21 Mart 2015 Cumartesi

TRİLEÇE TATLISI

Trileçe tatlısı tarifi
Trileçe nasıl yapılır
Balkan tatlısı trileçe tarifi
     Son günlerin en popüler tatlısı olan Trileçe'yi yapmayan kaldı mı bilmiyorum ama popülerliği geçmeden Balkanlardan gelen bu lezzeti paylaşmak istedim.Balkanlardan hep soğuk hava dalgası gelecek değil ya, bu defa da Üç Süt anlamına gelen bu hafif, lezzetli tatlı gelmiş :) Trileçe aslında inek sütü, manda sütü ve keçi sütü karışımından yapılıyormuş ama özellikle de manda sütü bulmak zor olduğundan ben sadece inek sütü kullanarak yaptım.Yumurta akları ve sarıları ayrılarak yapılan kek tariflerinden çok da farkı olmayan bu tatlının sosunun dipte birikip, üstünün kuru kalmaması için; gece boyunca gidip gelip, ara ara sosunu dökerek iyice çekmesini sağladım. Benim için tatlının en zor aşaması ertesi gün üzerine karamel sosu dökülecek olan tatlıyı, sosunu çekmesi için buzdolabında bekletirken evdeki tatlı severlerden korumak oldu :)  
Malzemeler: 
  • 5 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı un 
  • 2 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Sütlü sos:
  • 1,5 litre süt 
  • 200 gram süt tozu veya kahve kreması 
  • 2 paket süt kreması ( 2 x 200 gram) 
Karamel sos:
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 200 gram süt kreması 
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
Yapılışı:
  • Yumurtaların akı ve sarısı ayrı kaplara alınır.
  • Yumurta akları toz şeker ile 5 dakika boyunca mikserle iyice katılaşıp, beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Başka bir kapta çırpılmış yumurta sarıları da yumurta aklarının olduğu kaba spatula ile alttan üste azar azar karıştırılarak  yumurta aklarının köpüğü söndürülmeden eklenir.
  • Un, kabartma tozu ve vanilya elenip, yumurtalı karışıma azar azar mikser kullanmadan spatula ile yedirilir.
  • Büyük boy borcam kare fırın kabı katı bir yağla yağlanır.
  • Karışım dökülüp, kaşığın tersi ile yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kontrollü olarak 30-35 dakika kadar pişirilir.
  • Bir su bardağı kadar sütün içinde süt tozu ezilerek inceltildikten sonra süt kremaları ve kalan süt de eklenip iyice karıştırılır.
  • Kek ılıdıktan sonra dilimlenip, sosunu iyice çekebilmesi için kürdanla üzerinde delikler açılır.
  • Sütlü sos kekin üzerine yavaş yavaş aralıklarla dökülür.
  • Sosun hepsi döküldükten sonra üzeri streçlenip, buzdolabında sosunu iyice çekmesi için bekletilir.
  • Karamelli sosu için; toz şeker rengi değişene kadar kısık ateşte sürekli karıştırılarak eritilir.
  • Tereyağı, süt ve süt kreması da eklenir.
  • İlk aşamada sertleşen şeker pürüzsüz karamel kıvamı alana kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, ilk sıcaklığı geçince kekin üzerine yayılır.
  • Servis edilene kadar buzdolabında bekletilir.

