13 Mart 2011 Pazar

TAHİN PEKMEZLİ KURABİYE

Susamlı kurabiye nasıl yapılır
Susamlı tahin pekmezli kurabiye tarifi 
Tahin pekmezli kurabiye nasıl yapılır

     Geleneksel lezzetlerimizden tahin ile pekmezi karıştırıp, susamlı kurabiye içinde dolgu olarak kullandım.Bu tarifte tahin, pekmezin kalorisi yanına bir de susamlı kurabiyenin ki ekleniyor ama gene de tahin pekmezi seviyor ve kalorisini önemsemeden bu kurabiyeyi yapmak istiyorsanız,
Malzemeler:
  • 2 çay bardağı toz şeker  
  • 1 çay bardağı zeytinyağı  
  • 1 çay bardağı susam 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası 
  • 250 gram tereyağı
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya  
  • Yarım paket kabartma tozu
Üzerine:
  • Yarım su bardağı tahin 
  • Yarım su bardağı pekmez 
Yapılışı:     
  • Susam teflon tavada yakmadan karıştırılarak, kavrulur, soğutulur.
  • Diğer malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur yapılır, kavrulan susam da eklenir.
  • Hamur unlanmış tezgah üzerinde  merdane ile açılır. 
  • İstenen bir kalıpla hamurun yarısı düz, diğer  yarısı ortası delik olacak şekilde kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip 180 derece fırında, 30 dakika kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra tahin pekmez karışımı düz olan kurabiyelerin üzerine birer kaşık konulup, ortası delik olan kurabiye üzerine kapatılır.
  • Pudra şekeri elenip servis edilir.

6 Mart 2011 Pazar

ÇİÇEKLİ PASTA

Şeker hamurlu doğum günü pastası tarifi
Çiçekli şeker hamurlu pasta tarifi

     Şeker hamuru kullanarak  bir pasta da Selma'nın doğum günü için yaptım.Selma'nın sevdiği renklerden, çiçeklerden oluşan pastanın içinde ki pastacı kremasına damla çikolata ekledim.

5 Mart 2011 Cumartesi

ELİF'İN PASTASI

Kız çocuğu için doğum günü pastası 
Şeker hamurlu doğum günü pastası tarifi
     Şeker hamuru ile tanıştıktan sonra sadece  şeker hamuru kullanılan pastalar yapmak, el becerilerimi bu konuda geliştirmek istiyorum. Şeker hamuru kullanılarak kişiye özel pastalar yapılabilmesi ve figürlerin saklanabilmesi çok hoş bir fikir diye düşünüyorum.İkinci figürlü pastamı yeğenimiz Elif 'in doğum gününde denedim.Elif'in o yıllarda  alınan hediyeler için " küçük küçük olsun, çok olsun isteği " ilham kaynağım oldu.İstediği gibi küçük küçük ama çok figürlü şeker hamurlu bir pasta yaptım.

2 Mart 2011 Çarşamba

TİRAMİSU

Tiramisu tarifi 
Tiramisu nasıl yapılır
Kolay tiramisu tarifi
     Tiramisu; kedidili bisküvi ve mascarpone peyniri kullanılarak yapılan bir İtalyan tatlısıymış ama bizim ülkemizde tanınmaya başladığından beri orjinalinden farklı da olsa bu ve benzer şekillerde yapılıyor sanıyorum. Ben bu tarifi hazır pandispanya ambalajının arkasındaki tarifi biraz da kendimize uyarlayarak yapmaya başlamıştım, bizim evde o kadar çok sevildi ki, uzun yıllardır yaptığım hatta canım Can Anadolu Lisesi sınavlarına hazırlanırken her gece yaptığım bir pastaydı. Sonra arayı biraz açtık ama gene de en çok tercih edilen, en çok tarifi istenen pastalarımdan oldu. Tarifini isteyenlere kolaylık olsun ve bu kadar sık yaptığım pasta arşivimde de bulunsun diye paylaşmak istedim. 
Malzemeler:
  • 1 adet kakaolu hazır pandispanya   
Kreması:
  • 1 kutu labne peyniri  
  • 3 yemek kaşığı un  
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 su bardağı süt     
Üzerine:
  • 200 ml süt   
  • 1 yemek kaşığı nescafe 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • Süslemek için çikolata parçaları  
 
