27 Haziran 2014 Cuma

ÇİKOLATALI MAKARNA

Çikolatalı makarna tarifi
Çikolatalı makarna nasıl yapılır
     Yıllardır her tatilde, her gittiğimiz yerde mutlaka o bölgede ki müzeleri gezeriz ama bu güne kadar gezdiğimiz en tatlı müze Köln'de ki (schokoladenmuseum.de ) Çikolata Müzesi'ydi.Noel tatili olunca her yer çok kalabalıktı; çeşit çeşit hediyelik eşyaların, küçük el aletleri şeklinde çikolataların satıldığı nehir boyunca kurulan Noel pazarlarının içinden geçerek çikolata kokulu müzeye ulaştık.Hansel ve Gretel masalında ki çikolatadan ev gibi her yerinde çeşit çeşit çikolatalar olan müzedeki çikolatalardan ve çikolatalarla birlikte ilgimi çeken çikolatalı makarnalardan aldım.Çikolatalı makarna ile ilgili başka bir tarif bulamayınca, makarnanın üzerindekine benzer bir tarife göre tatlı olarak pişirmek daha uygun olur diye düşündüm. Çocukluğumdan beri çikolata ve dondurmaya karşı özel bir ilgim olduğundan :) ikisini birleştirip, makarnanın bir kısmına çikolatalı sos döküp vişne ile diğer kısmını ise sadece dondurma ve çilek ile servis ettim.Zaten bir süre sonra dondurma erimeye başlayınca dondurma soslu çikolatalı makarna oldu.                  
Malzemeler:
  • 200 gram çikolatalı makarna 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • Çilek  veya dondurulmuş vişne
  • Sade ve çikolatalı dondurma 
  • Çikolatalı ve çilekli sos

Yapılışı:
  • Makarnalar kaynayan şekerli suda hafif diri kalacak şekilde 10 dakika kadar haşlanır.
  • Piştikten sonra süzgece alınıp, süzdürülür.
  • Servis tabağına alınıp, üzerine çikolata veya çilek sosu dökülür.
  • Dondurma, çilek veya dondurulmuş vişne ile servis edilir.

25 Haziran 2014 Çarşamba

GARFİELD PASTASI

Garfield pastası tarifi
Garfield pastası nasıl yapılır
Şeker hamurlu doğum günü pastası nasıl yapılır
     Hava sıcaklığının gitgide arttığı; insanın canının hiç bir iş yapmak istemediği, sadece yüz üstü yatıp tembellik yapmak istediği bu günlerde aklıma hep Garfield'ın '' İçimden bir ses bana çalış diyor..... Neyse sustu '' sözleri geliyordu :) Yıllardır Garfield'ın bu sözlerinin yer aldığı bir karikatür kardeşimin başucunda asılı durduğundan bu günlere uygun olur diye düşünerek kardeşimin bu yıl ki doğum günü pastasını Garfield'ın bu karikatüründen esinlenerek yaptım.Dilerim çalışma hayatın çabucak geçer , her şey gönlünce olur.Nice yıllara mutlulukla, sağlıkla...

Garfield kuralları:
  • İnsanlar yorgun doğar, dinlenmek için yaşarlar.
  • Çalışmak yorar.
  • Gündüz dinlen ki, gece rahat edesin.
  • Yatağını kendin gibi sev, içinden hiç çıkmayacakmışsın gibi yat.
  • Yarın yapabileceğin bir işi bu gün yapma.
  • Bugün yapabileceğin işi yarına bırakma, erteleyebileceğin kadar ertele.
  • Dinlenen birini gördüğünde otur ona yardım et.
  • Oturmak mümkünse ayakta durma, yatmak mümkünse oturma.
  • Tembellikten kimse ölmez.
  • Çalışma isteği duyunca sakin ol, hemen bir yere otur ve geçmesini bekle.