20 Mart 2015 Cuma

KUZU GÖBEĞİ ( MOREL MANTARI ) GÜVECİ

Kuzu göbeği ( Morel ) mantarı
Kuzu göbeği mantarı güveci tarifi
Kuzu göbeği mantarı nasıl pişirilir
Morel mantarı güveç tarifi
Morel mantarı güveci nasıl yapılır
     Üç yıl önce yaptığım Kuzu Göbeği ( Morel ) Mantarı Dolması ve Kuzu Göbeği ( Morel ) Mantarı Kavurması tariflerimin fotoğrafı onlarca kişi ve firma tarafından kendileri yapmış gibi, altına tarifler uydurularak halen paylaşılmaya devam edilince, herhalde Türkiye Cumhuriyeti'nde benden başka kuzu göbekli yemek yapan yok diye düşünüp sorumluluğumu yerine getirmek için bir tarif daha paylaşayım diye düşündüm :) Aslında bu yemek için bir kaç fotoğrafım daha vardı ama nasılsa bunu da yıllarca başka sayfalarda göreceğim için takip etmek kolay olsun diye hepsini paylaşmıyorum. Bazen fotoğrafların altına acaba adımı yazmasam da hırsızlarda uğraşıp adımı silme zahmetinde kalmasalar mı diye düşünmeden de edemiyorum.Neyse; şaka bir yana benim adımı silip silip kendileri yapmış gibi fotoğrafı yayınlayan bu emek hırsızlarına canım yeterince sıkılıyor, sizleri de sıkmamak için kuzu göbekli, arpacık soğanlı güveç tarifimi paylaşayım.
Malzemeler:
  • 500 gram kuzu göbeği ( morel ) mantarı 
  • 250 gram arpacık soğanı 
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet kırmızı acı biber 
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 7-8 adet kiraz domates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • Dereotu 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Mantarlar dip kısımlarından biraz  kesilir.
  • Hiç kum kalmayana kadar iyice yıkanır.
  • Mantarlar küçükse bütün olarak bırakılır, büyükse ikiye üçe kesilir.
  • Zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğan, soyulmuş arpacık soğanlar ve mantarlar kavrulur.
  • Doğranmış kırmızı, yeşil biberler ve en son kiraz domatesler de tencereye eklenir.
  • Tuzu ve yarım çay bardağı sıcak su da eklenip, tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • İndirmeye yakın karabiber ve dereotu eklenip, sıcak servis edilir.

19 Mart 2015 Perşembe

AMASYA ELMASI REÇELİ

Elma reçeli tarifi
Elma reçeli nasıl yapılır
Amasya elmasından bütün dilimli reçel tarifi
     Geçen günlerde bütün dilimler halinde portakal reçeli yaptıktan sonra aynı şekilde elma reçeli de güzel olur diye düşünerek; mis kokulu, kıpkırmızı, minik Amasya elmalarından da reçel yaptım. Özellikle lor üzerinde tatlı niyetine de yenilebilecek bir reçelim daha oldu ama baharla birlikte diyet hayalleri kurarken iyi mi oldu bilmiyorum :) Ben, Julie'nin bana hediye getirdiği kalp şeklindeki çekirdek çıkarıcı ile minik kalpler çıkardım ama siz aynı aletten bulamaz iseniz, elmaları parçalamadan sadece çekirdeklerini çıkarmak için, pazarlarda bile satılan çekirdek çıkarıcı aletlerden kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram Amasya elması 
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 adet çubuk tarçın 
  • 5-6 adet karanfil
Yapılışı: 
  • Amasya elmaları iyice yıkanıp, kabukları soyulmadan bir parmak kalınlığında dilimlenir.
  • Ortadaki çekirdekli kısımlar elma çekirdeği çıkarma aparatı yardımıyla bastırılıp, çıkartılır.
  • Çekirdekleri çıkartılan elma dilimleri kararmaması için, biraz limon sıkılmış su dolu bir kabın içinde bekletilir.
  • Tencereye konulan suyun içinde şeker iyice eriyene kadar kaynatılır.
  • Limonlu su içinden alınan elma dilimleri süzülerek, şurubun içine eklenir.
  • Tarçın çubuğu ve karanfiller de eklenip, fazla karıştırmadan arada köpükleri alınarak kaynatılır.
  • Elma dilimleri şeffaflaşıp, reçel kıvamı alan kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Kavanozların üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde, reçel kavanoza doldurulur.

