27 Temmuz 2012 Cuma

KORUK ŞERBETİ

Koruk şerbeti tarifi
Koruk şerbeti nasıl yapılır
     Olgunlaşmamış üzümden yapılan koruk ekşisi, limon yerine başka bölgelerde de kullanılıyor mu bilmiyorum ama koruk şerbeti sadece Ege Bölgesine ait bir içecek sanıyorum.En azından ben başka bir yerde rastlamadım.Pazarda korukları görünce bir kısmını şerbet, bir kısmını da bamya yemeği ve salatada kullanmak üzere aldım.Koruklar üzüm olmadan, belki şerbet yapmak isteyenler olur diye düşünüp bir an önce yayınlamak istedim :) Eskiden koruk ekşisi kış hazırlıkları içinde yapılır, bütün bir kış limon yerine kullanılırdı.Koruk şerbeti ise önceden hazırlanır, buzdolabında bulundurulur, misafirlere serin serin ikram edilirdi.Sıcak yaz günlerinde değişik, yöresel bir içecek arayanlar için bence koruk şerbeti zamanı geçmeden denenmesi gereken lezzetlerden.
Malzemeler:
  • 1 kilogram koruk 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 2 litre su 
Yapılışı:
  • Koruklar salkımdan tane tane ayrılıp, iyice yıkanıp temizlenir.
  • Taneler havanda dövülerek, kevgire alınır.
  • Kevgirden geçirilip, elimizle iyice sıkılarak, suyunun çıkması sağlanır.
  • Çıkan su ince delikli bir süzgeçten veya tülbentten geçirilerek süzdürülür.
  • Posasının dibe çökmesi için biraz bekletildikten sonra posalı kısım altta kalıp ayrılacak şekilde tekrar tülbentten süzülür.
  • Toz şeker ve su tencerede koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Koruk suyu da karıştırılır.
  • Soğuduktan sonra bol miktarda buz eklenip, servis edilir.
  • Şeker ve su oranı isteğe göre arttırılabilir veya azaltılabilir.
  • Şeker oranı daha fazla konulup, konsantre olarak hazırlanarak üzerine su eklenerek içilebilir.

26 Temmuz 2012 Perşembe

SÜRPRİZ KEK

Sürpriz kek tarifi
Sürpriz kek nasıl yapılır
     Üst kısmı kakaolu, alt kısmı ise sade kek görünümünde sürpriz bir kek.Annelerimizin eskiden yaptığı gibi biraz katı kıvamlı ve doyurucu bu kekin üzerine hazırladığınız kakaolu sosu kaşıkla dökebilir veya sosu geniş bir kapta hazırlayıp, küp küp kestiğiniz keklerin altı kenarını da sosa batırarak lamington kek gibi hazırlayıp, servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 kahve fincanı kaynar su 
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket karbonat 
  • 1 paket vanilya 
Sos malzemeleri:
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • 2 su bardağı su 
Üzerine :
  • 100 gram Hindistan cevizi 
Yapılışı:
  • Yumurtalar ve toz şeker  beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Zeytinyağı eklenir.
  • Un, kabartma tozu, karbonat, vanilya hepsi birlikte elenip, karıştırılır.
  • Kaynar su eklenip, kaşık ile karıştırılır.
  • Yağlanmış dikdörtgen borcam bir tepsiye dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 50 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkınca kürdan ile pişip pişmediği kontrol edilir.
  • Sosu için, toz şeker, kakao ve su iyice karıştırılır.
  • Kekin üzerine her yerine gelecek şekilde kaşık ile dökülür.
  • Kek soğuduktan sonra kare kare kesilir.
  • Hindistan cevizi ile süslenip, servis edilir.

25 Temmuz 2012 Çarşamba

BÖRÜLCE SALATASI

Börülce salatası tarifi
Börülce salatası nasıl yapılır
Domates soslu börülce salatası tarifi
     Ege bölgesinin en kuzeyinden güneyine kadar vazgeçilmezi, enginar  gibi en fazla tüketilen, en önemli sebzelerinden biri sanıyorum börülcedir. Hatta eşim, kardeşim ve pek çok kişi için börülceyi ilk sırada bile sayabiliriz.Yıllarca börülce bilinmeyen, satılmayan yerlerde yaşayınca her tatil dönüşü dondurucuya koymak için bir çuval börülce alıp dönüş yoluna öyle çıkardık. Döndüğümüzün ertesi günü işe başlayacağımızdan ben yol boyunca o bir çuval börülceyi ayıklarken, Ege'den ne kadar uzaklaştığımızın farkına varmazdım. Biraz börülceyi çok tükettiğimizden, biraz da o yıllardan kalma bir alışkanlık olsa gerek halen az miktarda börülce alamıyoruz :) Bizim evde ana öğün olarak tüketildiğinden ben fazla miktarda yapıyorum ama salata veya meze olarak yapılacağında tarifleri bir kilograma göre vermek daha doğru olur sanıyorum.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram börülce  
  • 2 litre su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 adet domates 
  • 3-4 diş sarımsak  
  • Tuz   
Yapılışı:
  • Börülcelerin uç kısımları elle kopartılıp, ayıklanır.
  • Uzunluğuna göre iki üç parçaya bölünür.
  • Derin bir tencerede, bol kaynar suda karıştırmadan parçalamadan, yumuşayana kadar haşlanır.
  • Üzerinde biriken köpükler ara sıra alınır.
  • Haşlanan börülceler, süzgeçte süzülüp, soğuk sudan geçirilir.
  • Servis tabağına alınır.
  • Domateslerin altı  bıçakla + işareti şeklinde kesilip, sıcak suyun içine atılır.
  • Sıcak suyun içinde biraz bekletilip, çıkarıldıktan sonra kabukları soyulur.
  • Domatesler iyice ezilip, tuz ve dövülmüş sarımsaklarla karıştırılır.
  • Servis tabağına alınan börülcelerin üzerine domatesli sos dökülüp, zeytinyağı gezdirilir.
  • İstenir ise limon suyu da eklenebilir. 

