28 Şubat 2013 Perşembe

BİLGEHAN'IN DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Şeker hamurlu doğum günü pastası tarifi
Iphone lu çocuk pastası
    Çok yakın arkadaşlarımızın biricik oğlu Bilgehan'ın bu gün doğum günü.Günümüzde ki pek çok genç gibi bir elinde ıphone sürekli mesaj çekerken, bir eli laptopunda olan, aynı anda televizyonda belgesel seyredip, müzik dinleyebilen yani teknolojiye çok yakın yaşayan bir genç.Yaptığım pastada teknolojiye bu kadar yakınlığından esinlenerek, onu hep hatırladığım şekilde elinde ıphone ile yapmak istedim.
  Bilgehan'cığım, doğum günün kutlu olsun.Dilerim, ıphone ile güzel müzikler dinlerken, hep iyi haberler, mesajlar alırsın. Nice nice yıllara, mutlulukla, sağlıkla, teknoloji ile :)

26 Şubat 2013 Salı

TAVUKLU MAKARNA SALATASI

Tavuklu Makarna Salatası Tarifi
Makarna Salatası Tarifi
     Boncuk makarna, zor bulunan bir makarna mı bilmiyorum, ben epey bir arama sonucunda bulabildim. Siz de boncuk makarna bulamaz iseniz, salata için bulabildiğiniz en küçük boy makarna çeşidini kullanabilirsiniz. Ben biraz mayonez ekledim ama sadece yağlı süzme yoğurt kullanarak da gerçekten doyurucu bir salata yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı boncuk makarna 
  • 2 adet tavuk şnitzel 
  • 1 su bardağı süzme yoğurt 
  • 3 yemek kaşığı mayonez 
  • 1 büyük boy havuç 
  • 1 adet kırmızı dolma biber 
  • 1 adet sarı dolma biber 
  • 1 adet yeşil dolma biber 
  • Yarım demet dereotu 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Tencerede çok az zeytinyağı ve tuz eklenen su kaynatılır.
  • Boncuk makarnalar kaynayan suda yumuşayana kadar haşlanır.
  • Makarnalar süzgece alınıp, suyu süzülür.
  • Havuç soyulup, haşlanır, soğuması için bekletilir.
  • Tavuk şnitzellerin iki tarafı çevrilerek, çok az yağ ile teflon tavada kızartılır.
  • Soğuduktan  sonra küp küp doğranır.
  • Biberlerin çekirdekli kısımları temizlenir.
  • Bütün malzemeler tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğranır.
  • Dereotu ince ince kıyılır.
  • Yoğurt ve mayonezle bütün malzemeler karıştırılıp, servis edilir.

22 Şubat 2013 Cuma

DENİZ YILDIZI KURABİYE

Deniz yıldızı kurabiye tarifi
Deniz yıldızı kurabiye nasıl yapılır
Yıldız kurabiye tarifi

     Kasvetli kış günlerinden sıkılıp, yazın güler yüzünü hatırlamak için yaptığım kurabiyeleri yıldız kalıpla kesip, şeker hamuru ile kapladım. Şeker hamuru kullanmak istemez iseniz, kurabiyelerin üzerine sadece pudra şekeri serperek de servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı buğday nişastası 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 4,5-5 su bardağı un 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ ile diğer malzemeler karıştırılır.
  • Unu azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir.
  • Hafif unlanmış tezgahta yarım santim kalınlığında merdane ile açılır.
  • Hamurdan kalıpla yıldızlar kesilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, pembeleşene kadar pişirilir.
  • Üzerine pudra şekeri serpilir veya şeker hamuru kaplanır.

21 Şubat 2013 Perşembe

HAVUÇLU PATATESLİ AVOKADO SALATASI

Avokado salatası tarifi
Havuçlu, patatesli avokado salatası nasıl yapılır
     Avokado ile tanışmamız bundan on, on beş yıl kadar önceye dayanıyor. İlk zamanlar pek bilinmediğinden mi yoksa kivi ile hemen hemen aynı tarihlerde satılmaya başlandığından mı bilmiyorum, pek çoğumuz avokadonun meyve olduğunu düşünüp o şekilde tüketmek istedik. Çoğu zaman aldığımız olgunlaşmamış avokadolar ve meyve gibi tüketme isteğimiz hüsranla sonuçlandı. Uzunca bir dönem avokadodan yana bakmadım. Çok sonraları dip sos ve salata olarak bir yerlerde yedim, beğendim ve tekrar almaya başladım. Bu arada olmamış avokadoların gazeteye sarılıp bekletildiğinde olgunlaşıp, kullanılır hale geldiğini ve ezildikten sonra çekirdeği içinde bekletildiği sürece kararmadığını öğrendim. Vitamin değerlerinin yüksekliğini dikkate alıp, özellikle dip sos olarak sık sık yapıyorum. Ben farklı bir sunum olsun düşüncesi ile patates, havuç ve avokado katlarından oluşan bir salata yapıp, tek kişilik porsiyonlar olarak servis ettim. İsterseniz sadece olgunlaşmış avokadoyu kaşık yardımı ile çıkartıp, çatalla ezerek tuz, limon suyu, sarımsak ekleyerek de servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 adet olgunlaşmış avokado 
  • 1 adet büyük boy haşlanmış patates 
  • 1 adet büyük boy haşlanmış havuç 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Dereotu, maydanoz, kiraz domates 
Yapılışı:
  • Olgun avokadonun içi kaşık ile sıyrılıp, çıkartılır.
  • Çatal ile ezilip; tuz, limon suyu ve ezilmiş bir diş sarımsak eklenip, karıştırılır.
  • Haşlanmış patates çatal ile ezilip; tuz, kırmızı pul biber, zeytinyağı, limon suyu ve ezilmiş sarımsak eklenip, karıştırılır.
  • Haşlanmış havuç çatal ile ezilip; tuz, kırmızı pul biber, zeytinyağı, limon suyu ve ezilmiş sarımsak eklenip, karıştırılır.
  • Tek kişilik porsiyonlar için, kalıp veya kalıp yerine geçebilecek nescafe fincanı içine streç film yerleştirilir.
  • Avokado, patates, havuç, avokado, patates karışımı kat kat streç film içine yerleştirilir.
  • Bir saat kadar buzdolabında dinlendirilip, servis tabağına ters çevrilir.
  • Streç film çıkartılıp, dereotu, maydanoz ve kiraz domatesle süslenir.

