4 Kasım 2014 Salı

SUSAMLI PATATES TOPLARI

Patates topları tarifi
Patates topları nasıl yapılır
Susamlı patates topları nasıl yapılır
     Çay davetlerinde ne kadar çok tatlı ve tuzlu çeşidi olsa da, genellikle salatalara ve  susamlı patates topu gibi tariflere daha çok ilgi gösteriliyor ve diğer çeşitlerden artsa da salata, meze gibi ikramlar ilk bitenler arasında yer alıyor.Siz de patatesli tarifleri seviyorsanız; atıştırmalık, meze yada çay saatleri için çok uygun olan Chefika' ya ait bu tarifi seveceğinizi umuyorum.
Malzemeler:
  • 2 adet orta boy haşlanıp ezilmiş patates 
  • 1 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • Yarım çay kaşığı kimyon 
  • Yarım çay kaşığı kişniş 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi 
  • 1 çay bardağı un
Topları bulamak için:
  • 1 su bardağı susam
Sosu için:
  • 1 küçük kase süzme yoğurt 
  • 1 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı nane 
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, ezilir.
  • Patateslere baharatlar, un, yumurta ve kaşar peyniri rendelenip karıştırılır.
  • Yuvarlanarak ceviz büyüklüğünde toplar yapılır.
  • Topların her yeri susama bulanıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılan ılık patates topları yenileceği zaman sarımsaklı yoğurt yayılmış servis tabağına dizilip, üzerine yoğurtlu sos dökülerek servis edilir.

1 Kasım 2014 Cumartesi

ALİ VE SEDA'YA MUTLULUKLAR

Fotoğraflı şeker hamurlu kurabiye tarifi
Fotoğraflı şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
     Evlendiğimiz yıllarda henüz çocuk olan kuzenlerimizden Ali'yi de bu hafta sonu evlendirip, mutluluklarına ortak olduk.Eşimin bir İtalyan ailesi ölçeğindeki akrabalarının ve değişik şehirlerden gelen davetlilerin de katılımı ile oldukça kalabalık ve yoğun bir hafta sonu geçirdik.Dağcılık kulübünde tanışan Ali ve Seda'nın o günlerdeki bir doğa yürüyüşünde çekilen fotoğraflarından kurabiyeler yaparak bu mutlu günlerine ait benden de bir hatıra kalsın istedim.Ali ve Seda' ya birlikte yürümeye karar verdikleri bu hayat yolunda engebesiz, engelsiz mutlu bir hayat diliyorum.

28 Ekim 2014 Salı

KIRMIZI BİBER DOLMASI

Kırmızı biber dolması tarifi
Kırmızı biber dolması nasıl yapılır
     Pazarlarda çeşit çeşit biberlerin olduğu bu günlerde turşu yapmak için, közlemek için yada salatalarda kullanmak için aldığım kırmızı biberlerden biraz irice olanlarının dolmasını da yapıyorum.Siz de kırmızı biberlerden dolma, közlenmiş biberli çörek, köz biber sarması yada kırmızı biberli ezme yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 10 adet iri boy kırmızı biber 
  • 1- 1,5 su bardağı pirinç 
  • 2 adet domates 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 adet kuru soğan 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • Yarım çay kaşığı yenibahar 
  • Yarım demet dereotu,maydanoz
Yapılışı:
  • Pirinç ılık tuzlu suda ıslatılıp,suyu değiştirilerek yıkanıp süzülür.
  • Biberlerin sap kısımları kesilip,tohumları çıkartılıp yıkanır.
  • Zeytinyağında ince kıyılmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Pirinçlere minik doğranmış domatesler, baharatlar, maydanoz, dereotu ve tuz eklenir.
  • Üzerinden bir parmak kadar boşluk bırakılarak biberlerin içi doldurulur.
  • Ağızları domates veya biber ile kapatılır. 
  • Biberlerin ağızları biraz yukarı gelecek şekilde tencereye dizilir.
  • Zeytinyağı, tuz ve yarısına gelecek kadar su eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılıp önce orta daha sonra kısık ateşte bir saat kadar pişirilir.
  • Ilıyınca servis tabağına alınır.