24 Temmuz 2012 Salı

PATATES DOLMASI

Patates dolması tarifi 
Kaşarlı patates dolması nasıl yapılır
Kolay kumpir tarifi
     Patates; bir çok çeşit yemekte, börekte, salatada kullanıldığından, istisnasız tanıdığım herkesin en az bir çeşidini sevdiği, mutfakta olmazsa olmaz bir sebze.Her evde, her an bulunabilecek malzemeler ile yapılabilecek, ister çay saatlerinde çayın yanında, isterseniz ana yemek yanında tek porsiyonluk sunumu ve çıtır çıtır kabuğu ile kolay ve değişik bir kumpir tarifi...
Malzemeler: 
  • 7 - 8 adet orta boy patates  
  • 2 adet yumurta 
  • 250 gram kaşar peyniri 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Patateslerin kabukları bol su altında fırçalanarak, temizlenir. 
  • Patatesler, kabuklu olarak yarım saat yumuşayana kadar haşlanır.
  • Çok yumuşayıp, parçalanmadan ocaktan alınır.
  • Biraz soğuduktan sonra patateslerin üzerinden kapak kesilir.
  • Patateslerin içi çay kaşığı yardımı ile etrafında ince bir kabuk patates kalacak şekilde oyulur.
  • Patates içleri çatal ile ezilir.
  • Patates içleri, rendelenmiş kaşar peyniri, baharatlar ve yumurtanın sarıları eklenir.
  • Yumurta akları, başka bir kapta bir tutam tuz ile beyazlaşana kadar mikser ile çırpılır.
  • Yumurta akları çok fazla karıştırılmadan, patatesli karışıma eklenir.
  • İçi oyulmuş patateslere bu karışım doldurulur.
  • Patateslerin kabuğuna fırça ile zeytinyağı sürülür. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kabuklar çıtır çıtır olana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eriyip, kızarınca fırından alınır.
  • Kaşar peyniri kuruyup, sertleşmeden sıcak olarak servis edilir.


23 Temmuz 2012 Pazartesi

ÇITIR GÜL BÖREĞİ

Çıtır gül böreği tarifi
Çıtır çıtır börek nasıl yapılır
Baklava yufkasından börek tarifi
     Baklava yufkasını tatlılardan çok, tuzlu tariflerde kullandığımdan ve paketi açılmadan uzun süre evde saklanabildiğinden dolayı tercih ediyorum. Çıtır gül böreğini de daha önce baklava yufkasından yaptığım börekten artan altı adet yufkayı kullanarak on, on beş gün sonra yaptım.Kurumaması için iyice sarıp buzdolabında sakladığım, çıtırlığından bir şey kaybetmeyen yufkalarla görüntüsünü çok beğendiğim mini börekler yaptım. İç malzemesi olarak domatesli, biberli, lorlu bir karışım kullandım ve fırına koymadan önce zeytinyağı spreyi ile böreklerin üzerine çok az zeytinyağı püskürttüm. Çok kısa sürede hazırlanıp, pişirilen bu çıtır çıtır börekte istediğiniz iç malzemesini kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet baklavalık yufka
  • 150-200 gram lor 
  • 1 adet domates 
  • 2 adet sivri biber 
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalardan beş tanesi bütün olarak üst üste konulur.
  • Yufkalar kısa kenarından üç, uzun kenarından dört parçaya kesilir.
  • Kare parçaların köşeleri değişik yönlere bakacak şekilde üst üste konulur.
  • 12 hazneli muffin kalıbı veya silikon tek kişilik kalıplar çok az yağlanıp; üst üste konulmuş kare yufkalar bastırılarak, yerleştirilir.
  • Sulanmaması için çekirdekleri tamamen çıkartılıp minik minik doğranmış domatesler, biberler, maydanoz, lor, karabiber ve tuz eklenip,  karıştırılır.
  • Bir yemek kaşığı iç malzemesi yufkaların ortasında oluşan çukur kısıma yerleştirilir.
  • Kalan bir yufka da on iki parçaya bölünüp, iç malzemesinin üstü kapatılır.
  • Zeytinyağı spreyi ile çok az zeytinyağı püskürtülür veya fırça ile çok az yağlanır.
  • Susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış, 190 derece fırında yaklaşık 15 dakika kızarana kadar pişirilir.
  • Biraz soğuyunca, kalıptan çıkartılarak servis edilir.