22 Haziran 2014 Pazar

ARDA'NIN SÜNNET KURABİYELERİ

Sünnet kurabiyesi nasıl yapılır
Şeker hamurlu sünnet kurabiyesi nasıl yapılır
     Okullar kapandıktan hemen sonra başlayan nerede ise her hafta sonu davetli olduğumuz düğünlerde, mutlu günlerine şahit olduğumuz insanlar sayesinde biraz olsun nefes alıp, ortamdan uzaklaşmak bence yaz aylarının en güzel taraflarından biri...Bu hafta sonumuz da akıllı ve yetenekli Arda çocuğun :) kınası, düğünü, mevlütü derken geçti gitti.Ben de mevlütünde dağıtılması için sünnet kurabiyeleri yaptım. Arda'cığım hayatın daha o kadar başındasın ki; umarım çizdiğin resimler gibi güzel bir hayatın olsun.Bizler hep güzel , mutlu, başarılı günlerini görelim.Sen de hep ailenin göz bebeği ol, mutlu ol, başarılı ol ama her şeyden önemlisi sünnet olup erkek olmak kolay da sen hayatın boyunca adam gibi adam ol güzel çocuk...

18 Haziran 2014 Çarşamba

DENİZ KESTANESİ TATLISI

Deniz kestanesi tatlısı tarifi
Deniz kestanesi tatlısı nasıl yapılır
Mavi haşhaşlı tatlı tarifi

    Deniz kestanesine benzeyen görüntüsü ve hafif lezzeti ile şerbetli tatlıları seven herkesin beğeneceğine inandığım bu tatlıyı isterseniz yanında bir top dondurma ile servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı irmik 
  • 5 yemek kaşığı kakao 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 su bardağı ceviz 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Üzerine: 
  • 1 paket mavi haşhaş 
Şerbeti:
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 

Yapılışı:
  • Su ve şeker tencerede şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Şerbet soğumaya bırakılır.
  • Başka bir kapta toz şeker ve yumurtalar mikserle çırpılır.
  • Dövülmüş ceviz ve diğer malzemelerde eklenerek, karıştırılır.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yuvarlanıp, her tarafı mavi haşhaşa bulanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 30-35 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkan sıcak kurabiyelerin üzerine kepçe ile soğuk şerbet dökülür.
  • Arada ters çevrilerek şerbeti iyice çekmesi sağlanır.

17 Haziran 2014 Salı

ENGİNAR EZMELİ KANEPE

Enginar ezmesi tarifi
Enginar ezmesi nasıl yapılır
     Enginar her bölgede her mevsimde bulunmasa da, çanak enginar çoğu zaman konservede olsa pek çok yerde bulunuyor.Enginar ezmeli kanepe yapmak için, enginar çanaklarını limonlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp, püre haline getirerek dip sos olarak veya  istediğiniz çeşit ekmek dilimlerinin üzerine sürerek kanepe olarak tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet büyük boy enginar çanağı  
  • 100 gram süt kreması 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Yarım demet dereotu
  •  Tuz, karabiber  
Yapılışı:
  • Enginar çanaklarının sert kenarları bıçakla kesilip, temizlenir.
  • Limonlu suda yumuşayıncaya kadar haşlanır.
  • Mutfak robotunda parçalanan enginarlara; süt kreması, karabiber ve tuzu eklenir.
  • İncecik kıyılan dereotları da karıştırılır.
  • Karelere kesilmiş ekmeklerin üzerine yayılıp, servis edilir.  

16 Haziran 2014 Pazartesi

SÜBYE (KAVUN ÇEKİRDEĞİ ŞERBETİ)