26 Ekim 2014 Pazar

BADEM SÜRMESİ

Vegan kahvaltılık tarifi
Badem sürmesi tarifi
Badem sürmesi nasıl yapılır
Vegan mayonez nasıl yapılır
     Vegan beslenmeyi tercih edenler kadar badem sevenlere, değişik kahvaltılıklar denemek isteyenlere de hitap edecek badem sürmesini, vegan paylaşım gruplarından birinde görüp, ölçülerini biraz değiştirerek yapmıştım.Oğlum da beğenip, onay verince paylaşmak istedim.Özellikle vegan beslenmeyi tercih edenler için, kahvaltılarda alternatif olabilecek badem ezmesini ekmek üzerine sürerek veya biraz daha limon suyu ve zeytinyağı ilavesiyle kıvamı açarak salataların üzerine mayonez olarak da kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı badem püresi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 tatlı kaşığı nişasta 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
  • Bademler kaynar suyun içinde bir kaç dakika bekletilip, kabukları soyulur.
  • Ağartılan bademler parçalanıp, püre haline getirilir.
  • Tencereye konulan bir su bardağı soğuk suyun içine un ve nişasta eklenir.
  • Çok kısık ateşte topaklanmaması için sürekli karıştırılarak 2-3 dakika pişirilir.
  • Limon suyu ve tuz da eklenip, karıştırılır.
  • Soğuduktan sonra malzemelerin hepsi birlikte blenderden geçirilir.
  • Ekmek üzerine sürerek veya biraz daha limon suyu ve zeytinyağı eklenerek salatalara mayonez yerine kullanılır.

23 Ekim 2014 Perşembe

JALAPENO REÇELİ

Jalapeno biberi reçeli tarifi
Jalapeno biberi reçeli nasıl yapılır
     Geçen yıllarda acılı domates reçeli yaptığımda sadece acı biberden reçel olur mu diye düşünmüştüm.Bu sene jalapeno biber turşusu yaparken,  yeşil biberlerin yanına biraz da kırmızı jalapeno biber alarak karışık reçelini yaptım.Benim aldığım biberler irili ufaklı olunca temizlenmiş miktarını gram olarak verdim.Her damak zevkine uyar mı bilmiyorum ama sos olarak da kullanılabilecek bu yoğun acı- tatlı reçeli ben beğendim.
Malzemeler:
  • 250 gram temizlenmiş kırmızı- yeşil karışık jalapeno biberi 
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • 5-6 adet karanfil
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • Jalapeno biberlerin sapları ve çekirdekleri çıkartılır.
  • Blenderde irice parçalanır. 
  • Toz şekerle karıştırılıp, sulanması için bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün su da eklenerek önce orta sonra kısık ateşte kıvam alıp koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Koyulaşınca limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Sıcakken kavanozlara konulup, kapağı sıkıca kapatılır.

22 Ekim 2014 Çarşamba

KARA PASTA

Kara pasta tarifi
Kara pasta nasıl yapılır
Islak kek tarifi
Islak kek nasıl yapılır
     Defterimde adı Kara Pasta diye kayıtlı olsa da, aslında pasta ile ilgisi olmayan bu ıslak kek tarifini bir zamanlar çok sık yapmama rağmen nedense paylaşmamışım. Garantili bir tarif diyebileceğim bu ıslak keki yapmak isterseniz;
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 125 gram eritilmiş tereyağı 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • 1 su bardağı pirinç unu 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Üzerine: 
  • 1,5 su bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Eritilmiş tereyağı, elenmiş unlar ve kabartma tozu da eklenip, karıştırılır.
  • Yağlanmış fırın kabına yayılıp, kaşığın tersiyle düzeltilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20 dakika kadar pişirilir.
  • Kürdanla kontrol edilip, fırından çıkartılır.
  • İlk sıcaklığı biraz geçtikten sonra ılık süt her tarafına eşit olarak dökülür.
  • Soğuduktan sonra dilimlenip, üzerine hindistan cevizi serpilir.

21 Ekim 2014 Salı

AVOKADOLU KİNOA

Kinoalı avokado tarifi
Kinoalı avokado nasıl yapılır
     Orta Amerika'da en çok kullanılan tahıllar arasında ki kinoa; uzaya gönderilen astronotların başlıca besin kaynağı olabilecek kadar vitamin, ete yakın protein, süte yakın kalsiyum içerdiğinden ara sıra da olsa kinoalı salatalara sofralarımızda yer vermek gerekir diye düşünüyorum.Bu defa avokado ile birlikte karıştırarak salatasını yapıp, avokado kaseleri içinde servis ettim.. 
Malzemeler:
  • 2 adet avokado 
  • 1 su bardağı kinoa 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Bir kaç tane cin biber 
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Maydanoz
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kinoa süzgeç içinde su dolu bir kasenin içinde iki saat bekletilir.
  • Bol su ile yıkanıp, süzülür.
  • Tencereye konulup, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. 
  • Avokadolardan biri ortadan dikine kesilip, çekirdeği çıkartılır.
  • İkinci avokado da soyulup, çekirdeği çıkartılarak küçük küpler halinde doğranır.
  • Biberler ve maydanozda doğranıp, eklenir.
  • Limonsuyu, tuz ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Karışım çekirdeği çıkartılmış yarım avokadoların içine doldurulup, servis edilir.

