22 Mart 2011 Salı

TUZDA BALIK

Tuzda balık tarifi
Tuzda balık nasıl yapılır
Fırında tuzda balık tarifi

       Mutfakta çok fazla oyalanmadan; çok özel ve çok kolay bir yemek hazırlamak isterseniz , tuzda balık yapmayı deneyebilirsiniz.15 dakika kadar kısa bir zamanda hazırlayıp fırına koyduktan sonra, balığın pişme süresinde isterseniz mezeleri hazırlayabilirsiniz.İki kişi için, bir kilogram civarında levrek, somon, fangri veya sinarit gibi istediğiniz bir balık seçebilirsiniz. Tuzda balık pişirmenin püf noktası, balığın sadece içi yıkanıp temizleniyor, pullarının temizlenmemesi ve tuz olarak da mutlaka iri kaya tuzu kullanmak gerekiyor. Balık, 15 dakikada hazırlanıyor ama tepsiye yağlı kağıt ve alüminyum folyo serilmez ise tepsinin temizlenmesi bir saat sürüyor :) Evde biraz tehlikeli olsa da, isterseniz balık fırından çıktıktan sonra üzerine bir kaç damla kolonya döküp, çakmakla yakarak alevli servis de yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • En az 1 kilogramlık balık (levrek,somon,iri fangri,iri sinarit) 
  • 2 kilogram iri kaya tuzu  
  • 3 adet yumurtanın akı
  • Yarım çay bardağı su     
 Yapılışı:
  • Fırın  önceden 180 dereceye ayarlanır.
  • Fırın tepsisine bir kat yağlı kağıt, bir kat alüminyum folyo serilir.
  • Kasede yumurta akları ve su  çırpılır.
  • Kaya tuzu eklenip bulamaç haline getirilir.
  • Bulamacın üçte biri tepsiye yayılır.
  • 40-50 santim boyutlarında ki balık fırın tepsisine sığması için çapraz şekilde konulur.
  • Bulamacın üzerine içi temizlenmiş, kurulanmış, pulları temizlenmemiş balık yerleştirilir.
  • Kalan bulamaç balığın üzerinde hiç delik kalmayacak şekilde sıvanır.
  • İstenirse, tuzlu bulamaca balık şekli verilebilir.
  • Tuzun üzeri fazla derin olmayacak şekilde uzunlamasına çizilir.
  • Bu şekilde tuzlu katman piştikten sonra daha kolay çıkartılabilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 45 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkarttıktan sonra çekiç ve tornavida yardımı ile sertleşmiş tuz fazla parçalamamaya dikkat edilerek kırılır ve bir kenara alınır.
  • Balık uzunlamasına hafifçe kesilerek derisi çıkartılır.
  • Önceden ısıtılmış tabaklara balık derisiz ve kılçıksız olarak alınıp, servis edilir.

MANTARLI PİZZA

Pizza Tarifi
Pizza Nasıl Yapılır
Kolay Pizza Tarifi
     Evde yapılan pizzalara istediğiniz malzemeden istediğiniz kadar konularak, kişiye özel yapıldığından her damak zevkine uygun, herkesin severek yediği bir öğün oluyor. Altı delikli pizza tepsisinde yapılan pizzaların altı hava aldığından piştikten sonra nemli kalmıyor ve çıtır çıtır çok lezzetli pizzalar yapılabiliyor.  
 Pizza hamuru malzemeleri:  
  • 125 gram tereyağı
  • 3 yemek kaşığı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • Yarım paket kabartma tozu    
Üst malzemeleri :
  • 1 yemek kaşığı domates püresi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 250 gram lor veya beyaz peynir
  • 2 adet  yeşil biber 
  • 2 adet kırmızı biber 
  • 10 adet mantar 
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır 
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

 Pizzanın Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığında ki yağ diğer malzemeler ile karıştırılıp, yumuşak kıvamlı bir hamur yapılır.
  • Çok az yağlanmış tepsiye, yarım santim kalınlığında hamur yayılır.
  • Hamurun üzerine domates püresi sürülür.
  • Lor veya peynir hamurun üzerine yayılır.
  • Kırmızı biber ve yeşil biber ise halka şeklinde doğranır.
  • Mantarlar da doğranıp, mısırlarla birlikte pizzanın üzerine yayılır.
  • 175 derece ısıtılmış fırında, 30 dakika kadar pişirilir.
  • Tepsi fırından çıkartılıp, rendelenmiş kaşar peyniri üzerine serpilip, tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eriyene kadar bekletilir.
  • Sıcak olarak servis edilir.