LİMONATA

Limonata Tarifi
Limonata Nasıl Yapılır
Portakallı Limonata Nasıl Yapılır
     Son yıllarda annelerimizin yaptığı gibi olduğunu iddia eden pek çok markada hazır limonata çıksa da, ben evde yapılanın tadının hiç birinde olmadığını düşünenlerdenim. Yaz aylarında gerçek limon tadında ve kokusunda, bol buzlu bir limonatanın yerini hiç bir şey alamaz herhalde. Yaptığım limonatalar da kabuklarının acılaştıracağını düşünerek, sadece iki limonun kabuğunun rendesini eklerdim. Bu defa Özlemaki'yi dinleyip, önce temiz bir yastık kılıfı edindim sonra da kılıfa koyduğum limonları ve portakalları kabukları ile birlikte iyice ovalayıp, suyunu çıkardım. Hafif buruk lezzetli, sapsarı renkli limonatayı bol buz ekleyerek servis ettim.
Malzemeler:
  • 1 kilogram limon 
  • 2 adet portakal 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 3 litre su 
Yapılışı:
  • Limon ve portakallar iyice yıkanıp, kabuklarını rendelenir.
  • Kabukların üzerine şeker eklenip, yoğurulur.
  • Parçalanan limon ve portakallar da eklenip, karıştırılır.
  • Karışım temiz bir torba içine dökülür.
  • Ara sıra su eklenerek yoğurmaya devam edilir.
  • Suyunu salmaya başladığında şeker oranı kontrol edilip, gerekirse torbanın içine toz şeker ve soğuk su eklenerek kıvamı ayarlanır.
  • Limonata sürahiye dökülüp, bol buz ile servis edilir.

22 Temmuz 2012 Pazar

BÖRÜLCELİ BULGUR PİLAVI

Börülceli bulgur pilavı tarifi
Börülceli bulgur pilavı nasıl pişirilir
   Pirinç pilavını daha çok sevdiğimden, bulgur ile pilav yapmak eskiden pek aklıma gelmezdi. Biraz eşimin bulgur pilavını çok sevmesinden, biraz da son yıllarda bulgurun faydalarını okudukça, bulgur kullanılan tariflere öncelik vermeye çalışıyorum. Anadolu'da ki bulgurlu tariflerin zenginliği düşünülünce, bizler bölge olarak bulguru pek de fazla kullanmıyoruz sanıyorum. Eskiden bulgur kullanılarak sık yapıldığını hatırladığım sadece, sarma içi ve börülceli bulgur pilavı kalmış aklımda... Börülceli bulgur pilavı, börülce zamanı geçmeden yanında ayran, közlenmiş biber ve kuru soğanla birlikte denenmesi gereken çocukluğumun lezzetlerinden....
Malzemeler:
  • Yarım kilogram iç börülce 
  • 1 litre sıcak su 
  • 2 su bardağı bulgur 
  • 2-3 adet  domates 
  • 2-3 adet acı-tatlı sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Ayıklanmış iç börülceler, kaynayan suya atılıp yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlandıktan sonra ateşten alınıp, suyunun kararmaması için bir domates rendelenir.
  • Başka bir tencerede yemeklik doğranmış soğanlar, pembeleşene kadar  kavrulur.
  • Küp doğranmış domatesler, biberler ve yıkanıp süzülmüş bulgur eklenerek bir kaç defa soğanlarla birlikte yağda çevrilir.
  • İç börülceler, haşlama suyu ile birlikte bulgurun üzerine dökülüp, suyunu çekene kadar pişirilir.

21 Temmuz 2012 Cumartesi

DOMATES SOSLU BAMYA KIZARTMASI

Domates Soslu Bamya Kızartması Tarifi
Bamya Kızartması Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 500 gram büyük boy bamya 
  • 3-4 adet domates
  • 1 adet kuru soğan  
  • 2 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • 1 adet limonun suyu
Yapılışı:
  • Bamyalar yıkanır, limonlu su içinde bekletilip, kurulanır.
  • Bamyaların uç kısımları bıçakla külah gibi kesilip, temizlenir.
  • Bamyalar çok az zeytinyağı konulmuş tavada yemeklik doğranmış kuru soğanlarla birlikte yumuşayana kadar kısık ateşte kızartılır.
  • Kabuğu soyulup doğranmış olgun domatesler, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve karabiber de eklenerek kapağı kapatılır.
  • Domatesler suyunu çekene kadar pişirilip, ılık servis edilir.