 Yapılışı:
  • Elenmiş un ve şeker bir tencerede karıştırılır.
  • Süt azar azar eklenip sürekli karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
  • Soğuyunca labne peyniri eklenip, 10 dakika kadar mikserle çırpılır.
  • Kakaolu hazır pandispanyanın alt katı şekerli nescafeli süt ile ıslatılır.
  • Araya ılık kremanın yarısı yayılır.
  • İkinci kat pandispanya kremanın üzerine yerleştirilir.
  • Üst kat pandispanya da nescafeli şekerli sütle ıslatılır.
  • Kalan krema pandispanyanın üzerine dökülür.
  • En üste süzgeç yardımıyla kakao elenir.
  • İstenirse çikolata parçaları veya damla çikolata ile süslenir.
  • Birkaç saat dinlendirilerek servis edilir.

1 Mart 2011 Salı

ŞEKER HAMURU NASIL YAPILIR

Şeker hamuru tarifi
Şeker hamuru nasıl yapılır
     Bloglarda şeker hamuru ile yapılan pastaları gördükçe, bu malzeme kullanılarak yapılan pastalara, kurabiyelere ve bunları yapanlara hayran olmuştum.Sonra Ankara Bake Shop'da pasta malzemelerinin satıldığını duyup, hem malzeme hem de temel bilgiler almak için gittiğimde aldığım tarif  ve malzemeler ile ilk şeker hamuru denememi biraz acemice de olsa yaptım.Şeker hamuru, çok değişik şeyler yaratmaya uygun bir malzeme ve bu malzeme ile yapılan kurabiyelerde, pastalarda, yaratıcılıkta sınır yok sanıyorum.Aslında malzemenin içeriğinde ki; glikoz şurubu, gıda boyaları  ilk etapta biraz tedirgin edici ama bence başka hiç bir malzeme ile bu kadar yaratıcı pastalar yapılamadığından tercih ediliyor sanıyorum.Gerçi benim yaptığım pastalarda ki şeker hamurundan figürleri pasta sahipleri genellikle yemeyip, hatıra olarak sakladıklarından malzemelerin olası zararlarının da  minimuma indiğini düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1/4 cup su 
  • 1 yemek kaşığı toz jelatin 
  • 1 tatlı kaşığı gliserin 
  • 1/2 cup glikoz şurubu 
  • 900 gram pudra şekeri  
  • 1/2 çay kaşığı tylose   


Yapılışı: 
  • Su ve jelatin karıştırılır.
  • Glikoz şurubu da eklenerek benmari usulü eritilir.
  • Pudra şekerine jelatinli karışım yedirilir.
  • Yapışkanlığı gidene kadar pudra şekeri eklenerek yoğurulur.
  • Nişasta serpilmiş tezgah üzerinde silikon merdane ile açılarak kullanılır.
İLK ŞEKER HAMURLU PASTAM  :)



27 Şubat 2011 Pazar

YABAN MERSİNLİ KURABİYE

Yaban mersinli kurabiye tarifi
Yaban mersinli kurabiye nasıl yapılır
     Son günlerde çok popüler olan ve birçok derde de deva olduğu söylenen yaban mersininin kurabiye içine de yakışacağını düşünerek her zaman üzüm ekleyerek yaptığım kurabiyelere bu defa üzüm yerine yaban mersini ekledim. İsterseniz üzerine pudra şekeri eleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gr oda sıcaklığında tereyağı   
  • 1 su bardağı toz şeker  
  • 2 adet yumurta   
  • 4 su bardağı un   
  • 1 paket kabartma tozu  
  • 2 su bardağı dolusu yaban mersini     
Yapılışı:  
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurtalar ve toz şeker karıştırılır.
  • Yaban mersinleri, kabartma tozu ve azar azar da un eklenerek, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır.
  • Yuvarlanıp üzerine hafifçe bastırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 40 dakika kadar pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenerek servis edilir.