21 Mart 2011 Pazartesi

RUS SALATASI VE MAYONEZ

Rus salatası tarifi
Ev yapımı mayonez tarifi
Mayonez nasıl yapılır
Yumurtasız mayonez tarifi
     Öğrencilik yıllarımda Rus salatası çok mu popülerdi yoksa ben mi yeni keşfetmiştim bilmiyorum ama çok severek yediğimi hatırlıyorum. Gerçi daha sonra Rus salatası birdenbire Amerikan salatası oldu :) Şimdilerde eskisi kadar çok tüketmesek de gene de evde mayonezi ister yumurta kullanarak isterseniz yumurtasız olarak kendiniz yapıp değişik şekillerde kullanabilirsiniz.
Yumurtasız Mayonez Malzemeleri:
  • 75 ml süt
  • 125 ml zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
Yumurtasız Mayonez Yapılışı:
  • Bir su bardağından bir parmak eksik süt, bir su bardağından bir parmak eksik zeytinyağı, hardal, limon suyu ve tuz çırpma kabının içinde blender ile kıvam alıncaya kadar karıştırılır. 

 Mayonez Malzemeleri: 
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu  
  • 1 çay bardağı su 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 yemek kaşığı un  
  • 1 çay kaşığı tuz     
Mayonez Yapılışı: 
  • Su ile un pürüzsüz hale gelene kadar karıştırılır.
  • Koyu boza kıvamında pişirilir.
  • İyice soğuyunca yumurta sarısı ve tuz eklenip, blender ile çırpılır
  • Azar azar yağ ve limon suyu eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Tuzu eklenip, hepsi birlikte çırpılır.
  • Kavanoza konulup buzdolabında saklanabilir.   
Rus Salatası Malzemeleri:
  • 1 adet patates 
  • 1 adet havuç 
  • 1 çay bardağı bezelye konservesi
  • 4 adet kornişon turşu  
 Rus Salatası Yapılışı:
  • Patates ve havuç minik küpler halinde doğrandıktan sonra haşlanır.
  • Taze bezelye kullanılacak ise o da haşlanır.
  • Kornişon turşu da küp küp doğranıp, hepsi karıştırılır.
  • Malzemeler süzgece konulup, suyu süzdürülür.
  • Sebzelere mayonez eklenip, karıştırılır.
  • Mayonez ile karıştırılmadan önce sebzelerin soğumuş olması gerekir.
  • Rus salatasının üzeri kornişon turşu dilimleri ile süslenir.

KARNIYARIK BÖREK

Karnıyarık börek tarifi
Karnıyarık börek nasıl yapılır
Kolay yufka böreği
    Bir zamanlar hemen her misafire yaptığım; peyniri, domatesi, biberi ile yanında başka bir şey gerektirmeyen ve tek kişilik sunumlar halinde olması nedeniyle tercih ettiğim bu böreği yaparken yumuşak olması için yağlı karışımla yufkaları iyice ıslatıp, sigara böreğine göre biraz daha gevşek olarak sarmak gerekiyor.Ben iç malzemesi olarak peynirli bir karışım kullandım ama isterseniz kıymalı, patatesli, lorlu iç hazırlayarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 1 çay bardağı süt   
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
 İç malzemesi:
  • 400 gram lor veya beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz   
  • 1 çay kaşığı karabiber  
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Üzerine:
  • 1 adet yumurta sarısı  
  • 1 yemek kaşığı çörek otu  
  • 1 adet iri domates 
  • 16 adet küçük boy yeşil sivri biber

