22 Kasım 2017 Çarşamba

DAMLA SAKIZLI MUHALLEBİ

Damla sakızlı muhallebi tarifi
Damla sakızlı muhallebi nasıl yapılır
Muhallebi tarifi
Muhallebi nasıl yapılır
     Muhallebi pek çoğumuzun hayatta ilk yediği tatlılardandır herhalde, şimdiki gibi çeşit çeşit mamaların olmadığı günlerde anne sütünden sonra muhallebiye ve sebze çorbalarına geçilirdi. Ben de oğlum için, biraz da doktorumuzun önerisi ile buğday unu, pirinç unu, mısır nişastası ve buğday nişastasını birer ölçü karıştırıp un kokusu çıkana kadar kavurarak kavanozda saklar ve muhallebilerinde o karışım unu kullanırdım. Geçen yaz Sakız adasına gittiğimizde damla sakızı reçeliyle, damla sakızı da alınca ve aklıma da uzun zamandır muhallebi yapmadığım gelince, eski günlerin hatırına damla sakızlı bir muhallebi yapayım diye düşündüm.
Malzemeler: 
  • 1 litre süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu 
  • 4 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 1 dolu yemek kaşığı damla sakızı reçeli
  • 5-6 adet damla sakızı 
Üzerine:
  • Antep fıstığı veya fındık

Yapılışı: 
  • Buğday nişastası ve pirinç unu biraz sütle karıştırılıp, açılır.
  • Pirinç unu, buğday nişastası karışımı ve toz şeker tencereye konulur.
  • Süt azar azar ve sürekli karıştırılarak eklenip, topaklanmadan pişirilir.
  • Damla sakızı reçeli de eklenir.
  • Muhallebi kıvamına geldiğinde dövülmüş damla sakızı  da eklenerek ocaktan alınır.
  • Mikserle bir kaç defa karıştırılıp kaselere paylaştırılarak soğuyunca servis edilir.

21 Kasım 2017 Salı

FAVA

Fava tarifi
Kuru bakla favası nasıl yapılır
Kuru bakladan fava tarifi
     En çok yapılan mezelerden favayı mevsiminde taze bakladan veya her mevsimde kuru bakladan  hatta isterseniz, daha önce paylaştığım bu tarife göre patates ve havuç ekleyerek de yapabilirsiniz. Bu ölçülerle yaptığım fava ancak bir meze tabağını doldurduğundan daha fazla miktarda yapmak istediğimde bu ölçüleri aynı oranda arttırarak yapıyorum.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı kuru bakla 
  • 1 adet orta boy kuru soğan 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 2,5 su bardağı su 
  • 1 demet dereotu

Yapılışı:
  • Kuru baklalar bir gece önceden üzerini geçecek kadar suyla ıslatılır.
  • Kuru soğan minik minik yemeklik doğranır.
  • Kuru soğanlar zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Pembeleşen kuru soğanlara su eklenip, kaynatılır.
  • Kaynayan suya kuru baklalar, şeker ve tuz eklenerek, baklalar yumuşayıp püre haline gelene kadar üzerinde oluşan köpükler alınarak pişirilir.
  • Püre haline geldikten sonra, önceden ıslatılmış bir kaba veya porsiyonluk silikon kalıplara dökülüp, bir gece buzdolabında katılaşması için bekletilir.
  • Ertesi gün kare kare dilimlenerek veya silikon kalıplar ters çevrilerek favalar servis tabağına çıkarılır.
  • İnce kıyılmış dereotu ile süslenip, üzerine zeytinyağı gezdirilir.
  • İstenirse, dereotunu püre halindeyken içine de karıştırabilirsiniz.

20 Kasım 2017 Pazartesi

BİSCOTTİ

Biscotti tarifi
Biscotti nasıl yapılır
Kuru meyveli biscotti tarifi
Kuru meyveli biscotti nasıl yapılır
     Son günlerdeki favorimiz içine bol çeşitli kuru meyveler ve badem koyduğum kıtır kıtır biscottiler oldu. Çay saatlerinizde yada gecenin bir saatinde canınız yiyecek bir şeyler istediğinde atıştırabileceğiniz biscottilerin lezzetini çok beğenip, hepsini bir defa da yemezseniz uzun süre kavanozda saklayabilirsiniz :) Ben çoğu zaman hazır satılan kuru yemiş karışımlarından kullanıyorum ama hazır karıştırılmış kuru meyvelerden bulamazsanız; tercihinize göre hamura kuru üzüm, kayısı, incir, erik, badem, ceviz, fındık hatta çikolata ekleyerek yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 çay bardağı badem 
  • 1 çay bardağı karışık kuru meyve 
  • 1 paket kabartma tozu 

Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip, mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Kabartma tozu, badem ve ince kıyılmış kuru meyveler eklenir.
  • Un da iki üç defada eklenip, yoğurulur.
  • Ele yapışmayacak kıvamdaki hamur ince uzun yuvarlanıp, fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuduktan sonra dilimlenip, dilimler tekrar fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında keklerin bir yüzü kızardıktan sonra ters yüz edilerek diğer yüzü de kuruyana kadar bekletilir.
  • Kavanozda uzun süre saklanır.

14 Kasım 2017 Salı

KABAK ŞAYAN

Kabak şayan tarifi
Kabak şayan nasıl yapılır
     Bir kaç yıl önce İzmir'de Konak Pier Adabeyi Balık Restorantı'na gittiğimizde birbirinden güzel mezelerin yanı sıra Kabak Şayan adını verdikleri anneannelerinin tarifi ile yaptıkları bu mezeyi de tatmış ve beğenmiştik. Sonra ki günlerde bir kaç defa yapmama rağmen paylaşılmamış tariflerim arasında kaldığını görünce değişik bir meze arayanlar ve kabak sevmeyenlere bile sevdirecek güzel bir alternatif olur diye paylaşmak istedim.
Malzemeler: 
  • 3-4 adet kabak 
  • 1 su bardağı süzme yoğurt 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Yarım su bardağı irice dövülmüş ceviz 
  • 1 çay kaşığı pul biber 
  • 1 çay kaşığı kuru nane 
  • Tuz 

Yapılışı:
  • Kabaklar rendenin iri gözü ile rendelenir.
  • İki yemek kaşığı zeytinyağı ve tuz eklenerek suyunu tamamen çekip, hiç suyu kalmayana kadar orta ateşte pişirilir.
  • Servis tabağına yayılıp soğuması için bekletilir.
  • Biraz tuz eklenerek dövülmüş sarımsak, süzme yoğurt ve yoğurdun susuz tarafından alınarak pürüzsüz hale gelene kadar iyice karıştırılır.
  • Soğumuş kabakların üzerine sarımsaklı yoğurt yayılır.
  • Sos kabına iki yemek kaşığı zeytinyağı konulup, irice dövülmüş cevizler orta ateşte yakmadan kavrulur.
  • Baharatlarda eklenip, bir iki kere çevrilerek yoğurdun üzerine dökülür.

13 Kasım 2017 Pazartesi

EV YAPIMI NAR EKŞİSİ

Ev yapımı nar ekşisi tarifi
Nar ekşisi nasıl yapılır
Nar ekşisi tarifi
     Ev yapımı nar ekşisi yapmak için ekşi narların tanelerini ayıklayıp, acılık vermemesi için beyaz zarlarını temizleyerek, taneleri mutfak robotundan ve sonra süzgeçten geçirerek iyice kıvam alıp koyulaşana kadar kaynattım. Bir kaç yerde  tuz eklenmezse nar ekşisinin şaraba dönüşebileceğini okudum ama şarap olursa da şarap olarak içeriz diye düşünüp gene de tuz eklemedim :) On onbeş kilogram narın suyu kaynaya kaynaya kıvam alana kadar epey azalıyor ve sonuçta o kadar nardan yaklaşık bir kilogram kadar nar suyu çıkıyor ama dışarıdan alınanlara göre bariz lezzet farkı oluyor. Geçen yıl nar ekşisini biraz fazla yapmış olmalıyım ki, aynı lezzet ve kıvamda halen kullanıyorum. 
Malzemeler:
  • 10-15 kilogram kadar ekşi nar 

Yapılışı: 
  • Narların kabukları soyulup, içindeki ince beyaz zarları temizlenir.
  • Mutfak robotunda suyu sıkılıp önce süzgeçten sonra da ince tülbentten geçirilir.
  • Kalın tabanlı derin bir çelik tencereye alınan nar suyu kısık ateşte 4-5 saat  koyulaşıp kıvam alana kadar arada köpükleri alınarak kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra cam şişelere konulup, kapağı kapatılarak güneş görmeyen serin bir yerde veya buzdolabında saklanıp, bir yıl boyunca kullanılır.

