25 Temmuz 2012 Çarşamba

BÖRÜLCE SALATASI

Börülce salatası tarifi
Börülce salatası nasıl yapılır
Domates soslu börülce salatası tarifi
     Ege bölgesinin en kuzeyinden güneyine kadar vazgeçilmezi, enginar  gibi en fazla tüketilen, en önemli sebzelerinden biri sanıyorum börülcedir. Hatta eşim, kardeşim ve pek çok kişi için börülceyi ilk sırada bile sayabiliriz.Yıllarca börülce bilinmeyen, satılmayan yerlerde yaşayınca her tatil dönüşü dondurucuya koymak için bir çuval börülce alıp dönüş yoluna öyle çıkardık. Döndüğümüzün ertesi günü işe başlayacağımızdan ben yol boyunca o bir çuval börülceyi ayıklarken, Ege'den ne kadar uzaklaştığımızın farkına varmazdım. Biraz börülceyi çok tükettiğimizden, biraz da o yıllardan kalma bir alışkanlık olsa gerek halen az miktarda börülce alamıyoruz :) Bizim evde ana öğün olarak tüketildiğinden ben fazla miktarda yapıyorum ama salata veya meze olarak yapılacağında tarifleri bir kilograma göre vermek daha doğru olur sanıyorum.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram börülce  
  • 2 litre su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 adet domates 
  • 3-4 diş sarımsak  
  • Tuz   
Yapılışı:
  • Börülcelerin uç kısımları elle kopartılıp, ayıklanır.
  • Uzunluğuna göre iki üç parçaya bölünür.
  • Derin bir tencerede, bol kaynar suda karıştırmadan parçalamadan, yumuşayana kadar haşlanır.
  • Üzerinde biriken köpükler ara sıra alınır.
  • Haşlanan börülceler, süzgeçte süzülüp, soğuk sudan geçirilir.
  • Servis tabağına alınır.
  • Domateslerin altı  bıçakla + işareti şeklinde kesilip, sıcak suyun içine atılır.
  • Sıcak suyun içinde biraz bekletilip, çıkarıldıktan sonra kabukları soyulur.
  • Domatesler iyice ezilip, tuz ve dövülmüş sarımsaklarla karıştırılır.
  • Servis tabağına alınan börülcelerin üzerine domatesli sos dökülüp, zeytinyağı gezdirilir.
  • İstenir ise limon suyu da eklenebilir. 

24 Temmuz 2012 Salı

PATATES DOLMASI

Patates dolması tarifi 
Kaşarlı patates dolması nasıl yapılır
Kolay kumpir tarifi
     Patates; bir çok çeşit yemekte, börekte, salatada kullanıldığından, istisnasız tanıdığım herkesin en az bir çeşidini sevdiği, mutfakta olmazsa olmaz bir sebze.Her evde, her an bulunabilecek malzemeler ile yapılabilecek, ister çay saatlerinde çayın yanında, isterseniz ana yemek yanında tek porsiyonluk sunumu ve çıtır çıtır kabuğu ile kolay ve değişik bir kumpir tarifi...
Malzemeler: 
  • 7 - 8 adet orta boy patates  
  • 2 adet yumurta 
  • 250 gram kaşar peyniri 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Patateslerin kabukları bol su altında fırçalanarak, temizlenir. 
  • Patatesler, kabuklu olarak yarım saat yumuşayana kadar haşlanır.
  • Çok yumuşayıp, parçalanmadan ocaktan alınır.
  • Biraz soğuduktan sonra patateslerin üzerinden kapak kesilir.
  • Patateslerin içi çay kaşığı yardımı ile etrafında ince bir kabuk patates kalacak şekilde oyulur.
  • Patates içleri çatal ile ezilir.
  • Patates içleri, rendelenmiş kaşar peyniri, baharatlar ve yumurtanın sarıları eklenir.
  • Yumurta akları, başka bir kapta bir tutam tuz ile beyazlaşana kadar mikser ile çırpılır.
  • Yumurta akları çok fazla karıştırılmadan, patatesli karışıma eklenir.
  • İçi oyulmuş patateslere bu karışım doldurulur.
  • Patateslerin kabuğuna fırça ile zeytinyağı sürülür. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kabuklar çıtır çıtır olana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eriyip, kızarınca fırından alınır.
  • Kaşar peyniri kuruyup, sertleşmeden sıcak olarak servis edilir.