Yapılışı :
  • Zeytinyağı ve süt karıştırılır.
  • Tezgaha yayılan yufkaların aralarına yağlı karışım sürülerek, üç yufka üst üste konur.
  • Yağlanmış yufkalar dörde bölünür.
  • Bölünen her parça tekrar dörde bölünerek on altı üçgen parça elde edilir.
  • Her parçanın geniş tarafına bir yemek kaşığı peynirli iç malzemesi konulur.
  • Sigara böreğinden biraz daha gevşek şekilde  kenarları içe doğru kıvrılarak sarılır.
  • Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Böreklerin ortası, kenarlar kesilmeyecek şekilde bıçakla kesilir.
  • Domates ortadan kesilip, on altı parçaya ayrılır.
  • Biberler küçükse tek parça bırakılır, büyükse börek boyunda kesilir.
  • Kesiklerin içine domates dilimleri ve biberler konur.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, böreklerin üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.

PUNK PASTA

Punk pasta
Punk gitarist pastası
Şeker hamurlu doğum günü pastası tarifi
     
     Oğlum için her doğum gününde elimden geldiğince pastalar yaptım.Eskiden bu kadar çeşit malzeme olsaydı eminim çok güzel pastalar yapılabilirdi ama bu malzemeler onun gençlik yıllarına denk geldi.Çocukluk yıllarında çileği çok sevdiği için genellikle çilekli pastalar yapar yılın ilk çileğini de hep oğlumun doğum günü pastasında yerdik.Bu yıl da geleneği bozmadık, çilekli pasta yapıp şeker hamuru ile kapladım ve kendisi gibi punk bir gitarist figürü yaptım.

20 Mart 2011 Pazar

ELMALI KURABİYE

Elmalı kurabiye tarifi
Elmalı kurabiye nasıl yapılır
     Elmalı kurabiye hemen her evde en sık yapılan kurabiyelerdendir herhalde.Özellikle hamuru ince açılmış, elmalı cevizli iç malzemesi bol olan elmalı kurabiye bizim evin de favori kurabiyelerinden.
Malzemeler: 
  • 250 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt  
  • 8 çay bardağı un 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket kabartma tozu     
İç malzemesi: 
  • 5 adet orta boy elma 
  • 5 yemek kaşığı toz şeker  
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
  • 1 su bardağı ceviz 

İç malzemesinin yapılışı:
  • Elmalar soyulup, çekirdekli kısmı temizlenip, rendelenir.
  • Rendelenmiş elmalara toz şeker eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • İri dövülmüş cevizler ve tarçın da eklenip karıştırılır.
Hamurun yapılışı:
  • Yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur ikiye ayrılıp, unlanmış tezgah üzerinde yarım santim kalınlığında açılır.
  • Kareler oluşturacak şekilde kesilir.
  • Her kareye iç malzemesi konulup , kapatılır.
  • 175 derece ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılınca üzerine pudra şekeri elenir.

SOYA ETİ SOTE

Soya etli tarifler
Soya eti nasıl pişirilir
     Vegan ve vejeteryanlar için çok pratik, evde her zaman bulundurulabilecek, ete alternatif soya eti kullanarak et ile yapılan hemen hemen bütün yemekleri yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 200 gram soya eti     
  • 2 adet kuru soğan  
  • 3 adet domates  
  • 2 adet yeşil sivri biber     
  • 1 yemek kaşığı domates salçası    
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı   
  • 1 çay bardağı sıcak su   
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber      
Yapılışı:
  • Soya eti üzerini geçecek kadar sıcak su ile kaynatılır. 
  • Yumuşayınca süzgece alınıp, soğuk sudan geçirilir.
  • Zeytinyağında yemeklik doğranmış soğanlar ve salça  kavrulur.
  • Elimizle suyu sıkılan soya eti de eklenip, yağda çevrilir.
  • Doğranmış domates ve biberler de eklenip, kavrulur.
  • Bir çay bardağı sıcak su konulup, tencerenin kapağı kapatılarak pişirilir.
  • İstenirse üzerine kıyılmış maydanoz eklenip sıcak servis yapılır.