12 Kasım 2017 Pazar

MUZLU TATLI

Muzlu tatlı tarifi
Muzlu tatlı nasıl yapılır
Şekersiz tatlı tarifi
Dondurulmuş muzlu tatlı tarifi
     Yazın internette nerede gördüğümü ve adını hatırlayamadığım ama tarifi unutulmayacak kadar basit olduğundan dondurma yerine sürekli yaptığım bu tatlı, nerede ise bir tek malzeme ile yapılabilecek en güzel ve en kolay tatlıdır sanıyorum. Ben ilk yaptığımda tarifte olduğu için 2-3 yemek kaşığı bal koymuştum ama sonrasında sadece muzun tadı yeterli geldiğinden bal koymadan yaptım.
Malzemeler: 
  • 2-3 adet muz 
  • Kilitli veya büyük boy buzdolabı poşeti 
  • 1-2 yemek kaşığı bal ( istenirse)
Yapılışı: 
  • Muzlar soyulup, dilimlenir.
  • Buzdolabı poşetine yan yana tek sıra sıralanıp, poşetin ağzı kapatılarak derin dondurucuda dondurulur.
  • Dondurucudan çıkartılan muz dilimleri mutfak robotuna alınarak iyice parçalanır.
  • Püre haline gelen muza istenirse bal da eklenip, karıştırılır.
  • Kaselere paylaştırılıp, soğuk servis edilir.

11 Kasım 2017 Cumartesi

ÇİÇEK POĞAÇA

Çiçek poğaça tarifi
Çiçek poğaça nasıl yapılır
Mayalı poğaça tarifi
     Havaların soğumaya başladığı şu günlerde çay saatlerinizde, hafta sonu kahvaltılarınızda ve çocuklarınızın beslenme çantalarında çiçekler açtırmak isterseniz bu çiçek şekli verilmiş poğaçalardan yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket instant kuru maya 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 6,5 - 7 su bardağı un 
  • 250 gram lor 
  • Maydanoz 
  • Karabiber 
  • Çörekotu 

Yapılışı:
  • Derin bir kaba un elenir.
  • Yumurtanın birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır.
  • Yumurtalar, instant maya ve tuzu eklenir. 
  • Ilık süt, su ve zeytinyağı da eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri kapatılarak yarım saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, her biri çay tabağı büyüklüğünde merdane ile açılır.
  • Lorlu, maydanozlu iç malzemesinden birer tatlı kaşığı kadar konulup kapatılır.
  • Ek yeri alta gelecek şekilde çevrilip üzerinden biraz bastırılır.
  • Orta kısmına kadar gitmeden bıçakla kenarlarından önce dört sonra araları tekrar dört kez kesilerek sekiz kesik atılır.
  • Kesilen her sekiz parça aynı yönde yan yan çevrilir.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
  • Yumurta sarısı sürülüp ortalarına çörek otu serpildikten sonra yarım saat de tepsi de mayalanmaya bırakılır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında yarım saat kadar kontrollü olarak pişirilir.

5 Kasım 2017 Pazar

AĞLAYAN PASTA

Ağlayan pasta tarifi
Ağlayan pasta nasıl yapılır
Ağlayan kek tarifi
     Mutfakta her gün yeni tarifler yaratıldığından, benim gibi mutfak meraklıları da yeni tarifleri denemeden duramadığından, tarifler çoğalıyor ve her gün yenileri eklenerek kalabalıklaşan arşivde sık yapılan tarifler bile paylaşılmadan bir köşede unutulup kalıyor. Ağlayan pastaya bu adı kim, neden vermiş bilemiyorum ama herkesin beğendiği, çay saatlerinin, günlerin vazgeçilmezlerinden olan bu pasta olsa olsa mutluluktan ağlayan pastadır diye düşünüyorum :)
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı un 
  • 4 yemek kaşığı süt 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 3 yemek kaşığı kakao 
  • 1 paket kabartma tozu
Üzerine:
  • 1 paket krem şanti 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • 1,5 su bardağı süt ( kekin üzerine dökmek için)
Çikolatalı sos: 
  • 2 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı nişasta 
  • 1 yemek kaşığı kakao 
  • 80 gram bitter çikolata

Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şeker ile iyice beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı da eklenip, çırpılır.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve kakao eklenip spatula veya kaşıkla karıştırılır.
  • Yağlanmış orta boy bir borcama veya fırın kabına dökülüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Fırından çıkıp ilk sıcaklığı geçtikten sonra 1,5 su bardağı süt her yerine gezdirilerek dökülür.
  • Krem şanti bir su bardağı soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılıp, kekin üzerine spatula veya kaşığın tersi ile düzeltilerek yayılır.
  • Üzeri streç film ile kapatılıp buzdolabında bekletilir.
  • Çikolatalı sos için; sos tenceresinde toz şeker, nişasta ve kakao  karıştırılır.
  • Süt azar azar eklenip karıştırılarak pişirilir.
  • Ocak kapatıldıktan sonra küçük parçalara ayrılmış çikolata da içine atılıp, karıştırılarak erimesi sağlanır.
  • Sos karıştırılarak soğutulduktan sonra dilimlenmiş kekin üzerine dökülür.