17 Şubat 2011 Perşembe

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ

Portakal kabuğu reçeli tarifi
Portakal kabuğu reçeli nasıl yapılır
     Hazır satılan pek çok gıdanın içeriğini bilemediğimden, yapabildiğim hemen her şeyi evde yapmaya çalışıyorum. İçeriğini bilememek bir yana, hazır satılan reçellerin çok yoğun şeker hatta glikoz tadından hoşlanmıyorum. Ekşi meyvelerden yapılmış mayhoş veya portakal kabuğu reçeli gibi hafif acımsı reçelleri daha çok sevdiğimden, yediğimiz portakalların kabuklarını atmayıp, bir poşet içinde biriktiriyorum. Siz daha çok portakal tüketiyorsanız bir defada gerekli miktardaki portakal kabuğuna ulaşabilir veya yarım kilogram portakal kabuğu biriktirdikten sonra bu reçeli yapabilirsiniz. Bu tarif ile güzel kokulu, güzel renkli bir reçel yapabilir hem de portakal kabuklarını değerlendirebilirsiniz.
     Malzemeler:
  • Yarım kilogram kadar portakal kabuğu
  • 1 litre su
  • 1 kilogram toz şeker
  • Yarım limonun suyu 
  • 7-8 adet karanfil tanesi

  • Kalın kabuklu portakalların kabukları yeterince kabuk olana kadar buzdolabında poşet içerisinde biriktirilir.
  • Kabuklar bol su altında fırçalanarak iyice yıkanıp, temizlenir. 
  • Portakal kabuklarının beyaz iç kısımları bıçak ile kesilip, çıkartılır.
  • Yuvarlanan kabuklar tek tek iğne ile uzunca, sağlam bir ipe dizilir.
  • Portakal kabuklarının acısı çıkana kadar 4-5 defa ve her defasında suyu değiştirilerek, kaynatılıp süzülür.
  • Derin bir tencereye şeker,  karanfil taneleri ve su konulup, şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Portakal kabukları eklenerek, reçel kıvamını alana kadar kaynatılır.
  • Bu arada üzerinde oluşan köpükler alınır.
  • İndirmeye yakın yarım limonun suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Reçel ocaktan indirilir.
  • Portakal kabuklarını dizdiğimiz ip çıkartılıp, atılır.
  • Cam kavanoza sıcakken doldurulup, kapağı kapatılıp ters çevrilir.

12 Şubat 2011 Cumartesi

SOYA ETLİ İÇ PİLAV

Soya etli tarifler
Soya eti nasıl pişirilir
Soya etli iç pilav tarifi
Soya etli iç pilav nasıl yapılır
     Ben çok uzun zamandır kırmızı et yemiyorum, son zamanlarda da sadece misafir sofralarında tavuk ve balığa yer veriyorum. Böyle olmasına rağmen dışarıda içinde et ürünü olmayan yiyecek bulmanın güçlüğünü yaşadığımdan, yıllarca yanımda birkaç kurabiye veya sandviç taşımak zorunda kaldım.
    Canım oğlum Can, aynı sıkıntıları yaşamasın ve genel geçer kurallara göre dengeli beslenebilsin diye yıllarca ameliyata girer gibi mutfağa girdim, elimde eldiven, burnumda maske etler, köfteler pişirdim.Yıllarca domates ve patates gibi birkaç sebze dışında ki sebzelerin tadını bile bilmeyen oğlum, iki yıl kadar önce vejetaryen daha sonra da vegan beslenmeyi tercih eder oldu.Oğlum bizden ayrı üniversite eğitimi için başka bir şehirde yaşıyor ve sorun da zaten bu noktada başlıyor.Dışarıda içinde et ve et ürünleri olmayan bir yiyecek bulmak çok zor, zeytinyağlı dedikleri yemeklerde bile çoğu zaman et, et suyu veya kemik suyu  bulunuyor.Zeytinyağı üreticisi olan ve bu kadar çok sebze, ot çeşidi bulunan bir ülkede dışarıda yemek istediğinizde kebap benzeri yiyecekler dışında pek alternatif bulunmaması açıkçası bana çok tuhaf geliyor.Sonuçta yanınızda yiyeceğinizi taşıyorsunuz ya da simit, etsiz çiğ köfte gibi seçeneklere kalıyorsunuz.Gerçi son zamanlarda etsiz çiğ köfteye bile et bulyon koyduklarını duydum yani evde yemek yapabilenler için neyse de oğlum gibi yalnız yaşayanlar için hayat biraz daha zor :(
     Blog yazma nedenlerimden biri de, oğlum ve oğlum gibi beslenmeyi tercih edenlere uygun, denenmiş tariflerimden yazıp, seçeneklerini arttırmak ve oğlum için ulaşılabilir bir arşiv oluşturabilmekti.Bazen geleneksel tariflerimizi uyarlayarak, bazen de kendi geliştirdiğim tariflerle değişik menüler oluşturmaya çalışıyorum.Bu tarifi uygulayarak, soya eti ile iç pilav yapabilirsiniz.    
      Malzemeler:
  • 100 gram soya eti 
  • 2 çay bardağı pirinç 
  • 2 tatlı kaşığı kuşüzümü 
  • 2 orta boy kurusoğan
  • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık 
  • 1 çay kaşığı yenibahar 
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı soya eti suyu 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 demet dereotu 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • Yarım çay kaşığı tuz 
      Yapılışı:     
  • 100 gram soya eti, 1 litre su ile 5 dakika kaynatılır. 
  • 15 dakika sonra soğuk sudan geçirilip kullanılır.Kaynama suyu kullanılmak üzere saklanır.
  •  Zeytinyağında dolmalık fıstıklar 5 dakika kavrulur.
  • Yemeklik doğranmış soğanlarda eklenerek karamelize olana kadar kavrulur.
  • Pirinçler eklenip biraz çevrilerek kavrulur.
  • Pirince soya etinin haşlama suyu ve haşlanmış doğranmış soya eti eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ocağın altı kapanmadan önce kuş üzümü, yenibahar, tarçın, tuz ve karabiber eklenir.
  • Üzeri kağıt havlu ile kapatılıp, 20 dakika kadar dinlendirilir.
  • İnce kıyılmış dereotu eklenip bir kez karıştırılıp servis edilir.