17 Mart 2011 Perşembe

KUZU GÖBEĞİ ( MOREL ) MANTARI KAVURMASI

Kuzu göbeği ( Morel ) mantarı
Kuzu göbeği mantarı kavurması tarifi
Morel mantarı kavurması
Kuzu göbeği mantarı kavurması nasıl yapılır
Morel mantarı kavurması nasıl yapılır
     Her mantar çeşidinden yapılabilecek en kolay ve en lezzetli tarif herhalde yumurtalı kavurmasıdır.Ben yumurtaların renginin mantarın saldığı su ile kararıp değişmemesi için, mantarları zeytinyağında iyice suyunu çekene kadar kavurup, ondan sonra yumurtasını kırıp, pişiriyorum.
Malzemeler:
  • 500 gram kuzu göbeği mantarı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 adet yumurta 
  • Karabiber, tuz 
Yapılışı:
  • Mantarların topraklı kök kısımları kesilir.
  • Hiç kum kalmayana kadar iyice yıkanıp, temizlenir.
  • Kağıt havlu üzerinde kurutulur.
  • Her mantar üç veya dört parçaya doğranır.
  • Mantarlar zeytinyağında, yemeklik doğranmış soğanlarla birlikte, tencerenin kapağı açık olarak suyunu çekene kadar kavrulur.
  • Kavrulmuş mantarların arasına yumurta kırılıp, pişirilir.
  • İstenirse üzerine karabiber eklenip, sıcak olarak servis edilir.

15 Mart 2011 Salı

DAMLA SAKIZLI SANDVİÇ KURABİYE

Damla sakızlı kurabiye tarifi
Damla sakızı reçelli kurabiye tarifi
Damla sakızı reçelli sandviç kurabiye nasıl yapılır
       Benim için Ege'nin vazgeçilmez  tatlarından biri de içinde damla sakızı olan  ürünler. Damla sakızlı dondurma, kahve, likör, rakı, çörek, kurabiye ve lokum...Damla sakızı içine konulduğu her şeye unutulmaz bir tat ve koku veriyor. Eskiden tadı ve kokusu suya geçsin diye sürahilerin içine damla sakızı atılırmış, şimdilerde bu gelenek damla sakızlı Türk kahvesi yanında, içine sakız reçeli konulmuş bir bardak su ve damla sakızlı lokumla yaşatılıyor. Damla sakızlı kurabiye yapıyordum ama bu lezzeti daha baskın hale getirmek için bu defa evde ki damla sakızı reçelini de ekledim.Beğeneni çok oldu, benim içinse  damla sakızı içinde damla sakızı daha ne olsun :) 
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı  
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 200 gram mısır nişastası 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un 
  • 2 paket damla sakızı
  • Birkaç kaşık damla sakızı reçeli   

 Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yağ diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan  fındıktan biraz büyük parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • 175 derece fırında 10-15 dakika üzeri hafif pembeleşene kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan kurabiyeler soğuduktan sonra aralarına damla sakızlı reçel sürülür.
  • Kurabiyeler birbirine yapıştırılarak minik sandviçler yapılır.
  • Daha fazla damla sakızı tadı için damla sakızlı Türk kahvesi veya damla sakızlı likör yanında servis edilebilir.

14 Mart 2011 Pazartesi

LİMONLU CHEESECAKE

Limonlu cheesecake tarifi
Cheesecake nasıl yapılır                                 
     Eskiden jöleli tarifleri pek denemek istemesem de bitkisel jelatin bulunmaya başladığından bu yana çok sık olmasa da jöleli tarifler yapıyorum.Bu tarif ile cheesecake  yapıp üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. 
Malzemeler:    
  • 1 paket Eti burçak bisküvi 
  • 50 gram tereyağı  
Kreması: 
  • 1 paket labne peyniri  
  • 125 gram tereyağı  
  • 4 su bardağından biraz az süt  
  • 1 su bardağı un  
  • 1 su bardağından biraz az toz şeker  
  • 1 paket vanilya 
 Jöle: 
  •  Dr.Oetker Bitkisel Jel limonlu 
  •  2,5 su bardağı kaynamış su
Yapılışı:  
  • Bisküviler robotta parçalanıp, un haline getirilir.
  • Oda sıcaklığındaki yağ ile yoğurulur. 
  • 20 cm çapında 9-10 cm yüksekliğindeki kelepçeli bir kalıbın içi streç film ile sarılır.
  • Kalıba  bisküvili karışım bastırılarak yayılır.
  • Bir tencerede yağ eritilip, un eklenir.
  • Un kokusu gidene kadar sürekli karıştırılarak kavrulur.
  • Süt yavaş yavaş eklenir, koyulaşmaya başlayınca şeker eklenir.
  • Pişmeye yakın vanilyası eklenir.
  • Ilık haldeki kremaya labne peyniri eklenerek mikserle 5 dakika kadar çırpılır.
  • Kalıba yayılan bisküvi  üzerine ılık krema dökülüp üzeri düzeltilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletilip katılaşması sağlanır.
  • 2,5 su bardağı kaynamış su ile  limonlu bitkisel jel eriyinceye kadar karıştırılır.
  • Oda sıcaklığına gelince katılaşmış kremanın üzerine jöle  dökülür.
  • Tekrar buzdolabına konulup 2-3 saat bekletilir.
  • Buzdolabından alınan kalıptan streç film  çıkartılıp, cheesecake servis tabağına alınır.