16 Mart 2015 Pazartesi

HARİBO BAHAR ÇELENGİ

Haribo Chamallows'lu pasta tarifi
Haribo Chamallows'lu pasta nasıl yapılır
Haribo Chamallows'tan şeker hamuru nasıl yapılır
      Haribo chamallows yarışmasından haberim olmasına rağmen, son günlere kadar hem katılmak için vakit bulamamıştım hem de yarışma sonuçları genellikle facebooktaki beğeni sayısının fazlalığına göre değerlendirildiğinden, bu değerlendirme sistemine çok da sıcak bakmamıştım.Zira paylaşılan pek çok tarife bırakın yorum yapmayı sadece beğeni bile yapmayan pek çok kişi varken ve benim de yarışmaya katıldım bana oy verin diyecek bir yapım olmadığından katılmamak daha doğru gelmişti.Biraz da Pembe Kekik arkadaşımın desteği ve ısrarı ile son gününde de olsa yarışmaya onun şansıyla katılmaya karar verdim :) Daha önceki yıllarda yaptığım zombiler ve nilüfer çiçekli pastadan sonra bu defa da ilkbahar aylarına bahar çelengi uygun olur diye düşündüğümden Haribo chamallows çiçekleri ile süslediğim çelenk şeklinde bir pasta yaptım.
Pandispanya Malzemeleri:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı ılık su  
  • Yarım su bardağı nişasta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay  bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya

Ara Krema Malzemeleri:
  • 1 paket hazır pasta kreması
  • 1,5 su bardağı soğuk süt 
  • 5 yemek kaşığı ganaj
  • 5-6 adet Haribo chamallows ( pembe renklilerden )
Ganaj Malzemeleri:
  • 200 gram süt kreması
  • 240 gram bitter çikolata
Üzerinin kaplaması ve çiçek süslemesi için malzemeler:
  • 2 paket Haribo chamallows ( sadece beyaz renklileri 150 gram )
  • 800 gram pudra şekeri 
  • 3 yemek kaşığı su
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
  • 2 paket Haribo chamallowsun beyaz renkli olanları ayrılır.
  • İçinde kaynayan su olan bir tencerenin buharında, üzerine başka bir kap içinde konulan chamallowslar benmari usulü arada metal bir kaşıkla karıştırılarak eritilir.
  • 3 yemek kaşığı su eklenerek iyice karıştırılıp, tamamen erimesi sağlanır.
  • Pudra şekeri azar azar tenceredeyken eklenmeye başlanıp, daha sonra sakız halindeki karışım tezgah üzerine alınarak ve pudra şekeri eklemeye devam ederek, pürüzsüz bir hal alana kadar iyice yoğurulur.
  • Elimiz bir çay kaşığı kadar yağ ile yağlanıp, top şekli verilerek streç filme sarılıp bir gece buzdolabında ertesi gün kullanılmak üzere bekletilir.
  • Pandispanya için; oda sıcaklığında ki yumurtalar ve şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Un ve nişasta elenir.
  • Diğer malzemelerde eklenerek, mikserin düşük ayarı ile çırpılır.
  • Yağlanıp, unlanmış ortası delik bir kek kalıbına dökülür.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek 30-40 dakika pişirilir.
  • Kek fırından çıkınca tel üzerinde soğumaya bırakılır.
  • Bir gece önceden ganaj hazırlanır.
  • Ganaj için; süt kreması ocağın üzerinde benmari usulü eritilmiş çikolataya eklenerek iyice karıştırılır.
  • Kaynatmadan ocaktan alınır.
  • Oda sıcaklığına gelince ağzı kapatılarak buzdolabına konulur.
  • Buzdolabında kıvam alması için bir gece bekletilir.
  • Ara kreması için; hazır pasta kreması bir kapta soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Katılaştıktan sonra ganajdan bir kaç kaşık eklenerek mikserle çırpılır.
  • Pastanın dışını sıvamak için ganajın kalanı ayrılır.
  • Soğumuş pandispanyanın kenarları düzleştirilerek iki kata ayrılır.
  • Pandispanyanın alt katı bir kaç kaşık şekerli süt ile ıslatılıp, krema yayılır.
  • Pembe renkli chamallowslar minik parçalara ayrılarak kremanın içine batırılır.
  • İkinci kat pandispanya da üzerine yerleştirilir.
  • Pandispanyanın üstü ve yanları ayrılan ganaj ile pürüzsüz bir hale gelinceye kadar sıvanır.
  • Üzerinin süslenmesi için;Pandispanyanın üzerinde ki ganaj donduktan sonra Haribo chamallowsdan hazırladığımız hamur merdane ile açılıp, pastanın üzeri dikkatlice kaplanır.
  • Haribo chamallows hamuru merdane ile açılıp, kalıpla kelebek ve çiçek figürleri kesilir.
  • Figürler boyanıp, kağıt havlu ile kurulanıp, kuruması için streç film üzerinde bekletilir.
  • Bu aşamada istediğiniz renk gıda boyasını hamura katıp yoğurabilirsiniz veya benim yaptığım gibi fırça yardımı ile üzerinden istediğiniz renklere boyayabilirsiniz.
  • Çiçekler çok fazla kurumadan alt kısımları biraz ballı suya batırılarak çiçekler ve kelebekler yapıştırılıp, çelenk yapılır.

