24 Haziran 2012 Pazar

TEKNELİ PASTA



Şeker hamuru ile tekneli pasta tarifi
Şeker hamuru ile doğum günü pastası nasıl yapılır

     Bu gün kardeşimin doğum günü, doğum günü pastasını çok eski bir Mısır tapınağındaki yazıttan esinlenerek yaptım.Yazıta bakılırsa, yıllar geçse de değişen pek bir şey olmamış yeryüzünde. Doğum günün kutlu olsun, karşılaşacağın  fırtınalar da tekneni güvenli limanlara demirleyebilmen dileğiyle.  

     Gürültünün ortasında sükunetle dolaş; sessizliğin içinde huzur bulduğunu unutma.Başka türlü davranmak gerekmedikçe herkesle dost olmaya çalış. Sana bir kötülük yapıldığında verebileceğin en iyi karşılık unutmak olsun.Bağışla ve unut...Ama kimseye teslim olma. İçten ol; telaşsız, kısa ve açık, seçik konuş.Başkalarına da kulak ver.Aptal ve cahil oldukları zaman bile dinle onları; çünkü dünya da herkesin bir öyküsü vardır. Yalnız planların değil başarılarının da tadını çıkar.Ne kadar küçük olursa olsun işinle ilgilen...Hayattaki dayanağın odur. Seveceğin bir iş seçersen hayatta bir an bile çalışmış ve yorulmuş olmazsın .İşini öyle seveceksin ki başarıların bedenini ve yüreğini güçlendirirken verdiklerinle de yepyeni hayatlar başlatmış olacaksın. Olduğun gibi görün ve göründüğün gibi ol.Sevmediğin zaman sever gibi yapma.Çevrene önerilerde bulun ama hükmetme... İnsanları yargılarsan onları sevmeye zamanın kalmaz ve unutma ki insanlığın yüzyıllardır öğrendikleri bir kumsaldaki kum tanecikleri değildir. Aşkı önemsiz görme sakın.O çöl ortasındaki yemyeşil bir bahçedir.O bahçeye layık bir bahçıvan olmak için her bitkinin sürekli bakıma ihtiyacı olduğunu unutma... Kaybetmeyi ahlaksızca bir kazanca tercih et.Birincisinin acısı bir an, ötekinin vicdan azabı bir ömür boyu sürer.Bazı idealler o kadar değerlidir ki o yolda mağlup olman bile bir zafer sayılır.Bu dünyada bırakacağın en büyük miras dürüstlüktür. Yılların geçmesine öfkelenme, gençliğine yakışan şeyleri gülümseyerek teslim et geçmişe.Yapmayacağın şeylerin yapabileceklerini engellemesine izin verme. Rüzgarın yönünü değiştiremiyorsan yelkenlerini rüzgara göre ayarla.Çünkü dünya karşılaştığın fırtınalarla değil, gemiyi limana getirip getirmediğinle ilgilenir. Ara sıra isyana yönelecek olsan da hatırla ki evreni yargılamak imkansızdır.Onun için kavgalarını sürdürürken bile kendi kendinle barış içinde ol. Doğduğun zamanları hatırlar mısın ? Sen ağlarken herkes sevinçle gülüyordu.Öyle bir ömür geçir ki herkes ağlasın, sen öldüğünde... Sabırlı, sevecen, erdemli ol.Eninde sonunda bütün servetin sensin.Görmeye çalış ki bütün kirliliğine rağmen dünya yine de insan oğlunun tek güzel mekanıdır.



Yılların geçmesine öfkelenme,
Gençliğine yakışan şeyleri gülümseyerek teslim et geçmişe.
Yapmayacağın şeylerin yapabileceklerini engellemesine izin verme.
Rüzgarın yönünü değiştiremiyorsan yelkenlerini rüzgara göre ayarla.
Çünkü dünya karşılaştığın fırtınalarla değil,
Gemiyi limana getirip getirmediğinle ilgilenir.

22 Haziran 2012 Cuma

KEREBİÇ

Kerebiç tarifi
Kerebiç nasıl yapılır
     Antakya'nın mutfağı, mozaik müzesi, hoşgörü kültürü hep ilgimi çekmiş, yıllarca hep görmek istediğim şehirler arasında yer almıştı.Nihayet geçen sene gidip gezme olanağım oldu.Gerçekten eski tarihi dokusundan, kültüründen çok etkilendim.Sadece özgün mutfağını görmek için bile gitmeye değer bulduğum bu şehirde ben kırmızı et yemediğim için, pek çok yemeğin tadına bakamadım ama o kadar değişik mezeler, tatlılar vardı ki, her gün yiyecek değişik bir şeyler buldum.Dönüşte kirece yatırılmış balkabağı tatlısı, kerebiçler, kömbeler, künefeler, çöven otundan yapılmış köpükler, kişnişler, humus unu, nar ekşisi, zahter, kekik, biber çeşitleri, kerebiç ve kömbe kalıpları; kısaca yeme içme adına ne gördüysem alarak döndüm. Aldıklarıma bakınca sadece görmeye değil, yemeye içmeye gitmişim :) Kalıplarımı kullanarak yaptığım kerebiçlerin üstüne çöven otunun kökünden beyaz bir köpük dökülüp öyle yeniyor ama o zaman yaptığım kerebiçlerin fotoğraflarını çekmemişim ne yazık ki... Getirdiğim köpükleri de bitirince kerebiçlerim köpüksüz oldu mecburen. Kalıpları aldığımda kerebiç tarifi vermişlerdi ama içinde o kadar yağ vardı ki, ben daha hafif olduğunu düşündüğüm başka bir tarifle yaptım.
Malzemeler:
  • 2 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı su 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4 su bardağı un  
İç malzemesi:
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
Yapılışı:
  • Malzemeler karıştırılıp, hamur yapılır.
  • Hamurun üzeri örtülüp, dinlendirilir.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, elimizle açılır.
  • Açılan hamurun ortasına cevizli karışımdan konulup, kapatılır.
  • Yuvarlanan kurabiye kerebiç kalıbına bastırılıp, hafifçe vurularak düşmesi sağlanır.
  • Şekil verilen kurabiyeler, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, pembeleşene kadar 30-40 dakika pişirilir.

