10 Nisan 2012 Salı

GEÇMİŞ OLSUN KURABİYELERİ

Geçmiş olsun kurabiyeleri tarifi
Geçmiş olsun kurabiyesi nasıl yapılır
Şeker hamurlu kurabiye tarifi
     Nisan ayı nerede ise yarıyı buldu, ben fırsat bulup yazamadım. Önce eskiden beri çok sevdiğim, tanıdığım en pozitif insanlardan Şennur bir operasyon geçirdi. Hep gülen yüzü biraz bulutlansa da eminim çok kısa zamanda eski günlerine dönüp, sağlığına kavuşacak. Hastanelerin çoğu canlı çiçek kabul etmiyor, ben de ona götürmek istediğim çiçeklerden; güllerden, nergislerden papatyalardan, karanfillerden kurabiyeler yaptım. Tabii bir de bundan sonra nazar değmesin diye nazar boncuklu kurabiyeler...Şennur'cuğum bundan sonra da kahkahaların eksik olmasın, yüzün hep gülsün, hastalıklar senden uzak olsun, en kısa zaman da sağlığına kavuşmanı diliyorum.  






9 Nisan 2012 Pazartesi

VAMPİR VE ŞATOSU PASTA

Şeker hamurundan doğum günü pastası tarifi
Vampir ve şato pastası nasıl yapılır                                 
     Son yıllar da vampirli filmler, yayınlar çok popüler oldu. Oğlumun eksantrik şeylere olan ilgisinin, bu konuya kayıtsız kalması düşünülemezdi.Hatta popüler olmadan çok önce bile vampirler ilgisini çeken bir konuydu.İlgisi nedeni ile epey önce yapmayı düşünmüş, farklı şehirlerde oturduğumuz için, taşıma güçlüğü nedeni ile yapamamıştım.Biraz geç kalınmış olsa da bu sene ki pastasını böyle yaptım ama geçen sürede oğlum vegan beslenmeyi tercih ettiği için, ona vampir figürlü pasta dışında ayrıca bir de vegan pasta yaptım. Salatalar, falafel, patatesli sigara böreği, soya sütü ile çilekli, kivili mini tartlar ve doğum günü pastası yapıp vegan bir menü oluşturmaya çalıştım.
     Canım oğlum, güzel yavrum, gözümün ışıltısı artık koca bir adam, dilerim nice doğum günlerini mutlulukla, sağlıkla hep beraber kutlarız.

                                             Nerede olursan ol
                                             İçerde, dışarda, derste, sırada
                                             Yürü üstüne üstüne
                                             Tükür yüzüne celladın
                                             Fırsatçının, fesatçının, hayının
                                             Dayan kitap ile, dayan iş ile
                                             Umut ile, sevda ile, düş ile
                                             Dayan rüsva etme beni
                                             Gör, nasıl yaratılırım
                                             Namuslu genç ellerinde
                                             Kızlarım, oğullarım var
                                             Her biri vazgeçilmez
                                             Cihan parçası
                                             Kaç bin yıllık hasretimin koncası
                                             Gözlerinden gözlerinden öperim
                                             Bir umudum sen de
                                             Anlıyor musun.
     Oğullarımız ve kızlarımız hepimiz için vazgeçilmez ve umutlarımız da onlarda olduğundan mı yoksa bu mısralar oğluma yazılmış gibi olduğundan mı bilmem Ahmet Arif'in bu şiirini ne zaman okusam aklıma oğlum gelir.Ne mutlu ki, çoğu zaman şartlar onu ve dolayısı ile bizi  zorlasa da, mısralarda ki gibi bir genç oldu.Nice yıllara umut ile, sevda ile...
 

  Vegan kek tarifi araştırmalarım sonunda Lama Mutfakta'nın denediği kek tarifini kullandım. Pasta kreması yerine de uyarladığım muhallebi tarifimi...Pek umudum yoktu ama herkes tarafından beğenilen ve hayvansal hiç bir ürün kullanılmayan bir pasta yapmayı başardım.Doğum gününde veya diğer günlerde pasta yemek isteyen veganlar için,


VEGAN PASTA
Kek malzemeleri:
  • 1,5 su bardağı un  
  • 1,5 su bardağı şeker 
  • 4 yemek kaşığı kakao 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 çimdik tuz 
  • 1 su bardağı soğuk su 
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • 1 paket vanilya 
Yapılışı:
  • Un, şeker, vanilya, kakao ve tuz geniş bir kapta karıştırılır.
  • Ortası havuz gibi açılıp zeytinyağı, soğuk su ve sirke eklenir.
  • Malzemeler kaşık veya tel çırpıcı ile iyice karıştırılır.
  • Küçük kelepçeli yuvarlak kek kalıbı yağlanıp, karışım içine yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, yaklaşık bir saat pişirilir.
  • Kekin piştiği kürdan batırılarak kontrol edilir.
Muhallebi Malzemeleri:
  • 1 su bardağı soya sütü 
  • 1 su bardağı su 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • 4 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 su bardağı fındık 
Yapılışı:
  • Un, nişasta ve kakao iyice karıştırılır.
  • Soya sütü ve su yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak eklenir.
  • Muhallebi gibi pişirilir.
Pastanın Yapılışı:
  • Soğumuş kek iki eşit kata ayrılır.
  • Arasına hazırlanan ılık muhallebi ve  irice dövülmüş fındıklar yayılır.
  • En üste kalan muhallebi yayılıp, bütün ve dövülmüş fındıklar ile süslenir.
  • Bir kaç saat buzdolabında dinlendirilip, servis edilir.  