TIP BAYRAMI KURABİYESİ

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
     Hafta sonunu ekip halinde çok sayıda inek kurabiye yaparak geçirdik, hep birlikte yapılınca çok çabuk bitti. Elif''in annesinin fikri ile yaptığımız inek kurabiyeleri Elif'in tıp fakültesindeki arkadaşları için süsleyip, paketledik.
Malzemeler:
  • 250 gr tereyağı  
  • 1 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri  
  • 1 çay bardağı buğday nişastası  
  • 1 paket vanilya  
  • 4 su bardağı un  
  • Beyaz, siyah, pembe şeker hamuru
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yağ, diğer malzemelerle karıştırılıp yumuşak bir hamur yapılır. 
  • Üzeri streç film ile kapatılıp dinlendirilir.
  • Hamur unlanmış tezgah üzerinde yarım santim kalınlığında merdane ile açılır.
  • Kalıpla kesilen kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirilir.
  • Soğumuş kurabiyelerin üzeri şeker hamuru ile kaplanır.

13 Mart 2011 Pazar

TAHİN PEKMEZLİ KURABİYE

Susamlı kurabiye nasıl yapılır
Susamlı tahin pekmezli kurabiye tarifi 
Tahin pekmezli kurabiye nasıl yapılır

     Geleneksel lezzetlerimizden tahin ile pekmezi karıştırıp, susamlı kurabiye içinde dolgu olarak kullandım.Bu tarifte tahin, pekmezin kalorisi yanına bir de susamlı kurabiyenin ki ekleniyor ama gene de tahin pekmezi seviyor ve kalorisini önemsemeden bu kurabiyeyi yapmak istiyorsanız,
Malzemeler:
  • 2 çay bardağı toz şeker  
  • 1 çay bardağı zeytinyağı  
  • 1 çay bardağı susam 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası 
  • 250 gram tereyağı
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya  
  • Yarım paket kabartma tozu
Üzerine:
  • Yarım su bardağı tahin 
  • Yarım su bardağı pekmez 
Yapılışı:     
  • Susam teflon tavada yakmadan karıştırılarak, kavrulur, soğutulur.
  • Diğer malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur yapılır, kavrulan susam da eklenir.
  • Hamur unlanmış tezgah üzerinde  merdane ile açılır. 
  • İstenen bir kalıpla hamurun yarısı düz, diğer  yarısı ortası delik olacak şekilde kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip 180 derece fırında, 30 dakika kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra tahin pekmez karışımı düz olan kurabiyelerin üzerine birer kaşık konulup, ortası delik olan kurabiye üzerine kapatılır.
  • Pudra şekeri elenip servis edilir.

6 Mart 2011 Pazar

ÇİÇEKLİ PASTA

Şeker hamurlu doğum günü pastası tarifi
Çiçekli şeker hamurlu pasta tarifi

     Şeker hamuru kullanarak  bir pasta da Selma'nın doğum günü için yaptım.Selma'nın sevdiği renklerden, çiçeklerden oluşan pastanın içinde ki pastacı kremasına damla çikolata ekledim.

