenir.
  • Kuru soğan incecik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Ezilmiş patatesler, kuru soğanlar, tuz ve karabiber karıştırılıp; iç malzemesi hazırlanır.
  • Derin bir kabın içine un elenip ortası havuz gibi açılır.
  • Maya, toz şeker ve ılık su karıştırılıp, on beş dakika kadar mayanın kabarması beklenir.
  • Tuzu da eklenip, ele çok az yapışan bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, sıcak bir ortamda hamur iki katı kabarana kadar yarım saat mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanmış hamurdan parçalar kopartılarak on adet beze yuvarlanıp, üstleri örtülür.
  • Unlanmış tezgah üzerine alınan bezelere önce elle biraz bastırılıp, ortasına bir yemek kaşığı patatesli iç malzemesi konulur.
  • Hamur kenarlarından yukarıya doğru toparlanıp, kapatılır.
  • Kapanan kısım alta getirilip, üstlerine elle bastırılarak çapı biraz büyütülür.
  • Tezgah çok az unlanarak bezeler istenen incelikte merdane ile açılır.
  • Yanmaz bir tavada veya sac üzerinde, iki tarafı çevrile çevrile yakmadan pişirilir.
  • Üzerine tereyağ sürülerek dürüm yapılır veya dilimlenerek sıcak servis edilir.

15 Temmuz 2015 Çarşamba

BAKLAVA YUFKASINDAN OKLAVA TATLISI

Burma Baklava Tarifi
Oklava Tatlısı Tarifi
Kolay Baklava Tarifi
    Malzemeler:
  • 1 paket baklavalık yufka 
  • 500 gram ceviz veya badem 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
Şerbeti:
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 4 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Toz şeker ve su derin bir tencereye alınır.
  • Şerbet kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak on, on beş dakika daha kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
  • Eritilmiş tereyağı ile zeytinyağı karıştırılır.
  • İki yufka üst üste konulup, üzerine dövülmüş ceviz veya badem yayılır.
  • Yufka oklavaya sarılıp, ortaya doğru büzülür.
  • Oklavadan büzülmüş halde çıkartılan yufka, yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Diğer yufkalara da aynı işlem yapılarak tepsiye yan yana dizilip, keskin bir bıçakla üç dört parmak kalınlığında parçalamadan kesilir.
  • Zeytinyağı tereyağı karışımı her yerine gelecek şekilde dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkarılan tatlının ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbet yavaş yavaş her yerine gelecek şekilde dökülür. 
  • Şerbeti döküldükten sonra servis edilir.

10 Temmuz 2015 Cuma

ÇİÇEK POĞAÇA

Çiçek poğaça tarifi
Poğaça nasıl yapılır
Poğaça tarifi
Çiçek poğaça nasıl yapılır
     En çok yaptığımız ve en sevilen hamurişlerimizden poğaçaları hep tek tek görmeye alışık olsak da; ben tek tek yaptığım poğaçaları ortada birleştirerek çiçek şekline getirdim.Birer birer koparılarak yenilebilecek bu poğaçanın iç malzemesine ben kaşar loru ve ince kıydığım dereotu koydum, siz istediğiniz bir iç malzemesi ile yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 2 adet yumurta 
  • 4,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Tuz
İç malzemesi: 
  • Kaşar loru, dereotu, karabiber
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam 
  • Çörekotu

Yapılışı:

  • Unun yarısı geniş bir kaba dökülüp, ortası açılır.
  • Yoğurt ve kabartma tozu dökülüp, karıştırılır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, süt ve tuz eklenir.
  • Yumurtalardan birinin sarısı ayrılıp, kalanı da eklenerek karıştırılır.
  • Karışıma kalan un da azar azar eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülen hamur dinlendirilir.
  • Hamur bir tanesi biraz daha büyük olmak üzere 12 parçaya ayrılır.
  • Büyük parça elimizde açılıp, yuvarlak şekil verilip iç malzemesi konularak kapatılır.
  • Diğer parçalar da elimizde açılıp; içine lorlu, dereotlu iç konulup, kapatılır.
  • Poğaçaların ek yeri alta gelecek şekilde, çiçek şekli verilerek yan yana yağlanmış kalıba veya yuvarlak bir fırın kabına dizilir.
  • Ayrılan yumurta sarısı biraz zeytinyağı ile çırpılarak poğaçaların üzerine fırça ile sürülür.
  • Ortaya çörekotu, diğerler poğaçalara ise susam  serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 45 dakika kadar pişirilir.

8 Temmuz 2015 Çarşamba

TAZE NOHUT SALATASI

Taze nohut salatası tarifi
Taze nohut salatası nasıl yapılır
Maydanoz salatası tarifi
     Çocukluk yıllarımızda severek yediğimiz taze yeşil nohuta uzun zamandır rastlamamıştım.Pazarda görünce eski günlerin hatırına hemen aldığım, bir demet taze nohutun bir kısmını çerez gibi yedik, kalanını ise kuru nohuttan salata yapıyoruz tazesinden neden olmasın diye düşünerek taze nohutlu maydanoz salatası yaptım.
Malzemeler: 
  • 1 demet taze nohut 
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 5 adet kornişon turşu
  • Yarım çay bardağı köftelik bulgur 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Zeytinyağı
  • Tuz 

Yapılışı: 
  • Köftelik bulgurun üzerini geçmeyecek kadar kaynar su dökülür.
  • Kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır.
  • Taze nohutlar ayıklanır.
  • Maydanozlar doğranır.
  • Kırmızı biber ve kornişon turşular mümkün olduğunca küçük doğranır.
  • Soğumuş bulgurun içine malzemeler eklenir.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu da eklenip, karıştırılarak servis edilir.

6 Temmuz 2015 Pazartesi

YOĞURTLU DENİZ FASULYESİ

Yoğurtlu deniz fasulyesi tarifi
Yoğurtlu deniz fasulyesi nasıl yapılır
Malzemeler:
  • 1 demet deniz fasulyesi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Tuz
  • 250 gram yoğurt
  • Pul biber
Yapılışı:
  • Deniz fasulyelerinin kök kısımları kesilip, temizlenir.
  • Bol su ile birkaç defa diplerinde toprak kalmayıncaya kadar yıkanır.
  • Sirkeli suda biraz bekletilir.
  • Çatala gelecek uzunlukta kırılır.
  • Kaynamış suyun içine atılıp, biraz diri kalacak şekilde 10 dakika haşlanır.
  • Süzüldükten sonra yeşil renkte kalması için soğuk suyun içine atılır.
  • Tekrar süzgece alınıp, süzdürülür.
  • Deniz fasulyelerinin üzerine zeytinyağı ve limon suyu eklenir.
  • Çırpılmış yoğurda çok az tuz ile dövülmüş sarımsaklar eklenir.
  • Sarımsaklı yoğurt fasulyelerin üzerine dökülür.
  • İstenirse yoğurdun üzerine çok az zeytinyağı gezdirilip, pul biber eklenir.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...