15 Mart 2015 Pazar

PEYNİRLİ ÇÖREKLER

Peynirli çörek tarifi
Peynirli çörek nasıl yapılır
Peynirli burma çörek tarifi

     Günün hangi saatinde olursa olsun yenilebilecek bu peynirli çörekleri beslenme saatinde yemeleri için çocuklarınızın yanına koyabilir veya çay saatlerinizde, kahvaltılarınızda tüketebilirsiniz.İki hamurun arasındaki peynirler hamur burulurken biraz dağılıyor ama en son dağılan peynirleri çöreklerin boşluklarına tekrar yerleştirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4,5 su bardağı un 
  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet instant kuru maya 
  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
İç Malzemesi:
  • Beyaz peynir veya lor 
  • Maydanoz 
  • Kımızı pul biber
Üzerine:
  • 4 yemek kaşığı pekmez 
  • 2 yemek kaşığı su 
  • Çörekotu

Yapılışı:
  • Un derince bir kaba elenip, ortası havuz gibi açılır.
  • Şekerli ılık süte instant maya eklenip, karıştırılır.
  • Tereyağı, ılık su, zeytinyağı, yumurta ve  tuz da eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulup, sıcak bir yerde üzeri örtülerek yarım saat bekletilir.
  • Hamur iki parçaya ayrılır.
  • Parçalar unlanmış tezgah üzerinde yaklaşık 30x50 santim ölçülerinde merdane ile açılır.
  • İç malzemesi hazırlanır.
  • Pekmeze su eklenip, biraz sulandırılır.
  • Hamurun birine iç malzemesi yayılıp, ikinci hamur tam üzerine yerleştirilir.
  • Hamurun uzun kenarı boyunca iki parmak kalınlığında on adet şerit kesilir.
  • Uç kısımlarından tutularak ve iç malzemesinin dökülmemesine dikkat edilerek şeritler burulur.
  • Burulan şeritler kendi etrafında gül böreği gibi çevrilip, ucu alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Burma işlemi sırasında dökülen peynirli iç malzemesi varsa, tekrar boşluklara konulur.
  • Üzerine pekmezli su fırça ile sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Kabarması için tepside bir saat kadar bekletilir.
  • Önceden 190 derece ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Tercihen sıcak servis edilir.

13 Mart 2015 Cuma

ENGİNARLI KİŞ

Enginarlı kiş tarifi
Enginarlı kiş nasıl yapılır
Enginarlı tart tarifi
Enginar kalpli kiş nasıl yapılır
     Enginar mevsimi başlamışken arşivimde yer alan enginarlı lezzetlerden; enginar dolması, kişniş soslu enginar, enginar dolması buketi, enginar yaprağı yemeği, enginar ezmeli kanepe, asma yapraklı enginar dolması, çağlalı enginar sapı yemeği, enginar kızartması, iç baklalı enginar, enginar yemeği, enginarlı avokadolu ezme, deniz börülceli enginar, bebek enginar yemeği, bebek enginarlı iç bakla, enginarlı pilav gibi tarifleri fikir olması açısından zaman zaman paylaşıp, bu arada enginarla yapılabilecek yeni denemelerde de bulunuyorum :) Bu çok faydalı sebzeyi herkesin keşfedip, mevsiminde yeterince yararlanabilmesi için herkesin sevebileceği bir enginar tarifi mutlaka vardır diye düşünerek, bir de enginarlı kiş denedim.Bu tarifte enginarlar yapraklarıyla birlikte yenildiğinden enginar kalbi denilen yumuşak ve taze yapraklı enginarlardan kullanmak gerekiyor, enginar kalbi son yıllarda konserve yapılmış şekilde satılsa da, tazecik enginar kalplerini pazarlarda hazır soyulmuş halde de bulabilirsiniz.
Malzemeler:

  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz 

Üzerine:
  • 5 - 6 adet enginar kalbi 
  • 7 - 8 adet taze soğan 
  • Yarım demet dereotu 
  • 250 gram tuzsuz lor 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 150 gram kaşar peyniri 
Yapılışı:

  • Zeytinyağı, yoğurt ve yumurta karıştırılır.
  • Un elenerek azar azar eklenir.
  • Toparlanana kadar karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üstü kapatılıp, yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Enginarların dışta ki sert yaprakları kopartılır.
  • Üzerini geçecek kadar su ile tuz ve yarım limon suyu eklenerek dağılmadan haşlanır.
  • Haşlanan enginar kalpleri süzgece alınıp, suyu süzülür.
  • Buzdolabından çıkarılan hamur, unlanmış tezgahta merdane ile açılır.
  • Yağlanmış fırın kabına kenarları yükseltilerek yayılır.
  • Taze soğan, dereotu ince ince kıyılır.
  • Tuzsuz lor ile karıştırılan taze soğan ve dereotu hamurun üzerine yayılır.
  • Lorlu karışımın üzerine dörde bölünmüş enginar kalpleri dizilir.
  • Hamurun kenarları içe doğru kıvrılır.
  • Bir çay bardağı süt ve yumurta çırpılıp, kaşıkla lorlu karışımın her yerine yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamurun kenarları iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, üzerine rendelenmiş kaşar peyniri yayılır.
  • Fırının ızgarası açılarak kaşar peyniri kızarana kadar fırında tutulur.
  • Sıcak servis edilir.

12 Mart 2015 Perşembe

TAHİNLİ KAVALA KURABİYESİ

Tahinli kavala kurabiyesi tarifi
Vegan kavala kurabiyesi tarifi
Yumurtasız kavala kurabiyesi nasıl yapılır
Tahinli bademli kurabiye tarifi
     Kavala kurabiyesini sevip, sağlık nedeniyle yumurta yiyemeyenler ve vegan beslenmeyi tercih edenler için daha önce paylaştığım kavala kurabiyesi tarifinden farklı olarak tereyağ ve yumurta yerine tahin kullanarak yaptığım tahinli kavala kurabiyesi de en az diğeri kadar lezzetli bir kurabiye oldu.Kullandığınız tahinin kıvamına göre, gerekirse biraz daha un ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 su bardağı tahin 
  • 1 su bardağı iri kıyılmış badem 
  • Yarım su bardağı toz badem 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2,5 su bardağı un
Üzerine:
  • Pudra şekeri
Yapılışı:
  • Teflon tavada bademler kavrulup, irice parçalanarak soğuması beklenir.
  • Un ve toz bademler de yağsız tavada un kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Un ve bademler soğuyunca diğer malzemelerle karıştırılıp, yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Tezgahta hamurun üzerine yağlı kağıt serilerek merdane ile açılır.
  • Çay bardağı veya kalıp ile ay şeklinde kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, 20-25 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkartılan kurabiyeler soğuduktan sonra tepsiden alınıp, üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.