23 Temmuz 2012 Pazartesi

ÇITIR GÜL BÖREĞİ

Çıtır gül böreği tarifi
Çıtır çıtır börek nasıl yapılır
Baklava yufkasından börek tarifi
     Baklava yufkasını tatlılardan çok, tuzlu tariflerde kullandığımdan ve paketi açılmadan uzun süre evde saklanabildiğinden dolayı tercih ediyorum. Çıtır gül böreğini de daha önce baklava yufkasından yaptığım börekten artan altı adet yufkayı kullanarak on, on beş gün sonra yaptım.Kurumaması için iyice sarıp buzdolabında sakladığım, çıtırlığından bir şey kaybetmeyen yufkalarla görüntüsünü çok beğendiğim mini börekler yaptım. İç malzemesi olarak domatesli, biberli, lorlu bir karışım kullandım ve fırına koymadan önce zeytinyağı spreyi ile böreklerin üzerine çok az zeytinyağı püskürttüm. Çok kısa sürede hazırlanıp, pişirilen bu çıtır çıtır börekte istediğiniz iç malzemesini kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet baklavalık yufka
  • 150-200 gram lor 
  • 1 adet domates 
  • 2 adet sivri biber 
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalardan beş tanesi bütün olarak üst üste konulur.
  • Yufkalar kısa kenarından üç, uzun kenarından dört parçaya kesilir.
  • Kare parçaların köşeleri değişik yönlere bakacak şekilde üst üste konulur.
  • 12 hazneli muffin kalıbı veya silikon tek kişilik kalıplar çok az yağlanıp; üst üste konulmuş kare yufkalar bastırılarak, yerleştirilir.
  • Sulanmaması için çekirdekleri tamamen çıkartılıp minik minik doğranmış domatesler, biberler, maydanoz, lor, karabiber ve tuz eklenip,  karıştırılır.
  • Bir yemek kaşığı iç malzemesi yufkaların ortasında oluşan çukur kısıma yerleştirilir.
  • Kalan bir yufka da on iki parçaya bölünüp, iç malzemesinin üstü kapatılır.
  • Zeytinyağı spreyi ile çok az zeytinyağı püskürtülür veya fırça ile çok az yağlanır.
  • Susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış, 190 derece fırında yaklaşık 15 dakika kızarana kadar pişirilir.
  • Biraz soğuyunca, kalıptan çıkartılarak servis edilir.

LİMONATA

Limonata Tarifi
Limonata Nasıl Yapılır
Portakallı Limonata Nasıl Yapılır
     Son yıllarda annelerimizin yaptığı gibi olduğunu iddia eden pek çok markada hazır limonata çıksa da, ben evde yapılanın tadının hiç birinde olmadığını düşünenlerdenim. Yaz aylarında gerçek limon tadında ve kokusunda, bol buzlu bir limonatanın yerini hiç bir şey alamaz herhalde. Yaptığım limonatalar da kabuklarının acılaştıracağını düşünerek, sadece iki limonun kabuğunun rendesini eklerdim. Bu defa Özlemaki'yi dinleyip, önce temiz bir yastık kılıfı edindim sonra da kılıfa koyduğum limonları ve portakalları kabukları ile birlikte iyice ovalayıp, suyunu çıkardım. Hafif buruk lezzetli, sapsarı renkli limonatayı bol buz ekleyerek servis ettim.
Malzemeler:
  • 1 kilogram limon 
  • 2 adet portakal 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 3 litre su 
Yapılışı:
  • Limon ve portakallar iyice yıkanıp, kabuklarını rendelenir.
  • Kabukların üzerine şeker eklenip, yoğurulur.
  • Parçalanan limon ve portakallar da eklenip, karıştırılır.
  • Karışım temiz bir torba içine dökülür.
  • Ara sıra su eklenerek yoğurmaya devam edilir.
  • Suyunu salmaya başladığında şeker oranı kontrol edilip, gerekirse torbanın içine toz şeker ve soğuk su eklenerek kıvamı ayarlanır.
  • Limonata sürahiye dökülüp, bol buz ile servis edilir.

