Çerkez Böreği Tarifi
Velibah Tarifi
Velibah Nasıl Yapılır
- 4 su bardağı un
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı kuru maya veya 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3-4 adet haşlanmış patates
- 1 adet kuru soğan
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Eritilmiş tereyağı
Yapılışı:
- Patatesler haşlanıp, soyulduktan sonra sıcakken çatalla hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilir veya soğuyunca rendelenir.
- Kuru soğan incecik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
- Ezilmiş patatesler, kuru soğanlar, tuz ve karabiber karıştırılıp; iç malzemesi hazırlanır.
- Derin bir kabın içine un elenip ortası havuz gibi açılır.
- Maya, toz şeker ve ılık su karıştırılıp, on beş dakika kadar mayanın kabarması beklenir.
- Tuzu da eklenip, ele çok az yapışan bir hamur yoğurulur.
- Hamurun üzeri örtülüp, sıcak bir ortamda hamur iki katı kabarana kadar yarım saat mayalanması için bekletilir.
- Mayalanmış hamurdan parçalar kopartılarak on adet beze yuvarlanıp, üstleri örtülür.
- Unlanmış tezgah üzerine alınan bezelere önce elle biraz bastırılıp, ortasına bir yemek kaşığı patatesli iç malzemesi konulur.
- Hamur kenarlarından yukarıya doğru toparlanıp, kapatılır.
- Kapanan kısım alta getirilip, üstlerine elle bastırılarak çapı biraz büyütülür.
- Tezgah çok az unlanarak bezeler istenen incelikte merdane ile açılır.
- Yanmaz bir tavada veya sac üzerinde, iki tarafı çevrile çevrile yakmadan pişirilir.
- Üzerine tereyağ sürülerek dürüm yapılır veya dilimlenerek sıcak servis edilir.