20 Ekim 2014 Pazartesi

DAMLA ÇİKOLATALI AY KURABİYE

Ay kurabiye tarifi
Ay kurabiye nasıl yapılır
Damla çikolatalı kurabiye tarifi 
    Çok eskilerden kalma tarif defterimden yaptığım ay kurabiyelerin içine ben birer tatlı kaşığı kadar bitter damla çikolata koydum ama isterseniz damla çikolata yerine ceviz, üzüm gibi başka dolgu malzemeleri de kullanılarak değişik lezzette kurabiyeler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5-4 su bardağı un 
  • 1 paket süt kreması (200 ml)
  • Yarım su bardağı pudra şekeri 
  • 125 gram tereyağı 
  • Bitter damla çikolata
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ve pudra şekeri karıştırılır.
  • Süt kreması ve elenmiş un da iki üç defada azar azar eklenir.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamur yirmi bezeye ayrılır.
  • Her beze elimizle avuç içi büyüklüğünde açılır.
  • Açılan hamurların ortasına damla çikolata konulur.
  • Yuvarlanıp, iki ucu bastırılarak kapatılıp ay şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, üzeri kızarana kadar 15 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkınca üzerine pudra şekeri serpilir.

19 Ekim 2014 Pazar

MELKİ ( ÇINTAR ) KAVURMASI

Mantar kavurması tarifi
Melki kavurması tarifi 
Çıntar kavurması tarifi
     Her mevsimin kendine has sebzelerinin, meyvelerinin, otlarının ve mantarlarının çıkmasını beklemek, bizim gibi yıllardır bu lezzetlerden uzaklarda yaşamışlar için onları tezgahlarda görmek gerçekten mutluluk verici :) Şu sıralar pazarlarda bol bulunan melkiler çıkıncada közlemesini, kızartmasını, kavurmasını, köftesini, çorbasını, yumurtalısını, yoğurtlusunu yapıp, börek içi ve makarna sosu olarak da kullanıyorum. Melkilerin (çıntarların) en kolay ve lezzetli pişirilme şekillerinden biri kuru soğanla zeytinyağında suyunu salıp çekene kadar kavurup; tuz ve karabiber ekleyerek pişirmek ama isterseniz biraz unlayıp melki kızartması da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram melki (çıntar) 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
Yapılışı:
  • Melkiler zedelenmeden bol suda yıkanır.
  • İrice parçalar halinde doğranır.
  • Zeytinyağı konulan tavada yemeklik doğranmış soğanlar biraz pembeleştirilir.
  • İrice doğranmış melkiler de eklenerek, suyunu çekene kadar orta ateşte kavrulur.
  • Pişmesine yakın tuz ve karabiber eklenip, sıcak servis edilir.

18 Ekim 2014 Cumartesi

SİMİT POĞAÇA

Simit poğaça tarifi
Simit poğaça nasıl yapılır
     Son günlerde bizim favorilerimizden biri olan simit poğaçaya, çıtırlığından ve pekmezli suya batırılıp bol susamlı oluşundan simit, içindeki peynirden ve yumuşaklığından da poğaça adı düşünülmüş ve ikisi arasında karar verilemeyip simit poğaça denilmiş herhalde :) Gerçekten hem simit, hem de poğaça adını hak eden simit poğaçanın içine ben peynirli, lorlu bir karışım koydum.Pişerken peynirin taşıp dışına çıkmaması için üzerine bıçakla çok derin çizgiler atılmazsa kaşar peyniri de kullanılabilir.
Malzemeler:
  • 4,5 su bardağı un 
  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 paket instant kuru maya 
  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
İç Malzemesi:
  • Beyaz peynir veya lor 
  • Maydanoz 
  • Kımızı pul biber
Üzerine:
  • 4 yemek kaşığı pekmez 
  • 3 yemek kaşığı su 
  • Bol miktarda susam 
Yapılışı:
  • Poğaçanın içine konulacak peynirli, maydanozlu harç hazırlanır.
  • Pekmeze su eklenip, biraz sulandırılır.
  • Un derince bir kaba elenip, ortası havuz gibi açılır.
  • Şekerli ılık süte instant maya eklenip, karıştırılır.
  • Tereyağı, ılık su, zeytinyağı, yumurta ve  tuz da eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulup, sıcak bir yerde üzeri örtülerek yarım saat bekletilir.
  • Hamurdan parçalar kopartılarak yirmi bezeye ayrılır.
  • Her beze elimizle açılıp içine peynirli maydanozlu iç konulup, poğaça gibi kapatılır.
  • İki ucundan biraz çekilerek şekil verilir.
  • Poğaçalar önce pekmezli suya daha sonra da susama iyice bulanarak, kapattığımız kısımlar alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Poğaçaların üzerine keskin bir bıçakla derin olmayan verev çizikler atılır.
  • Kabarması için tepside bir saat kadar bekletilir.
  • Önceden 190 derece ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Tercihen sıcak servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...