10 Aralık 2014 Çarşamba

LEYLAKLI GÜLLÜ PASTA

Şeker hamurlu pasta tarifi
Doğum günü pastası tarifi
Leylaklı pasta tarifi

                              Umut hiç bitmeyen bahar mevsimidir
                              İçinde kar da yağar, fırtına da kopar ama,
                              Çiçekler açmaya hep devam eder.
 

     Sanal dünyadan gerçeğe dönüşen, hepsi birbirinden değerli Lezzet Beşlisi grubunda ki arkadaşlarımla Nilgün'ün ve benim geçmiş doğum günümü bir arada kutlayıp, beraber güzel bir gün geçirdik.Ben de bu güzel gün için üzerinde leylaklar, güller olan içi çikolatalı şeker hamurlu bir pasta yaptım.İyi ki doğdun Nilgün'cüğüm.Hayatında çiçekler hep açmaya devam etsin, umudun hiç bitmesin.Hep beraber nice mutlu, sağlıklı yıllar diliyorum.


Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı ılık su  
  • Yarım su bardağı nişasta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay  bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya
Ganaj:
  • 200 gram süt kreması
  • 240 gram bitter çikolata
  • 1 çay bardağı bitter damla çikolata
Kreması:
  • 1 paket Dr. Oetker pasta kreması
  • 1,5 su bardağı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı ganaj
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Un ve nişasta elenir.
  • Diğer malzemelerde eklenerek, mikserin düşük ayarı ile çırpılır.
  • Yağlanıp, unlanmış bir kalıba dökülür.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek 30-40 dakika pişirilir.
  • Kek fırından çıkınca tel üzerinde soğumaya bırakılır.
  • Bir gece önceden ganaj hazırlanır.
  • Ganaj için, süt kreması ocağın üzerinde benmari usulü eritilmiş çikolataya eklenerek iyice karıştırılır.
  • Kaynatmadan ocaktan alınır.
  • Oda sıcaklığına gelince ağzı kapatılarak buzdolabına konulur.
  • Buzdolabında bir gece bekletilerek nutella kıvamına getirilir.
  • Kreması için, hazır pasta kreması bir kapta soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Katılaştıktan sonra nutella kıvamına gelmiş ganajdan bir çay bardağı eklenerek mikserle çırpılır.
  • Soğumuş pandispanya iki kata ayrılır.
  • Pandispanyanın alt katı bir kaç kaşık şekerli süt ile ıslatılıp, ganajlı krema yayılır.
  • Bir çay bardağı bitter damla çikolata ganajlı kremanın üzerine serpiştirilir.
  • İkinci kat pandispanya üzerine yerleştirilir.
  • Pandispanyanın üstü ve yanları kalan ganaj ile pürüzsüz bir hale gelinceye kadar sıvanır.
  • Pandispanyanın üzerinde ki ganaj donduktan sonra şeker hamuru merdane ile açılıp, pastanın üzeri kaplanır.
  • Şeker hamurundan yapılan çiçek figürleri yerleştirilir.

SEBZELİ PİLAV - Redmond Multicooker

Redmond akıllı pişirici ile sebzeli pilav tarifi
Redmond akıllı pişirici ile sebzeli pilav nasıl yapılır
Redmond ile sebzeli pilav tarifi
     Redmond akıllı pişiricim bana ulaştığında içinden çıkan kitapçığa bakıp, denemelere 100 yemek tarifinin hangisinden başlasam acaba demiştim.Blogger arkadaşlarımda Nurdan da eskiden şarkılardan fal tutardık ya, ben de Redmond tariflerinden 71. sayfayı seçtim demiş :) Nurdan'ın bu esprili yanıtı işimi biraz kolaylaştırdı ve onun tuttuğu sayfadan denemelere başladım.Nurdan'cığım 71. tarif senin için gelsin :)
Malzemeler:
  • 300 gram pirinç ( 2 su bardağı)
  • 150 gram havuç ( 4 adet) 
  • 50 gram kuru soğan ( 1 adet)
  • 50 gram zeytin ( 10 adet)
  • 20 ml zeytinyağı ( 4 yemek kaşığı )
  • 270 ml su ( 1,5 su bardağı )
  • 4 gram sarımsak ( 5 adet )
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Dereotu
Yapılışı: 
  • Havuç ve sarımsaklar rendelenir.
  • Kuru soğan ince ince yemeklik doğranır.
  • Zeytinler ikiye kesilir.
  • Bütün malzemeler Redmond akıllı pişiricinin içine konulur.
  • Kapağı kapatılıp, çalışma modu RICE olarak, pişirme süresi de 30 dakikaya ayarlanır.
  • Start tuşuna basılıp, çalışma modu bitinceye kadar pişirilir. 
  • Piştikten sonra ince kıyılmış dereotu eklenip, servis tabağına alınır.