25 Ocak 2011 Salı

ENGİNAR DOLMASI

Enginar Dolması Tarifi
Enginar Dolması Nasıl Yapılır
Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi

       Bu mevsim Ege'de enginar mevsiminin başlangıcı. Enginarı ve enginarlı her şeyi çok severim, en çok da dolmasını...Ankara'da, dolmalık enginara rastlamak neredeyse imkansız olunca, yıllarca Ege'den yanımızda enginarlarla döndük ve ben geçmiş yıllardan alışkanlık, her sene birkaç paket enginarı derin dondurucuya koydum. Eğer yaşadığınız yerde pazarlarda taze, yemyeşil enginarlar satılmaya başlandıysa dolma yapmanın tam vakti ya da geçen yıldan dondurulmuş enginarlarınız kaldıysa, onları da tüketmek için son günler diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 6 adet enginar
  • 2 adet limon 
  • 12 yemek kaşığı pirinç
  • 3 adet kuru soğan 
  • 5-6 adet taze soğan
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber  
Yapılışı:
  • Enginarların sapları dip kısmından kesilir, tazeyse ayrıca haşlanarak yenilebilir.
  • Yaprakların araları biraz açılıp, iyice yıkanır.
  • Alt yapraklarından 5-6 tanesi kopartılıp, atılır.
  • Yaprakların üst kısmı 2-3 cm kadar bıçak veya mutfak makası ile kesilir.
  • Enginarlar ters tutulup tezgaha biraz vurularak yaprakların açılması sağlanır.
  • Orta kısmında ki yapraklar aralanıp, birkaç tanesi çekilerek çıkartılır.
  • Ortada ki tüylü kısım, çanak kısmını zedelemeden tatlı kaşığı ile çıkartılıp, temizlenir.
  • Limonla ovulup, tuzlu limonlu su dolu kaba atılarak kararmaması sağlanır.
  • Limonlu su içinde kapağı kapalı olarak 10- 15 dakika haşlanır.
  • Enginarlar  ocaktan alınır, tepsiye ters çevrilerek suyu süzdürülür.
  • Pirinçler kaynar su içinde su soğuyana kadar bekletilir.
  • Başka bir tencerede yarım su bardağı zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğanlar kavrulur.
  • Suyu süzülmüş pirinçler, ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu, tuz ve karabiber de eklenip kuru soğanlarla karıştırılır.
  • Enginarların orta kısmına ve yaprak aralarına tatlı kaşığı ile iç malzemesi doldurulur.
  • Yayvan bir tencereye yan yana yapraklar dağılmayacak şekilde dizilir.
  • Enginarların yarısını geçecek kadar su, kalan zeytinyağı, tuz ve bir limonun suyu eklenerek enginarın tazeliğine göre 30-40 dakika kadar pişirilir.
  • Piştiğini anlamak için yapraklarından biri çekilir, kolayca kopup geliyorsa pişmiştir.
  • Yaprakların ucundan tutularak pilavı ve diş ile sıyrılarak yapraklarının etli uç kısımları yenilir.


