15 Mart 2011 Salı

DAMLA SAKIZLI SANDVİÇ KURABİYE

Damla sakızlı kurabiye tarifi
Damla sakızı reçelli kurabiye tarifi
Damla sakızı reçelli sandviç kurabiye nasıl yapılır
       Benim için Ege'nin vazgeçilmez  tatlarından biri de içinde damla sakızı olan  ürünler. Damla sakızlı dondurma, kahve, likör, rakı, çörek, kurabiye ve lokum...Damla sakızı içine konulduğu her şeye unutulmaz bir tat ve koku veriyor. Eskiden tadı ve kokusu suya geçsin diye sürahilerin içine damla sakızı atılırmış, şimdilerde bu gelenek damla sakızlı Türk kahvesi yanında, içine sakız reçeli konulmuş bir bardak su ve damla sakızlı lokumla yaşatılıyor. Damla sakızlı kurabiye yapıyordum ama bu lezzeti daha baskın hale getirmek için bu defa evde ki damla sakızı reçelini de ekledim.Beğeneni çok oldu, benim içinse  damla sakızı içinde damla sakızı daha ne olsun :) 
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı  
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 200 gram mısır nişastası 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un 
  • 2 paket damla sakızı
  • Birkaç kaşık damla sakızı reçeli   

 Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yağ diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan  fındıktan biraz büyük parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • 175 derece fırında 10-15 dakika üzeri hafif pembeleşene kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan kurabiyeler soğuduktan sonra aralarına damla sakızlı reçel sürülür.
  • Kurabiyeler birbirine yapıştırılarak minik sandviçler yapılır.
  • Daha fazla damla sakızı tadı için damla sakızlı Türk kahvesi veya damla sakızlı likör yanında servis edilebilir.

14 Mart 2011 Pazartesi

LİMONLU CHEESECAKE

Limonlu cheesecake tarifi
Cheesecake nasıl yapılır                                 
     Eskiden jöleli tarifleri pek denemek istemesem de bitkisel jelatin bulunmaya başladığından bu yana çok sık olmasa da jöleli tarifler yapıyorum.Bu tarif ile cheesecake  yapıp üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. 
Malzemeler:    
  • 1 paket Eti burçak bisküvi 
  • 50 gram tereyağı  
Kreması: 
  • 1 paket labne peyniri  
  • 125 gram tereyağı  
  • 4 su bardağından biraz az süt  
  • 1 su bardağı un  
  • 1 su bardağından biraz az toz şeker  
  • 1 paket vanilya 
 Jöle: 
  •  Dr.Oetker Bitkisel Jel limonlu 
  •  2,5 su bardağı kaynamış su
Yapılışı:  
  • Bisküviler robotta parçalanıp, un haline getirilir.
  • Oda sıcaklığındaki yağ ile yoğurulur. 
  • 20 cm çapında 9-10 cm yüksekliğindeki kelepçeli bir kalıbın içi streç film ile sarılır.
  • Kalıba  bisküvili karışım bastırılarak yayılır.
  • Bir tencerede yağ eritilip, un eklenir.
  • Un kokusu gidene kadar sürekli karıştırılarak kavrulur.
  • Süt yavaş yavaş eklenir, koyulaşmaya başlayınca şeker eklenir.
  • Pişmeye yakın vanilyası eklenir.
  • Ilık haldeki kremaya labne peyniri eklenerek mikserle 5 dakika kadar çırpılır.
  • Kalıba yayılan bisküvi  üzerine ılık krema dökülüp üzeri düzeltilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletilip katılaşması sağlanır.
  • 2,5 su bardağı kaynamış su ile  limonlu bitkisel jel eriyinceye kadar karıştırılır.
  • Oda sıcaklığına gelince katılaşmış kremanın üzerine jöle  dökülür.
  • Tekrar buzdolabına konulup 2-3 saat bekletilir.
  • Buzdolabından alınan kalıptan streç film  çıkartılıp, cheesecake servis tabağına alınır.