10 Temmuz 2012 Salı

TIRTIL KURABİYE

Tırtıl Kurabiye Tarifi
Tırtıl Kurabiye Nasıl Yapılır
     Çok sık yaptığım ve en sevdiğim kurabiyelerden olan tırtıl kurabiyeleri;  kıyır kıyır, ağızda dağılan kurabiye seven herkesin beğeneceğini düşünüyorum. Kurabiye hamurundan kopardığınız parçaları ince uzun parmak şeklinde yuvarlayıp, üzerine bıçakla çok derin olmayan çizgiler atabilir veya her yerde bulunabilen çok basit tırtıl kalıbı ile tırtıl şekli verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 150 gram tereyağı
  • 2 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta 
  • 3,5 - 4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki  tereyağı diğer malzemeler ile karıştırılır.
  • Ele yapışmayacak kıvamda çok yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp, yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan küçük parçalar alınıp, alet yardımı ile tırtıl şekli verilir.
  • Tırtıl kalıbı yoksa parmak şeklinde yuvarlanıp, bıçak ile çizikler de  atılabilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 20-25 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkarılan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpilir.

5 Temmuz 2012 Perşembe

PROFİTEROLLÜ PASTA

Prafiterollü pasta tarifi
Profiterollü pasta nasıl yapılır
     Profiterol yaptığım zaman, toplarından birazını ayırıp profiterollü pasta yapmayı uzun zamandır düşünüyordum ama bizim evde profiterol çok sevildiğinden, bir türlü ayıramamıştım.Nihayet yapabildim ama bu defa da fırsat olup bir türlü yayınlayamadım.Aslında havaların sıcaklığını da düşününce, profiterol toplarının içine krema yerine dondurma konularak, dondurmalı profiterollü pasta da yapabilirsiniz.Ben profiterolden ayırdığım toplarla yaptığım için, ölçü olarak tam ölçüyü yazıyorum.Sadece pastanın üzeri için kullanacak iseniz, yarım ölçüden yapmak daha doğru olur sanıyorum.Pandispanyası için, her zaman yaptığınız bir tarifi ya da hazır pandispanya kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 1 adet hazır pandispanya 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

Hamur topları için:
  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • 8 yemek kaşığı un
  • 4 adet yumurta 
İç kreması:
  • Yarım litre süt
  • 4 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 100 gram tereyağı
Çikolata sosu:
  • 3 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı kakao
Yapılışı:
  • Su, tereyağı, toz şeker, tuz tencereye konulup kaynatılır.
  • Un yavaş yavaş eklenip, karıştırılır.
  • Hamur top haline gelince, ocaktan alınır.
  • Hamur soğuyunca, yumurtalar birer birer eklenip, mikser ile iyice çırpılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, çay kaşığı ile alınan hamurlar minik toplar şeklinde dizilir.
  • 160 derece ısıtılmış fırında, 40 dakika üstleri iyice sertleşene kadar pişirilir.
  • Kreması için, nişasta, toz şeker, yumurta karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenerek, muhallebi gibi pişirilir.
  • Soğuduktan sonra tereyağı eklenip, mikserle çırpılır.
  • Soğumuş hamur toplarına krema sıkacağı ile ya da ortadan ikiye kesilerek, içlerine birer tatlı kaşığı ile  krema  doldurulur.
  • Hazır veya kendi pişirdiğimiz pandispanya, bir çay bardağı şekerli süt ile ıslatılır.
  • Pandispanyanın orta katına krema yayılıp kapatılır.Kalan krema da üstüne yayılır.
  • Dilimlerin düzgün kesilebilmesi için her üçgen parçaya dıştan içe doğru üç, iki, bir olacak şekilde profiterol topları sıralanır.
  • Buzdolabına konulup, kremanın biraz donması beklenir.
  • Çikolata sosu için, nişasta, toz şeker, kakao karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenerek ve sürekli karıştırılarak, pişirilir.
  • Biraz soğuyunca, pandispanyanın üstüne dizilen toplara çikolatalı krema dökülür.
  • Buzdolabında bir kaç saat bekletilip servis edilir.
  • İstenirse, hazır pakette satılan çikolatalı sos da kullanılabilir.

