30 Nisan 2014 Çarşamba

PORTAKALBAHÇEM KAHVALTI ETKİNLİĞİ

     Portakalbahçem.com firmasının 22 Nisan Salı günü Bostanlı RCS CAFE'de gerçekleştirdiği, Portakalbahçem'in kendi yetiştirdikleri portakal ve limonlardan yapılan portakal suları,limonataları, çeşit çeşit narenciye reçelleri,marmelatları ve kurabiyelerinin yer aldığı çok zengin bir kahvaltı sofrasında buluştuk.Bir tıkla dünyanın en lezzetli portakalını kapımıza kadar getiren ve bizi geleneksel lezzette ki çeşit çeşit reçel ve marmelatla tanıştıran Portakalbahçem.com firmasına teşekkürler.

     100 yıldır Finike'de narenciye üreten bir ailenin son kuşağının kurduğu portakalbahcem.com 33 farklı ürünü internet üzerinden tüketicilerle buluşturuyor. Finike portakalının yanı sıra geleneksel yöntemlerle evde hazırlanmış katkısız reçeller,  anne yapımı kurabiyeler, hediye sepetlerinin yer aldığı sitede nar, greyfurt, limon, mandalina, kumkuat ve şadoks gibi meyveler de doğal ve lezzetli ürün meraklılarıyla buluşuyor.
     Portakalbahcem.com’da “dünyanın en lezzetli portakalı” unvanını taşıyan Finike portakalı ve diğer narenciyeler sipariş üzerine toplanıyor ve hiçbir kimyevi koruyucu işlem uygulanmadan, bekletilmeden hızla kargoya veriliyor. Bu sayede ürünler en taze halleri ile sofraya ulaşıyor.

     Portakalbahcem.com’da kredi kartı, havale ya da PayPal ile ödeme yapılabildiği gibi, tüketiciler kapıda ödeme seçeneğini de tercih edebiliyor. 
     Portakalbahcem.com ürünlerini Biyolojik mücadele yaparak doğal döngüye zarar vermeden yetiştiriyor. Siteden satışa sunulan tüm ürünler Finike’deki kendi kontrollerindeki bahçelerinden geliyor.  Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği’nin kabul ettiği GlobalGap (The International Standard for Safe and Sustainable Agricultural) ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İyi Tarım uygulamaları belgeleri bulunmaktadır. 
Dünyanın en lezzetli portakalı neden Finike'de?
Finike ovası; mükemmel mikro kliması, alüvyon toprak yapısı ve harika su kaynakları nedeni ile dünyanın en kaliteli narenciye ürünlerinin yetiştirildiği verimli tarım ovalarından biridir. Finike’nin doğu, batı ve kuzey cepheleri dağlarla çevrilidir. Güneyi, deniz rüzgârlarına açıktır. Bu nedenle yıllık ortalama yüzde 85 gibi narenciye için gerekli yüksek nem oranına sahiptir.
Finike Portakalı, doğal dengelerin ideal yapısından dolayı, kendine has aroması ve optimum brix-asidite dengesi ile dünyanın en lezzetli portakallarındandır. Asidite dengesinin optimumda olması meyvenin posa miktarının minimum ve ağızda yerken erimesini sağlamaktadır. İçerdiği su oranı yüksektir. Tüketimi mideyi rahatsız etmez. Brix oranının ideal olması portakalın tatlı ve aromalı olmasını sağlamaktadır. Bütün bu özelliklerinin yanısıra, butik üretim yapısı (Türkiye’deki toplam portakal üretiminin  sadece yüzde 10’u), Finike Portakalı’nı diğerlerinden farklı ve ayrıcalıklı kılmaktadır.