    1 Nisan 2012 Pazar

    MUZLU SÜT - MUZLU MİLKSHAKE

    Muzlu süt tarifi
    Muzlu milkshake tarifi
    Muzlu ballı süt nasıl yapılır
         Son günlerde nereye baksam tezgahlar dolusu muz görüyorum, hem de küçük küçük, kokulu Anamur muzlarından...Besleyici değeri çok fazla olan muzları mevsimi geçmeden sık sık tüketmek lazım diye düşünerek kendimiz için muzlu süt ve bal, vegan oğlum için de soya sütü ve esmer şeker kullanarak hiç kimsenin hayır diyemeyeceği bir içecek yapıyorum.
    Malzemeler:
    • 2 adet muz 
    • 3 su bardağı süt veya soya sütü
    • 1 yemek kaşığı bal veya esmer şeker 
    • Tarçın
     Yapılışı:
    • Muzlar soyulur.
    • Üzerine bal veya esmer şeker eklenip blender yardımıyla iyice parçalanır.
    • Süt veya soya sütü de eklenip köpük köpük olana kadar karıştırılır.

    28 Mart 2012 Çarşamba

    KURUTULMUŞ PATLICAN BİBER DOLMASI

    Kuru patlıcan biber dolması tarifi
    Kuru patlıcan biber dolması nasıl yapılır
    Kurutmalık dolma tarifi
         Kış mevsimini geride bıraktığımız şu günlerde, kışın kullanmak için dondurduğumuz, kuruttuğumuz sebzelerimizi de bitirip, yiyeceklerimizde de bahar temizliği yapmak gerekiyormuş. Bu sene kurutulmuş sebzeleri kullanarak yemekler, dolmalar yaptım ama halen bitiremedim. Bahar, yaz sebzeleri tam olarak çıkmamışken, kuru sebzelerden  bir kaç defa daha yemek yapıp kalanları da bitirmeye çalışıyorum.Ben kurutulmuş sebzelerden yaptığım dolmaların üzerine, sarımsaklı yoğurt ve yağda kırmızı toz biber, nane yakarak döküyorum ama eğer vegan iseniz yoğurt yerine sarımsaklı domatesli sos dökerek de yiyebilirsiniz.
    Malzemeler:
    • Kurutulmuş dolmalık biber ve patlıcan (yaklaşık 25 adet) 
    • 1 su bardağı pirinç 
    • 1 su bardağı bulgur 
    • 3 adet kuru soğan 
    • 1 su bardağı zeytinyağı 
    • 2 yemek kaşığı domates salçası 
    • Yarım demet maydanoz 
    • 1 yemek kaşığı kuru reyhan 
    • 1 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber 
    • 1 tatlı kaşığı karabiber 
    • Tuz 
    Yapılışı:
    • Kurutulmuş biber ve patlıcanlar yumuşayıncaya kadar tuzlu suda haşlanır.
    • İnce kıyılmış kuru soğanlara, maydanoz, pirinç, bulgur ve baharatlar eklenerek iç malzemesi hazırlanır.
    • Suyu süzdürülen patlıcan ve biberlere, iç malzemesi yarılarına kadar doldurulur.
    • Patlıcanların üst kısımları sıkılarak, yapışması sağlanır.
    • Dolmalar tencereye ağız kısımları üste gelecek şekilde dizilir.
    • Domates salçası su ile ezilip, içerisine kurutulmuş reyhan eklenerek kaynatılır. 
    • Kaynayan salçalı su, dolmaların üzerine çıkacak kadar dökülür.
    • Dolmaların açılmaması için, üzerine ağırlık yapacak kapak konulur.
    • Önce orta sonra da kısık ateşte pişirilir.