1 Temmuz 2012 Pazar

MAŞ FASULYE SALATASI

Maş Fasulyesi Salatası Tarifi
Maş Fasulyesi Salatası Nasıl Yapılır
     Maş fasulyesi, yıllar önce ilk defa gazetelerin bulmacalarını çözerken karşıma çıkmıştı. Bir çeşit börülce, soldan sağa üç harf : MAŞ :) İçinde börülce geçmesi sebebi ile dikkatimi çekmişti. Uzun yıllar ezbere cevap yazdım ama maş fasulyesi ile tanışmam, birkaç yıl öncesine dayanıyor. Maş fasulyesini biraz dirice haşlayıp, minik minik doğradığım sebzelerle karıştırarak salatasını yapıyorum ama isterseniz börülce ile yaptığınız her şeyi yapabilirsiniz.     
Malzemeler:
  • 1 su bardağı maş fasulyesi 
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil sivri biber 
  • 1 adet havuç
  • 3-4 adet taze soğan 
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır 
  • 3-4 adet kornişon veya acur turşusu 
  • 1 demet dereotu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Maş fasulyesi ayıklanıp, yıkandıktan üzerini geçecek kadar su ile bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün biraz diri kalacak şekilde az haşlanır.
  • Suyu süzülüp, soğumaya bırakılır.
  • Soğumuş maş fasulyelerine; minik minik doğranmış malzemeler ve haşlanmış mısır taneleri de eklenir.
  • Zeytinyağı, tuz ve limon suyu da eklenerek, karıştırılır.

24 Haziran 2012 Pazar

TEKNELİ PASTA



Şeker hamuru ile tekneli pasta tarifi
Şeker hamuru ile doğum günü pastası nasıl yapılır

     Bu gün kardeşimin doğum günü, doğum günü pastasını çok eski bir Mısır tapınağındaki yazıttan esinlenerek yaptım.Yazıta bakılırsa, yıllar geçse de değişen pek bir şey olmamış yeryüzünde. Doğum günün kutlu olsun, karşılaşacağın  fırtınalar da tekneni güvenli limanlara demirleyebilmen dileğiyle.  

     Gürültünün ortasında sükunetle dolaş; sessizliğin içinde huzur bulduğunu unutma.Başka türlü davranmak gerekmedikçe herkesle dost olmaya çalış. Sana bir kötülük yapıldığında verebileceğin en iyi karşılık unutmak olsun.Bağışla ve unut...Ama kimseye teslim olma. İçten ol; telaşsız, kısa ve açık, seçik konuş.Başkalarına da kulak ver.Aptal ve cahil oldukları zaman bile dinle onları; çünkü dünya da herkesin bir öyküsü vardır. Yalnız planların değil başarılarının da tadını çıkar.Ne kadar küçük olursa olsun işinle ilgilen...Hayattaki dayanağın odur. Seveceğin bir iş seçersen hayatta bir an bile çalışmış ve yorulmuş olmazsın .İşini öyle seveceksin ki başarıların bedenini ve yüreğini güçlendirirken verdiklerinle de yepyeni hayatlar başlatmış olacaksın. Olduğun gibi görün ve göründüğün gibi ol.Sevmediğin zaman sever gibi yapma.Çevrene önerilerde bulun ama hükmetme... İnsanları yargılarsan onları sevmeye zamanın kalmaz ve unutma ki insanlığın yüzyıllardır öğrendikleri bir kumsaldaki kum tanecikleri değildir. Aşkı önemsiz görme sakın.O çöl ortasındaki yemyeşil bir bahçedir.O bahçeye layık bir bahçıvan olmak için her bitkinin sürekli bakıma ihtiyacı olduğunu unutma... Kaybetmeyi ahlaksızca bir kazanca tercih et.Birincisinin acısı bir an, ötekinin vicdan azabı bir ömür boyu sürer.Bazı idealler o kadar değerlidir ki o yolda mağlup olman bile bir zafer sayılır.Bu dünyada bırakacağın en büyük miras dürüstlüktür. Yılların geçmesine öfkelenme, gençliğine yakışan şeyleri gülümseyerek teslim et geçmişe.Yapmayacağın şeylerin yapabileceklerini engellemesine izin verme. Rüzgarın yönünü değiştiremiyorsan yelkenlerini rüzgara göre ayarla.Çünkü dünya karşılaştığın fırtınalarla değil, gemiyi limana getirip getirmediğinle ilgilenir. Ara sıra isyana yönelecek olsan da hatırla ki evreni yargılamak imkansızdır.Onun için kavgalarını sürdürürken bile kendi kendinle barış içinde ol. Doğduğun zamanları hatırlar mısın ? Sen ağlarken herkes sevinçle gülüyordu.Öyle bir ömür geçir ki herkes ağlasın, sen öldüğünde... Sabırlı, sevecen, erdemli ol.Eninde sonunda bütün servetin sensin.Görmeye çalış ki bütün kirliliğine rağmen dünya yine de insan oğlunun tek güzel mekanıdır.



Yılların geçmesine öfkelenme,
Gençliğine yakışan şeyleri gülümseyerek teslim et geçmişe.
Yapmayacağın şeylerin yapabileceklerini engellemesine izin verme.
Rüzgarın yönünü değiştiremiyorsan yelkenlerini rüzgara göre ayarla.
Çünkü dünya karşılaştığın fırtınalarla değil,
Gemiyi limana getirip getirmediğinle ilgilenir.