29 Nisan 2014 Salı

TAVUKLU MANTI

Tavuklu mantı tarifi
Tavuklu mantı nasıl yapılır
     Tavuklu mantı yada Balıkesir Mantısı olarak da bilinen bu mantının yapılışı ve kapatılışı diğer mantılarla aynı olsa da; bu mantının içine bir şey konulmadan boş olarak kapatılıyor ve üzerine haşlanmış tavuk eti yayılıp, yoğurtlu sos dökülüyor. Eskiden özellikle Ramazan ayında ve düğünlerde el altında hazır bulunması için; çok fazla yufka açılır, mantılar yapılırdı. Ben eskiden beri yoğurtlanmış mantı kadar çayın yanında kuru kuru mantı yemeyi de çok sevdiğimden halen mantıyı biraz fazla yapıyorum. Bir yemek kaşığına 120 adet mantı sığdırarak kendi rekorlarını kıran Kayseri mutfağı ile yarışmak mümkün olmasa da, karelere kestiğim hamuru kapatarak ben de bir yemek kaşığına 26 adet mantı sığdırabildim :) 
Malzemeler:
  • 2 adet tavuk göğsü veya but 
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut 
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber  
Mantı Hamuru:
  • 4,5-5 su bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 çay kaşığı tuz 

Üzerine:
  • 250 gram yoğurt 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 

Yapılışı:
  • Tavuk göğüsleri tuz ve tane karabiberler eklenmiş bol su içinde haşlanır.
  • Haşlama suyu ayrılır.
  • Derin bir kapta un yavaş yavaş eklenerek ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Dört bezeye bölünüp üzeri örtülür.
  • Bezeler merdane ile açılıp,minik karelere kesilir.
  • Kesilen kareler boş olarak mantı şeklinde kapatılıp, kurumaması için üzeri örtülür.
  • Bezelerin hepsi açılıp,mantı şeklinde kesilip,hazırlandıktan sonra fırın tepsisine yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında, kızarana kadar  yaklaşık 40 dakika pişirilir.
  • Mantılar tavuk haşladığımız suda yumuşayana kadar nohutlar da eklenerek pişirilir.
  • Pişen mantı ve nohutlar süzülüp, servis tabağına yayılır.
  • Mantıların üzerine haşlanıp irice parçalara ayrılmış tavuk etleri yayılır.
  • İyice çırpılmış yoğurda sarımsak ve tuz eklenip,tavukların üzerine dökülür.
  • En üste de zeytinyağında biraz yakılan kırmızı pul biber ve kuru naneli sos dökülür.
  • Sıcak olarak servis edilir.

28 Nisan 2014 Pazartesi

ÇAĞLALI ENGİNAR SAPI YEMEĞİ

Enginar Sapı Yemeği Tarifi
Çağlalı Enginar Sapı Yemeği Tarifi
       Tüm Egeliler gibi enginarların saplarını ayıklayıp, haşladıktan sonra yemeyi seviyorduk ama beğenerek izlediğim bloglardan sakızenginar da çağlalarla birlikte pişirildiğini görünce, enginar saplarının bu yemek olmuş halini de hemen denemek istedim. Çağlalar görüntüsü ve ekşi tadı ile yemeğe ayrı bir lezzet kattı ama yemek miktarı az olunca ben enginar dolması ile birlikte servis ettim.
Malzemeler:
  • 6 adet enginarın sapı 
  • 100 gram çağla badem (30 adet)
  • 3 adet taze soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 çay bardağı sıcak su  
Yapılışı:
  • Taze soğanlar ince ince doğranıp, zeytinyağında çevrilir.
  • Yıkanıp,sert kısımları ayıklanmış enginar sapları doğranır.
  • Çağlaların en küçükleri seçilip, yıkanır.
  • Malzemeler tencereye konulup,üzerine sıcak su ve tuz eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.