    26 Mart 2012 Pazartesi

    FALAFEL

    Falafel Tarifi
    Falafel Nasıl Yapılır
    Nohut Köftesi Tarifi
    Nohut Köftesi Nasıl Yapılır
         Vegan, vejetaryen beslenmeyi tercih edenler için olmazsa olmaz yiyeceklerden biri de, falafel ya da diğer adı ile nohut köfteleri... Özellikle humus, tahin ve biraz yeşillik eklenerek, streç film ile sarılıp, paketlenerek her an yanınızda bulundurabileceğiniz lezzetli, besleyici dürümler yapabilirsiniz. Nohut ıslatmak, haşlamak zaman alır diyorsanız, konserve haşlanmış nohut da kullanabilirsiniz. Hatta hazır nohut unu da satılıyor, lezzeti gerçek nohut gibi olmasa da, eğer zamanınız yok ise çok kısa zamanda hazırlanabilmesi açısından tercih edebilirsiniz.  
    Malzemeler:
    • 1 su bardağı haşlanmış nohut 
    • 1 adet kuru soğan 
    • 4 diş sarımsak 
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
    • Yarım su bardağı  köftelik bulgur 
    • Yarım demet maydanoz
    • 2 tatlı kaşığı taze kişniş 
    • 1 tatlı kaşığı tuz 
    • 1 tatlı kaşığı pul biber 
    • 2 tatlı kaşığı kimyon 
    • 1 çay kaşığı kekik 
    • 1 çay kaşığı karabiber 
    • 1 yemek kaşığı susam 
    • 2 yemek kaşığı tahin 
    • 2-3 yemek kaşığı un  
    • Yarım paket kabartma tozu           
    Yapılışı:
    • Haşlanmış nohutların kabukları çıkartılır.
    • Püre haline gelmeden, biraz pütürlü kalacak şekilde mutfak robotunda parçalanır.
    • Köftelik bulgurun üzerini geçecek kadar sıcak su konulup, bekletilir.
    • Kuru soğan, sarımsaklar ve taze kişniş çok ince doğranır .
    • Zeytinyağında  soğanlar ve sarımsaklar pembeleşene kadar kavrulur.
    • Malzemeler karıştırılıp, köfte kıvamına gelene kadar un eklenip yoğurulur.
    • Üzeri kapatılıp, bir saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
    • Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, elimizle yuvarlanır.
    • Çok az yağlanmış teflon tavada, alt üst ederek veya kızgın yağa atılarak kızartılır.
    • Tabağa alınan falafellerin üstüne tahin gezdirilip, servis edilir.
    • Dürüm yapılacak ise, dürümün üstüne humus yayılır.
    • Yeşillik ve acı biber turşusu konulup, dürüm yapılır. 

    HUMUS

    Humus tarifi
    Humus nasıl yapılır
         Mezeler arasında en sevdiklerimizden biri olan humusu özellikle falafel yaptığımda yanına eşlikçi olarak mutlaka yapıyorum. Siz de humusu meze olarak, atıştırmalık olarak, dip sos veya veganlar için dürüm ve sandviç içine sürerek tüketebilirsiniz. Nohutu akşamdan ıslatıp, kabukları soyulana kadar haşlayarak veya vaktiniz yoksa hazır kabuğu soyulmuş olarak satılan nohutlardan da yapabilirsiniz. Nohut tanelerini ve kırmızı toz biberi yağda biraz çevirip humusun üstüne dökerek yada kornişon turşu, domates, maydanoz ile süsleyerek de sofraya getirebilirsiniz.  
    Malzemeler:
    • 2 su bardağı haşlanmış nohut 
    • 2 çay bardağı tahin 
    • 3-4 diş dövülmüş sarımsak 
    • 2 adet limonun suyu 
    • 3 çay kaşığı kimyon 
    • 2 çay kaşığı kırmızı pul biber 
    • 1 tatlı kaşığı tuz 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı
    • Kornişon, domates, maydanoz

    Yapılışı:
    • Nohutlar bir gece önceden ıslatılır.
    • Ertesi gün kabukları soyulana kadar haşlanır.
    • Kabuklarından ayrılan nohutlar mutfak robotunda parçalanıp, püre haline getirilir.
    • Tahin, limon suyu, zeytinyağı ve baharatları da eklenip servis tabağına alınır.
    • İstenirse yağda kırmızı toz biber yakılıp üzerine gezdirilir veya kornişon turşu, domates, maydanoz ile süslenip servis edilir. 
    • Dürüm içine yayılıp; falafel, acı biber turşusu, yeşillikler eklenerek de servis edilebilir.

    22 Mart 2012 Perşembe

    BALKABAĞI REÇELİ

    Balkabağı reçeli tarifi
    Balkabağı reçeli nasıl yapılır
         Kış boyunca üç dört kez yapıp, yaz aylarında da yenileceğini düşündüğüm bal kabağı reçeli, reçelden çok her zaman elinizin altında bulunan kabak tatlısı tadında olduğundan her yaptığımda bir aya kalmadan bitti :) Sanırım evde ki herkes böyle düşünmüş olmalı ki, kış boyunca bal kabağı reçeli yapıp durdum. Sofralarınızı renklendirebileceğiniz, çok lezzetli bu reçeli pazarlarda halen bal kabağı bulunuyorken, bir kez daha yapmak ve yaz aylarına da bırakmak istiyorum.
    Malzemeler:
    • 1 kilogram temizlenmiş balkabağı 
    • 5 su bardağı toz şeker 
    • 1 su bardağı su 
    • 1 adet limonun suyu 
    Yapılışı:
    • Temizlenmiş balkabakları yıkanıp, küçük küçük küpler halinde kesilir.
    • Küp küp  kesilen balkabakları, toz şeker ile iyice karıştırılır.
    • Üzeri streç film ile kapatılıp, bir gece bekletilir.
    • Sulanmış olan balkabaklarına, bir su bardağı su eklenerek, kısık ateşte reçel kıvamı alana kadar kaynatılır.
    • Üzerinde oluşan köpükler alınır.
    • Ocaktan almaya yakın limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
    • Reçel sıcakken kuru, temiz kavanozlara konulur.
    • Kavanozların kapakları sıkıca kapatılır.
    • Sıcak kavanozlar ters çevrilip, tamamen soğuyana kadar bekletilir. 