Sübye Tarifi
Kavun Çekirdeği Şerbeti Tarifi
Kavun Çekirdeği Sübyesi Nasıl Yapılır
      İzmir'de ve Ege'nin bazı ilçelerinde nerede ise beş yüz yıldır güneşte kurutulmuş kavun çekirdeklerinden yapılmakta olan; Sefarad Mutfağına ait Sübye yani Kavun Çekirdeği Şerbeti; geleneksel şerbetlerimizi hatırlamak isteyenler, farklı lezzetlere açık olanlar  ve özellikle veganlar için yüksek miktarda A vitamini ve potasyum içerdiğinden tercih edilmesi gereken alternatif içeceklerden... Sübye; şerbetçilerde bir yıl önceden kurutularak bekletilen kavun çekirdeklerinden yapılıyormuş ama ben az miktarda yapacağımdan son günlerde yediğimiz kavunların çekirdeklerini kurutarak kullandım.Tercihen hafif boza kıvamında olması istenen sübyeye damak zevkinize göre içme suyu ve şeker ilavesi yaparak bekletmeden servis edebilirsiniz.   
Malzemeler:
  • 2 su bardağı kavun çekirdeği 
  • 4 su bardağı içme suyu 
  • 1 su bardağı toz şeker 
Yapılışı:
  • Kavun çekirdekleri kavunun lifli kısımlarından ayrılıp, yıkanır.
  • Tepsiye yayılıp, güneşte iyice kurutulur.
  • Güneşte kurutulmuş kavun çekirdeklerine çok az şeker eklenip, havanda veya mutfak robotunda parçalanır.
  • Kaynayan suya parçalanmış çekirdekler ve şeker eklenip, beş dakika kadar kaynatılır.
  • Ocaktan alınıp, soğutulur.
  • Buzdolabında bir gece bekletilir.
  • Rengi beyazlaşan sübye temiz bir tülbentten geçirilip, cam sürahiye alınır.
  • İstenirse buz ilavesi ile soğuk servis edilir.

8 Haziran 2014 Pazar

SANTORİNİ PASTASI

Santorini pastası nasıl yapılır
Santorini pastası tarifi
Şeker hamurlu doğum günü pastası nasıl yapılır
                                                  Gün olur, alır başımı giderim,
                                                  Denizden yeni çıkmış ağların kokusunda.
                                                  Şu ada senin, bu ada benim
                                                  Yelkovan kuşlarının peşi sıra...
                                                  Gün olur, başıma kadar mavi,
                                                  Gün olur, başıma kadar güneş,
                                                  Gün olur, deli gibi...
     Geçtiğimiz günlerin sıkıntılı ve can yakan, yoğun gündemi arasına denk gelen günlerde; eşimin doğum gününü kalabalık bir akraba ortamında kutladık. Belki gündemden biraz olsun uzaklaşma isteğim, belki de acılardan, haksızlıklardan, adaletsizliklerden yalıtılmış, mutlu insanların yaşadığı bir ülkede yaşama özlemi ile ada şeklinde bir pasta yaptım. Daha önce yaptığım eşimin çok sevdiği Cunda Adası'ndaki Taş Kahve pastasına göre, oldukça büyük boyutlarda ki bu pastayı yaparken mavi beyaz rengin hakimiyetindeki Yunan adalarından Santorini'deki bir evin fotoğrafından esinlendim. Adayı, adanın üzerindeki evleri, değirmeni, bembeyaz sahile kadar inen merdivenleri ve iskelesini çikolatalı pastadan yaptım. Pastayı yaparken evin duvarına sarılmış bir begonvil olmadan olmaz diye düşünmüştüm ki, bir kaç gün sonra gittiğimiz yazlıkta yıllardır açmasını beklediğimiz begonvilin bir sürpriz yaparak bizi açtığı çiçekleriyle karşılaması da özellikle eşimin içinde çiçekler açmasına yetti :) Dilerim hayatında begonvilin gibi filizlenmesini beklediğin ne varsa tomurcuklarını en kısa zamanda görmen dileğiyle; nice yıllara, sağlıkla, mutlulukla ve hep birlikte...


4 Haziran 2014 Çarşamba

YEŞİL ERİK REÇELİ

Yeşil erik reçeli tarifi
Yeşil erik reçeli nasıl yapılır
      Gazetelerin kuponla yemek kitabı verdiği yıllardan kalma olduğunu sandığım, yarısı kaybolmuş ''Türk Mutfağının Yemek ve Tatlı Kitabı'' adlı minik kitabı karıştırırken daha önce dikkat etmediğim yeşil erik reçelini gördüm.Yeşil erikten reçel olur mu olmaz mı derken, yarım ölçü de olsa denemeye karar verdim. Düşündüğüm gibi eriklerin rengi değişti ve diri diri kalmadı ama kahvaltı sofraları için değişik lezzette bir reçel oldu.
Malzemeler:
  • 1 kilogram yeşil erik 
  • 2 kilogram toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 