20 Şubat 2013 Çarşamba

BALKABAĞI TATLISI

Balkabağı tatlısı tarifi
Balkabağı tatlısı nasıl yapılır

     Balkabağının en çok yapılan, en bilinen hali, herhalde kabak tatlısıdır.Tencerede, fırında, kuzinede hatta eskiden köy evlerinde ki fırınlarda kabak hiç parçalanmadan bütün olarak pişirilirdi. Kabak tatlısı her kış, özellikle de yılbaşı sofralarında mutlaka olurdu. Ben tencerede pişirirken de, fırında pişirirken de şekerini bir gece önceden ekleyip, bekletiyorum. Hiç su eklemeden, kendi suyunda karamelize oluncaya kadar pişiriyorum. Kabağın kabuklarını pazarcıların sebze soyacağı ile soyduğunu görünce bizde öyle soyduk, çekirdeklerini çıkarttıktan sonra her zamankinden farklı olarak kabağın doğal çizgilerini takip ederek girintili, çıkıntılı soyup çiçek şeklinde enine dilim dilim doğrayıp, pişirdim.
Malzemeler:
  • 1 kilogram temizlenmiş balkabağı 
  • Yarım kilogram toz şeker 
  • 1 su bardağı ceviz 
Yapılışı:
  • Balkabağının kabukları soyulur, çekirdekli iç kısmı temizlenir.
  • İki parmak kalınlığında dilimlenip, yıkanır.
  • Derin bir fırın tepsisine bir sıra kabak, bir sıra şeker olacak şekilde sıralanır.
  • Bir gece şekerini çekmesi için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında suyunu çekip, karamelize olana kadar pişirilir.
  • Soğuyunca servis tabağına alınıp, üzerine irice dövülmüş cevizler serpilir.

18 Şubat 2013 Pazartesi

KARIŞIK OTLU BÖREK

Karışık otlu börek tarifi
Otlu börek tarifi
Karışık otlu börek nasıl yapılır
     Pazarlarda, arapsaçı, radika, ısırgan otu, ebegümeci, gelincik gibi yabani otlar karıştırılmış halde, karışık ot adıyla satılıyor.Karışık ot yemeği annemin en sevdiği yemekti.O yüzden yemeğini yapmak içimden gelmediğinden genellikle böreğini yapıyorum.Ev halkı tarafından sevilerek yenilen böreğinin içine; o an evde bulunan ıspanak, leylek gagası, hardal otu ve turp otunun yeşil taze yapraklarından da karıştırarak iyice karışık hale getirdim.Egeli olmayanların pek alışık olmadıkları arapsaçının keskin, anasonlu tadını sevmiyorsanız, satın aldığınız karışık otların arasından arapsaçını çıkartabilirsiniz ama bence arapsaçı karışık ota lezzetini veren olmazsa olmazlardan diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram yufka 
  • 1 kilogram karışık ot                                                                                     
  • (ıspanak, arapsaçı, ısırgan otu, ebegümeci, gelincik, hardal otu, leylek gagası, turp otunun taze yaprakları ) 
  • Yarım kilogram peynir veya lor 
  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • Susam
Yapılışı:
  • Otların sert sapları, sararmış yaprakları ayrılır.
  • Yeşil taze yapraklar bol su içinde bir kaç defa diplerinde hiç kum kalmayana kadar iyice yıkanır.
  • Süzgece konulup, suyu iyice süzülene kadar bekletilir.
  • İri parçalar halinde kopartılıp, çok az tuz ile elimizde sıkılır.
  • Çukur bir kabın içine alınan, elimizle sıkılmış yapraklara, lor ve karabiber eklenip, karıştırılır.
  • Zeytinyağı, yumurta ve süt bir kasede çırpılarak sos hazırlanır.
  • Yufka ortaya yakın ikiye katlanıp, üzerine iç malzemesi ve bir kaç kaşık sos yayılarak rulo yapılır.
  • Diğer yufkalarda iç malzemesi konulup, rulo yapılır.
  • Yufka ruloları yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizilir.
  • Üzerine kalan sos dökülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

14 Şubat 2013 Perşembe

SEVENLERİN GÜNÜ KUTLU OLSUN


                                        ... Yaşamak sadece sevmektir, inan bana
                                            Sevmeyenler dünyamızda yaşamıyor
                                            Yaşamak suda, toprakta, insanlarda görünerek,
                                            Bir zeytin ağacı gibi.
                                            Bir zeytin ağacı gibi, ne güzel
                                                                          denize yakın olacaksın,
                                                       uzayan dallarında, yapraklarında ışık
                                                                            ta derinlerde köklerin.
                                            Bir zeytin ağacı gibi, bin yıl severek
                                            Yaşamak her gün...                                    

     Bu günün sevgililer günü diye sınırlanması,bende diğer bütün sevgilere haksızlık ediliyormuş duygusu uyandırıyor.Bu gün, sadece sevgilileri olanların günü mü  :) Oysa ki, Cemal Süreya'nın dediği gibi, ''Sevmek Ne Uzun Kelime '' Sevgi, sadece kadın erkek sevgisine indirgenebilir, bu kadar dar kalıplara sığdırılabilir mi? Bu günün sevgililer günü yerine sevenlerin günü olması bana çok daha anlamlı geliyor.Renk, din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin insanları sevmek; denizi, zeytin ağacını, gökyüzünü, kedileri, kuşları yani hayatı, hayata bağlanmanızı sağlayan her şeyi, sevdiğiniz her ne ise, her kim ise önemli olan sadece sevmek. Değerli şairlerimizden Arif Damar'ın dizelerinde ki gibi, ''Yaşamak Sadece Sevmektir''
   Gerçi; son yıllarda ne yazık ki sevmenin de tanımı değişti, şartları ağırlaştı.İnternette gördüğüm bir yazıda, bu gün için ''Dünya Çiçekçiler ve Kuyumcular Günü Kutlu Olsun'' deniliyordu :) Gerçekten son yıllarda, sevgililer gününde yolunuz pırlanta satan firmalardan geçmiyorsa, karşınızdakini sevginize inandırmak oldukça zorlaştı. Oysa,geçen sene pastasını yaptığım, Selvi boylum,al yazmalım filminde ki repliklerde kaldı benim aklım. Sevgi neydi: Sevgi iyilikti, dostluktu. Sevgi emekti.Sevgi dostça uzanan insan eliydi.
     Bu sene Kadınlar Günü kutlamalarına alternatif olarak,son zamanlarda kadınlara karşı artan şiddet olaylarını protesto etmek amacı ile dünya kadınları ayaklanıyor.Dünya çapında bir milyon kadına ulaşmayı hedefleyen bu kampanya ''1 Billion rising'' adıyla yürütülüyor ve pek çok şehirde yapılacak bu etkinliğe çok geniş bir katılım bekleniyor. Umarım, hedeflenen kitleye ulaşılır,toplumda bir farkındalık yaratılır ve hemen her gün bir kadının ölümüne neden olan kadına şiddet sorunun çözümünde bir adım atılır.