4 Kasım 2017 Cumartesi

PAMUK POĞAÇA

Poğaça tarifi
Poğaça nasıl yapılır
Pamuk poğaça tarifi
İnstant mayalı tarifler
     Adı üstünde pamuk gibi yumuşacık, puf puf kabaran bu poğaçaların içine iç malzemesi koymadan da yapılabileceği gibi peynirli maydanozlu klasik poğaça yada benim yaptığım gibi boş olarak yapıp daha sonra içine domates, peynir gibi istediğiniz malzemeleri koyarak sandviç yapıp çay saatlerinde, kahvaltılarda sofranızda yer verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 paket Dr.Oetker instant maya 
  • 5,5 - 6 su bardağı un 
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam
İçine: 
  • Peynir 
  • Domates dilimleri
  • Roka veya maydanoz
Yapılışı: 
  • Geniş bir kaba dört su bardağı elenmiş un konulur.
  • Toz şeker, tuz ve instant maya da eklenip, karıştırılır.
  • Yumurtanın akı, zeytinyağı, su ve süt de eklenir.
  • Kalan un azar azar eklenerek, ele hafif yapışan çok yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek sıcak bir yerde bir saat kadar mayalanıp kabarması için bekletilir.
  • Mayalanan hamurdan parçalar kopartılıp, elimizle yuvarlanarak fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı fırça ile sürülüp, susam serpilir.
  • Bir saat kadar da tepsi de mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Pişen poğaçalar soğuduktan sonra tepsiden alınır.
  • Sandviç olarak yapılacaksa servis edileceğinde bıçakla ortadan kesik atılıp araya tercihe göre peynir, domates, maydanoz, roka konulup servis edilir.

31 Ekim 2017 Salı

LİMONLU CUPCAKE

Limonlu cupcake tarifi
Limonlu cupcake nasıl yapılır
Limon kremalı cupcake tarifi
     Mini pastacıklara benzettiğim cupcakeleri çok seviyorum ve kremasını, kullandığım meyveleri değiştirerek çoğu zaman aynı tarifle bile çok farklı görüntü de cupcakeler yapıyorum. Bu defa keki de, kreması da limonlu, limon soslu çok hafif lezzette cupcakeler yapıp şekerlemelerle süsledim.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 adet kabartma tozu 
  • 1 adet limonun suyu ve limon kabuğu rendesi 
Kreması:
  • 1 paket krem şanti 
  • 1,5 çay bardağı soğuk su 
  • Yarım çay bardağı limon suyu
  • 1 adet limonun kabuğunun rendesi
  • Renkli şeker tanecikleri

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şekerle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt, zeytinyağı, limon suyu ve limon kabuğu rendesi eklenir.
  • Kabartma tozu ve elenmiş un da eklenerek karıştırılır.
  • Silikon kalıplar içine konulan kağıt kapsüllere üzerinden bir parmak boşluk kalacak şekilde hamur doldurulur.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Krem şanti su ve limon suyu ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Limon kabuğu rendesi de eklenerek, buzdolabında katılaşana kadar beklenir.
  • Soğumuş kapkeklerin içi biraz oyulur.
  • Katılaşan krem şantiden bir tatlı kaşığı kadarı kapkeklerin içine doldurulur, kesilen kısım biraz küçültülerek kapak olarak tekrar kapatılır.
  • Limonlu krem şanti sıkma aparatına doldurulup, istenen sıkma ucuyla kapkeklerin üzerine sıkılır.
  • İstenirse şeker tanecikleri ile süslenip, tekrar buzdolabına alınıp, servis edene kadar bekletilir.