Yapılışı:
  • Toz şeker, su ve limon suyu derin bir tencerede karıştırılıp, bir iki taşım kaynatılır.
  • Yıkanıp, kurulanmış yeşil erikler bütün olarak tencereye eklenir.
  • Kısık ateşte erikler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Reçel kıvamına gelip,koyulaşınca üzerindeki köpükler temizlenerek tencere ateşten alınır.
  • Soğuduktan sonra kavanozlara boşaltılır.
  • Uzun süre saklanacak ise sıcakken kavanoza doldurulup, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

29 Mayıs 2014 Perşembe

BACANA

Bacana tarifi
Bacana nasıl yapılır
Bacina tarifi
     Ege bölgesinin unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini gelecek kuşaklara da tanıtmak ve gün yüzüne çıkarmak amacıyla bu yıl ilk defa 6-8 Haziran tarihlerinde ''Alaçatı Kaybolan Lezzetler Festivali'' düzenleniyor. Kaybolan lezzetler denilince benim de aklıma çocukluk yıllarımızda anneannemin evde ki malzemelerle yaptığı, sıcak sıcak yediğimiz bacana yemeği geldi. Sanıyorum unutulmuş ki, bu yemekle ilgili internette hiç bir bilgiye rastlayamadım ama ben hatırladığım kadarıyla yazayım unutulmasın istedim.Yemeğin üzerine parça etli, tavuklu, peynirli, domatesli, kıymalı, tarhanalı ve bamyalı olarak yapılan sosların tercihinde damak zevki kadar ekonomik durumda etkenmiş sanıyorum. Aslında bu yemek kıyma soslu yapıldığında dana kıyması kullanılıyor ama biz et yemediğimizden kıymalı sos için, ben bu tarifte soya kıyması kullandım.
Malzemeler:
  • 4 yemek kaşığı un 
  • 2 yemek kaşığı neneşte (buğday nişastası)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 5 su bardağı su veya tavuk suyu
Yemeğin yapılışı :
  • Derin bir tencerede su kaynatılır. 
  • Un ve nişasta eklenip, topaklanmaması için sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Koyulaşan bulamaç biraz yüksekten servis tabağına dökülür.
  • Üzerine tercih edilen sos dökülüp, sıcak olarak servis edilir.
Peynirli sos malzemeleri :
  • 50 gram sepet peyniri 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Domatesli sos malzemeleri :
  • 1 adet domates
  • 1 adet acı sivri biber
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • Maydanoz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı tuz

Kıymalı sos malzemeleri :
  • 100-200 gram kıyma
  • 1 adet domates
  • 1 adet acı sivri biber
  • 1 adet kuru soğan
  • Maydanoz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz 
Tarhanalı sos malzemeleri :
  • 3 yemek kaşığı tarhana
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Peynirli sos yapılışı :
  • Peynir ufalanıp, tavada 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ile kavrulur.
Domatesli sos yapılışı :
  • İncecik kıyılan kuru soğan ve sivri biber zeytinyağında çevrilerek pembeleştirilir.
  • Kabuğu soyulup küp doğranmış domatesler de eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ocaktan almaya yakın ince kıyılmış maydanoz eklenir.
Kıymalı sos yapılışı :
  • İncecik kıyılan piyazlık kuru soğan, sivri biber ve kıyma rengi değişene kadar kavrulur.
  • Kabuğu soyulup küp doğranmış domatesler de eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ocaktan almaya yakın ince kıyılmış maydanoz eklenir.
Tarhanalı sos yapılışı :
  • Tavada çok az zeytinyağında tarhana kavrulup yemeğin üzerine dökülür.