22 Temmuz 2012 Pazar

BÖRÜLCELİ BULGUR PİLAVI

Börülceli bulgur pilavı tarifi
Börülceli bulgur pilavı nasıl pişirilir
   Pirinç pilavını daha çok sevdiğimden, bulgur ile pilav yapmak eskiden pek aklıma gelmezdi. Biraz eşimin bulgur pilavını çok sevmesinden, biraz da son yıllarda bulgurun faydalarını okudukça, bulgur kullanılan tariflere öncelik vermeye çalışıyorum. Anadolu'da ki bulgurlu tariflerin zenginliği düşünülünce, bizler bölge olarak bulguru pek de fazla kullanmıyoruz sanıyorum. Eskiden bulgur kullanılarak sık yapıldığını hatırladığım sadece, sarma içi ve börülceli bulgur pilavı kalmış aklımda... Börülceli bulgur pilavı, börülce zamanı geçmeden yanında ayran, közlenmiş biber ve kuru soğanla birlikte denenmesi gereken çocukluğumun lezzetlerinden....
Malzemeler:
  • Yarım kilogram iç börülce 
  • 1 litre sıcak su 
  • 2 su bardağı bulgur 
  • 2-3 adet  domates 
  • 2-3 adet acı-tatlı sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Ayıklanmış iç börülceler, kaynayan suya atılıp yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlandıktan sonra ateşten alınıp, suyunun kararmaması için bir domates rendelenir.
  • Başka bir tencerede yemeklik doğranmış soğanlar, pembeleşene kadar  kavrulur.
  • Küp doğranmış domatesler, biberler ve yıkanıp süzülmüş bulgur eklenerek bir kaç defa soğanlarla birlikte yağda çevrilir.
  • İç börülceler, haşlama suyu ile birlikte bulgurun üzerine dökülüp, suyunu çekene kadar pişirilir.

21 Temmuz 2012 Cumartesi

DOMATES SOSLU BAMYA KIZARTMASI

Domates Soslu Bamya Kızartması Tarifi
Bamya Kızartması Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 500 gram büyük boy bamya 
  • 3-4 adet domates
  • 1 adet kuru soğan  
  • 2 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • 1 adet limonun suyu
Yapılışı:
  • Bamyalar yıkanır, limonlu su içinde bekletilip, kurulanır.
  • Bamyaların uç kısımları bıçakla külah gibi kesilip, temizlenir.
  • Bamyalar çok az zeytinyağı konulmuş tavada yemeklik doğranmış kuru soğanlarla birlikte yumuşayana kadar kısık ateşte kızartılır.
  • Kabuğu soyulup doğranmış olgun domatesler, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve karabiber de eklenerek kapağı kapatılır.
  • Domatesler suyunu çekene kadar pişirilip, ılık servis edilir.


10 Temmuz 2012 Salı

TIRTIL KURABİYE

Tırtıl Kurabiye Tarifi
Tırtıl Kurabiye Nasıl Yapılır
     Çok sık yaptığım ve en sevdiğim kurabiyelerden olan tırtıl kurabiyeleri;  kıyır kıyır, ağızda dağılan kurabiye seven herkesin beğeneceğini düşünüyorum. Kurabiye hamurundan kopardığınız parçaları ince uzun parmak şeklinde yuvarlayıp, üzerine bıçakla çok derin olmayan çizgiler atabilir veya her yerde bulunabilen çok basit tırtıl kalıbı ile tırtıl şekli verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 150 gram tereyağı
  • 2 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta 
  • 3,5 - 4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki  tereyağı diğer malzemeler ile karıştırılır.
  • Ele yapışmayacak kıvamda çok yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp, yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan küçük parçalar alınıp, alet yardımı ile tırtıl şekli verilir.
  • Tırtıl kalıbı yoksa parmak şeklinde yuvarlanıp, bıçak ile çizikler de  atılabilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 20-25 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkarılan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpilir.