13 Şubat 2013 Çarşamba

ÜÇ RENKLİ TOP TARATOR

Havuçlu Turplu Mor havuçlu tarator tarifi
Tarator nasıl yapılır
     Mor havuçlar, antioksidan ve vitamin deposu olduğunu öğrenmeden önce de şalgam suyu olarak tükettiğimiz, rengi dolayısıyla ilgimi çeken bir havuç cinsiydi.Havuç salatası, havuçlu tarator derken, tarifi biraz daha değiştirerek üç renkli, üç ayrı tat olarak denedim.Açıklayıcı bir şekilde yazmaya çalıştığım için, malzeme listesi çok kalabalık gibi görünse de, aslında çok basit, tekrardan ibaret, hepimizin bildiği bir tarif.Servis tabağına yan yana koyup servis yapabilirsiniz.Ben, top top şekil verince dondurma kabında sunmak daha hoş olur diye düşündüm.Aslında, üzerine sos olarak da çok az sulandırılmış sarımsaklı yoğurt dökmüştüm.Soslu fotoğrafı çekmem akşam saatlerini bulunca, ışık yetersizliğinden fotoğraf pek hoş çıkmamış, onun için sos öncesi halinin fotoğrafını koydum.
Malzemeler:
  • 5-6 adet büyük boy mor havuç 
  • 1 adet kurusoğan 
  • 2 yemek kaşığı irice dövülmüş ceviz 
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • Tuz  
  • 5-6 adet büyük boy havuç 
  • 1 edat kurusoğan 
  • 2 yemek kaşığı irice dövülmüş ceviz 
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • Tuz 
  • 2-3 adet kırmızı turp 
  • 1 adet kurusoğan 
  • 2 yemek kaşığı irice dövülmüş ceviz 
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz 

 Yapılışı:
  • Kurusoğanlar ince ince doğranır.
  • Üç ayrı tavaya paylaştırılıp zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Mor havuç, havuç, kırmızı turp soyulup, ayrı ayrı kaplara rendenin iri tarafı ile rendelenir.
  • Soğanları pembeleştirdiğimiz tavalardan  birine mor havuç, ikincisine havuç, üçüncüsüne de kırmızı turp konulup, yumuşayıncaya kadar ayrı ayrı kavrulur.
  • Ocaktan alınıp, soğumaları için bekletilir.
  • Soğuyan her karışıma ayrı ayrı süzme yoğurt, mayonez, iri dövülmüş ceviz, sarımsak, tuz ve pul biber eklenip, iyice karıştırılır.
  • Bir demet maydanoz ince ince kıyılıp, üçe ayrılıp karışımlara paylaştırılır.
  • Üç ayrı renkten toplar yapılıp, servis edilir.


12 Şubat 2013 Salı

İSTİRİDYE KURABİYE

İstiridye kurabiye tarifi
İstiridye kurabiye nasıl yapılır
     Soğuk, yağmurlu ve puslu havalardan canım sıkılınca ve inci tanesi gibi beyaz çikolata kaplı fındıklı drajeleri görünce aklıma istiridye kurabiye yapmak geldi.İstiridye şekli vermek için evde ki en uygun kalıbı arayıp, buldum.Biraz zamanımı aldı ama sonunda hepsinin içinde iri inci taneleri olan istiridye kurabiyeleri yapabildim.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1,5  su bardağı pudra şeker 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4,5 su bardağı un 
  • 100 gram beyaz çikolata kaplı fındıklı draje 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta, nişasta, pudra şekeri ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek, hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, yarım saat dinlendirilir.
  • Hafif unlanmış tezgahta merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Kalıpla kesilip, yuvarlakların bir tarafına bıçağı tersi ile derin olmayan çizgiler atılır.
  • Çizgili taraf üste gelecek şekilde katlanan hamurun içine beyaz çikolata kaplı fındıklı draje konulur.
  • İstiridye şekli verilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pembeleşene kadar pişirilir.
  • Üzerine pudra şekeri serpilir.

11 Şubat 2013 Pazartesi

SEBZELİ BEŞAMEL SOSLU TAVUK SOTE

Sebzeli beşamel sos tarifi
Beşamel soslu tavuk sote nasıl yapılır   
     Beşamel soslu tarifler bir zamanlar çok popülerdi ama uzun zamandır yapmamıştım.Geçen gün televizyonda ki yemek programlarından birinde havuçlu, soğanlı beşamel sosu görünce değişik geldi, denemek istedim. Soğanın karamelize tadı ile değişik bir beşamel sos oldu.Beşamel sos yaparken tereyağ kullanılır ama ben mümkün olan her şey de olduğu gibi gene zeytinyağı kullandım, siz isterseniz tereyağ kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 4 yemek kaşığı un   
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 adet büyük boy havuç 
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 kilogram tavuk göğsü 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Tavuk göğüsleri ince uzun kesilir.
  • Zeytinyağında kavrulur.
  • Salçası ve baharatları eklenir.
  • Tavuklar suyunu salıp, çekene kadar pişirilir.
  • Başka bir tencerede zeytinyağında ince kıyılmış kuru soğanlar yakmadan kavrulur.
  • Rendelenmiş havuç da eklenerek, sotelenir.
  • Başka bir tencerede hafif hararetli ısıda zeytinyağı ile un karıştırılır.
  • Sürekli karıştırarak süt eklenir, tuzu da eklenerek koyulaşana kadar pişirilir.
  • Sotelenen havuç ve kurusoğan da sosa karıştırılır.
  • Servis tabağına alınan sebzeli beşamel sosun üzerine tavuk sote konularak, sıcak servis edilir.