    18 Mart 2012 Pazar

    NESCAFELİ KEK

    Nescafeli kek tarifi
    Nescafeli kek nasıl yapılır
    Puf kek tarifi
         Nescafeli kek sık sık yaptığım, çok sevdiğim bir tarif...Tarif defterime puf kek diye yazmışım.Özellikle ılık olarak yenildiğinde, nescafe tadı ve kokusu ile gerçekten puf puf, yumuşacık bir kek.
    Malzemeler:
    • 2 adet yumurta 
    • 1 su bardağı toz şeker 
    • 1,5 su bardağı un
    • Yarım su bardağı zeytinyağı  
    • Yarım su bardağı süt 
    • 2 çorba kaşığı nescafe 
    • 1 paket hamur kabartma tozu 
    Yapılışı:
    • Yumurtalar ve toz şeker derin bir kap içinde, karışım beyazlaşana kadar mikser ile çırpılır.
    • Süt ve yağ eklenerek çırpmaya devam edilir.
    • Un, nescafe ve kabartma tozu eklenip, bir kaç kere karıştırılır.
    • Karışım yaklaşık 25 cm çapında ki yağlanıp unlanmış silikon kalıba dökülür.
    • Önceden ısıtılmış175 derece fırında, 40 dakika kadar pişirilir.
    • Fırından çıktıktan sonra, biraz bekletilip ılık kek üzerine pudra şekeri serpilir.

    13 Mart 2012 Salı

    YANGIN YERİ

         Sivas katliamı davasının zaman aşımından düşmesine karar verilmiş, insan olan böyle bir karar karşısında insanlığından utanmak dışında ne yapar, ne düşünür, hiç bir şey olmamış gibi hayatına nasıl devam edebilir?Yaşamak görevdir yangın yerinde ama bir insanın vicdanı kaç yara ile yaşayabilir? Gerçekten hepsi çok değerli, yeri doldurulamaz aydınlarımızdı, yürek dayanmaz bir acı yaşadılar ve sevenlerine yaşattılar, hiç olmazsa çığlıklarını duyan olsaydı.

    Güneşin ak yüzüne bir duman çöktü
    Bir türkü çığlıkla ateşe düştü
    Kuytu bir köşede bir çiçek küstü
    Döktü yaprağını boynunu büktü

    Şu Sivas'ın elinde sazım çalınmaz
    Güllerim yandı yüreğim dayanmaz

    Kararmış yüreğin hiç ışığı olmaz
    Bilmez misin ki türküler yanmaz
    Günü gelir sanma hesap sorulmaz
    Dayanır kapına Pir Sultan ölmez

    Şu Sivas'ın elinde sazım çalınmaz
    Güllerim yandı yüreğim dayanmaz.

    8 Mart 2012 Perşembe

    DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

       Bu gün Dünya Emekçi Kadınlar Günü, geçen yıldan bu güne kadınlarımızın durumunda olumlu hiç bir değişiklik olmadı ne yazık ki...Hala cinayetler, tacizler ve akıl almaz pek çok olay geliyor kadınların başına...Ve sadece 8 Mart olunca hatırlanıyor kadın hakları...Kadınlar gününden anlaşılan da çoğu zaman kadınların eğlenceli bir gün geçirebileceği programlar, pırlantalar, altınlar, telefon şirketlerinin bedava konuşma olanakları...
         Dünya emekçi kadınlar gününde, çok sevdiğim şairlerden Hasan Hüseyin Korkmazgil'in karısı Azime Korkmazgil için yazdığı bir şiiri paylaşıp, tüm emekçi kadınların gününü kutlamak istiyorum.

    Silahımsın,
         başım havalarda gezerim,   
              en yıkık günlerimde bile.
    Atımsın,
       ölümü çiğnetmedin düşmanıma,
           karanlıkta kurşun yağarken üstüme.
    Karımsın,
        dölümü paylaşan tarlamsın benim.
    Kollarımda uyuttuğum geceler seni,
    Göğsüne sığındığım geceler senin 
    Öfkemi bir tabanca gibi denediğim geceler sende 
    Kulaç atmışcasına Kızılırmak'ta,
         yorulup düştüğüm geceler senden 
    Ve ilk görüyormuşum gibi baktığımda gözlerine 
       kızıltı sonbaharlar,
              alabulut yazlar,
                 tren tren yolculuklar.
    Seni ben,
         ekmek paramız olmadığı günlerde de gördüm,
                yiğittin.
    Seni ben 
         korkunun kara tırnaklı titrek elleri 
               bileklerime bir hayalet gibi sarıldığı günlerde de gördüm,
                    yiğittin.
    Seni ben 
           zorlayıp o peygamber köşkünün kapılarını,
                hücreme temiz çamaşır ve sigara ve selam yolladığın 
                     günlerde de gördüm,
                              yiğittin.
    Bir çift ateş karanfil,
         bir dost kitap 
           ve bir bardak su gibi beklediğin günler de oldu,
               hasta yatağımın baş ucunda  
                         yiğittin.
    Soframızda kuş sütü,balık yumurtası yoksa da,
         işci ellerinin tadı,
              aydın gözlerinin balı var.
    Ne zaman kekik koksa,
             gül koksa çamaşırlarım,
                    elma,erik,ceviz,zeytin,portakal,
                               anam koksa çamaşırlarım,
                                        ucuz çamaşırlarım,
                                                ucuz sabunlarda ellerini anımsarım.
    Ellerin 
           canım karım ellerin,
                     yaban güllerine mısralara pırnallara değen ellerin.
    Ellerin 
        canım karım ellerin,
               iki taştan bir un eden ellerin 
    ve göller bölgesi'nin gül bahçelerinden,
                 gül toplar gibi haziranda şafakta ,
                çetin kitaplardan bal toplayan ellerin.
    Canına okumuşlar ekmeğimizin 
    Zincire yatırmışlar delikanlı günlerimizi 
    Kan etmişler ellerimizi
    Kan etmişler düşlerimizi 
                canım gülüm 
                          kan 
                                    gayrı bize ölüm yok. 
    Kavgayı,
                  şiiri,
                           ve seni çok seviyorum.