TIP BAYRAMI KURABİYESİ

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
     Hafta sonunu ekip halinde çok sayıda inek kurabiye yaparak geçirdik, hep birlikte yapılınca çok çabuk bitti. Elif''in annesinin fikri ile yaptığımız inek kurabiyeleri Elif'in tıp fakültesindeki arkadaşları için süsleyip, paketledik.
Malzemeler:
  • 250 gr tereyağı  
  • 1 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri  
  • 1 çay bardağı buğday nişastası  
  • 1 paket vanilya  
  • 4 su bardağı un  
  • Beyaz, siyah, pembe şeker hamuru
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yağ, diğer malzemelerle karıştırılıp yumuşak bir hamur yapılır. 
  • Üzeri streç film ile kapatılıp dinlendirilir.
  • Hamur unlanmış tezgah üzerinde yarım santim kalınlığında merdane ile açılır.
  • Kalıpla kesilen kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirilir.
  • Soğumuş kurabiyelerin üzeri şeker hamuru ile kaplanır.

13 Mart 2011 Pazar

TAHİN PEKMEZLİ KURABİYE

Susamlı kurabiye nasıl yapılır
Susamlı tahin pekmezli kurabiye tarifi 
Tahin pekmezli kurabiye nasıl yapılır

     Geleneksel lezzetlerimizden tahin ile pekmezi karıştırıp, susamlı kurabiye içinde dolgu olarak kullandım.Bu tarifte tahin, pekmezin kalorisi yanına bir de susamlı kurabiyenin ki ekleniyor ama gene de tahin pekmezi seviyor ve kalorisini önemsemeden bu kurabiyeyi yapmak istiyorsanız,
Malzemeler:
  • 2 çay bardağı toz şeker  
  • 1 çay bardağı zeytinyağı  
  • 1 çay bardağı susam 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası 
  • 250 gram tereyağı
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya  
  • Yarım paket kabartma tozu
Üzerine:
  • Yarım su bardağı tahin 
  • Yarım su bardağı pekmez 
Yapılışı:     
  • Susam teflon tavada yakmadan karıştırılarak, kavrulur, soğutulur.
  • Diğer malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur yapılır, kavrulan susam da eklenir.
  • Hamur unlanmış tezgah üzerinde  merdane ile açılır. 
  • İstenen bir kalıpla hamurun yarısı düz, diğer  yarısı ortası delik olacak şekilde kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip 180 derece fırında, 30 dakika kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra tahin pekmez karışımı düz olan kurabiyelerin üzerine birer kaşık konulup, ortası delik olan kurabiye üzerine kapatılır.
  • Pudra şekeri elenip servis edilir.

6 Mart 2011 Pazar

ÇİÇEKLİ PASTA

Şeker hamurlu doğum günü pastası tarifi
Çiçekli şeker hamurlu pasta tarifi

     Şeker hamuru kullanarak  bir pasta da Selma'nın doğum günü için yaptım.Selma'nın sevdiği renklerden, çiçeklerden oluşan pastanın içinde ki pastacı kremasına damla çikolata ekledim.

5 Mart 2011 Cumartesi

ELİF'İN PASTASI

Kız çocuğu için doğum günü pastası 
Şeker hamurlu doğum günü pastası tarifi
     Şeker hamuru ile tanıştıktan sonra sadece  şeker hamuru kullanılan pastalar yapmak, el becerilerimi bu konuda geliştirmek istiyorum. Şeker hamuru kullanılarak kişiye özel pastalar yapılabilmesi ve figürlerin saklanabilmesi çok hoş bir fikir diye düşünüyorum.İkinci figürlü pastamı yeğenimiz Elif 'in doğum gününde denedim.Elif'in o yıllarda  alınan hediyeler için " küçük küçük olsun, çok olsun isteği " ilham kaynağım oldu.İstediği gibi küçük küçük ama çok figürlü şeker hamurlu bir pasta yaptım.