5 Temmuz 2012 Perşembe

PROFİTEROLLÜ PASTA

Prafiterollü pasta tarifi
Profiterollü pasta nasıl yapılır
     Profiterol yaptığım zaman, toplarından birazını ayırıp profiterollü pasta yapmayı uzun zamandır düşünüyordum ama bizim evde profiterol çok sevildiğinden, bir türlü ayıramamıştım.Nihayet yapabildim ama bu defa da fırsat olup bir türlü yayınlayamadım.Aslında havaların sıcaklığını da düşününce, profiterol toplarının içine krema yerine dondurma konularak, dondurmalı profiterollü pasta da yapabilirsiniz.Ben profiterolden ayırdığım toplarla yaptığım için, ölçü olarak tam ölçüyü yazıyorum.Sadece pastanın üzeri için kullanacak iseniz, yarım ölçüden yapmak daha doğru olur sanıyorum.Pandispanyası için, her zaman yaptığınız bir tarifi ya da hazır pandispanya kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 1 adet hazır pandispanya 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

Hamur topları için:
  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • 8 yemek kaşığı un
  • 4 adet yumurta 
İç kreması:
  • Yarım litre süt
  • 4 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 100 gram tereyağı
Çikolata sosu:
  • 3 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı kakao
Yapılışı:
  • Su, tereyağı, toz şeker, tuz tencereye konulup kaynatılır.
  • Un yavaş yavaş eklenip, karıştırılır.
  • Hamur top haline gelince, ocaktan alınır.
  • Hamur soğuyunca, yumurtalar birer birer eklenip, mikser ile iyice çırpılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, çay kaşığı ile alınan hamurlar minik toplar şeklinde dizilir.
  • 160 derece ısıtılmış fırında, 40 dakika üstleri iyice sertleşene kadar pişirilir.
  • Kreması için, nişasta, toz şeker, yumurta karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenerek, muhallebi gibi pişirilir.
  • Soğuduktan sonra tereyağı eklenip, mikserle çırpılır.
  • Soğumuş hamur toplarına krema sıkacağı ile ya da ortadan ikiye kesilerek, içlerine birer tatlı kaşığı ile  krema  doldurulur.
  • Hazır veya kendi pişirdiğimiz pandispanya, bir çay bardağı şekerli süt ile ıslatılır.
  • Pandispanyanın orta katına krema yayılıp kapatılır.Kalan krema da üstüne yayılır.
  • Dilimlerin düzgün kesilebilmesi için her üçgen parçaya dıştan içe doğru üç, iki, bir olacak şekilde profiterol topları sıralanır.
  • Buzdolabına konulup, kremanın biraz donması beklenir.
  • Çikolata sosu için, nişasta, toz şeker, kakao karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenerek ve sürekli karıştırılarak, pişirilir.
  • Biraz soğuyunca, pandispanyanın üstüne dizilen toplara çikolatalı krema dökülür.
  • Buzdolabında bir kaç saat bekletilip servis edilir.
  • İstenirse, hazır pakette satılan çikolatalı sos da kullanılabilir.

1 Temmuz 2012 Pazar

MAŞ FASULYE SALATASI

Maş Fasulyesi Salatası Tarifi
Maş Fasulyesi Salatası Nasıl Yapılır
     Maş fasulyesi, yıllar önce ilk defa gazetelerin bulmacalarını çözerken karşıma çıkmıştı. Bir çeşit börülce, soldan sağa üç harf : MAŞ :) İçinde börülce geçmesi sebebi ile dikkatimi çekmişti. Uzun yıllar ezbere cevap yazdım ama maş fasulyesi ile tanışmam, birkaç yıl öncesine dayanıyor. Maş fasulyesini biraz dirice haşlayıp, minik minik doğradığım sebzelerle karıştırarak salatasını yapıyorum ama isterseniz börülce ile yaptığınız her şeyi yapabilirsiniz.     
Malzemeler:
  • 1 su bardağı maş fasulyesi 
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil sivri biber 
  • 1 adet havuç
  • 3-4 adet taze soğan 
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır 
  • 3-4 adet kornişon veya acur turşusu 
  • 1 demet dereotu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Maş fasulyesi ayıklanıp, yıkandıktan üzerini geçecek kadar su ile bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün biraz diri kalacak şekilde az haşlanır.
  • Suyu süzülüp, soğumaya bırakılır.
  • Soğumuş maş fasulyelerine; minik minik doğranmış malzemeler ve haşlanmış mısır taneleri de eklenir.
  • Zeytinyağı, tuz ve limon suyu da eklenerek, karıştırılır.