    6 Mart 2012 Salı

    GÜLLÜ PASTA

    Şeker hamurundan doğum günü pastası tarifi
    Güllü pasta nasıl yapılır
       
         Yeni yıl da, yeni taşındığımız İzmir'de de, Ankara'da ki gibi iyi ve kötü günleri paylaşabileceğimiz dostlarımız olsun istemiştim. Bu gün Dileğin doğum günüymüş, gene çok geç öğrendim. Bu bir süre böyle gidecek herhalde, yeni pastalar yapabilmek için, yeni doğum günü tarihlerini öğrenmem gerekiyor. Yoksa acele acele pasta yapıp, kurumadan götürmek zorunda kalıyorum. Hani çiçeklerin dili olduğu söylenir ya, Dilek de o kadar zarif ve ince düşünceli ki, çiçeklerin dilinde zarafet, incelik ve nezaketi anlatan, açık pembe güllerden bir pasta yaptım.
    Dilek'ciğim, yeni yaşında hep mutlu ol, sağlıkla yaşa, her şey gönlünce olsun.

    1 Mart 2012 Perşembe

    VEGAN PİZZA

    Ekmek hamurundan pizza nasıl yapılır
    Vegan pizza tarifi
    Vegan pizza nasıl yapılır
         Hamur yoğurmaya, mayalamaya gerek olmadan, fırından pişmemiş ekmek hamuru alarak, herkesin kolaylıkla yapabileceği bir pizza tarifi...Ben vegan pizza yapmak istediğim için, kutu içerisinde satılan organik yumuşak tofulardan kullandım.Vegan değil iseniz, tofu yerine herhangi bir peynir çeşidini kullanıp, bir yumurtayı bir çay bardağı süt ile çırparak pizzanın üzerine yayabilirsiniz.
     Malzemeler: 
    • 2 adet çiğ ekmek hamuru 
    • 300 gram organik tofu (soya peyniri)
    • 1 çorba kaşığı domates salçası
    • 3 adet domates 
    • 2 adet sivri yeşil biber 
    • 1 adet kırmızı biber 
    • 10-15 adet mantar 
    • 2 adet kabak 
    • 1 adet brokoli 
    • 10 adet çekirdekleri çıkartılmış siyah zeytin 
    • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
    • 1 tatlı kaşığı kekik 
    Yapılışı:
    • Fırından alınan iki adet ekmek hamuru zeytinyağı yardımı ile elimizde inceltilerek, pizza tepsisine yayılır.
    • Hamurun üzerine domates salçası biraz sulandırılarak sürülür.
    • Brokoliler çok az haşlanıp, küçük parçalara ayrılır.
    • Tofular, küp küp doğranır.
    • Küçük küçük doğranan sebzeler ve tofular hamurun üzerine yayılır.
    • Baharatlar ve tuz eklenir.
    • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yarım saat kadar pişirilir

    28 Şubat 2012 Salı

    ENGİNAR YEMEĞİ

    Enginar yemeği tarifi
    Enginar yemeği nasıl yapılır
         İzmir'de olmanın en güzel taraflarından biri de; bu mevsimde her köşe başında satılan, tazecik, yemyeşil enginarlardan alıp, istediğimiz kadar yiyebilmek herhalde...Enginar dolması gibi biraz zaman alacak bir yemek yapmak istemez iseniz, en çabuk, en pratik, en klasik enginar yemeği tarifi,
    Malzemeler:
    • 5 adet enginar çanağı 
    • 3 orta boy patates 
    • 2 adet havuç 
    • 1 adet büyük kuru soğan 
    • 3 su bardağı su 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • 1 yemek kaşığı un 
    • 1 tatlı kaşığı tuz 
    • Yarım demet dereotu 
    • Yarım limonun suyu  
    Yapılışı:
    • Enginar çanakları yıkanıp, limonlu suda bekletilir.
    • Kuru soğan yemeklik şekilde doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar çevrilir.
    • Un eklenip, yakmadan kavrulur.
    • İrice doğranmış enginarlar ve havuçların üzerine su eklenip, pişirilir.
    • Patatesler küp şeklinde doğranıp, eklenir.
    • Yumuşayana kadar tencerenin ağzı kapalı olarak, kısık ateşte pişirilir.
    • Üzerine ince kıyılmış dereotu serpilip, ılık servis edilir.