9 Aralık 2014 Salı

CENNET HURMASI REÇELİ

Cennet hurması reçeli tarifi
Trabzon hurması reçeli nasıl yapılır
Hurma reçeli tarifi

     Cennet hurması veya Trabzon hurması adıyla bilinen ve vitamin,  mineral içeriği yönünden çok zengin olan bu meyvenin yumuşaklarından marmelat, sert olanlarından ise reçel yapabilirsiniz. Ben cennet hurmasını meyve olarak da sevdiğimden reçelini de sevdim. Reçel için kullanacağınız hurmalar çok sert ve gece şekerde bırakıldığı halde fazla sulanmamışsa yarım bardak daha su ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 500 gram cennet hurması 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1-1,5 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
  • Karanfil 

Yapılışı:
  • Hurmalar yıkanıp, elma dilimi gibi veya küp küp dilimlenir.
  • Üzerine toz şeker dökülüp, bir gece sulanması için bekletilir.
  • Derin bir tencereye hurmalar, su ve karanfiller eklenir.
  • Hurmalar çok sert ise yarım su bardağı daha su eklenir.
  • Ocağın altı kısılıp, kısık ateşte köpükleri alınarak kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır.
  • Sıcakken kavanozlara doldurulup, ters çevrilir.

8 Aralık 2014 Pazartesi

YABANİ PIRASA ( KÖRMEN ) KAVURMASI

Yabani pırasa kavurması tarifi
Yabani pırasa kavurması nasıl yapılır
Körmen kavurması tarifi
Körmen kavurması nasıl yapılır
     Mevsimi geçmeden yabani pırasa bulabilirseniz; kavrulduktan sonra miktarı azalacağından fazladan bir kaç demet alarak yabani pırasa böreği veya yumurtalı kavurmasını yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 3 demet yabani pırasa (körmen ) 
  • 2 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
Yapılışı:
  • Pırasalar iyice yıkanır, gerekirse en dıştan bir katı soyulup, atılır.
  • Bıçakla ince ince doğranır.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada arada karıştırılarak yumuşayana kadar kavrulur.
  • Yumurtalar kırılıp, bir iki kez karıştırılarak pişmeye bırakılır.
  • Tuz ve karabiberi eklenip, ılık servis edilir.

7 Aralık 2014 Pazar

IHLAMURLU CUPCAKE

Ihlamurlu kek tarifi
Ihlamurlu kek nasıl yapılır
Ihlamur çaylı kek tarifi
Ihlamur kremalı kek tarifi
     Çaylı kek yaptığımız gibi, bir gece önceden demlenip rengi koyulaşan ıhlamur çayını da keklerde, cupcakelerde kullanıyordum ama istediğim kadar ıhlamur kokusu algılanmadığından bu defa yaptığım cupcakelerin hem içine hem de kremasına ıhlamur çayı ekledim. Yaptığım ıhlamur kokulu, ıhlamur kremalı, ıhlamurlu cupcakeleri sevgili Ihlamurcum'un hediyesi cupcake standında servis ettim.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı demlenmiş soğumuş ıhlamur 
  • 2 paket kabartma tozu 
  • 2,5 su bardağı un 
Kreması:
  • 1 poşet Dr.Oetker sade krem şanti 
  • 1,5 çay bardağı demlenmiş ıhlamur 
  • Süsleme için şekerleme 
Yapılışı:
  • Koyuca ıhlamur çayı demlenip, soğumaya bırakılır.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip, mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve demlenip, soğumuş ıhlamur eklenerek karıştırılır.
  • Elenmiş un ve kabartma tozları eklenip, karıştırılır.
  • Kağıt cupcakeler metal kalıba yerleştirilir.
  • Kalıpların üstünde bir parmak boşluk kalacak şekilde hamur paylaştırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 30 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, soğumaya bırakılır.
  • Derin bir kapta bir poşet krem şanti ve demlenmiş soğumuş ıhlamur çayı mikserle çırpılır.
  • Katılaştıktan sonra cupcakelerin üzerine ıhlamurlu krema sıkılıp, şekerlemelerle süslenir.