28 Mayıs 2014 Çarşamba

KİPA KAPIMDA

     Ankara'da yaşadığımız yıllarda İzmir'e geldikçe uğradığımız Kipa mağazaları, Ankara'ya da açıldığında çok yakın bir tanıdık yanımıza taşınmış gibi sevinmiştim.O yıllarda Ankara'da bulamadığım pek çok yeşilliğin yanında, enginar bile satıldığını görünce sık sık uğradığım bir adres olmuştu.Halen market alışverişlerimizin adresi olan Kipa'dan geçen haftalarda aldığımız bir davet üzerine, her zamanki alışverişlerimizden farklı olarak Kipa Kapımda'dan ilk online alışverişimizi gerçekleştirmiş olduk.Kipa'nın internet alışverişi için oluşturduğu sistem herkesin yapabileceği kadar basit hazırlanmış; haftanın ve ayın fırsatlarından, promosyonlarından haberdar olarak dolaştığınız sanal marketten; meyve, sebze, et, balık, tavuk, dondurulmuş ürünler, unlu mamuller, süt ve süt ürünleri, kahvaltılıklar, kuru gıda, şekerleme, içecekler, sağlık- güzellik- bebek- anne ürünleri, temizlik ürünleri, ev ve evcil hayvan ürünlerini sipariş verebiliyorsunuz.İstediğiniz ürünler gıda ve temizlik malzemeleri ayrı ayrı poşetlenmiş, dondurulmuş gıdalar ise soğutucu ve derin dondurucu bölümleri olan araçları ile Kipa'nın güleryüzlü elemanları tarafından kapınıza kadar getiriliyor.Alışveriş yorgunluğu yaşamadan,evden çıkmadan internet üzerinden veya  kapıda kredi kartı ile ödeme yaparak siparişlerinizi teslim alabiliyorsunuz.Siparişleriniz arasında o an stoklarda olmayan bir ürün varsa, benzerini ayırt edilmesi için mavi bir poşet  ile ayrıca getirip, eğer istemez iseniz iade alıyorlar. Genellikle gözümle görmeden, elimle dokunmadan alışveriş yanlısı olmamama ve bu tür alışverişleri ancak gücümün yetmediği yaşlarda yapacağımı düşünürken; yağmurlu bir havada evden hiç çıkmadan, onca ağırlıkta ki siparişlerimizin, istediğimiz zaman diliminde kapımıza kadar getirilmesi, açıkçası fikrimi değiştirdi.Sizlerde bu uygulamayı inceleyip; bildiğiniz markaları, promosyonlu ürünleri ve benzer ürünleri evinizin rahatlığında çok kısa sürede karşılaştırıp, istediğiniz zaman da kapınıza kadar gelen ürünlerin ödemesini kredi kartı ile kapıda yapabilirsiniz.Bize evden çıkmadan alışveriş olanağını sağlayan Kipa 'ya ve bizi bilgilendirip Kipa adına davet eden Şeyda hanıma çok teşekkürler...

26 Mayıs 2014 Pazartesi

ÇİLEKLİ SÜNGER KEK

Çilekli sünger kek tarifi
Sünger kek nasıl yapılır

                                    Günler ağır, 
                                    Günler ölüm haberleriyle geliyor.
                                    En güzel dünyaları yaktık ellerimizle
                                    Ve gözümüzde kaybettik ağlamayı
                                    Bizi bir parça hazin ve dimdik bırakıp gözyaşlarımız gittiler 
                                    Ve bundan dolayı biz unuttuk bağışlamayı... 

