Fava tarifi
Fava nasıl yapılır
Patatesli havuçlu fava tarifi
Kuru bakladan fava nasıl yapılır
Fava genellikle meze olarak bilinip yenilse de, vegan beslenenler için baklagiller çok önemli olunca bizim evde taze bakladan yapılanı da, kuru bakladan yapılanı da sık tüketilenler arasında yer alıyor ve daha besleyici olması için klasik tarifin biraz dışına çıkarak bazen havuç ve patates de ekleyerek yapıyorum. Havuç ve patates eklemeden yapmak isterseniz, bu fava tarifini tıklayarak yaptığınız favayı yayvan bir tepsiye dökerek katılaştıktan sonra dilimleyerek veya tek porsiyonluk kaplardan tabağa ters çevirerek servis yapabilirsiniz.
Malzemeler:- 500 gram kuru bakla
- 2 adet kuru soğan
- 1 adet orta boy patates
- 1 adet havuç
- 2-3 diş sarımsak
- 1 demet dereotu
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- Kuru baklalar ayıklanır, yıkanır, akşamdan ıslatılır.
- Patates, havuç ve kuru soğan soyulup küp küp doğranır.
- Derin bir tencereye, üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su ile konulur.
- 30-40 dakika suyunu çekene kadar, üzerinde oluşan köpükler alınarak pişirilir.
- Blender ile pürüzsüz olana kadar parçalanır.
- Zeytinyağı, şeker, sarımsak, tuz, baharatlar, limon suyu ve ince kıyılmış dereotu eklenir.
- Bütün malzemeler karıştırılır.
- Yayvan bir tepsiye dökülerek, favanın üzeri düzeltilir.
- Oda sıcaklığına gelince, buzdolabında bir iki saat bekletilir.
- Katılaşan fava dilimlenip, kesilir.
- İstenirse, üzerine zeytinyağlı limon suyu gezdirilip, dereotu ile süslenir.