6 Aralık 2014 Cumartesi

ÇAYDANLIK KAPAĞI BÖREĞİ

Çaydanlık kapağı böreği tarifi
Çaydanlık kapağı böreği nasıl yapılır
Zeytin ezmeli börek tarifi
Hazır yufka böreği tarifi
Vegan börek tarifi
     Eskilerden kalma tarif defterime bakarken, bir zamanlar çok yaptığım zeytin ezmeli börekleri uzun zamandır yapmadığımı hatırlayıp, paylaşmak istedim.Bu böreğin adını çaydanlık kapağı ile kesildiğinden olsa gerek çaydanlık kapağı böreği diye yazmışım ama yuvarlak herhangi bir kalıpla da kesebilirsiniz. Ben zeytin ezmesi olarak, kendi yaptığım ev yapımı siyah zeytin ezmesinden kullanıyorum ama siz hazır zeytin ezmesi kullanacak iseniz kıvamına göre zeytinyağı ve su karışımı eklemeyebilirsiniz. Aralardan artan yufka parçalarını kullanarak kırpık börek denilen börekten yapabilir, kalan yufka parçalarını da değerlendirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka 
  • 5 yemek kaşığı zeytin ezmesi 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı, su karışımı 
  • 2 adet büyük boy haşlanmış patates 
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Tuz 
  • Susam

 Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulur,çatalla ezilir.
  • İnce kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır.
  • Tezgahın üzerine yufkanın biri yayılır.
  • Yufkanın üzerine kapakla çok az bastırılarak, yuvarlaklar işaretlenir.
  • Yuvarlakların ortasına bir çay kaşığı zeytin ezmesi yayılır.
  • İkinci yufka da serilip, bir çay kaşığı zeytin ezmesi yayılır.
  • Üçüncü yufka da yayılıp, tam ortaya gelecek şekilde bir yemek kaşığı patatesli iç malzemesi konulur.
  • Çaydanlık kapağı ile yufkadan yuvarlaklar kesilip, ikiye katlanarak kapatılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Kapakla kesilen yuvarlakların arasından çıkan parça yufkalar kırpık börek yapmak için kullanılır.

5 Aralık 2014 Cuma

TAHİNLİ ÇÖREKLER

Tahinli çörek tarifi
Tahinli çörek nasıl yapılır
     Tahini pek çok tarifte kullanmama rağmen, belki de çocukluk yıllarımdan kalma bir alışkanlıkla genelde kış aylarında tüketilen tahin pekmez ikilisinin de etkisi ile tahinli tarifleri kış aylarında havalar soğuyunca daha çok seviyorum.
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 paket hazır instant maya 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4,5 -5 su bardağı un 
Aralara sürmek için:
  • Tahin
  • Toz şeker
Yapılışı:
  • Malzeme karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur, üzeri örtülür.
  • Hamur iki katına çıkana kadar, bir saat mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur altı eşit parçaya bölünüp, her parça ince açılır.
  • Aralarına tahin sürülüp toz şeker serpilerek,üst üste dizilir.
  • Üst üste dizilen hamurlardan sarılarak rulo yapılır.
  • On beş dakika kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Keskin bir bıçakla rulodan bir parmak eninde parçalar kesilir.
  • Kesilen kısım üste gelecek şekilde merdane ile biraz açılır.
  • Kenarları bastırılarak kapatılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kızarana kadar pişirilir.

4 Aralık 2014 Perşembe

ERİKLİ KEK - Redmond Multicooker

Redmond akıllı pişirici ile kek tarifi
Redmond akıllı pişirici ile kek nasıl yapılır
Redmond ile erikli kek tarifi
     Redmond Türkiye İzmirli Yemek Bloggerleri ile yaptığı workshopa ben de davetliydim.Redmond adı üstünde akıllı pişiriciler ile her şey pişirilse de, ben en çok bu akıllı aletlerin kek, browni gibi şeyleri nasıl pişirdiğini merak ettiğimden öncelikle erikli keki denemek istedim.Blogger arkadaşım Pembe Kekik Sibel'ciğimle birlikte Redmond un yemek kitabında yer alan erikli keki pişirdik.Bütün malzemeler hazır, pişirici de akıllı olunca :) aslında bize çok fazla iş düşmedi. Redmond un ayarlarını yapıp, malzemeleri ekledikten sonra biz sohbet ederken o keki pişirdi.Kekin üzerini de Redmond da pişirilmiş erikli sos ve badem kırıntıları ile süsleyince kekin süslemesi bile bize kalmamış oldu :)
Malzemeler:
  • 200 gram un 
  • 200 gram toz şeker 
  • 150 gram erik 
  • 2 adet yumurta
  • 35 gram badem 
  • 15 gram kakao tozu 
  • 10 gram tereyağı 
  • 3 gram kabartma tozu 
  • 3 gram vanilya 
  • 100 ml bitkisel yağ 
  • 100 ml süt