10 Şubat 2013 Pazar

ÖLÇÜLERİM

     Ölçülerim denilince 90-60-90 demeyi çok isterdim ama laf aramızda hayatımın hiç bir döneminde biri eksik, biri fazla derken olması gereken o ölçülere yaklaşamadım :) Ölçüler uygun olmayınca da mankenliğe heves etmedim; mutfakta vakit geçirmeye, yiyip, içmeye, tarifler biriktirmeye devam ettim :)      
     Şaka bir yana, tariflerimde kullandığım bardak, fincan ve kaşıkları fotoğraflayıp ölçüleri  hakkında aşağı yukarı bir fikir vermek doğru olur diye düşündüm.Ben kendi adıma beğendiğim, yapmak istediğim tarifleri hem cup, hem de mutfak terazisi ile ölçme olanağım olmasına rağmen, genellikle bardak ve kaşık ölçüsü ile verilenleri  not alıp, yapıyorum.Bardak ve kaşık ölçüsü ile verilen  tarifler daha pratik geliyor.Son yıllara kadar bir sorun yaşamadığım bu durum, sayısız şekilde ve boyutta bardak, fincan ve kaşık üretilmesiyle ve herkesin farklı boyutta bardak, kaşık kullanmasıyla sorun olmaya başladı.Ölçüler konusunda Itırlı Mutfak çok ayrıntılı bir tablo hazırlamış, isterseniz oradan karşılaştırmalı ölçülere bakabilirsiniz.Ben tariflerimde ölçü olarak klasik diyebileceğimiz, herkesin evinde bulunan su bardağı, çay bardağı, nescafe fincanı ve Türk kahvesi fincanını ölçü olarak kullanıyorum.
     Kaşıklarım da klasik büyüklükte ama ben tariflerimde her zaman tepeleme denilen ölçülerde un, nişasta, kakao koyup kullanıyorum.Eğer siz silme denilen ölçüde un, nişasta, kakao kullanırsanız tarif ile uygulama arasında malzemeler de yaklaşık iki üç katı fark oluşabiliyor.Yaptığım her şeyde mümkün olduğu kadar zeytinyağı kullanıyorum ama bazı tariflerde katı yağ kullanmak gerektiğinde ise tereyağı kullanıyorum.Yumurta olarak da orta boy yumurta kullanıyorum. Bir defasında eşimin aldığı büyük boy yumurtalara dikkat etmeyip, profiterol yapmak isterken bütün ölçüler değişmiş az daha un, az daha şeker derken sonuç içinden çıkılmaz bir hale gelmiş, farklı kıvamda bir profiterol olmuştu.Kullandığımız ölçüler birebir aynı bile olsa, kullandığımız malzemeler farklı olunca mesela tahinin ince veya koyu kıvamda olması bile sonucu biraz da olsa değiştirebiliyor.Çoğu zaman fırınımızın durumu, havanın hatta elimizin sıcaklığı bile hamurun kıvamını etkileyebiliyor.Aynı tarifi ikinci defa  yaptığımızda bile farklı sonuçlarla karşılaşabiliyoruz.Bir de fırın faktörü var ki, fırınınızın huyunu en iyi siz bilirsiniz, bazen ön tarafını pişirir yanları tam pişirmezler, bazen de tam tersi.Tariflerde ki pişirme süresi fikir vermekle birlikte siz kontrolü elden bırakmayın, çünkü aynı tarifle yaptığınız keki kek kalıbında pişirmekle, fırın tepsisine döküp pişirmek arasında bile pişirme süresi açısından çok fark olacaktır.Bu durumda, keklerin pişip pişmediğini kürdanla kontrol edip, ilk denemelerde fırından fazla uzaklaşmamak ve arada kontrol etmek gerekebilir .
     Ve bence en önemlisi vazgeçmeyin, damak tadınıza uygun bir tarif bulana kadar devam edin. Eğer bir kez yapamayıp, sonuç hüsran oldu diye bu işlerden vazgeçmiş olsaydım, yıllar yıllar önce defalarca deneyip, beceremeyip, kokusu ile yetinmek zorunda kaldığımız keklerden sonra bu mutfak işlerinden çoktan vazgeçmiş olurdum :)
Kolay gelsin, sevgiler...

9 Şubat 2013 Cumartesi

HAMBURGER EKMEĞİNDE YUMURTA

Hamburger ekmeğinde yumurta tarifi
Hamburger ekmeğinde sucuklu yumurta nasıl yapılır
     Hafta sonları kahvaltı sofraları için, çok fazla malzeme gerekmeden sadece hamburger ekmeği ve yumurta kullanarak veya ıspanak püresi, domates, biber, sucuk, sosis gibi istediğiniz malzemeleri ekleyerek, bence sunumu çok güzel görünen yumurtalı, sucuklu hamburger ekmekleri yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet hamburger ekmeği 
  • 6 adet yumurta 
  • Sucuk dilimleri
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Tuz 
  • Karabiber, kırmızı pul biber, kekik 
Yapılışı:
  • Hamburger ekmeklerinin üst kısmından yarıya kadar ki kısmı altta taban kalacak şekilde su bardağı veya benzeri bir kalıpla çıkartılır, içi temizlenir.
  • Yuvarlak havuz şeklini verdiğiniz hamburger ekmeklerinin etrafına ve içine fırça yardımı ile zeytinyağı sürülür. 
  • Sucuk koymak istediğiniz ekmeklerin etrafına dilimlenmiş sucuklar dizilir.
  • Her ekmeğin içine bir yumurta kırılıp, tuz eklenir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yumurtalar pişene kadar tutulur.
  • Fırından çıkınca karabiber, kekik, kırmızı pul biber eklenip, sıcak servis edilir.