    25 Şubat 2012 Cumartesi

    DUYGU'NUN DOĞUM GÜNÜ PASTASI

    Şeker hamurundan doğum günü pastası tarifi
    Şeker hamuru ile doğum günü pastası nasıl yapılır
         Kuzenimiz Duygu'nun doğum günü için, papatyalı bir pasta yaptım.Zamanım hiç olmadığı için, hazır pandispanya, kreması içinde krem şanti  ve bitter çikolata kullandım.Pastayı yaklaşık beş altı saat içinde yapıp, hani nerede ise sıcağı sıcağına götürdüğümüzden, şeker hamuru henüz kurumamıştı.Şeker hamurunun biraz çökmesi nedeni ile, pastanın üzerinde ki figür Duygu'ya nazaran daha kilolu gibi göründü.Duygu'cuğum bu konuda inan ki hiç bir ima yok :) bu konuyu açıklığa kavuşturayım istedim. Bir kez daha doğum günün kutlu olsun.Nice mutlu yıllara...

    24 Şubat 2012 Cuma

    TUZLU FİYONK

    Tuzlu mini çörek tarifi
    Tuzlu kurabiye nasıl yapılır
         Çayın yanında, bizim evde genellikle kurabiye, kek gibi tatlı şeyler tercih ediliyor ama tuzlu bir şeyler de yapmak veya kahvaltı da değişik bir şeyler sunmak isterseniz, çok kısa sürede yapılıp ikram edilebilecek bu tuzlu fiyonkları yapabilirsiniz.Hamura şekil verdikten sonra, üzerine iri deniz tuzu, çörek otu veya susam serpebilirsiniz.
    Malzemeler:
    • 1 su bardağı yoğurt 
    • 2 adet yumurta 
    • 125 gram tereyağı
    • Yarım su bardağı zeytinyağı
    • 1 paket kabartma tozu 
    • 4 su bardağı un 
    • Deniz tuzu  
    Yapılışı:
    • Yumurtaların sarıları üzerine sürmek için ayrılır.
    • Oda sıcaklığında ki tereyağ ve diğer malzemeler karıştırılır.
    • Yumuşak bir hamur yapılır.
    • İyice yoğurulup, üzeri temiz bir bez ile örtülüp biraz bekletilir.
    • Fırın 180 derece ısıtılır.
    • Hamurdan parçalar kopartılıp, şekil verilir.
    • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, aralıklı olarak dizilir.
    • Yumurta sarısı sürülüp, üzerine çok az deniz tuzu serpilir.
    • Isıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

    22 Şubat 2012 Çarşamba

    KREM KARAMEL

    Krem karamel tarifi
    Yumurtasız krem karamel tarifi
    Krem karamel tarifi nasıl yapılır
    Kolay krem karamel tarifi
         Krem karamel tariflerinde kullanılan beş altı adet yumurtanın kokacağını düşündüğümden, yapmak istemediğim tatlılardandı.Kötü bir tesadüf mü bilmiyorum yediklerimde de hep yumurta kokusunu aldım.Bu tarifte diğer krem karamellerde ki gibi yumurta olmadığından, yumurta da kokmuyor.Çok hafif ve ev halkı tarafından da sevilen bu tatlıya yalancı krem karamel demek daha doğru olur sanıyorum.
    Malzemeler:
    • 1 litre süt 
    • 10 yemek kaşığı toz şeker 
    • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
    • 2 yemek kaşığı un 
    • 4-5 yemek kaşığı toz şeker 
    Yapılışı:
    • Teflon bir tavaya 4-5 yemek kaşığı toz şeker konulur.
    • Orta ateş üzerinde, yakmadan eritilip karamelize olması sağlanır.
    • Eriyen şeker krem karamel kaplarının dip kısmına dökülür.
    • Başka bir kapta; un, şeker, nişasta ve süt karıştırılır.
    • Topaklanmaması için, sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
    • Kapların dibine döktüğümüz, donmuş karamelize şekerin üzerine sıcak muhallebi dökülür.
    • Önce oda sıcaklığında,soğuyunca buzdolabında bekletilir.
    • Kapların kenarı bıçak ile çevrilerek tatlıdan ayrılır.
    • Karamelize şeker sulandığı için, tatlılar kolayca servis tabağına ters çevrilir.