28 Ekim 2017 Cumartesi

UN HELVASI

Un helvası tarifi
Un helvası nasıl yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı un 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 paket (25 gram) çam fıstığı
Yapılışı:
  • Zeytinyağı derin bir tencere veya tavada ısıtılır.
  • Çam fıstıkları zeytinyağında yakmadan rengi kahverengileşinceye kadar çevrilip, başka bir kaba alınır.
  • Tencereye un eklenip, kısık ateşte karıştırılarak yakmadan yaklaşık 20 dakika rengi koyulaşana kadar  kavrulur.
  • Başka bir kapta toz şeker suyun içinde iyice karıştırılarak eritilir.
  • Kavrulan una önce fıstıklar daha sonra da şekerli su eklenerek bir iki kez karıştırılıp, tencerenin kapağı kapatılarak demlendirilir.
  • Biraz soğuyunca kaşıkla şekil verilip, servis tabağına alınır.

25 Ekim 2017 Çarşamba

ERİŞTE

Erişte tarifi
Erişte nasıl kesilir
Ev makarnası tarifi
Ev yapımı erişte tarifi
Ev yapımı makarna tarifi
     Çocukluk yıllarımızda anneler, teyzeler ve komşuların bir araya gelip imece olarak kestiği eriştelerin tadına alışınca artık o kalabalık sofralarda olamasak da kışlık erişte yapmaktan vazgeçemedim. Aslında annemden sonra o görevi teyzeciğim devralmış ve bana iş düşürmüyordu ama bu yıl el bileğinde çatlak olunca onun gözetiminde erişteyi ilk defa ben yapıp, kestim. Biz kış hazırlıkları kapsamında erişteleri yapıp torbalara koyalı bir aydan fazla olsa da bir türlü paylaşmaya vaktim olmamıştı. Bugün Dünya Makarna Günüymüş; çocukluk yıllarımızdan kalma lezzette ki, gözümüzü açıp gördüğümüz belki de yediğimiz ilk makarnanın yapılışını bu gün paylaşayım diye düşündüm :)
Malzemeler: 
  • 12 adet yumurta 
  • 1,5 litre süt 
  • 4 kilogram kadar un 
  • 3 yemek kaşığı dolusu tuz

Yapılışı:
  • Un büyük bir leğene elenir.
  • Ortası havuz gibi açılıp, önce başka bir kaba kırılmış yumurtalar, tuz ve süt de eklenir.
  • Un kenarlardan ortaya alına alına biraz sert bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri sofra beziyle örtülerek hamur bir gece dinlendirilir.
  • Hamurdan bezeler yapılıp yuvarlanır.
  • Bezelerin üzeri sofra bezi ile örtülür.
  • Bezeler birer birer alınarak unlanmış tezgahta çok ince olmayacak şekilde bıçak kalınlığında açılır.
  • Açılan her beze sofra bezinin üzerine yan yana sıralanır.
  • Nemi biraz gidip hafif kurumaya başlayınca yufkaların diğer yüzleri çevrilir.
  • Hafif kurumuş yufkalardan ilk açılan alınıp, tam ortadan kesilerek üst üste konulur.
  • Düz kısmından başlayarak keskin bir bıçakla iki üç parmak kalınlığında boylu boyunca şeritler kesilir.
  • Kesilen şeritler üst üste konulup, keskin bir bıçakla ince ince kesilir.
  • Kesilen erişteler genişçe bir kaba alınıp, kırmadan karıştırılıp, havalandırılır.
  • Diğer yufkalara da sırasıyla aynı işlem yapılır.
  • Bütün şeritler kesilip bitince, sofra bezlerinin veya bu işler için kullanılmaya ayrılmış temiz çarşafların üzerine erişteler yayılır.
  • Havadar bir yerde arada kırmadan dikkatlice karıştırılarak iyice kuruması sağlanır. 
  • Kavanoza veya tercihen bez torbalara konularak saklanır.
  • Eriştelerin kenarlarından çıkan düzgün olmayan parçalar üçgen veya kare olarak kesilip, aynı şekilde kurutulduktan sonra çorbalık olarak ayrılır.