5 Mart 2011 Cumartesi

ELİF'İN PASTASI

Kız çocuğu için doğum günü pastası 
Şeker hamurlu doğum günü pastası tarifi
     Şeker hamuru ile tanıştıktan sonra sadece  şeker hamuru kullanılan pastalar yapmak, el becerilerimi bu konuda geliştirmek istiyorum. Şeker hamuru kullanılarak kişiye özel pastalar yapılabilmesi ve figürlerin saklanabilmesi çok hoş bir fikir diye düşünüyorum.İkinci figürlü pastamı yeğenimiz Elif 'in doğum gününde denedim.Elif'in o yıllarda  alınan hediyeler için " küçük küçük olsun, çok olsun isteği " ilham kaynağım oldu.İstediği gibi küçük küçük ama çok figürlü şeker hamurlu bir pasta yaptım.

2 Mart 2011 Çarşamba

TİRAMİSU

Tiramisu tarifi 
Tiramisu nasıl yapılır
Kolay tiramisu tarifi
     Tiramisu; kedidili bisküvi ve mascarpone peyniri kullanılarak yapılan bir İtalyan tatlısıymış ama bizim ülkemizde tanınmaya başladığından beri orjinalinden farklı da olsa bu ve benzer şekillerde yapılıyor sanıyorum. Ben bu tarifi hazır pandispanya ambalajının arkasındaki tarifi biraz da kendimize uyarlayarak yapmaya başlamıştım, bizim evde o kadar çok sevildi ki, uzun yıllardır yaptığım hatta canım Can Anadolu Lisesi sınavlarına hazırlanırken her gece yaptığım bir pastaydı. Sonra arayı biraz açtık ama gene de en çok tercih edilen, en çok tarifi istenen pastalarımdan oldu. Tarifini isteyenlere kolaylık olsun ve bu kadar sık yaptığım pasta arşivimde de bulunsun diye paylaşmak istedim. 
Malzemeler:
  • 1 adet kakaolu hazır pandispanya   
Kreması:
  • 1 kutu labne peyniri  
  • 3 yemek kaşığı un  
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 su bardağı süt     
Üzerine:
  • 200 ml süt   
  • 1 yemek kaşığı nescafe 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • Süslemek için çikolata parçaları  
 
 Yapılışı:
  • Elenmiş un ve şeker bir tencerede karıştırılır.
  • Süt azar azar eklenip sürekli karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
  • Soğuyunca labne peyniri eklenip, 10 dakika kadar mikserle çırpılır.
  • Kakaolu hazır pandispanyanın alt katı şekerli nescafeli süt ile ıslatılır.
  • Araya ılık kremanın yarısı yayılır.
  • İkinci kat pandispanya kremanın üzerine yerleştirilir.
  • Üst kat pandispanya da nescafeli şekerli sütle ıslatılır.
  • Kalan krema pandispanyanın üzerine dökülür.
  • En üste süzgeç yardımıyla kakao elenir.
  • İstenirse çikolata parçaları veya damla çikolata ile süslenir.
  • Birkaç saat dinlendirilerek servis edilir.

1 Mart 2011 Salı

ŞEKER HAMURU NASIL YAPILIR

Şeker hamuru tarifi
Şeker hamuru nasıl yapılır
     Bloglarda şeker hamuru ile yapılan pastaları gördükçe, bu malzeme kullanılarak yapılan pastalara, kurabiyelere ve bunları yapanlara hayran olmuştum.Sonra Ankara Bake Shop'da pasta malzemelerinin satıldığını duyup, hem malzeme hem de temel bilgiler almak için gittiğimde aldığım tarif  ve malzemeler ile ilk şeker hamuru denememi biraz acemice de olsa yaptım.Şeker hamuru, çok değişik şeyler yaratmaya uygun bir malzeme ve bu malzeme ile yapılan kurabiyelerde, pastalarda, yaratıcılıkta sınır yok sanıyorum.Aslında malzemenin içeriğinde ki; glikoz şurubu, gıda boyaları  ilk etapta biraz tedirgin edici ama bence başka hiç bir malzeme ile bu kadar yaratıcı pastalar yapılamadığından tercih ediliyor sanıyorum.Gerçi benim yaptığım pastalarda ki şeker hamurundan figürleri pasta sahipleri genellikle yemeyip, hatıra olarak sakladıklarından malzemelerin olası zararlarının da  minimuma indiğini düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1/4 cup su 
  • 1 yemek kaşığı toz jelatin 
  • 1 tatlı kaşığı gliserin 
  • 1/2 cup glikoz şurubu 
  • 900 gram pudra şekeri  
  • 1/2 çay kaşığı tylose   