22 Haziran 2012 Cuma

KEREBİÇ

Kerebiç tarifi
Kerebiç nasıl yapılır
     Antakya'nın mutfağı, mozaik müzesi, hoşgörü kültürü hep ilgimi çekmiş, yıllarca hep görmek istediğim şehirler arasında yer almıştı.Nihayet geçen sene gidip gezme olanağım oldu.Gerçekten eski tarihi dokusundan, kültüründen çok etkilendim.Sadece özgün mutfağını görmek için bile gitmeye değer bulduğum bu şehirde ben kırmızı et yemediğim için, pek çok yemeğin tadına bakamadım ama o kadar değişik mezeler, tatlılar vardı ki, her gün yiyecek değişik bir şeyler buldum.Dönüşte kirece yatırılmış balkabağı tatlısı, kerebiçler, kömbeler, künefeler, çöven otundan yapılmış köpükler, kişnişler, humus unu, nar ekşisi, zahter, kekik, biber çeşitleri, kerebiç ve kömbe kalıpları; kısaca yeme içme adına ne gördüysem alarak döndüm. Aldıklarıma bakınca sadece görmeye değil, yemeye içmeye gitmişim :) Kalıplarımı kullanarak yaptığım kerebiçlerin üstüne çöven otunun kökünden beyaz bir köpük dökülüp öyle yeniyor ama o zaman yaptığım kerebiçlerin fotoğraflarını çekmemişim ne yazık ki... Getirdiğim köpükleri de bitirince kerebiçlerim köpüksüz oldu mecburen. Kalıpları aldığımda kerebiç tarifi vermişlerdi ama içinde o kadar yağ vardı ki, ben daha hafif olduğunu düşündüğüm başka bir tarifle yaptım.
Malzemeler:
  • 2 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı su 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4 su bardağı un  
İç malzemesi:
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
Yapılışı:
  • Malzemeler karıştırılıp, hamur yapılır.
  • Hamurun üzeri örtülüp, dinlendirilir.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, elimizle açılır.
  • Açılan hamurun ortasına cevizli karışımdan konulup, kapatılır.
  • Yuvarlanan kurabiye kerebiç kalıbına bastırılıp, hafifçe vurularak düşmesi sağlanır.
  • Şekil verilen kurabiyeler, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, pembeleşene kadar 30-40 dakika pişirilir.

13 Haziran 2012 Çarşamba

KÖZ PATLICAN SALATASI

Köz patlıcan salatası tarifi
Köz patlıcan salatası nasıl yapılır
     Patlıcanın en güzel hallerinden biri sanıyorum közlenmiş patlıcandır. Sadece tuz ve tereyağı ile karıştırarak yada közlenmiş domates, biberle yapılan salatası pek çok kişinin hayır diyemeyeceği lezzetlerdendir. Kömür ateşi üzerinde közlenmiş patlıcanın yerini hiç bir şey tutamaz ama böyle bir olanak yok ise, patlıcanları elektrik ocağında yada elektrikli fırının en üst rafında, en yüksek ısıda da közleyebilirsiniz. Köz tadını, lezzetini koruması için, suya hiç değdirmeden henüz sıcakken bir kaşık yardımı ile soyup, istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Her zamankinden farklı bir sunum yapmak isterseniz; hazır satılan lavaş ekmeklerinin içine patlıcan közlerini yayıp, rulo yaparak dilimleyebilirsiniz veya közleyip içini boşalttığınız patlıcanı yoğurt ve sarımsakla karıştırıp tekrar patlıcanın içine doldurarak porsiyonluk olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram patlıcan 
  • 1 çay bardağı süzme yoğurt
  • 1 adet limonun suyu  
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • Tuz 
  • Lavaş ekmek veya dürüm
Yapılışı:
  • Patlıcanlar közlenip, kabukları soyulur.
  • İnce ince kıyılıp, limon suyu ve sarımsak eklenir.
  • Süzme yoğurt ve tuz ile karıştırılır.
  • Lavaş ekmeklerinin üzerine sürülüp, rulo yapılır.
  • İki parmak kalınlığında parçalamadan kesilir.
  • Ruloların bozulmaması ve servisinin kolay olması için kürdan ile tutturulabilir.
  • Üzerine kırmızı pul biber serpilip, zeytinyağı gezdirilir.
  • Servis tabağına alınıp, maydanoz, domates ve acı biber turşusu  ile servis edilir.