24 Ekim 2017 Salı

FIRINDA ÇEŞNİLİ TAVUK BAGET

Fırında tavuk baget tarifi
Fırın torbasında patates tarifi
Fırın torbasında tavuk baget nasıl yapılır
Fırın torbasında çeşnili tavuk baget tarifi
     Lezzeti ve pratikliğiyle sofralarımızda her zaman kendine yer bulan fırın yemeklerini fırın torbası kullanarak yaparsanız, kendi suyunda piştiğinden lezzeti içinde kalır ve hazırlayıp fırına koyduktan sonra pişene kadar bir daha ilgilenmeniz gerekmeyeceğinden kalan zamanda siz diğer hazırlıklarınızı yapabilir, mesela salatalarınızı hazırlayabilirsiniz. Fırın torbası çok pratik olunca çeşnisi de pratik olsun diye düşünüp içinden fırın torbası da çıkan hazır çeşni paketlerinden kullandım. Siz hazır çeşni paketlerinden kullanmak istemezseniz patates dilimlerindeki gibi istediğiniz baharatlarla karıştırıp, fırın torbasında pişirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram tavuk baget 
  • 1 paket Maggi fırında tavuk çeşnisi ( otlu kekikli) 
  • 1 kilogram patates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • Tuz

Yapılışı:
  • Fırın torbasına yıkanıp, kurulanmış tavuk bagetleri ve hazır çeşni eklenir.
  • Fırın torbasının ağzı bağlanıp, biraz silkelenerek bagetlere çeşninin yapışması sağlanır.
  • Fırın torbası tepsiye yerleştirilip, kürdanla dört beş delik açılır.
  • Patatesler soyulup, elma dilimi gibi dilimlenir.
  • Geniş bir kabın içinde zeytinyağı, pul biber, kekik ve tuz ile iyice karıştırılıp, fırın torbasına konulup, ağzı bağlanır.
  • Kürdanla torbada dört beş delik açılır.
  • Fırın tepsisine tavuk bagetler ve patates torbası yan yana yerleştirilir.
  • Tepsi önceden 200 dereceye ısıtılmış fırının orta rafına konulup, 50-60 dakika kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra torbalar dikkatlice açılıp, servis tabağına konulup torbada kalan sos üzerine dökülerek sıcak servis edilir.

23 Ekim 2017 Pazartesi

YOĞURT SOSLU ETİMEK SALATASI

Etimek salatası tarifi
Yoğurt soslu etimek salatası
Domates soslu etimek salatası
Çay saati ikramları
     Çay saatlerinde veya ana yemek olarak bile tüketebileceğiniz, sarımsaklı yoğurt ve domates soslu sebze kızartması karışık bu salatayı isterseniz sebzeleri yağlayıp baharatladıktan sonra fırın tepsisine yayıp pişirerek de yapabilirsiniz ama zaten ayda yılda bir karışık sebze kızartması yada şakşuka için kızartma yaptığımdan ben bu salatayı da sebzeleri kızartarak yaptım. Daha önce yaptığım etimek salatasında etimekleri bütün olarak kullandığımdan servisi de dilim dilim yapmıştım ama bunda etimekler kırıldığı için kaşık kaşık servis ettim.
Malzemeler: 
  • 1 paket etimek 
  • 3 adet patates 
  • 2 adet patlıcan 
  • 2 adet kabak 
  • 6 adet yeşil sivri biber 
  • 3-4 adet olgun domates 
  • 2 su bardağı süzme yoğurt 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 5 diş sarımsak 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı pul biber 
  • Tuz 

Yapılışı: 
  • Etimekler iri parçalar halinde kırılıp, servis tabağına yayılır.
  • Süzme yoğurt biraz su ile pürüzsüz kıvama gelene kadar açılıp, dövülmüş sarımsaklar ve tuz eklenir.
  • Yoğurdun birazı yumuşaması için etimeklerin üzerine yayılır.
  • Patlıcanlar alacalı soyulup, küp küp doğranır, tuzlu su içinde bekletilir.
  • Patatesler soyulup, küp küp doğranıp bol kızgın yağda kızartılır.
  • Kabakların kabuğu bıçakla kazınıp, küp küp doğranıp, kızgın yağda kızartılır.
  • Patlıcanların acısı çıktıktan sonra elimizle suyu iyice sıkılıp, kurulanıp, kızgın yağda kızartılır.
  • Biberler de küçük küçük doğranıp, kızgın yağda kızartılır.
  • Kızaran sebzeler fazla yağını alması için kağıt havlu üzerine çıkarılır.
  • Kızaran sebzeler karıştırılarak etimeklerin üzerine yayılır.
  • Olgun domateslerin kabukları soyulup, çok az zeytinyağı ile dövülmüş sarımsak da eklenerek suyunu çekene kadar pişirilip, sıcakken sebzelerin üzerine dökülür.
  • Soğuduktan sonra kalan sarımsaklı yoğurtta üzerlerine dökülür.
  • Sos kabında zeytinyağı ve pul biber çevrilip, en son nane de eklenerek sarımsaklı yoğurdun üzerine dökülerek kaşık kaşık servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...