27 Nisan 2014 Pazar

SILVERLINE CUPCAKE SÜSLEME ETKİNLİĞİ

     Yeni nesil mutfak keyfi SILVERLINE firmasının 23 Nisan Çocuk Bayramı kapsamında İzmir Forum Bornova'da düzenlediği; 3-12 yaş arası gerçekten yeni nesil :) çocuklarımızın katıldığı Cupcake Süsleme Etkinliği'nde rengarenk şeker hamurları ile cupcakeleri hep beraber süsledik.Başlarında aşçı şapkaları ve önlükleri ile minik birer şef olarak cupcakelerini süsleyen çocukların ve ailelerinin etkinliğe ilgisi oldukça fazlaydı.Değişik yaş gruplarında ki kız ve erkek çocuklar belki de oyun hamurlarına yatkınlıklarından dolayı,el becerilerini ve yaratıcılıklarını sonuna kadar kullandıkları bu etkinlikte, renk renk şeker hamurlarını merdane ile açtılar ve beğendikleri kalıpları kullanarak kestikleri hamurları üzerine yapıştırdılar,rengarenk bonibonlar ve şekerlerle çok büyük bir sabır ve zevkle cupcakelerini süslediler.Oyun hamurundan farklı olarak şeker hamurunun yenilebildiğini öğrenmek ve minicik elleriyle kendi süsledikleri cupcakeler ile birlikte hediye edilen ''Silverline ile Kavramların Eğlencesi'' kitabı onları ayrıca mutlu etti.Mutfaklara yenilikçi,teknolojik ve estetik ankastre ürünler kazandıran Silverline firması çocuklarla birlikte keyifli bir gün geçirmemizi sağlarken,gün boyunca ürünleri hakkında da ilgilenenleri bilgilendirdi.

25 Nisan 2014 Cuma

HOLLANDALI MİNİCANLAR

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Şeker hamurundan Hollandalı kurabiyesi nasıl yapılır
İstanbul hatırası kurabiyesi nasıl yapılır
     Hollanda ve Kuzeyin Venedik'i de denilen Amsterdam şehri; kanalları, kanal evleri, yel değirmenleri, birbirinden güzel binaları, her yaştan her statüden insanın ulaşımını bisikletle sağlaması, lale bahçeleri ve özellikle kırsalda bulutların dokunulacak kadar yakınımızda olmasından mıdır bilmiyorum benim gözüme masal diyarı gibi görünmüştü :) Bu kurabiyeleri ülkemize ziyarete gelen Hollanda heyeti için,biraz da o günlerin hayali ile zevkle yaptım.Hollandalıların geleneksel kıyafetlerini; ellerinde lale sepetlerini, ayaklarına ucu yukarı doğru sivrilen klompen denilen tahta sarı terliklerini, kadınların uzun önlüklü eteklerini, başlarındaki özgün beyaz şapkalarını ve erkeklerin kasketli, bol pantolonlu yerel kıyafetlerini kurabiyelere olabildiğince yansıtmaya çalıştım. Kurabiyenin arka yüzüne bizim kültürümüzden de bir şeyler olsun, dostluğumuza nazar değmesin diye düşünerek nazar boncukları yapıp, üzerine İstanbul Hatırası yazdım.Bir zamanlar ''Düşünün Antalya'da mutlu bir Hollandalı'' diye sözleri olan sanıyorum Ali Kocatepe'nin bir şarkısı vardı, Antalya'da mutlu Hollandalılar var mı bilmiyorum ama umarım İstanbul'daki Hollandalılar ülkelerine güzel anılarla dönerler ve bu kurabiyeler de onlar için İstanbul Hatıralarından biri olur.

24 Nisan 2014 Perşembe

FINDIKLI TOPLAR

Fındıklı top tarifi
Fındıklı toplar nasıl yapılır
Fındıklı bonibon tarifi
     Bazı tarifler var ki, ne zamandan beri mutfağımızda yapılır, ilk ne zaman nerede görüp yemiştik hatırlayamayız :) Benim zamanını hatırlayamadıklarımdan biri de bu tarif.Kahve yanında ikram edilebilecek bu minik topları yapıp, iri kırılmış fındığa veya hindistan cevizine bulayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 paket petit beurre bisküvi 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • İri fındık kırıkları 
Yapılışı:
  • Bisküviler mutfak robotunda parçalanır.
  • Diğer malzemelerle karıştırılıp, yoğurulur.
  • Ele yapışmayan kıvama gelene kadar malzemeler eklenir.
  • Minik minik toplar yuvarlanır.
  • Fındık kırıklarına bulanır.
  • Buzdolabına konulup, ikram edileceğinde servis tabağına alınır.