    14 Şubat 2012 Salı

    SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM PASTASI

    Selvi boylum al yazmalım pastası
    Şeker hamurlu pasta tarifi
    Sevgililer günü pastası tarifi
         Aşk ve sevgi üzerine unutulmaz replikleri ile sinemamızın kült filmlerinden olan Selvi Boylum Al Yazmalım filminin, tiyatro oyunu, şarkısı, dizisi derken, herhalde bir tek pastası yapılmamıştı.Onu da ben yapayım :) diye düşündüm. Şeker hamurundan Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ı benzetmek en azından benim için çok kolay olmasa da, Selvi Boylum Al Yazmalım filminin afişinden esinlenerek, sinema ve pasta tutkumu da bir araya getirmiş oldum. Bence Sevgililer Günü için söylenebilecek en güzel sözleri yıllar önce; Cengiz Aytmatov Kırmızı Eşarp romanında söylemiş; Atıf Yılmaz'da Selvi Boylum Al Yazmalım adı ile filme çekmiş; Türkan Şoray, Kadir İnanır, Ahmet Mekin romana can vermiş; bizler de defalarca izlemişiz, unutamamışız ve Asya'nın  Sevgi Neydi ? sorusuna hep birlikte cevap vermişiz;
                                                  Sevgi neydi ?
                                                   Sevgi iyilikti, dostluktu.
                                                   Sevgi emekti.
                                                   Sevgi neydi ?
                                                   Sevgi emekti.
                                                   Sevgi dostça uzanan insan eliydi.
         Malzemeler:
    • 3 adet yumurta 
    • 1,5 su bardağı un 
    • Yarım su bardağı ılık su  
    • Yarım su bardağı nişasta 
    • 1 su bardağı toz şeker 
    • Yarım çay  bardağı zeytinyağı 
    • 1 paket kabartma tozu 
    • 1 paket vanilya
    Ganaj:
    • 200 gram süt kreması
    • 200 gram bitter kuvertür çikolata
    Kreması:
    • 1 paket Dr. Oetker pasta kreması
    • 1,5 su bardağı soğuk süt 
    • 2 adet muz
    Yapılışı:
    • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
    • Un ve nişasta elenir.
    • Diğer malzemelerde eklenerek, mikserin düşük ayarı ile çırpılır.
    • Yağlanıp, unlanmış bir kalıba dökülür.
    • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek 30-40 dakika pişirilir.
    • Kek fırından çıkınca tel üzerinde soğumaya bırakılır.
    • Bir gece önceden ganaj hazırlanır.
    • Ganaj için; süt kreması ocağın üzerinde benmari usulü eritilmiş kuvertür çikolataya eklenerek iyice karıştırılır.
    • Kaynatmadan ocaktan alınır.
    • Oda sıcaklığına gelince ağzı kapatılarak buzdolabına konulur.
    • Buzdolabında bir gece bekletilerek nutella kıvamına getirilir.
    • Kreması için; hazır pasta kreması bir kapta soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
    • Soğumuş pandispanya iki kata ayrılır.
    • Pandispanyanın alt katı bir kaç kaşık şekerli süt ile ıslatılıp, krema yayılır.
    • Muzlar dilimlenip kremanın üzerine yerleştirilir
    • Muz dilimlerinin üzerine de krema yayılır.
    • İkinci kat pandispanya yerleştirilir.
    • Pandispanyanın üstü ve yanları ganaj ile sıvanır.
    • Pandispanyanın üzerinde ki ganaj donduktan sonra şeker hamuru merdane ile açılıp, pastanın üzeri kaplanır.
    • Şeker hamurundan yapılan figürler pastanın üzerine yerleştirilir.

    9 Şubat 2012 Perşembe

    MANTI KURABİYE

    Kolay kurabiye tarifi
    Mantı şeklinde kurabiye nasıl yapılır 
         Çok zamanımın olmadığı bir günde, mantı ve kerebiç kurabiyeden esinlenerek yaptığım, kendi fikrim olduğunu düşündüğüm bu kurabiyeleri siz de çok kısa zamanda yapabilirsiniz.Benim gibi kurabiyeleri aynı  büyüklükte yapmak gibi takıntısı olanlar için de, çok kısa sürede eşit büyüklükte yapılabilen bir kurabiye :)
    Malzemeler:
    • 250 gram tereyağı
    • 1 su bardağı pudra şekeri 
    • 1 adet yumurta 
    • 4 su bardağı un 
    • 1 su bardağı  ceviz 
    • 1 su bardağı kuru üzüm 
    Yapılışı:
    • Oda sıcaklığında ki tereyağ, pudra şekeri, yumurta ve un karıştırılarak yumuşak bir hamur yapılır.
    • Hamur iki parçaya ayrılıp, her parça streç film üzerinde merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
    • Üzerine irice dövülmüş ceviz ve üzümler yan yana yerleştirilir.
    • Streç film üzerinde açtığımız diğer hamur ile cevizlerin üzeri kapatılıp, biraz bastırılır.
    • Rulet yardımı ile olabildiğince küçük karelere kesilir.
    • Mini kare bohçalar birbirinden ayrılıp, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
    • Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında, 20 dakika kadar pişirilir.
    • Fırından çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.

    7 Şubat 2012 Salı

    SADRAZAM LOKUMU

    Sadrazam lokumu tarifi
    Sadrazam lokumu nasıl yapılır
         Uzun zamandır misafir menülerimde yer alan bu tarifin adı bana biraz abartılı geliyordu ama bloglarda dolaşınca benzer tariflerde, herkesin bu adı kullandığını gördüm.Özgün, bilinen adı bu olduğuna göre böylece kabul edip, sadrazamlara layık görülen bu tarifi, halen yapmayanlar var ise paylaşmak istedim.
    Malzemeler:
    • 4 adet yumurta 
    • 1 su bardağı toz şeker 
    • 1 su bardağı un 
    • 1 paket kabartma tozu 
    • 5 yemek kaşığı kakao 
    • 1 çay bardağı damla çikolata
    • 2 su bardağı ıslatmak için süt 
    • 1 çay bardağı hindistan cevizi 
    • 1 paket krem şanti 
    • 1 su bardağı süt  
    Yapılışı:
    • Bir paket krem şanti bir su bardağı soğuk süt ile çırpılıp, buzdolabında bekletilir.
    • Oda sıcaklığında ki yumurtalar, toz şeker ile beyazlaşana kadar çırpılır.
    • Un, kabartma tozu ve kakao elenip, karıştırılarak yağlanmış fırın tepsisine dökülür.
    • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20-25 dakika kadar kontrollü pişirilir.
    • Piştikten sonra tepsinin içinde bıçakla iki parçaya bölünür.
    • Üzerine krem şanti yayılıp, damla çikolata serpilir.
    • Her parça spatula yardımı ile tepsiden ayrılır.
    • Rulo şeklinde sarılıp, süt konulmuş bir kabın içinde her tarafı ıslatılır.
    • Hindistan cevizine bulanıp, buzdolabında bir kaç saat bekletilir.
    • Dilimlenerek servis edilir.