8 Şubat 2013 Cuma

SİYAH FASULYE SALATASI

Siyah fasulye salatası tarifi
Siyah fasulye salatası nasıl yapılır

     Konserve kullanmadan Meksika fasulyeli salata yapmak istediğimden, meksika fasulyesi ararken hem meksika fasulyesi denilen kırmızı fasulye, hem de siyah fasulye buldum. Bir bardak pişmiş siyah fasulye; yetişkin bir kişinin günlük alması gereken vitamin ihtiyacını nerede ise karşılayacak değerdeymiş, fasulye en güçlü anti kanserojen besinler arasındaymış, kanda ki şeker dengesini sağlıyor, kolesterolü düşürüyor, metabolizmayı dengeliyormuş  ayrıca demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, folik asit, B vitaminleri ve lif bakımından da oldukça zenginmiş. Daha önce neden denemediğime açıkçası üzüldüm, umarım yazılanlar kadar faydası vardır. Salatada kullanacağınız malzemelerin miktarı tercihinize kalmakla birlikte, sos olarak zeytinyağı ve tuz ile birlikte limon suyu, nar ekşisi veya sirke de kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı dolusu siyah fasulye 
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır 
  • 1 adet havuç 
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 adet kornişon turşu
  • 3 adet taze soğan 
  • 1 adet yeşil biber 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı sirke 
Yapılışı:
  • Fasulyeler ayıklanıp, bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün siyah suyu dökülüp, yumuşayana kadar haşlanıp, süzülür.
  • Haşlanmış fasulyeler soğuyunca zeytinyağlı, limonlu, sirkeli sosu dökülür.
  • Konserve veya yazdan hazırlanıp dondurulmuş mısırlar eklenir.
  • Havuç, taze soğan, kornişon turşu ve yeşil ve kırmızı biberlerin çekirdekli kısımları çıkartılıp, doğranır.
  • Maydanoz ve dereotu da doğranarak, eklenir.
  • Bütün malzemeler iyice karıştırılıp, servis tabağına alınır.

6 Şubat 2013 Çarşamba

KELEBEKLİ CUPCAKE

Şeker hamurlu cupcake tarifi
Cupcake nasıl yapılır
     Son yıllarda popüler olan cupcakeler; doğum günlerine ya da kalabalık misafir gruplarına yapılabilecek çok güzel bir fikir bence.Yurt dışında özellikle düğün ve nişan törenlerinde yapılan, şeker hamuru ile süslenen cupcakelerin tek porsiyonluk olmaları da ayrıca servis kolaylığı sağlıyor.Bu tarif ile çok yumuşak yirmi adet cupcake yaptım.Ben her kalıba iki yemek kaşığı dolusu hamur koydum, kağıdın yüksekliğini geçmeyen cupcakeler oldu.Siz daha yüksek bir cupcake isterseniz üç yemek kaşığı da koyabilirsiniz.Bir de kağıt kalıplardan hamurun yayılıp taşmaması için, pişirirken metal kalıpların içine oturtmakta fayda var diye düşünüyorum.Soğuduktan sonra isterseniz içine krema doldurup, üzerini istediğiniz şekilde süsleyerek ikram edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 paket vanilya 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 yemek kaşığı kakao 
Yapılışı:
  • Yumurtalara toz şeker eklenip, mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı da eklenip karıştırılır.
  • Sıvı karışıma un, kabartma tozu, vanilya ve kakao elenip, eklenir.
  • Bir kez de hep birlikte mikserle karıştırılır.
  • Kağıt cupcake kalıpları, metal kalıbın içine yerleştirilir.
  • Kağıt cupcake kalıplarına iki yemek kaşığı dolusu karışım konulur.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, 50 dakika kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra fırından çıkartılıp, soğuması beklenir.
  • Soğuyan keklerin üzeri şeker hamuru ile istenen şekilde süslenir.

4 Şubat 2013 Pazartesi

MİTİTE NOHUT KÖFTESİ

Nohut köftesi tarifi
Nohut köftesi nasıl yapılır
Mitite nohut köftesi tarifi
     Kokteyllerde ara sıcak olarak verilen mitite köftelerden esinlenerek yaptığım mini nohut köftelerini siz istediğiniz boyutlarda yapabilirsiniz.Nohut köftelerinin ebadları büyüdükçe içi yumuşak dışı çıtır köfteler oluyor, daha çıtır olmasını isterseniz mini toplar halinde yapabilirsiniz.Vegan beslenmeyi tercih edenler için ana öğün olabilecek bu köfteleri ister meze olarak, ister ara sıcak, isterseniz çay saatlerinde tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 4 diş sarımsak 
  • 4 - 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 3 - 4 yemek kaşığı un veya köftelik bulgur 
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı taze kişniş 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 2 tatlı kaşığı kimyon 
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu 
  • Kızartmak için  zeytinyağı                 
Yapılışı:
  • Haşlanmış nohutların kabukları çıkartılır.
  • Biraz pütürlü kalacak şekilde mutfak robotunda parçalanır.
  • Kuru soğan ve sarımsaklar çok ince doğranır .
  • Zeytinyağında  soğanlar ve sarımsaklar pembeleşene kadar kavrulur.
  • Malzemeler karıştırılıp, köfte kıvamına gelene kadar un eklenir.
  • Üzeri kapatılıp, bir saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Küçük parçalar kopartılıp, elimizle yuvarlanır.
  • Kızartma tenceresinde kızgın yağa atılarak kızartılır.
  • Kağıt havlu üzerine çıkartılıp, kürdan batırılır.

29 Ocak 2013 Salı

BALKABAKLI RULO KURABİYE

Rulo kurabiye tarifi
Balkabaklı rulo kurabiye nasıl yapılır
Balkabaklı kurabiye tarifi
     Bal kabağının tatlısını, pastasını, böreğini hatta reçelini yapınca kurabiyesi neden olmasın diye düşünerek elmalı kurabiye gibi bal kabaklı kurabiye yaptım.Bol cevizli kurabiye ve bal kabağı tatlısı bir arada daha ne olsun değil mi :) Kurabiyeler minik minik ve eşit büyüklükte olsunlar diye hamuru açtıktan sonra tencere kapağı ile yuvarlaklar kesip, ondan sonra üçgenlere keserek rulo olarak sardım.Aslında bu tarz kurabiyeler genelde hafif pembeleşene kadar pişirilir ama ben gevrek sevdiğim için fırında biraz daha fazla tutup, soğuyunca üzerine bolca pudra şekeri serpiyorum.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 5 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 paket kabartma tozu 
İç malzemesi:
  • 1 kilogram bal kabağı (temizlenmiş)
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı ceviz 
Yapılışı:
  • Küçük küçük doğranmış bal kabağına toz şeker eklenir.
  • Bal kabağı suyunu salıp tekrar çekip karamelize olana kadar  pişirilir.
  • Pişen kabak çatalla ezilir.
  • İrice dövülmüş cevizler eklenip, soğuması için bırakılır.
  • Başka bir kapta hamur malzemeleri, unu azar azar eklenerek yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp yarım saat dinlendirilir.
  • Hamur ve iç malzemesi iki parçaya ayrılır.
  • Unlanmış tezgahta hamur yarım santim kalınlığında merdane ile açılır.
  • İç malzemesi konulup minik rulolar halinde sarılır.
  • Kalan hamur ve iç malzemesi de aynı şekilde hazırlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine kurabiyeler dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pembeleşene kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri elenir.