11 Mart 2015 Çarşamba

PORTAKALLI KEREVİZ YEMEĞİ

Kereviz yemeği tarifi
Portakal suyunda kereviz yemeği tarifi
Portakallı kereviz yemeği tarifi
Çiçek kereviz yemeği nasıl yapılır
     Pek çok faydasına rağmen sofralarımızda sıkça yer verilmeyen, sevmeyeni çok olan sebzelerden biri de kereviz olunca, çiçek şeklindeki kurabiye kalıpları ile kesip portakal suyuyla pişirerek belki cazip hale getirebilirim diye düşündüm :)
Malzemeler: 
  • 1 kilogram kereviz 
  • 3-4 adet havuç 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2 adet portakalın suyu
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Kereviz yaprakları 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kerevizlerin kabukları soyulup, yıkanır, halkalar halinde doğranır.
  • Kararmaması için, limon sıkılıp üzerini geçecek kadar suyun içinde bekletilir.
  • Kereviz dilimleri kalıpla çiçek şeklinde kesilir.
  • Dilimlerin ortası ve havuçlar da çiçek kalıpla kesilir.
  • Kereviz dilimlerinin ortasında ki boşluklara havuç dilimleri yerleştirilir.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Kereviz dilimleri yayvan bir tencereye dizilir.
  • Taze kereviz yaprakları da eklenir.
  • Kerevizlerin üzerine limon ve portakal suyu dökülür.
  • Tuz ve zeytinyağı da eklenerek, yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.
  • Ilık servis edilir.

8 Mart 2015 Pazar

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Kadınlar günü
Emekçi kadınlar günü
8 Mart Dünya kadınlar günü
                                                  
                                                  Kaç kulağı olmalı ki insanın 
                                                  Ağlayanları duyabilsin...
                                                  Ve kaç kadın ölmeli ki
                                                  Artık bu kadarı fazla diyebilsin.

     8 Mart 1857 yılında New York kentinde 40.000 dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları isteğiyle tekstil fabrikasında yaptıkları grev sırasında polisin saldırması, işçilerin fabrikaya kilitlenmesi ve o sırada çıkan yangında barikatları aşamayıp ölen çoğu kadın 129 işçi anısına Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlanmaktadır. 12 Eylül askeri darbesinde verilen arayı saymaz isek, 8 Mart 1921 yılından bu yana ülkemizde de tüm dünya ile birlikte kutlanıyor. Gerçi, dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de kadınlar, kadın bedeni üzerinden sürdürülen politikalarla, ayrımcılıkla karşı karşıya ve eskiden kadın haklarını savunurken, maalesef son yıllarda kadınların yaşam hakkını savunacak durumdayız.Ne yazık ki; çoğu zaman adına bir nüfus kağıdı bile çıkarılmamış, hiç yaşamamış gibi ölen kadınlarımızın hayatını ve o hayatları yok eden, karartan, babalarını, kocalarını, erkek kardeşlerini, oğullarını, sevgililerini yani erkeğin kadına yaptığı zulmü her gün bir film gibi izliyoruz.Her gün bir kaç kadının öldürülmesini nerede ise kanıksadığımız bu ülkede; kadınlara uygulanan baskıları, şiddeti, ayrımcılığı, çocuk gelinleri, tecavüzleri, cinayetleri görmezden gelip, nasıl giyineceğimize, kaç çocuk doğuracağımıza, kürtaj yaptırıp yaptırmayacağımıza karışıp, bu cinayetleri durdurmayanların bu gün hangi yüz ile kadınlar gününü kutlayacaklarını merak ediyorum.Erkeğin, erkek egemen toplumun yaşattığı bu zulme erkeklerden ve erkekleşmiş kadınlardan oluşan yetkililerin dur demesi dileğiyle.
                                                Üç etekli, ak puşulu, türkü bakışlı
                                                Kadınlar yürüyor dağlara doğru
                                                Leylak moru, gül kurusu dağlara doğru
                                                Özlemlerle, acılarla bir Anadolu
                                                Sivaslı mı, Urfalı mı bilemem gayrı
                                                Kadınlar kadınlar dağlara doğru
                                                Çalı çırpı sıla gurbet dağlara doğru
                                                Sarı sıcak ak cibinlik dağlara doğru
                                                                                             Hasan Hüseyin Korkmazgil