2 Mart 2011 Çarşamba

TİRAMİSU

Tiramisu tarifi 
Tiramisu nasıl yapılır
Kolay tiramisu tarifi
     Tiramisu; kedidili bisküvi ve mascarpone peyniri kullanılarak yapılan bir İtalyan tatlısıymış ama bizim ülkemizde tanınmaya başladığından beri orjinalinden farklı da olsa bu ve benzer şekillerde yapılıyor sanıyorum. Ben bu tarifi hazır pandispanya ambalajının arkasındaki tarifi biraz da kendimize uyarlayarak yapmaya başlamıştım, bizim evde o kadar çok sevildi ki, uzun yıllardır yaptığım hatta canım Can Anadolu Lisesi sınavlarına hazırlanırken her gece yaptığım bir pastaydı. Sonra arayı biraz açtık ama gene de en çok tercih edilen, en çok tarifi istenen pastalarımdan oldu. Tarifini isteyenlere kolaylık olsun ve bu kadar sık yaptığım pasta arşivimde de bulunsun diye paylaşmak istedim. 
Malzemeler:
  • 1 adet kakaolu hazır pandispanya   
Kreması:
  • 1 kutu labne peyniri  
  • 3 yemek kaşığı un  
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 su bardağı süt     
Üzerine:
  • 200 ml süt   
  • 1 yemek kaşığı nescafe 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • Süslemek için çikolata parçaları  
 
 Yapılışı:
  • Elenmiş un ve şeker bir tencerede karıştırılır.
  • Süt azar azar eklenip sürekli karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
  • Soğuyunca labne peyniri eklenip, 10 dakika kadar mikserle çırpılır.
  • Kakaolu hazır pandispanyanın alt katı şekerli nescafeli süt ile ıslatılır.
  • Araya ılık kremanın yarısı yayılır.
  • İkinci kat pandispanya kremanın üzerine yerleştirilir.
  • Üst kat pandispanya da nescafeli şekerli sütle ıslatılır.
  • Kalan krema pandispanyanın üzerine dökülür.
  • En üste süzgeç yardımıyla kakao elenir.
  • İstenirse çikolata parçaları veya damla çikolata ile süslenir.
  • Birkaç saat dinlendirilerek servis edilir.

1 Mart 2011 Salı

ŞEKER HAMURU NASIL YAPILIR

Şeker hamuru tarifi
Şeker hamuru nasıl yapılır
     Bloglarda şeker hamuru ile yapılan pastaları gördükçe, bu malzeme kullanılarak yapılan pastalara, kurabiyelere ve bunları yapanlara hayran olmuştum.Sonra Ankara Bake Shop'da pasta malzemelerinin satıldığını duyup, hem malzeme hem de temel bilgiler almak için gittiğimde aldığım tarif  ve malzemeler ile ilk şeker hamuru denememi biraz acemice de olsa yaptım.Şeker hamuru, çok değişik şeyler yaratmaya uygun bir malzeme ve bu malzeme ile yapılan kurabiyelerde, pastalarda, yaratıcılıkta sınır yok sanıyorum.Aslında malzemenin içeriğinde ki; glikoz şurubu, gıda boyaları  ilk etapta biraz tedirgin edici ama bence başka hiç bir malzeme ile bu kadar yaratıcı pastalar yapılamadığından tercih ediliyor sanıyorum.Gerçi benim yaptığım pastalarda ki şeker hamurundan figürleri pasta sahipleri genellikle yemeyip, hatıra olarak sakladıklarından malzemelerin olası zararlarının da  minimuma indiğini düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1/4 cup su 
  • 1 yemek kaşığı toz jelatin 
  • 1 tatlı kaşığı gliserin 
  • 1/2 cup glikoz şurubu 
  • 900 gram pudra şekeri  
  • 1/2 çay kaşığı tylose   