    2 Şubat 2012 Perşembe

    KREMALI SICAK ÇİKOLATA

    Kremalı sıcak çikolata tarifi
    Kremalı sıcak çikolata nasıl yapılır
         Sabah uyanıp, dışarıda kar yağdığını görünce, bir an halen Ankara'dayız gibi geldi :) Kardan, buzdan kurtulduğumuzu sanırken, aynı kıvamda olmasa da :) kar peşimize takılıp, İzmir'e kadar gelmişti. Neyse ki, çok ısrarcı davranmadı öğlene doğru bitti. Gerçi herkes kar yağışından memnundu, bulabildikleri kadarıyla mini minicik kardan adamlar yapıp her yerini çiçeklerle süslemişlerdi. Ege'nin kardan adamları bile çiçekli, ne güzel :) Böyle günlerde en güzeli, dışarı çıkmak zorunda olmayıp, pencereden dışarıyı seyrederken sıcak bir şeyler içmek diye düşünüyorum.
    Malzemeler: 
    • 80 gram bitter çikolata
    • 3 su bardağı sıcak süt  
    • 1 çay bardağı süt kreması
    • 1 yemek kaşığı kakao 
    • 1 çay kaşığı karabiber 
    Yapılışı:
    • Krema küçük bir tencerede kaynatmadan ısıtılır.
    • Çikolata parçalanarak eklenir.
    • Eriyene kadar  karıştırılır.
    • Başka bir kapta kaynatılan süte, kakao eklenir.
    • Krema ve çikolatalı karışım da eklenip, bir taşım hep birlikte kaynatılır.
    • Tencere ocaktan alınıp, karabiber eklenir.
    • Fincanlara paylaştırılıp, sıcak servis edilir.

    31 Ocak 2012 Salı

    HAYVANAT BAHÇESİ PASTA

    Hayvanat bahçesi pastası tarifi
    Hayvanat bahçesi pasta nasıl yapılır
    Şeker hamurlu pasta tarifi
         Epey zaman önce, yeğenimiz Ceylin için doğum günü pastası yapmış, yayınlamaya fırsatım olmamıştı.O yaşlarda ki çocukların hayvanları çok sevdiğini düşünerek, evcil hayvanlar dışında ki hayvanları da görsün sevsin diye, sadece hayvanat bahçesinde görebileceği hayvanların yer aldığı bir pasta yaptım.Pandispanya pişirdim.Pastanın kremasını hazırlayıp, üç adet muzu küçük küçük doğrayıp kremaya ekledim.Pandispanyanın üzerini daha önce ki tariflerde olduğu gibi şeker hamuru ile kaplayıp, hayvan figürlerini yerleştirdim.

    28 Ocak 2012 Cumartesi

    MISIR NİŞASTALI PAPATYA KURABİYE

    Mısır nişastalı kurabiye tarifi
    Mısır nişastalı kurabiye nasıl yapılır
    Papatya kurabiye tarifi
    Papatya kurabiye buketi nasıl yapılır
         Mısır nişastalı kurabiye hamuruna çok az sarı ve yeşil gıda boyası ekleyip, yoğurarak çiçek şeklinde kurabiyeler yapabilir, bu kurabiyeleri geçmiş olsun, iyi ki doğdun ve  hoş geldiniz ziyaretlerine giderken götürebilirsiniz.
    Malzemeler:
    • 250 gram tereyağı 
    • 3 adet yumurta 
    • 1 su bardağı pudra şekeri 
    • 600 gram mısır nişastası 
    • 1 paket kabartma tozu 
    • Çok az sarı ve yeşil gıda boyası 
    • Çöp şişler 
    Yapılışı:
    • Oda sıcaklığında ki tereyağ, yumurtalar  ve şeker karıştırılır.
    • Mısır nişastası yavaş yavaş eklenerek, yumuşak bir hamur yapılır.
    • Hamur yaklaşık üç parçaya ayrılır.
    • Çiçeğin göbeği için sarı, yaprakları için de yeşil gıda boyası çok az konulup, yoğurulur.
    • Sarı ve beyaz minik hamur topları yan yana konulup, çiçek oluşturulur.
    • Açık yeşil hamurdan parçalar kopartılıp, elimiz ile yaprak şekli verilir.
    • Çiçeklere ve yapraklara  çöp şişler geçirilir.
    • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, birbirlerine değmeyecek şekilde dizilir.
    • Önceden ısıtılmış 175  derece fırında, 20-25 dakika kadar pişirilir.
    • Kurabiyeler soğuduktan sonra tepsiden alınır.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...