13 Haziran 2012 Çarşamba

KÖZ PATLICAN SALATASI

Köz patlıcan salatası tarifi
Köz patlıcan salatası nasıl yapılır
     Patlıcanın en güzel hallerinden biri sanıyorum közlenmiş patlıcandır. Sadece tuz ve tereyağı ile karıştırarak yada közlenmiş domates, biberle yapılan salatası pek çok kişinin hayır diyemeyeceği lezzetlerdendir. Kömür ateşi üzerinde közlenmiş patlıcanın yerini hiç bir şey tutamaz ama böyle bir olanak yok ise, patlıcanları elektrik ocağında yada elektrikli fırının en üst rafında, en yüksek ısıda da közleyebilirsiniz. Köz tadını, lezzetini koruması için, suya hiç değdirmeden henüz sıcakken bir kaşık yardımı ile soyup, istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Her zamankinden farklı bir sunum yapmak isterseniz; hazır satılan lavaş ekmeklerinin içine patlıcan közlerini yayıp, rulo yaparak dilimleyebilirsiniz veya közleyip içini boşalttığınız patlıcanı yoğurt ve sarımsakla karıştırıp tekrar patlıcanın içine doldurarak porsiyonluk olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram patlıcan 
  • 1 çay bardağı süzme yoğurt
  • 1 adet limonun suyu  
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • Tuz 
  • Lavaş ekmek veya dürüm
Yapılışı:
  • Patlıcanlar közlenip, kabukları soyulur.
  • İnce ince kıyılıp, limon suyu ve sarımsak eklenir.
  • Süzme yoğurt ve tuz ile karıştırılır.
  • Lavaş ekmeklerinin üzerine sürülüp, rulo yapılır.
  • İki parmak kalınlığında parçalamadan kesilir.
  • Ruloların bozulmaması ve servisinin kolay olması için kürdan ile tutturulabilir.
  • Üzerine kırmızı pul biber serpilip, zeytinyağı gezdirilir.
  • Servis tabağına alınıp, maydanoz, domates ve acı biber turşusu  ile servis edilir.

11 Haziran 2012 Pazartesi

LORLU EKMEK

Ekmek hamuru ile tarif
Çiğ ekmek hamuru ile lorlu ekmek tarifi
Çiğ ekmek hamuru ile lorlu ekmek nasıl yapılır
     Fırından çiğ ekmek hamuru alarak, kahvaltı ve çay saatleri için tuzlu atıştırmalıklar, pişiler, simitler  hatta pizzalar yapabilirsiniz.Fırından aldığınız ekmek hamurunu zeytinyağı ile yoğurup, merdane ile biraz açarak kullanabilirsiniz.Yapılışı kadar sunumu da pratik olan bu ekmeğin içine istediğiniz malzemeleri koyup, pişirdikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 adet çiğ ekmek hamuru 
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı 
İç Malzemesi:
  • Yarım kilogram kaşar loru veya beyaz peynir
  • 5-6 adet kırmızı közlenmiş biber 
  • 1 bağ ıspanağın yaprakları  
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Fırından hazır olarak alınan ekmek hamuru derin bir kase içinde zeytinyağı ile yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp, bırakılır.
  • Kırmızı biberler közlenir, çekirdekli kısımları temizlenir, kabukları soyulur.
  • Ispanaklar birkaç defa yıkanır.Sadece yeşil yaprakları alınıp, kurulanır.
  • Ekmek hamuru tezgah üzerine alınıp üzerine un serpilir.
  • Merdane ile çok ince olmayan, ince uzun dikdörtgen bir hamur açılır.
  • Hamurun uzun kenarına şerit halinde temizlenmiş kırmızı biberler, çiğ ıspanak yaprakları ve kaşar loru yayılır.
  • Tuz ve baharat eklenir.
  • Rulo şeklinde düzgünce sarılır.
  • Ek yeri alta gelecek şekilde, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Biraz ılıyınca dilimlenerek servis yapılır.