21 Nisan 2014 Pazartesi

PORTAKALLI PORTAKAL ÇİÇEĞİ REÇELİ

Portakal çiçeği reçeli tarifi
Bütün dilimli portakal reçeli tarifi
Portakal reçeli nasıl yapılır
     Portakal çiçeği reçelini uzun zamandır yapmak istiyordum ama portakal çiçekleri ile yollarımız bir türlü kesişmiyordu :) Urla ziyaretim sırasında, inanılmaz güzel kokan narenciye ağaçlarının çiçeklerini görünce biraz da Adana'lı bir arkadaşımın bu çiçeklerden portakal çiçeği reçeli yapılabileceği oluruyla, toplayabildiğimiz kadar çiçek topladık.Portakal çiçeklerini bulmuşken, halen de portakal bulunuyorken bütün dilimli portakal reçeliyle birlikte portakallı portakal çiçeği reçeli yaptım. 
Malzemeler:
  • 1 kilogram kalın kabuklu portakal 
  • 1,5 kilogram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 su bardağı ayıklanmış portakal çiçeği 
  • 2 su bardağı su 

Yapılışı:
  • Portakallar iyice yıkanıp, rendenin ince tarafı ile acısının çıkması için çok az yüzeyi rendelenir.
  • Tencereye üzerini geçecek kadar su ile bütün olarak konulur.
  • Acısının çıkması için üç kez suyu değiştirilerek, beşer dakika haşlanır.
  • Acı suyu çıktıktan sonra suyu süzülüp, bir parmak kalınlığında dilimlenir.
  • Tencereye alınan portakal dilimlerinin üzerine kat kat toz şeker dökülür.
  • Şekerli olarak bir gece bekletilir.
  • Portakal çiçeklerinin sadece beyaz yaprakları tek tek ayıklanır.
  • Yaprakların üzerini geçecek kadar su konulur.
  • Acısının çıkması için iki kez, beşer dakika suyu değiştirilerek, kaynatılır.
  • Süzülen portakal çiçeği yaprakları, şekerli portakal dilimleri ile karıştırılır.
  • Önce orta ateşte daha sonra da kısık ateşte üzerindeki köpükleri alınarak 35-40 dakika koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Çiçeğinin yaprakları şeffaflaşıp, reçel kıvamına gelince limon suyu eklenerek bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Ocaktan alınan reçel kavanoza konulup, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

20 Nisan 2014 Pazar

KUŞ KAFESİ PASTASI

Kafes pasta tarifi
Şeker hamurundan kafes pasta nasıl yapılır
Kuş kafesi pastası tarifi
                                          Seni düşünürken;
                                          Bir çakıl taşı ısınır içimde,
                                          Bir kuş gelir yüreğimin ucuna konar.
                                          Var mı başka söze hacet ?  
     Şu andan itibaren başka söze hacet yok :) Çünkü; üç ay önce nişan törenleri için pasta yaptığım, Mavi Kuş ve kardeşim; bu hafta sonu son sözlerini söyleyip iyi günde, kötü günde birlikte hayatı paylaşmaya ''EVET'' dediler.Dost, arkadaş ve akrabaların katılımı ile nihayet mutlu sona ulaştık :) ''Yüreğinde yeşil bir dal saklarsan, şarkı söylemeye bir kuş gelecektir.'' diyerek üç ay önce  nişan törenleri için yaptığım Mavi Kuş Pastasından sonra mavi kuşlara bu defa da ömür boyu mutlulukla bir arada yaşamaları, evlerinde ve yüreklerinde çiçekler açması dileklerimle, çiçekler için de kuş kafesi şeklinde pasta yaptım. Dilerim; ömür boyu mutlu olun, her şeyin gönlünüzce olsun.

