29 Eylül 2014 Pazartesi

BİBER DOLMASI

Zeytinyağlı biber dolması tarifi
Fırında biber dolması tarifi
Fırında biber dolması nasıl yapılır
     Herkesin evinde pişen biber dolması tarifini paylaşsam mı, paylaşmasam mı diye düşünürken, arkadaşımızın Amerika'da okuyan biricik oğullarına telefonda biber dolması tarifi vermek epey uzun sürünce paylaşmanın bilmeyenlere faydası olabileceğini düşündüm.Eşim; bir lokmalık, ince kabuklu biberlerden yapılan dolmayı sevdiğinden bir tencereye 30-40 adet dolmalık biber sığıyor ama siz normal orta boy biberlerden kullanacaksanız 20-25 adet biber yeter sanıyorum.Seçtiğimiz biberlerin boyutu çoğu zaman yemek çatalından bile küçük olduğundan kapak kısmını içe bastırarak çıkartamıyorum, kapak yerine domates parçası koyarak pişiriyorum.
Malzemeler:
  • 30-40 adet minik ince kabuklu dolmalık biber 
  • 4-5 adet orta boy kuru soğan 
  • 4 adet domates 
  • 2 su bardağı pirinç 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
Yapılışı: 
  • Zeytinyağında incecik yemeklik doğranmış soğanlar kavrulur.
  • Domateslerden biberlerin sayısı kadar kapak kesilir.
  • Kabuklu kısımlarından biberlere kapak kesilen domateslerin kalanı, minik minik doğranır.
  • Maydanoz ve dereotu incecik kıyılıp, eklenir.
  • Karabiber ve tuz da eklenip, karıştırılır.
  • Pirinç yıkanıp, eklenir.
  • Dolma biberlerin kapağı kesilip, çekirdekli kısımları çıkartılır.
  • İç malzemesi biraz boşluk kalacak şekilde fazla sıkıştırmadan doldurulur.
  • Dolmalar fırınlanacak ise fırına dayanıklı bir kaba dizilir.
  • 2 su bardağı sıcak su ve yarım çay bardağı zeytinyağı dökülüp, 40-50 dakika arada suyu kontrol edilerek kısık ateşte pişirilir.
  • Fırına konulacak ise; kısık ateşte yarım saat pişirilen dolmaların üzeri alüminyum folyo ile örtülüp, 15 dakika da fırında pişirilir.
  • En son alümünyum folyo alınıp, üzeri kızarana kadar fırında tutulur.

10 yorum:

  1. çok eğlenceli ve güzel bir yemek sitesi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, belki de bloğumu beğenirsiniz :) Sevgiler.

      Sil
  2. Biber dolmasinada hic dayanamam ,ellerinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten biz de çok severiz.Keşke her zaman bu kadar minik ve ince kabuklu dolmalık biber bulunabilse...Yorumunuz için çok teşekkürler.

      Sil
  3. harika ellerine saglık safiye acar tok

    YanıtlaSil
  4. Mis kokuyor misss! Iyi ki varsın, eline, diline, yüreğine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizler de iyi ki varsınız Dilek'ciğim.Bilgehan şimdiye kadar belki de öğrenmiştir biber dolması yapmasını ama gene de takıldığı yer olursa telefon ile anlatmaktan daha kolay bir yöntem diye düşündüm :)

      Sil
  5. fırındada bir başka güzel olur biber dolması

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim sizinle :) Çok teşekkürler,sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...