11 Haziran 2012 Pazartesi

LORLU EKMEK

Ekmek hamuru ile tarif
Çiğ ekmek hamuru ile lorlu ekmek tarifi
Çiğ ekmek hamuru ile lorlu ekmek nasıl yapılır
     Fırından çiğ ekmek hamuru alarak, kahvaltı ve çay saatleri için tuzlu atıştırmalıklar, pişiler, simitler  hatta pizzalar yapabilirsiniz.Fırından aldığınız ekmek hamurunu zeytinyağı ile yoğurup, merdane ile biraz açarak kullanabilirsiniz.Yapılışı kadar sunumu da pratik olan bu ekmeğin içine istediğiniz malzemeleri koyup, pişirdikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 adet çiğ ekmek hamuru 
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı 
İç Malzemesi:
  • Yarım kilogram kaşar loru veya beyaz peynir
  • 5-6 adet kırmızı közlenmiş biber 
  • 1 bağ ıspanağın yaprakları  
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Fırından hazır olarak alınan ekmek hamuru derin bir kase içinde zeytinyağı ile yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp, bırakılır.
  • Kırmızı biberler közlenir, çekirdekli kısımları temizlenir, kabukları soyulur.
  • Ispanaklar birkaç defa yıkanır.Sadece yeşil yaprakları alınıp, kurulanır.
  • Ekmek hamuru tezgah üzerine alınıp üzerine un serpilir.
  • Merdane ile çok ince olmayan, ince uzun dikdörtgen bir hamur açılır.
  • Hamurun uzun kenarına şerit halinde temizlenmiş kırmızı biberler, çiğ ıspanak yaprakları ve kaşar loru yayılır.
  • Tuz ve baharat eklenir.
  • Rulo şeklinde düzgünce sarılır.
  • Ek yeri alta gelecek şekilde, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Biraz ılıyınca dilimlenerek servis yapılır.

10 Haziran 2012 Pazar

KEDİDİLLİ TİRAMİSU

Kedidili ile tiramisu tarifi
Kedidili ile tiramisu nasıl yapılır
     Alışverişe çıkmaya gerek kalmadan, ani gelen misafir veya tatlı krizleri için :) ev de her zaman bir paket kedidili bisküvi bulundurarak. bisküvilerin arasına krema yayıp en üstede kakao eleyerek çok kısa zamanda en basit haliyle tiramisu yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 paket kedidili bisküvi 
  • 1,5 su bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı nescafe 
Krema Malzemesi:
  • 3 yemek kaşığı un 
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 su bardağı süt 
  • 100 gram labne peyniri
Üzerine:
  • 2 yemek kaşığı kakao 
Yapılışı:
  • Kremayı hazırlamak için, un ve toz şeker karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir.
  • Ilık halde ki muhallebiye labne eklenip, krema haline gelene kadar mikserle çırpılır.
  • Dikdörtgen kabın alt kısmına kremanın bir kısmı yayılır.
  • Geniş bir kapta toz şeker ve nescafe sütün içinde eriyene kadar karıştırılır.
  • Kedidilleri tek tek nescafeli karışıma batırılıp, çıkartılarak dikdörtgen kaba sıralanır.
  • Dikdörtgen kabın içine bir sıra krema, bir sıra nescafe ile ıslatılmış kedidili bisküviler bitene kadar, üst üste gelecek şekilde dizilir.
  • En üste kremanın kalanı yayılıp, kakao elenir.
  • Birkaç saat buzdolabında dinlendirilip, servis edilir.

7 Haziran 2012 Perşembe

İÇ BAKLA


İç bakla salatası tarifi
İç bakla salatası nasıl yapılır
Taze iç bakla salatası tarifi
     İç bakla, börülce ve enginar; bu bölgede de bizim evde de en sevilen, en fazla tüketilen sebzelerden.İç baklayı fazla derin olmayacak şekilde boydan boya bıçakla çizerek çok çabuk ayıklayabilir, on beş dakika kadar haşlayarak çok kısa sürede hazırlayabilirsiniz. İç baklanın yanında, yeşil kısımları soyulmuş soğan cücüğü, taze soğan veya taze sarımsak yiyebilirsiniz. Bir kilogram iç bakla için iki katı bakla almakta fayda var, çünkü iç baklaların dış kabukları çıkartılınca nerede ise yarı yarıya azalıyor.Yıl boyunca iç bakla yemek isterseniz, ayıklayıp beş dakika haşladığınız baklaların suyunu iyice süzdürüp, soğuduktan sonra buzdolabı poşeti ile derin dondurucuya koyarak her an yemeye hazır halde bekletebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram iç bakla
  • 2-3 litre su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Baklaların dış kabuğu bıçak ile boydan boya fazla derin olmayacak şekilde çizilir.
  • İç baklalar parçalanmadan çıkartılır.
  • Yıkadıktan sonra kaynayan suyun içine atılır.
  • On, on beş dakika kadar biraz diri kalacak şekilde kontrol edilerek pişirilir.
  • Süzgeçte süzdürüldükten sonra yağı ve tuzu eklenip, karıştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, ılık olarak servis edilir.