     Geçtiğimiz mayıs ayından bu yana, bir yıldır ne kadar çok gencimizi kaybettik; oğullarını, kocalarını, babalarını kaybedenler bağışlar mı sizleri...Sizler ki; adınızı, adlarınızı ağzıma bile almak istemiyorum.Bu ülkede ne kadar çok, ne kadar kolay ölüyor gençlerimiz, insanlarımız.Acılar gene o kadar üst üste geldi ki, hayata nereden başlasak bilemiyoruz bir türlü...
     Bunca acı içinde belki de en güzel haber Cannes Film Festivali'nden, ''Kış Uykusu''adlı filmiyle en iyi film ödülü alan Nuri Bilge Ceylan'dan geldi.En iyi yönetmen seçildiğinde aldığı ödülü, ''Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme adıyorum '' demişti.Ne yazık ki; geçen zamanda güzel ülkemizinde, güzel insanlarımızında yüzü gülmedi bir türlü...Bu defa da Altın Palmiye ödülünü gerçek bir sanatçı duyarlılığı ile son bir yılda Gezi olaylarında ve Soma'da madende hayatını kaybeden gençlerimize adadı. İlk filminden bu yana takip ettiğim Nuri Bilge Ceylan gibi aydınlarımızın başarıları daim olsun ki; her şeye rağmen onlar gibi yönetmenler, sanatçılar, şairler, yazarlar yetiştiren bu topraklara olan inancımız, umudumuz bitmesin.
Ah Soma!
Cehennemin kapısından büyümüş gözleriyle yeryüzüne çıktığında, ilk önce arkadaşını soranların ülkesi.
Ah Soma!
Tütünden, incirden, zeytinden kopartılıp, yerin yedi kat dibindeki kompartımanda zehrin ciğerlerine çökmesini beklerken avucunda sakladığı kağıda, ''oğlum,hakkını helal et'' yazanların ülkesi. 
Ah Soma!
Gediz'in suladığı çilek tarlalarında, şalvarına bulaşmış gelincik kokularıyla dolaşmak varken, ellerindeki fotoğraflarla morg kapılarında ceset arayan bahtsız kız kardeşlerimin ülkesi.               
     Birgün gazetesi yazarlarından Ercan Kesal'ın Ah Soma ! diye yazdığı yazıda da bahsettiği, Gediz'in suladığı bereketli topraklardan gelen bu çilekleri geçen sene mayıs ayı sonlarında Soma'da görev yapan doktor kuzenimiz getirmişti, ben de bu tarifi o çileklerin bir kısmını kullanarak yapmıştım.Araya Gezi olayları girip, uzun süre yemek paylaşımı yapmayınca bu sene çilek mevsiminde paylaşırım diye düşünmüştüm. Bir sene sonra o topraklarda böylesi acılar yaşanacağını nereden bilebilirdim ki...
     Kitcheninred.com sitesinden aldığım bu tarifi bir çilek mevsimi daha geçmeden paylaşmak istedim.Ben kekin üzerine sadece pudra şekeri serptim ama istenirse 1 paket süt kremasının yarısını mikserle çırparak, kek sıcakken üzerine yayabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 2 su bardağı küçük boy çilek 
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri 

Yapılışı:
  • Küçük boy çilekler yıkanıp, süzgece konulur.
  • Çileklerin suyu süzüldükten sonra bıçakla dikine ikiye bölünür.
  • Tart kalıbı yağlanıp, unlanır.
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Un, kabartma tozu, vanilya eklenip mikserin düşük ayarı ile çırpılır.
  • Hamur tart kalıbına dökülüp,üzerine dikine bölünmüş çilekler bastırılarak biraz gömülür.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, 40 dakika pişirilir.
  • Kekin üzerine pudra şekeri serpilir. 

12 Mayıs 2014 Pazartesi

ÇİMONATA ( ÇİLEKLİ LİMONATA )

Çilekli Limonata Tarifi
Çilekli Limonata Nasıl Yapılır
Çimonata Tarifi
Malzemeler:
  • 250 gram çilek 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 adet limonun suyu
  • 1 litre su 
Yapılışı:
  • Çileklerin yaprakları ve sapları kopartılıp, yıkanır.
  • Limonların suyu sıkılır.
  • Limon suyu eklenen çilekler blender ile iyice parçalanır.
  • Toz şeker çok az sıcak su ile eriyene kadar karıştırılır.
  • Kalan soğuk su da eklenerek, karıştırılır.
  • Şekerli su çilekli karışıma eklenip, iki defa süzgeçten geçirilir.
  • Sürahiye alınıp, buzdolabında bekletilerek soğuk servis edilir.
  • İsterseniz bire bir ölçüde soda ve buz parçaları ekleyerek gerçek meyveli soda hazırlayabilirsiniz.