24 Haziran 2012 Pazar

TEKNELİ PASTA



Şeker hamuru ile tekneli pasta tarifi
Şeker hamuru ile doğum günü pastası nasıl yapılır

     Bu gün kardeşimin doğum günü, doğum günü pastasını çok eski bir Mısır tapınağındaki yazıttan esinlenerek yaptım.Yazıta bakılırsa, yıllar geçse de değişen pek bir şey olmamış yeryüzünde. Doğum günün kutlu olsun, karşılaşacağın  fırtınalar da tekneni güvenli limanlara demirleyebilmen dileğiyle.  

     Gürültünün ortasında sükunetle dolaş; sessizliğin içinde huzur bulduğunu unutma.Başka türlü davranmak gerekmedikçe herkesle dost olmaya çalış. Sana bir kötülük yapıldığında verebileceğin en iyi karşılık unutmak olsun.Bağışla ve unut...Ama kimseye teslim olma. İçten ol; telaşsız, kısa ve açık, seçik konuş.Başkalarına da kulak ver.Aptal ve cahil oldukları zaman bile dinle onları; çünkü dünya da herkesin bir öyküsü vardır. Yalnız planların değil başarılarının da tadını çıkar.Ne kadar küçük olursa olsun işinle ilgilen...Hayattaki dayanağın odur. Seveceğin bir iş seçersen hayatta bir an bile çalışmış ve yorulmuş olmazsın .İşini öyle seveceksin ki başarıların bedenini ve yüreğini güçlendirirken verdiklerinle de yepyeni hayatlar başlatmış olacaksın. Olduğun gibi görün ve göründüğün gibi ol.Sevmediğin zaman sever gibi yapma.Çevrene önerilerde bulun ama hükmetme... İnsanları yargılarsan onları sevmeye zamanın kalmaz ve unutma ki insanlığın yüzyıllardır öğrendikleri bir kumsaldaki kum tanecikleri değildir. Aşkı önemsiz görme sakın.O çöl ortasındaki yemyeşil bir bahçedir.O bahçeye layık bir bahçıvan olmak için her bitkinin sürekli bakıma ihtiyacı olduğunu unutma... Kaybetmeyi ahlaksızca bir kazanca tercih et.Birincisinin acısı bir an, ötekinin vicdan azabı bir ömür boyu sürer.Bazı idealler o kadar değerlidir ki o yolda mağlup olman bile bir zafer sayılır.Bu dünyada bırakacağın en büyük miras dürüstlüktür. Yılların geçmesine öfkelenme, gençliğine yakışan şeyleri gülümseyerek teslim et geçmişe.Yapmayacağın şeylerin yapabileceklerini engellemesine izin verme. Rüzgarın yönünü değiştiremiyorsan yelkenlerini rüzgara göre ayarla.Çünkü dünya karşılaştığın fırtınalarla değil, gemiyi limana getirip getirmediğinle ilgilenir. Ara sıra isyana yönelecek olsan da hatırla ki evreni yargılamak imkansızdır.Onun için kavgalarını sürdürürken bile kendi kendinle barış içinde ol. Doğduğun zamanları hatırlar mısın ? Sen ağlarken herkes sevinçle gülüyordu.Öyle bir ömür geçir ki herkes ağlasın, sen öldüğünde... Sabırlı, sevecen, erdemli ol.Eninde sonunda bütün servetin sensin.Görmeye çalış ki bütün kirliliğine rağmen dünya yine de insan oğlunun tek güzel mekanıdır.



Yılların geçmesine öfkelenme,
Gençliğine yakışan şeyleri gülümseyerek teslim et geçmişe.
Yapmayacağın şeylerin yapabileceklerini engellemesine izin verme.
Rüzgarın yönünü değiştiremiyorsan yelkenlerini rüzgara göre ayarla.
Çünkü dünya karşılaştığın fırtınalarla değil,
Gemiyi limana getirip getirmediğinle ilgilenir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...