27 Ocak 2013 Pazar

KESTANE ŞEKERİ

Kestane şekeri tarifi
Kolay kestane şekeri tarifi
Kestane şekeri nasıl yapılır
     Kestane şekeri eskiden yolu Bursa'dan geçenlerin hediye olarak getirdiği bir tatlıydı.Yolu Bursa'dan geçenler kestane şekeri, yolu İzmit'ten geçenler pişmaniye getirirdi.Gerçi artık her şey her yerde satılıyor ama gene de glikozsuz, katkısız ve çok daha ekonomik kestane şekerini evde kendiniz de yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 500 gram büyük kestane 
  • 3 su bardağı su 
  • 3 su bardağı toz şeker
Yapılışı:
  • Kestaneler yıkanıp, kolay soyulmaları için kaynar su dolu bir kabın içinde yarım saat kadar bekletilir.
  • Suyu süzüldükten sonra kabukları bıçak ile soyulur.
  • Kahverengi iç kabuklarının da kolay soyulması için biraz daha kaynar su da bekletilip, temizlenir.
  • Derin bir tencerede şeker ve su kaynatılır.
  • Kaynayan şerbetin içine temizlenmiş kestaneler atılır.
  • Kestaneler yumuşayıncaya kadar kaynatmadan, kısık ateşte pişirilir.
  • Ertesi güne kadar şerbetin içinde, şerbeti çekmesi için bekletilir.

26 Ocak 2013 Cumartesi

SUSAMLI PİŞİ

Kahvaltılık pişi tarifi
Pişi nasıl yapılır
Susamlı pişi tarifi
     Hafta sonları uzun süren kahvaltı sofralarına, herkesin seveceğini umduğum susamlı, sıcacık pişiler yapabilir, isterseniz yanında peynir, reçel ve çay ile günün her saatinde bir öğün olarak da tüketebilirsiniz.Mayalı hamur olmadığı için, mayalanma süresini beklemeden çok kısa zamanda yapılabilecek, bu pişilerin hamurunun mümkün olduğu kadar yumuşak nerede ise ele yapışacak kıvamda olması gerekiyor, un oranı azaldıkça pişilerin içi puf puf oluyor.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 5-5,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket karbonat 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • Susam
Yapılışı:
  • Derin bir kap içinde sıvı malzemeler karıştırılır.
  • Diğer malzemeler de eklenip, yoğurularak yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri örtülerek sıcak bir yerde yarım saat bekletilir.
  • Bolca susam serpilen tezgahın üzerine, elle açılan bir parmak kalınlığında ki  hamur yayılır.
  • Hamurun üzerine de bol susam serpilip, hafif ıslattığımız elimizle susamlara bastırılır.
  • İki tarafı susamlı hamurdan kare kare veya dikdörtgen parçalar kesilir.
  • Kızgın yağda kızartılıp, kağıt havlu serilmiş tepsiye alınır.
  • Peynir ve reçelle servis edilir.

24 Ocak 2013 Perşembe

UNUTMA BİZİ

Dağ gibi, karayağız birer delikanlıydık.Babamız,sırtında yük taşıyarak getirirdi aşımızı, ekmeğimizi. Arabalar şırıl şırıl ışıklarıyla caddelerden geçerken bizler bir mum ışığında bitirdik kitaplarımızı.Kendimiz gibi yaşayan binlerce yoksulun yüreğini yüreğimizde yaşayarak katıldık o büyük kavgaya.Ecelsiz öldürüldük. Dövüldük, vurulduk, asıldık.
Vurulduk ey halkım unutma bizi...
Yoksulluğun bükemediği bileklerimize çelik kelepçeler takıldı.İşkence hücrelerinde sabahladık kaç kez. İsteseydik, diplomalarımızı,mor binlikler getiren birer senet gibi kullanırdık. Mimardık, mühendistik, doktorduk, avukattık.Yazlık,kışlık katlarımız,arabalarımız olurdu.Yüreğimiz işçiyle birlikte attı.Yaşamımızın en güzel yıllarını birer taze çiçek gibi verdik topluma.Bizleri yok etmek istediler hep.
Öldürüldük ey halkım,unutma bizi...
Fidan gibi genç kızlardık.Hayat,şakırdayan bir şelale gibi akardı gözbebeklerimizden.Yirmi yaşında,yirmi bir yaşında, yirmi iki yaşında,işkencecilerin acımasız ellerine terk edildik.Direndik küçücük yüreğimizle,direndik genç kızlık gururumuzla.Tükürülesi suratlarına karşı bahar çiçekleri gibi. Utanmadılar insanlıklarından, utanmadılar erkekliklerinden.
Hücrelere atıldık ey halkım,unutma bizi...
Ölümcül hastaydık.Bağırsaklarımız düğümlenmişti.Hipokrat yemini etmiş doktor kimlikli işkencecilerin elinde öldürüldük acınmaksızın.Gelinliklerimizin ütüsü bozulmamıştı daha.Cezaevlerine kilitlenmiş kocalarımızın taptaze duygularına, birer mezar taşı gibi savrulduk.
Vicdan sustu.Hukuk sustu.İnsanlık sustu.Göz göre göre öldürüldük ey halkım,unutma bizi...
Kanserdik.Ölüm,her gün sinsi bir yılan gibi dolaşıyordu derilerimizde.Uydurma davalarla kapattılar hücrelere. Hastaydık.Yurtdışına gitseydik kurtulurduk belki.Bir buçuk yaşındaki kızlarımızı öksüz bırakmazdık. Önce, kolumuzu, omuz başından keserek,yurtseverlik borcumuzun diyeti olarak fırlattık önlerine.Sonra da,otuz iki yaşında bırakıp gittik bu dünyayı,ecelsiz...
Öldürüldük ey halkım,unutma bizi...
Giresun'daki yoksul köylüler,sizin için öldük.Ege'deki tütün işçileri,sizin için öldük.Doğu'daki topraksız köylüler,sizin için öldük.İstanbul'daki,Ankara'daki işçiler,sizin için öldük.Adana'da paramparça elleriyle ak  pamuk toplayan işçiler,sizin için öldük.
Vurulduk,asıldık,öldürüldük ey halkım,unutma bizi... 
Bağımsızlık,Mustafa Kemal'den armağandı bize.Emperyalizmin ahtapot kollarına teslim edilen ülkemizin bağımsızlığı için kan döktük sokaklara.Mezar taşlarımıza basa basa,devleti yönetenler,gizli emirlerle başlarımızı ezmek,kanlarımızı emmek istediler.Amerikan üsleri kaldırılsın dedik,sokak ortasında sorgusuz sualsiz vurdular.Yirmi iki yaşlarındaydık öldürüldüğümüzde ey halkım,unutma bizi...
Yabancı petrol şirketlerine karşı devletimizi savunduk;komünist dediler.Ülkemiz bağımsız değil dedik;kelepçe ile geldiler üstümüze.Kurtuluş Savaşı'nda emperyalizme karşı dalgalandırdığımız bayrağımızı daha da dik tutabilmekti tüm çabamız.Bir kez dinlemediler bizi,bir kez anlamak istemediler.
Vurulduk ey halkım,unutma bizi...
Henüz çocukluğumuzu bile yaşamamıştık.Bir kadın eline değmemişti ellerimiz.Bir sevgiliden mektup bile almamıştık daha.Bir gece sabaha karşı,pranga vurulmuş ellerimiz ve ayaklarımızla çıkarıldık idam sehpalarına. Herkes tanıktır ki korkmadık.İçimiz titremedi hiç.Mezar toprağı gibi taptaze,mezar taşı gibi dimdik boynumuzu uzattık yağlı kementlere.
Asıldık ey halkım,unutma bizi...
Bizi öldürenler,bizi asanlar,bizi sokak ortasında vuranlar,ağabeyimiz,babamız yaşlarındaydılar.Ya bu düzenin kirli çarklarına ortak olmuşlardı ya da susmuşlardı bütün olup bitenlere.Öfkelerini bir gün bile,karşısındakilere bağıramamış insanların gözleri önünde,öldürüldük.Hukuk adına,özgürlük adına,demokrasi adına,Batı uygarlığı adına, bizleri,bir şafak vakti ipe çektiler.
Korkmadan öldük ey halkım,unutma bizi...
Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım,unutma bizi...
Bir gün sesimiz,hepinizin kulaklarında yankılanacak ey halkım,unutma bizi... 
Özgürlüğe adanmış bir top çiçek gibiyiz şimdi,hep birlikteyiz ey halkım,
Unutma bizi,unutma bizi,unutma bizi...