10 Ocak 2011 Pazartesi

YENİ YIL PASTA VE KURABİYELERİ

Yeni yıl pastası tarifi
Şeker hamurlu pasta ve kurabiye tarifi
Royal icingli  kurabiye tarifi
         Yeni yıl, yeni umutlar... Dilerim, herkesin dilediğince yaşayabileceği bir yıl  olsun.
     Bir kaç yıldır blogları gezerken gördüğüm, beğendiğim şeker hamuru ve royal ıcıng ile süslenmiş kurabiyeleri, pastaları, zaman buldukça çevremizde ki çocukları sevindirmek için doğum günlerinde yada hiç bir özel günü beklemeden yapıyorum.Çocukları mutlu etmenin en kolay yolu belki de  bu renk renk kurabiyeler...Bu yıl, yeni yıl pastasını da kurabiyeden evler ve karlar altında bir şehir görüntüsünde yaptım.Pastanın etrafını kurabiyeden evlerle çevirip, kar görüntüsü için pastanın üzerinde krem şanti ve hindistan cevizi kullandım.    
Malzemeler:
Kurabiye için:
  • 200 gram tereyağı  
  • 1 su bardağı pudra şekeri  
  • 4 su bardağı un  
  • 1 adet yumurta  
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • 1 çay kaşığı tarçın  
  • 1 çay kaşığı zencefil  
  • 1 paket vanilya  
  • 1 adet limon kabuğu rendesi 
Pasta için:
  • 1 adet hazır pandispanya 
  • 1 paket krem şanti 
  • 1 su bardağı süt      
 Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yağ, pudra şekeri ile krema haline gelene kadar çırpılır.
  • Önce sıvı sonra katı malzemeler eklenip hamur yapılır.
  • Streç filmle sarılan hamur yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • İki parçaya ayrılan hamur unlanmış tezgahta yarım santim kalınlığında merdane ile açılır.
  • Kurabiye kalıpları ile kesilip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 15 dakika kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra şeker hamuru ile kaplanarak veya royal ıcıng  ile süslenir.
  • Royal ıcıng ile süslenen kurabiyeler el değmeyecek bir yerde 5-6 saat kuruması için bekletilir.
  • Hazır pandispanyanın katları arasına sütle çırpılmış krem şanti yayılır.
  • Pastanın kenarları da krem şanti ile sıvanır ve kurabiyeler etrafına dizilir.
  • Pastanın üzerine biraz yoğun krem şanti konulup, kar şekli verilir.
  • Kurabiye evlerin ve pastanın üzerine hindistan cevizi serpilir.
YENİ YIL KURABİYELERİ
Royal ıcıng malzemeleri:
  •  1 adet yumurta akı   
  •  2 su bardağı pudra şekeri  
  •  3-4 damla limon suyu   
  •  Renklendirmek için gıda boyası
Royal ıcıng yapılışı:
  • Yumurta akı ile pudra şekeri mikserle beyazlaşıp, koyulaşana kadar çırpılır.
  • Birkaç damla limon suyu eklenir.
  • Kullanılacak renk sayısı kadar ayrı kaplara ayrılır.Her kaba istenen renkten gıda boyası eklenip karıştırılır.Çok az boya renklendirmek için yeterli olduğundan kontrol edilerek eklenir. 
  • Kuruyup kullanımının zorlaşmaması için üzeri kapatılarak kullanılır.
  • İstenen renkler elde edildikten sonra ucu çok az kesilmiş küçük bir naylon poşete  veya yağlı kağıttan yapılmış külaha doldurulan renkli royal ıcıng ile kurabiyelere kontur çekilip, içi doldurulur. 
  • Kurabiyeler pişirilmeden önce şiş yardımı ile delinirse,piştikten sonra deliklerden kurdele geçirilerek çocukların beğeneceği, pratik bir sunum yapılabilir.
    

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...