Yapılışı: 
  • Su ve jelatin karıştırılır.
  • Glikoz şurubu da eklenerek benmari usulü eritilir.
  • Pudra şekerine jelatinli karışım yedirilir.
  • Yapışkanlığı gidene kadar pudra şekeri eklenerek yoğurulur.
  • Nişasta serpilmiş tezgah üzerinde silikon merdane ile açılarak kullanılır.
İLK ŞEKER HAMURLU PASTAM  :)



27 Şubat 2011 Pazar

YABAN MERSİNLİ KURABİYE

Yaban mersinli kurabiye tarifi
Yaban mersinli kurabiye nasıl yapılır
     Son günlerde çok popüler olan ve birçok derde de deva olduğu söylenen yaban mersininin kurabiye içine de yakışacağını düşünerek her zaman üzüm ekleyerek yaptığım kurabiyelere bu defa üzüm yerine yaban mersini ekledim. İsterseniz üzerine pudra şekeri eleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gr oda sıcaklığında tereyağı   
  • 1 su bardağı toz şeker  
  • 2 adet yumurta   
  • 4 su bardağı un   
  • 1 paket kabartma tozu  
  • 2 su bardağı dolusu yaban mersini     
Yapılışı:  
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurtalar ve toz şeker karıştırılır.
  • Yaban mersinleri, kabartma tozu ve azar azar da un eklenerek, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır.
  • Yuvarlanıp üzerine hafifçe bastırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 40 dakika kadar pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenerek servis edilir.

17 Şubat 2011 Perşembe

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ

Portakal kabuğu reçeli tarifi
Portakal kabuğu reçeli nasıl yapılır
     Hazır satılan pek çok gıdanın içeriğini bilemediğimden, yapabildiğim hemen her şeyi evde yapmaya çalışıyorum. İçeriğini bilememek bir yana, hazır satılan reçellerin çok yoğun şeker hatta glikoz tadından hoşlanmıyorum. Ekşi meyvelerden yapılmış mayhoş veya portakal kabuğu reçeli gibi hafif acımsı reçelleri daha çok sevdiğimden, yediğimiz portakalların kabuklarını atmayıp, bir poşet içinde biriktiriyorum. Siz daha çok portakal tüketiyorsanız bir defada gerekli miktardaki portakal kabuğuna ulaşabilir veya yarım kilogram portakal kabuğu biriktirdikten sonra bu reçeli yapabilirsiniz. Bu tarif ile güzel kokulu, güzel renkli bir reçel yapabilir hem de portakal kabuklarını değerlendirebilirsiniz.
     Malzemeler:
  • Yarım kilogram kadar portakal kabuğu
  • 1 litre su
  • 1 kilogram toz şeker
  • Yarım limonun suyu 
  • 7-8 adet karanfil tanesi

  • Kalın kabuklu portakalların kabukları yeterince kabuk olana kadar buzdolabında poşet içerisinde biriktirilir.
  • Kabuklar bol su altında fırçalanarak iyice yıkanıp, temizlenir. 
  • Portakal kabuklarının beyaz iç kısımları bıçak ile kesilip, çıkartılır.
  • Yuvarlanan kabuklar tek tek iğne ile uzunca, sağlam bir ipe dizilir.
  • Portakal kabuklarının acısı çıkana kadar 4-5 defa ve her defasında suyu değiştirilerek, kaynatılıp süzülür.
  • Derin bir tencereye şeker,  karanfil taneleri ve su konulup, şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Portakal kabukları eklenerek, reçel kıvamını alana kadar kaynatılır.
  • Bu arada üzerinde oluşan köpükler alınır.
  • İndirmeye yakın yarım limonun suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Reçel ocaktan indirilir.
  • Portakal kabuklarını dizdiğimiz ip çıkartılıp, atılır.
  • Cam kavanoza sıcakken doldurulup, kapağı kapatılıp ters çevrilir.