15 Nisan 2014 Salı

SEBZELİ TAVUK KAVURMA

Sebzeli tavuk kavurma tarifi
Pazılı, havuçlu, arpacık soğanlı tavuk kavurma tarifi
Sebzeli tavuk kavurma nasıl yapılır
     Lezzet dergisinde et kullanılarak yapılan bu yemek tarifini; izlediğim bloglardan Festigan kemiksiz tavuk buduna uyarlayıp yapınca, ben de denemek istedim. Herkesin beğenerek yediği bu yemekteki arpacık soğanları yemeğe ayrı bir lezzet katıyor ama ayıklanması biraz zaman alıyor. Onun için vaktiniz olduğunda bir miktar arpacık soğanını kaynar su içinde bekletip soyarak, buzdolabı poşeti ile dondurucuya koyabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 600 gram kemiksiz tavuk budu 
  • 500 gram pazı yaprağı 
  • 5 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan 
  • 300 gram arpacık soğanı 
  • 250 gram haşlanmış nohut 
  • 5 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı  
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Tavuk butları iki, üç parçaya  bölünür.
  • Arpacık soğanları kaynar su içinde bekletilip, soyulur.
  • Havuçlar soyulup, ince uzun dilimlenir.
  • Pazıların yaprakları ayrılır, yıkanıp, süzülür.
  • Zeytinyağında kuru soğan ve dövülmüş sarımsaklar biraz çevrilerek kavrulur.
  • Arpacık soğanlar, havuçlar ve iri parçalara ayrılmış tavuk butları eklenir.
  • Arada karıştırılıp, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Haşlanmış nohut, pazı yaprakları, tuz ve karabiberi eklenerek pişirilir.



14 Nisan 2014 Pazartesi

GELİNCİK REÇELİ

Gelincik reçeli tarifi
Gelincik çiçeğinden nasıl reçel yapılır
Gelincik reçeli nasıl yapılır
     Anadolu'nun pek çok yerinde ilkbaharın gelmesi ile her yeri kırmızıya boyayan gelinciklerin sadece görüntüsünün güzelliği ile yetinilir ve o kıpkırmızı narin çiçekler geçer, gider.Ege bölgesinde ise, çiçekleri henüz çıkmadan yeşil taze yapraklarından gelincik otu böreği, gelincik otu kavurması, çiçekleri çıkınca da o kıpkırmızı taç yapraklarından gelincik şerbeti, güllü gelincik şurubu, likörü ve reçeli yapılır.Bu hafta sonu Urla'da kıpkırmızı gelincik tarlalarını, mis gibi kokan portakal çiçeklerini, karabaşotlarını görünce dayanamadım ve eve bir kaç torba çiçek ile döndüm.Sadece ben bu durumda olduğumu sanırken yolda rastladığım herkesin elinde torbalar dolusu otlar, çiçekler görünce anladım ki yalnız değilim :) Gelincikler nerede ise avuç içi büyüklüğünde olunca, Gülcan ve Tülay'da ayıklamama yardım edince temizlenmiş gelinciklerimden geldiğim gibi reçel yaptım.Kalan yaprakları da gelincik şerbeti yapmak için, kavanoza koyup limon tuzu ve limon suyu ekleyerek bir hafta sonra açmak üzere güneşe koydum.
Malzemeler:
  • 200 gram gelincik çiçeği
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • 5 su bardağı su 
  • 1 adet limonun suyu veya 1 tatlı kaşığı limon tuzu

Yapılışı:
  • Gelinciklerin kırmızı taç yaprakları kopartılır.
  • Tohumları ve yaprakta ki siyah kısımları çıkartılıp, atılır.
  • Bol su ile zedelemeden yıkanıp, süzdürülür.
  • Derin bir tencerede toz şeker ve su koyulaşana kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • Koyulaşınca gelincik yaprakları eklenip, beş dakika daha kaynatılır.
  • Reçel kıvamına gelince limon suyu eklenir.
  • Birkaç taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Sıcakken kavanozlara konulup, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...