7 Mart 2015 Cumartesi

ÖRGÜLÜ ÇÖREK

Örgülü çörek tarifi
Saç örgülü çörek nasıl yapılır
Çay saatleri için çörek tarifi
     Hafta sonları veya çay saatleriniz için sunumu güzel çöreklerden, örgülü çöreği benim gibi yapmak isterseniz; hamurdan bir parça ayırıp, ortadaki boşluğu yuvarlak poğaça gibi hazırladığınız bir parça ile kapatabilirsiniz yada ortası boş örgü simit gibi de yapabilirsiniz.İç malzemesi olarak ben ıspanaklı lor karışımı kullandım, örgünün yanlarındaki açıklıklardan dışarı akmaması için, kaşar veya yağlı bir peynir dışında istediğiniz iç malzemesi ile yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
İç malzemesi:
  • Bir bağ ince kıyılmış ıspanak yaprağı
  • 250 gram kaşar loru 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Çok az tuz
Üzerine:
  • 2-3 yemek kaşığı pekmez
  • Susam
Yapılışı:
  • Ispanakların sadece yaprakları ince ince kıyılıp, çok az tuz ile ovulur, elimizle sıkılıp suyu iyice süzülür.
  • İçine lor ve karabiber de eklenip, iç malzemesi hazırlanır.
  • Un derin bir kabın içine konulur.
  • Şekerli ılık süt, maya ve diğer malzemeler de eklenip, yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, yarım saat dinlendirilir.
  • Yarım saat sonra hamur tekrar yoğurulup, orta göbek için biraz hamur ayrılır.
  • Hamur merdane ile yarım santim kalınlığında ince uzun dikdörtgen olarak açılır.
  • Hamurun iki tarafı bıçakla verev verev kesilir.
  • Ayrılan hamurdan ortayı dolduracak şekilde iki yuvarlak hamur açılır.
  • Hamura iç malzemesi konulup, ikinci hamur üzerine kapatılır.
  • Kenardaki verev parçalar sırasıyla üst üste kapatılarak ince uzun örgü yapılır.
  • Ortadaki yuvarlak hamurun etrafına rulo haline getirilmiş örgü hamur sarılır.
  • Örgü rulo, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Üzerine biraz sulandırılmış pekmez sürülüp, susam serpilir.
  • Tepside yarım saat daha mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, yaklaşık yarım saat kontrollü olarak  üzeri kızarana kadar pişirilir. 

6 Mart 2015 Cuma

FOTOĞRAFLI KURABİYE


     Geçen sene Bilgehan'a yaptığım fotoğraflı kurabiyeleri beğenince, bu sene doğum gününde Dilek için de hayatının güzel karelerinden oluşan fotoğraflarını kullanarak hatıra kurabiyeleri yaptım. Dilek'ciğim, doğum günün kutlu olsun, nice yıllara hep birlikte sağlıkla, mutlulukla ...

SUSAMLI TAHİNLİ KURABİYE

Susamlı kurabiye tarifi
Susamlı tahinli kurabiye nasıl yapılır
Susamlı öpücük kurabiye tarifi
     Bizim evin en çok sevilen kurabiyeleri arasındaki susamlı kurabiye tarifinden yaptığım kurabiyeleri mümkün olduğunca minik minik yuvarlayıp, aralarına biraz koyuca kıvamda tahin pekmez karışımı sürerek düz kısımlarından birbirine yapıştırdım.Çayınızın yanına kalorisi bol da olsa, kendileri minik kurabiyelerden sayıyı az tutarak gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz :)
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağ
  • 2 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı susam 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya 
  • Yarım paket kabartma tozu 
İçine: 
  • 1 çay bardağı koyu kıvamlı tahin pekmez karışımı
Yapılışı:
  • Susam teflon bir tavada yakmadan kavrulur.
  • Susam, oda sıcaklığında ki yağ ve diğer malzemeler karıştırılıp, yoğurulur.
  • Yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş, fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında pişirilir.
  • Kurabiyelerin düz tarafına bir çay kaşığının ucuyla tahin pekmez konulur.
  • Üstüne bir kurabiye daha konulup, yapıştırılır.