23 Ocak 2013 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

Yaprak sarması tarifi
Zeytinyağlı yaprak sarması nasıl yapılır
Asma yaprağı sarması tarifi
      Zeytinyağlı yaprak sarması, el oyalayıcı, en uzun sürede yapılıp, en kısa sürede tüketilen ama hemen herkesin çok sevdiği bir yemektir herhalde, en azından benim için öyle :) Asma yaprağı olarak en güzeli; sultani üzümün ince, damarsız, taze yapraklarından kullanmak ama kışın taze yaprak bulamazsanız, yazdan salamura olarak basılmış yapraklardan da kullanabilirsiniz.Salamura yaprak kullanacaksanız genellikle  tuzlu olduğundan tuzu gidene kadar iyice yıkayıp, bir kaç defa suyunu değiştirmek gerekiyor.Ben dibinin tutmaması ve hafif bir ekşilik vermesi için, yaprakların ortasında damarlı kısımlar varsa bıçakla çıkartıp, saplarını da kopartarak tencerenin altına yayıyorum ve üzerine sardığım sarmaları diziyorum.Yaprak boyu olarak el ayası ölçüsünde ki yaprakları yada büyük yaprak ise ortadan ikiye keserek kullanıyorum.Bizim yemekli düğünlerimizde kadınlar imece usulü bir araya gelip, düğün boyunca yüzlerce kişinin yiyebileceği kadar çok sarmayı hemen hemen aynı ölçülerde yani serçe parmaktan büyük olmayacak şekilde sardıklarından, ben de eski alışkanlıklarla serçe parmağımı ölçü kabul edip :) olabildiğince küçük sarmaya çalışıyorum.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı pirinç 
  • 3-4 adet kuru soğan 
  • 2 adet domates veya domates püresi
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar 
  • 1 yemek kaşığı nane 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • Yarım kilogram taze asma yaprağı
Yapılışı:
  • Taze asma yaprağı kullanılacaksa, geniş bir kapta yıkanır, süzülür.
  • Yaprakların üzerine sıcak su dökülüp rengi değişene kadar bekletilir.
  • Salamura yaprak kullanılacak ise, sıcak su içinde tuzunun gitmesi için bir kaç taşım kaynatılıp, suyu değiştirilerek yıkanıp bekletilir.
  • Pirinçler ayıklanıp, yıkanır, üzerini geçecek kadar kaynar suda bekletilir.
  • Kuru soğanlar ince ince yemeklik doğranır, pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavrulur.
  • Zeytinyağında kavrulan kuru soğanlara, kabuğu soyulup rendelenmiş domatesler veya yazdan hazırlanmış domates püresi de eklenip, kavrulur.
  • Süzülen pirinçler de  eklenerek, karıştırılır.
  • Tuzu ve baharatları eklenir.
  • İnce ince kıyılmış maydanoz, dereotu da eklenerek karıştırılır.
  • Asma yaprakları tek tek alınıp, sap kısımları kopartılır.
  • Tencerenin dibine yayılan sapların üzerine büyükçe bir yaprak yayılır.
  • Saracağımız yapraklar parlak tarafı alta gelecek şekilde yayılıp, yaprağın büyüklüğüne göre üzerine en fazla bir tatlı kaşığı kadar iç malzemesi konulur.
  • Yaprağın önce iki yanı daha sonra üst kısmı iç malzemesine doğru katlanarak çok sıkı olmayacak şekilde hepsi sarılır.
  • Sarma işlemi bittikten sonra, tencerenin dibine yayılan asma yaprağının üzerine düzgün bir şekilde sarmalar dizilir.
  • Sarmalar dizildikten sonra üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su, zeytinyağı, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
  • Sarmaların üzeri birkaç asma yaprağı ve dolma taşı ile kapatılarak suyunu çekene kadar önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.
  • Taze asma yaprağı kullanıyorsanız çok daha çabuk pişeceği için kontrol edilerek pişirilir.