İÇ BAKLALI PİLAV

İç baklalı pilav tarifi
Taze iç baklalı pilav nasıl yapılır
Taze iç baklalı bahar pilavı tarifi
     Baklanın zamanı geçti, nerede ise iç bakla da geçmek üzere, henüz biraz daha vakit varken baklalı pilav yada diğer adı ile bahar pilavı tarifi...
Malzemeler:
  • 1 su bardağı dolusu iç bakla 
  • 1 adet orta boy kurusoğan 
  • 3 su bardağı baldo pirinç 
  • 4,5 su bardağı su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 demet dereotu 
  • 5-6 adet taze soğan 
  • Tuz 
  • Karabiber 
Yapılışı:
  • Baklaların kabuğu çok derin olmayacak şekilde bıçakla çizilir.
  • Dış kabuklarından çıkartılan baklaların, iç kabukları da çıkartılır.
  • Kurusoğan ince ince doğranıp, zeytinyağında kavrulur.
  • İyice yıkanmış pirinçler, iç baklalar, tuz ve sıcak su eklenir.
  • Suyunu çekmeye yakın ince doğranmış dereotu ve taze soğanlar da eklenip, karıştırılır.
  • Suyunu çeken pilavın üzerine kağıt havlu konulup, demlendirilir.
  • Üzerine karabiber serpilip, servis edilir.

3 Haziran 2012 Pazar

VASİYET


                                      ... İlerde ki güzel günler
                                                  Beni görmeyecek onlar 
                                                  Bari selam yollasınlar 
                                                  Geberiyorum kederden...

demiş,Nazım Hikmet bir şiirinde... Bari selam yollasınlar diyor ya büyük ozan,bu gün ölüm yıldönümünde binlerce selam olsun.Bence bu ülkenin yetiştirdiği en büyük şair,en büyük vatanseverdi.3 Haziran 1963 de göçtü usta,onun vatan hasreti de bize yürek sızısı olarak kaldı.

Nazım Hikmet'in VASİYET şiiri,

Yoldaşlar, nasip olmazsa görmek o günü, 
Ölürsem kurtuluştan önce yani, 
     alıp götürün 
          Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni.

Hasan beyin vurdurduğu 
      ırgat Osman yatsın bir yanımda. 
Ve çavdarın dibinde toprağa çocuklayıp 
      kırkı çıkmadan ölen şehit Ayşe öbür yanımda.

Traktörlerle türküler geçsin altbaşından mezarlığın, 
Seher aydınlığında taze insan, yanık benzin kokusu, 
     tarlalar orta malı, kanallarda su, 
          ne kuraklık, ne candarma korkusu.

Biz,bu türküleri elbette işitecek değiliz, 
Toprağın altında yatar upuzun, 
     çürür kara dallar gibi ölüler, 
Toprağın altında sağır, kör, dilsiz.

Ama bu türküleri söylemişim ben 
     daha onlar düzülmeden, 
Duymuşum yanık benzin kokusunu 
     traktörlerin resmi bile çizilmeden.

Benim sessiz komşulara gelince, 
     şehit Ayşe'yle ırgat Osman 
çektiler büyük hasreti sağlıklarında 
     belki de farkında bile olmadan.

Yoldaşlar, ölürsem o günden önce yani, 
     öyle gibi de görünüyor
Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni 
     ve de uyarına gelirse, 
          tepemde bir de çınar olursa 
               taş maş da istemez hani...

                                    Nazım Hikmet Ran

31 Mayıs 2012 Perşembe

BAHAR DALI PASTA

Şeker hamuru ile doğum günü pastası tarifi
Şeker hamuru ile bahar dallı pasta nasıl yapılır
 Bu gün ilkbaharın son günü, bu pastayı kayınvalidem için nisan ayının ortalarında yapmış, yayınlayamamıştım.Şeker hamurundan pastel tonlarda yaptığım bahar dallı pastanın kekini kakaolu, kremasını da damla çikolatalı yapmıştım.Nice baharlar ve bahar dalları gibi güzel günlerde sağlıkla, mutlulukla yaşaması dileğimle...

29 Mayıs 2012 Salı

BEBEK ENGİNARLI İÇ BAKLA

Bebek enginarlı iç bakla yemeği tarifi
Enginarlı taze iç baklalı yemek nasıl yapılır
     Bebek enginarlar ve iç bakla ikisi bir arada gerçekten dayanılmaz bir lezzet.Çok hafif ve rafine bir yemek ama o kadar kısa bir sezon ki, vakti geçmeden nerede ise her gün başka bir enginar tarifi deneyip mümkün olduğunca bu faydalı sebzelerden yararlanmak gerekir diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 10 adet bebek enginar 
  • Yarım kilogram iç bakla 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 2 adet limon 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Enginarların dış yapraklarından bir iki sıra kopartılıp, atılır.
  • Taze sapları ile birlikte iki, üç parçaya bölünür. 
  • Göbek kısımları temizlenip, limonlu unlu suya konulur.
  • İç baklalar bıçakla çizilip, dış kabuğundan çıkartılır.
  • Yemeklik doğranan kuru soğan, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Un eklenip biraz daha kavrulur.
  • Su, tuz, limon suyu, iç bakla ve enginarlar da eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapalı olarak 15 dakika yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...