12 Şubat 2011 Cumartesi

SOYA ETLİ İÇ PİLAV

Soya etli tarifler
Soya eti nasıl pişirilir
Soya etli iç pilav tarifi
Soya etli iç pilav nasıl yapılır
     Ben çok uzun zamandır kırmızı et yemiyorum, son zamanlarda da sadece misafir sofralarında tavuk ve balığa yer veriyorum. Böyle olmasına rağmen dışarıda içinde et ürünü olmayan yiyecek bulmanın güçlüğünü yaşadığımdan, yıllarca yanımda birkaç kurabiye veya sandviç taşımak zorunda kaldım.
    Canım oğlum Can, aynı sıkıntıları yaşamasın ve genel geçer kurallara göre dengeli beslenebilsin diye yıllarca ameliyata girer gibi mutfağa girdim, elimde eldiven, burnumda maske etler, köfteler pişirdim.Yıllarca domates ve patates gibi birkaç sebze dışında ki sebzelerin tadını bile bilmeyen oğlum, iki yıl kadar önce vejetaryen daha sonra da vegan beslenmeyi tercih eder oldu.Oğlum bizden ayrı üniversite eğitimi için başka bir şehirde yaşıyor ve sorun da zaten bu noktada başlıyor.Dışarıda içinde et ve et ürünleri olmayan bir yiyecek bulmak çok zor, zeytinyağlı dedikleri yemeklerde bile çoğu zaman et, et suyu veya kemik suyu  bulunuyor.Zeytinyağı üreticisi olan ve bu kadar çok sebze, ot çeşidi bulunan bir ülkede dışarıda yemek istediğinizde kebap benzeri yiyecekler dışında pek alternatif bulunmaması açıkçası bana çok tuhaf geliyor.Sonuçta yanınızda yiyeceğinizi taşıyorsunuz ya da simit, etsiz çiğ köfte gibi seçeneklere kalıyorsunuz.Gerçi son zamanlarda etsiz çiğ köfteye bile et bulyon koyduklarını duydum yani evde yemek yapabilenler için neyse de oğlum gibi yalnız yaşayanlar için hayat biraz daha zor :(
     Blog yazma nedenlerimden biri de, oğlum ve oğlum gibi beslenmeyi tercih edenlere uygun, denenmiş tariflerimden yazıp, seçeneklerini arttırmak ve oğlum için ulaşılabilir bir arşiv oluşturabilmekti.Bazen geleneksel tariflerimizi uyarlayarak, bazen de kendi geliştirdiğim tariflerle değişik menüler oluşturmaya çalışıyorum.Bu tarifi uygulayarak, soya eti ile iç pilav yapabilirsiniz.    
      Malzemeler:
  • 100 gram soya eti 
  • 2 çay bardağı pirinç 
  • 2 tatlı kaşığı kuşüzümü 
  • 2 orta boy kurusoğan
  • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık 
  • 1 çay kaşığı yenibahar 
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı soya eti suyu 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 demet dereotu 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • Yarım çay kaşığı tuz 
      Yapılışı:     
  • 100 gram soya eti, 1 litre su ile 5 dakika kaynatılır. 
  • 15 dakika sonra soğuk sudan geçirilip kullanılır.Kaynama suyu kullanılmak üzere saklanır.
  •  Zeytinyağında dolmalık fıstıklar 5 dakika kavrulur.
  • Yemeklik doğranmış soğanlarda eklenerek karamelize olana kadar kavrulur.
  • Pirinçler eklenip biraz çevrilerek kavrulur.
  • Pirince soya etinin haşlama suyu ve haşlanmış doğranmış soya eti eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ocağın altı kapanmadan önce kuş üzümü, yenibahar, tarçın, tuz ve karabiber eklenir.
  • Üzeri kağıt havlu ile kapatılıp, 20 dakika kadar dinlendirilir.
  • İnce kıyılmış dereotu eklenip bir kez karıştırılıp servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...