Yapılışı: 
  • Su ve jelatin karıştırılır.
  • Glikoz şurubu da eklenerek benmari usulü eritilir.
  • Pudra şekerine jelatinli karışım yedirilir.
  • Yapışkanlığı gidene kadar pudra şekeri eklenerek yoğurulur.
  • Nişasta serpilmiş tezgah üzerinde silikon merdane ile açılarak kullanılır.
İLK ŞEKER HAMURLU PASTAM  :)



27 Şubat 2011 Pazar

YABAN MERSİNLİ KURABİYE

Yaban mersinli kurabiye tarifi
Yaban mersinli kurabiye nasıl yapılır
     Son günlerde çok popüler olan ve birçok derde de deva olduğu söylenen yaban mersininin kurabiye içine de yakışacağını düşünerek her zaman üzüm ekleyerek yaptığım kurabiyelere bu defa üzüm yerine yaban mersini ekledim. İsterseniz üzerine pudra şekeri eleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gr oda sıcaklığında tereyağı   
  • 1 su bardağı toz şeker  
  • 2 adet yumurta   
  • 4 su bardağı un   
  • 1 paket kabartma tozu  
  • 2 su bardağı dolusu yaban mersini     
Yapılışı:  
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurtalar ve toz şeker karıştırılır.
  • Yaban mersinleri, kabartma tozu ve azar azar da un eklenerek, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır.
  • Yuvarlanıp üzerine hafifçe bastırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 40 dakika kadar pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenerek servis edilir.

17 Şubat 2011 Perşembe

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ

Portakal kabuğu reçeli tarifi
Portakal kabuğu reçeli nasıl yapılır
     Hazır satılan pek çok gıdanın içeriğini bilemediğimden, yapabildiğim hemen her şeyi evde yapmaya çalışıyorum. İçeriğini bilememek bir yana, hazır satılan reçellerin çok yoğun şeker hatta glikoz tadından hoşlanmıyorum. Ekşi meyvelerden yapılmış mayhoş veya portakal kabuğu reçeli gibi hafif acımsı reçelleri daha çok sevdiğimden, yediğimiz portakalların kabuklarını atmayıp, bir poşet içinde biriktiriyorum. Siz daha çok portakal tüketiyorsanız bir defada gerekli miktardaki portakal kabuğuna ulaşabilir veya yarım kilogram portakal kabuğu biriktirdikten sonra bu reçeli yapabilirsiniz. Bu tarif ile güzel kokulu, güzel renkli bir reçel yapabilir hem de portakal kabuklarını değerlendirebilirsiniz.
     Malzemeler:
  • Yarım kilogram kadar portakal kabuğu
  • 1 litre su
  • 1 kilogram toz şeker
  • Yarım limonun suyu 
  • 7-8 adet karanfil tanesi

  • Kalın kabuklu portakalların kabukları yeterince kabuk olana kadar buzdolabında poşet içerisinde biriktirilir.
  • Kabuklar bol su altında fırçalanarak iyice yıkanıp, temizlenir. 
  • Portakal kabuklarının beyaz iç kısımları bıçak ile kesilip, çıkartılır.
  • Yuvarlanan kabuklar tek tek iğne ile uzunca, sağlam bir ipe dizilir.
  • Portakal kabuklarının acısı çıkana kadar 4-5 defa ve her defasında suyu değiştirilerek, kaynatılıp süzülür.
  • Derin bir tencereye şeker,  karanfil taneleri ve su konulup, şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Portakal kabukları eklenerek, reçel kıvamını alana kadar kaynatılır.
  • Bu arada üzerinde oluşan köpükler alınır.
  • İndirmeye yakın yarım limonun suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Reçel ocaktan indirilir.
  • Portakal kabuklarını dizdiğimiz ip çıkartılıp, atılır.
  • Cam kavanoza sıcakken doldurulup, kapağı kapatılıp ters çevrilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...