10 Mayıs 2014 Cumartesi

ENGİNAR YAPRAĞI YEMEĞİ

Enginar yaprağı yemeği tarifi
Enginar yaprağı nasıl pişirilir
Pirinçli enginar yaprağı nasıl pişirilir
     Enginar saplarının yanlarından çıkan yapraklarının bağlanmış halde satıldığını görüp, pazarda ki satıcıya nasıl yapılacağını sorunca ''herkes yapamaz'' cevabını almıştım. Aradan bir yıl geçti, enginar mevsimi geldi gene satılmaya başladı.Nasıl pişirileceğini gene sordum, gene ''onu herkes yapamaz '' cevabını alınca bu defa ısrarcı oldum ve nihayet tarifini alabildim. Ben satıcının bana tarif ettiği şekliyle pişirdim belki başka şekillerde de pişirenler vardır ama ben araştırmama rağmen enginar yapraklarının pişirilmesi ile ilgili bir tarif bulamadım. Sonuç olarak, yapılışı da tadı da çok özel bir şey değilmiş ama ben biraz meraktan biraz da enginarın pişirmediğim hali kalmasın diye bir de bu halini pişirdim.
Malzemeler:
  • 1 bağ enginar yaprağı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet domates 
  • 4 - 5 yemek kaşığı pirinç
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • Tuz 

Yapılışı:
  • Enginar yaprakları iyice yıkanır.
  • Kökten çıkan yaprağın sert dal kısımları bırakılır, uçtaki yaprakları atılır.
  • Dış kısmında ki sert lifli kısım bıçak yardımı ile soyularak temizlenir.
  • İç kısmı ise kabakları kazıdığımız gibi kazınıp,temizlenir.
  • İki üç parmak kalınlığında kesilip, limonlu su içine konulur. 
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında kavrulur.
  • Küp küp doğranmış domatesler de yağda biraz çevrilir.
  • Enginar yaprakları, pirinç ve tuzu eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak yumuşayana kadar pişirilir.

9 Mayıs 2014 Cuma

RENKLİ RULO BÖREK

Renkli rulo börek tarifi
Renkli rulo börek nasıl yapılır
Üç renkli börek nasıl yapılır
Hazır yufka böreği tarifi
     Börek yaparken iç malzemesi olarak ne kullanacağına karar veremeyenler için, hepsi bir arada börek tarifi :) Bu börek genellikle kıymalı, patatesli ve ıspanaklı olarak yapılıyor ama bizim evde et yenilmediğinden ben patatese, ıspanağa ve havuca az tuzlu kaşar loru ekleyerek yaptım.Siz damak zevkinize göre iç malzemelerini değiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yufka 
  • 500 gram az tuzlu lor
  • 4-5 adet haşlanmış patates 
  • 4-5 adet havuç 
  • Yarım kilogram ıspanak yaprağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, ezilir.
  • Lor ve baharatlarla karıştırılır.
  • Ispanakların yaprakları ince ince kıyılır, çok az tuzla ovulup, suyu elimizle sıkılır.
  • Lor ve baharatlarla karıştırılır.
  • Havuçlar rendenin iri tarafı ile rendelenir.
  • Lor ve baharatlarla karıştırılır.
  • Zeytinyağı, süt ve yumurta akları iyice çırpılıp, karıştırılır.
  • Yufkanın biri tezgaha yayılıp,yuvarlak kenarları içe doğru katlanarak dikdörtgen şekli verilir.
  • Zeytinyağlı karışım ile yağlanır.
  • Lorlu patatesli karışım yufkanın uzun kenarına yayılarak sıkıca rulo yapılır.
  • İkinci yufka da aynı şekilde hazırlanıp, lorlu ıspanaklı karışım yayılıp, sıkıca rulo yapılır.
  • Üçüncü yufka da aynı şekilde hazırlanıp, lorlu havuçlu karışım yayılıp,sıkıca rulo yapılır.
  • Dördüncü yufkanın da, yuvarlak kenarları içe doğru katlanarak dikdörtgen şekli verilir.
  • Zeytinyağlı karışım ile yağlanır.
  • Dördüncü yufkanın üzerine iki rulo yan yana, üzerine de üçüncüsü konulur.
  • Hepsi birlikte sıkıca sarılıp, rulo yapılır.
  • Rulodan iki parmak kalınlığında dilimler kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak, dilimler yan çevrilerek dizilir.
  • Kenarlarına yumurta sarısı fırça ile sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında börekler kızarana kadar pişirilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...