17 Ocak 2013 Perşembe

ÇİKOLATALI DANTELLİ KEK

Çikolatalı kek tarifi
Dantelli kek nasıl yapılır
Çikolatalı dantelli kek tarifi
     Çikolata tadında, kremalı yumuşacık bu keki pişirdikten sonra üzerine koyacağınız plastik dantel bir örtünün deliklerinden geçecek şekilde pudra şekeri serperek, güzel görüntülü bir kek yapabilirsiniz.Pudra şekerini azar azar küçük bir süzgeç yardımı ile serperseniz, dantel motifinin daha düzgün çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 200 ml süt kreması 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 80 gram bitter çikolata 
  • 1 paket kabartma tozu 
Üzerine:
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri

Yapılışı:
  • Yumurtalara toz şeker eklenip, beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Çikolata benmari usulü eritilip, süt kreması ile karıştırılır.
  • Zeytinyağı ile birlikte yumurtalı karışıma eklenir.
  • Un, buğday nişastası ve kabartma tozu da elenip, karıştırılır.
  • Çok az yağlanıp, unlanmış 20-25 santim çapında yuvarlak bir kek kalıbına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yarım saat kadar kürdanla kontrol edilerek pişirilir.
  • Fırından çıktıktan sonra kek bir süre bekletilip, ılık haldeyken kalıptan çıkartılır.
  • Servis tabağına alınan kekin üzerine plastik dantel serilip, küçük bir süzgeç ile çok az pudra şekeri serpilir.

15 Ocak 2013 Salı

OTOBİYOGRAFİ

     Bu gün dünyanın en büyük şairlerinden Nazım Hikmet'in doğum günü. ''Seni dünya paylaşamıyor şiirlerin bin dilde, Seni senden okumak var ya seninle aynı dilde'' diyor ya İlhan Şeşen, ben de kendimizi böyle dünya çapında bir şairin dizelerini aynı dilden, aynı duygularla okuduğumuz için çok şanslı sayıyorum.Aslında,ben doğum günü 20 Kasım diye biliyorum ama sanıyorum resmi evraklarda ki tarih 15 Ocak olunca bu gün doğum günü olarak kutlanıyor. Kendini en iyi kendisinin anlattığı 1961 yılında Doğu Berlin'de yazdığı OTOBİYOGRAFİ şiiri,

1902 'de doğdum
doğduğum şehre dönmedim bir daha
geriye dönmeyi sevmem
üç yaşımda Halep'te paşa torunluğu ettim.
on dokuzumda Moskova'da komünist üniversite öğrenciliği
kırk dokuzumda yine Moskova'da Tseka-Parti konukluğu
ve on dördümden beri şairlik ederim.
Kimi insan otların,kimi insan balıkların çeşidini bilir
                                                     ben ayrılıkların
Kimi insan ezbere sayar yıldızların adını
                                     ben hasretlerin
hapislerde de yattım,büyük otellerde de
açlık çektim açlık grevi de içinde ve tatmadığım yemek yok gibidir
otuzumda asılmamı istediler
kırk sekizimde Barış madalyasının bana verilmesini
                                                            verdiler de
otuz altımda yarım yılda geçtim dört metrekare betonu
elli dokuzumda on sekiz saatte uçtum Pırağ'dan Havana'ya
Lenin'i görmedim nöbet tuttum tabutunun başında 924'de
961'de ziyaret ettiğim anıtkabri kitaplarıdır
partimden koparmaya yeltendiler beni
                                            sökmedi
yıkılan putların altında da ezilmedim.
951'de bir denizde genç bir arkadaşla yürüdüm üstüne ölümün
52'de çatlak bir yürekle dört ay sırtüstü bekledim ölümü
sevdiğim kadınları deli gibi kıskandım
şu kadarcık haset etmedim Şarlo'ya bile
aldattım kadınlarımı
konuşmadım arkasından dostlarımın
içtim ama akşamcı olmadım
hep alnımın teriyle çıkardım ekmek paramı ne mutlu bana
başkasının hesabına utandım yalan söyledim
yalan söyledim başkasını üzmemek için
                          ama durup dururken de yalan söyledim
bindim tirene uçağa otomobile
çoğunluk binemiyor
operaya gittim
çoğunluk gidemiyor adını bile duymamış operanın
çoğunluğun gittiği kimi yerlere de ben gitmedim 21'den beri
camiye kiliseye tapınağa havraya büyücüye
ama kahve falıma baktırdığım oldu
yazılarım otuz kırk dilde basılır
       Türkiye'mde Türkçemle yasak
Kansere yakalanmadım daha
yakalanmam da şart değil
başbakan filan olacağım yok
meraklısı da değilim bu işin
bir de harbe girmedim
sığınaklara da inmedim gece yarıları
yollara da düşmedim pike yapan uçakların altında
ama sevdalandım altmışıma yakın
sözün kısası yoldaşlar
bu gün Berlin'de kederden gebermekte olsam da
                                 insanca yaşadım diyebilirim
ve daha ne kadar yaşarım
                           başımdan neler geçer daha
                                                             kim bilir.

ŞEVKET-İ BOSTAN SALATASI

Şevket-i bostan salatası tarifi
Şevket-i bostan salatası nasıl yapılır
     Ege pazarlarında bu mevsimde satılmaya başlanan şevket-i bostanın dikenli kökünü bıçakla kazıyıp, topraktan çıkarması ve sonrasında temizleme aşamalarının zorluğu yüzünden, diğer otlara göre fiyatı biraz yüksek olsa da her zaman alıcı bulunuyor.Şevket-i bostanın genellikle kuzu eti ile yemeği yapılır ama bizim et ile aramız olmayınca salatasını veya pirinçli yemeğini yapıyorum.Beyaz kök kısmı biraz sert olunca pişmesi de uzun sürdüğünden kök kısımlarını yumuşayana kadar pişirip, yeşil kısımlarını daha sonra ekleyerek pişiriyorum.
Malzemeler:
  • 500 gram şevket-i bostan 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Taze uçları, yeşil kısımları kesilir.
  • Ayıklandıktan sonra akan bol su altında iyice yıkanır.
  • Derin bir tencerede, bol kaynar su içinde beyaz kök kısımları yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • Beyaz kök kısımları piştikten sonra, yeşil kısımları da eklenip pişirilir.
  • Piştikten sonra suyu süzülen şevket-i bostanlar servis tabağına alınır.
  • Üzerine limon suyu, zeytinyağı ve tuz çırpılarak yapılan sos gezdirilir.
  • İstenirse, bir iki diş sarımsak da eklenebilir.
  • Ilık olarak servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...