5 Mart 2015 Perşembe

KARNABAHAR ÇORBASI

Karnabahar çorbası tarifi
Karnabahar suyuna tarhana çorbası tarifi
Karnabahar çorbası nasıl yapılır
     Eskiden karnabahar salatası yaptığımız zaman, haşlama suyuna biraz tarhana biraz da karnabahar çiçeklerinden ekleyerek çorbasını yapardık.Şimdilerde evde benden başka bu çorbayı seven olmadığı için, karnabahar haşladığımda düzgün çiçeklerini salata için ayırıp, diğer yerlerini ezerek kendime kadar da olsa çorbasını yapıyorum.Siz de, karnabaharın haşlama suyunu dökmeyip bu çorbayı deneyebilirsiniz.
Malzemeler:  
  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 4 yemek kaşığı tarhana
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Kurutulmuş acı biber
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Karnabahar iyice yıkanıp, 15 dakika haşlanır.
  • Çiçekleri salata için ayrılır.
  • Tarhana soğuk su içinde biraz bekletilip, inceltilir.
  • Sıcak haşlama suyuna, inceltilmiş tarhana eklenir.
  • Biberler de eklenip, sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Servis kasesine alınıp, üzerine  zeytinyağı gezdirilir.

3 Mart 2015 Salı

KAZAYAĞI KAVURMASI

Kazayağı  kavurması tarifi
Yumurtalı kazayağı kavurması nasıl yapılır
Kazayağı nasıl pişirilir
     Pazarda diğer otlara göre daha az rastladığım kazayağı otunu bulunca hemen aldım ve kavurup, yumurta kırdım.Eğer bulabilirseniz, yemeğini yaparak, kavurup yumurta kırarak veya börek içi olarak hazırlayıp, lezzetinin yanında pek çok faydası da olan bu otu tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet kazayağı 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 2 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
  • Kazayakları ayıklanıp yıkanır, süzgece konulup suyu süzdürülür.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada ince kıyılmış kuru soğanlar ve sarımsaklar biraz pembeleştirilir.
  • İrice doğranmış kazayakları da eklenip, kısık ateşte otlar yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edilir.
  • Kavrulunca yumurtalar kırılır, tuzu da eklenip pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın karabiber ve kırmızı pul biber eklenir.
  • İstenirse sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

2 Mart 2015 Pazartesi

PORTAKAL REÇELİ

Portakal reçeli tarifi
Bütün portakal reçeli nasıl yapılır
Bütün portakal reçeli tarifi
     Bütün portakal reçeli tarifimi geçen yıl yazmıştım ama ben paylaşana kadar portakal mevsimi geçtiğinden bu yıla bırakmıştım.Bu yıl da biraz geç kalmakla birlikte halen portakal satılıyorken artık paylaşayım diye düşündüm :) Reçel için seçtiğiniz portakallar yaklaşık aynı boylarda ve kavanoza girebilecek ölçüde olursa, yiyeceğiniz zaman düzgün dilimler halinde kavanozdan çıkartabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram portakal 
  • 1,5 kilogram toz şeker 
  • 1 su bardağı portakal suyu 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Portakallar rendenin ince tarafı ile acısının çıkması için yüzeysel olarak rendelenir.
  • Bütün olarak derin bir tencerede kaynar suyun içinde beşer dakika kaynatılır.
  • Her defasında suyu değiştirilerek üç defa kaynatılıp, süzülür, soğuması beklenir.
  • Soğuyan portakallar bir parmak kalınlığında yuvarlak dilimler halinde doğranır. 
  • Geniş bir kabın içine bir sıra toz şeker, bir sıra portakal dilimi olarak sıralanır.
  • Bir gece şekerde bekletilir.
  • Tencereye alınan portakalların üzerine bir bardak portakal suyu eklenerek, ocağa konulur.
  • Oluşan köpükleri alınarak koyulaşıp, reçel kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Koyulaşan reçele limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
  • Portakal dilimleri maşa yardımı ile alınıp, kavanoza üst üste yerleştirilip, üzerine şerbeti dökülerek kapağı kapatılarak ters çevrilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...