Yapılışı:
  • Erikler ikiye kesilerek çekirdekleri çıkartılır.
  • Un, kabartma tozu ve vanilya ayrı bir kaba konulur.
  • Yumurtalar ve toz şeker mikserle çırpılır.
  • Bitkisel yağ ve süt karıştırılır.
  • Hepsi karıştırıldıktan sonra unun olduğu kaba dökülür.
  • Elde edilen karışım iki eşit kısıma bölünür.
  • Birine badem eklenip, karıştırılır, öbürüne kakao eklenip karıştırılır.
  • Çok fonksiyonlu pişiricinin içi tereyağı ile yağlanır.
  • Önce kakaolu hamur sonra bademli hamur dökülür.
  • Üzerine ikiye kesilmiş erikler konulur.
  • Kapağı kapatılır.
  • Çok amaçlı pişiricinin çalışma modu BAKE olarak, pişirme süresi 1 saat 30 dakika olarak ayarlanır.
  • Start tuşuna basılıp, çalışma modu bitinceye kadar pişirilir.

3 Aralık 2014 Çarşamba

ARAPSAÇLI KURU FASULYE YEMEĞİ

Arapsaçlı kuru fasulye yemeği tarifi
Arapsaçlı kuru fasulye yemeği nasıl yapılır
Rezeneli kuru fasulye yemeği tarifi
     Otlar içinde annemin en sevdiği  ot arapsaçı olunca, mevsiminde evimizden anason kokusu eksik olmazdı :) Arapsaçını karışık ot yemeklerinde, böreklerde, kavurmalarda pek çok yemekte kullanırdı. Annemden sonra uzun süre arapsaçı almadım, yiyemedim ama pazarda o kadar güzel arapsaçları vardı ki, biraz da burnumdan hiç gitmeyen o anason kokusuyla çok uzun süre sonra nihayet arapsaçı alıp, kuru fasulyeli yemeğini yaptım.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram kuru fasulye 
  • Yarım kilogram arapsaçı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru fasulyeler bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün haşlanıp, suyu süzülür.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğan bir tencerede pembeleştirilir.
  • Arapsaçlarının sert kısımları ayrılarak hiç kum kalmayana kadar bir kaç kere yıkanır.
  • Çatala gelecek büyüklükte doğranarak, kuru soğanlarla birlikte biraz kavrulur.
  • Sıcak su eklenip, yarım saat kadar pişirilir.
  • Süzülmüş kuru fasulyeler de eklenerek  bir kaç taşım daha pişirilip, ocaktan alınır.
  • Karabiberi eklenip, ılık servis edilir.

2 Aralık 2014 Salı

KARANFİLLİ UN KURABİYESİ

Un kurabiyesi tarifi
Un kurabiyesi nasıl yapılır
Karanfilli un kurabiyesi tarifi
     Hemen her evde yapılan ve sevilen un kurabiyesini yuvarlayıp, fırın tepsisine dizdikten sonra kurabiyelerin ortasına batırdığım karanfiller hem çok güzel bir koku, hem de lezzet verdi.İsterseniz öğütülmüş haldeki karanfilden bir yemek kaşığı kadar ekleyerek daha yoğun karanfil kokulu kurabiyeler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı                          
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı              
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • Yarım su bardağı pudra şekeri             
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4 su bardağı un                              
Üzerine:
  • Pudra şekeri
  • Karanfil
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ile pudra şekeri iyice karıştırılır.
  • Buğday nişastası, zeytinyağı ve kabartma tozu da eklenir.
  • Un azar azar eklenerek ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Kurabiyelerin üzerine birer tane karanfil batırılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında,15-20 dakika beyaz kalacak şekilde pişirilir.
  • Üzerine pudra şekeri serpilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...