10 Haziran 2012 Pazar

KEDİDİLLİ TİRAMİSU

Kedidili ile tiramisu tarifi
Kedidili ile tiramisu nasıl yapılır
     Alışverişe çıkmaya gerek kalmadan, ani gelen misafir veya tatlı krizleri için :) ev de her zaman bir paket kedidili bisküvi bulundurarak. bisküvilerin arasına krema yayıp en üstede kakao eleyerek çok kısa zamanda en basit haliyle tiramisu yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 paket kedidili bisküvi 
  • 1,5 su bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı nescafe 
Krema Malzemesi:
  • 3 yemek kaşığı un 
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 su bardağı süt 
  • 100 gram labne peyniri
Üzerine:
  • 2 yemek kaşığı kakao 
Yapılışı:
  • Kremayı hazırlamak için, un ve toz şeker karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir.
  • Ilık halde ki muhallebiye labne eklenip, krema haline gelene kadar mikserle çırpılır.
  • Dikdörtgen kabın alt kısmına kremanın bir kısmı yayılır.
  • Geniş bir kapta toz şeker ve nescafe sütün içinde eriyene kadar karıştırılır.
  • Kedidilleri tek tek nescafeli karışıma batırılıp, çıkartılarak dikdörtgen kaba sıralanır.
  • Dikdörtgen kabın içine bir sıra krema, bir sıra nescafe ile ıslatılmış kedidili bisküviler bitene kadar, üst üste gelecek şekilde dizilir.
  • En üste kremanın kalanı yayılıp, kakao elenir.
  • Birkaç saat buzdolabında dinlendirilip, servis edilir.

7 Haziran 2012 Perşembe

İÇ BAKLA


İç bakla salatası tarifi
İç bakla salatası nasıl yapılır
Taze iç bakla salatası tarifi
     İç bakla, börülce ve enginar; bu bölgede de bizim evde de en sevilen, en fazla tüketilen sebzelerden.İç baklayı fazla derin olmayacak şekilde boydan boya bıçakla çizerek çok çabuk ayıklayabilir, on beş dakika kadar haşlayarak çok kısa sürede hazırlayabilirsiniz. İç baklanın yanında, yeşil kısımları soyulmuş soğan cücüğü, taze soğan veya taze sarımsak yiyebilirsiniz. Bir kilogram iç bakla için iki katı bakla almakta fayda var, çünkü iç baklaların dış kabukları çıkartılınca nerede ise yarı yarıya azalıyor.Yıl boyunca iç bakla yemek isterseniz, ayıklayıp beş dakika haşladığınız baklaların suyunu iyice süzdürüp, soğuduktan sonra buzdolabı poşeti ile derin dondurucuya koyarak her an yemeye hazır halde bekletebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram iç bakla
  • 2-3 litre su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Baklaların dış kabuğu bıçak ile boydan boya fazla derin olmayacak şekilde çizilir.
  • İç baklalar parçalanmadan çıkartılır.
  • Yıkadıktan sonra kaynayan suyun içine atılır.
  • On, on beş dakika kadar biraz diri kalacak şekilde kontrol edilerek pişirilir.
  • Süzgeçte süzdürüldükten sonra yağı ve tuzu eklenip, karıştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, ılık olarak servis edilir.

İÇ BAKLALI PİLAV

İç baklalı pilav tarifi
Taze iç baklalı pilav nasıl yapılır
Taze iç baklalı bahar pilavı tarifi
     Baklanın zamanı geçti, nerede ise iç bakla da geçmek üzere, henüz biraz daha vakit varken baklalı pilav yada diğer adı ile bahar pilavı tarifi...
Malzemeler:
  • 1 su bardağı dolusu iç bakla 
  • 1 adet orta boy kurusoğan 
  • 3 su bardağı baldo pirinç 
  • 4,5 su bardağı su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 demet dereotu 
  • 5-6 adet taze soğan 
  • Tuz 
  • Karabiber 
Yapılışı:
  • Baklaların kabuğu çok derin olmayacak şekilde bıçakla çizilir.
  • Dış kabuklarından çıkartılan baklaların, iç kabukları da çıkartılır.
  • Kurusoğan ince ince doğranıp, zeytinyağında kavrulur.
  • İyice yıkanmış pirinçler, iç baklalar, tuz ve sıcak su eklenir.
  • Suyunu çekmeye yakın ince doğranmış dereotu ve taze soğanlar da eklenip, karıştırılır.
  • Suyunu çeken pilavın üzerine kağıt havlu konulup, demlendirilir.
  • Üzerine karabiber serpilip, servis edilir.

3 Haziran 2012 Pazar

VASİYET


                                      ... İlerde ki güzel günler
                                                  Beni görmeyecek onlar 
                                                  Bari selam yollasınlar 
                                                  Geberiyorum kederden...

demiş,Nazım Hikmet bir şiirinde... Bari selam yollasınlar diyor ya büyük ozan,bu gün ölüm yıldönümünde binlerce selam olsun.Bence bu ülkenin yetiştirdiği en büyük şair,en büyük vatanseverdi.3 Haziran 1963 de göçtü usta,onun vatan hasreti de bize yürek sızısı olarak kaldı.

Nazım Hikmet'in VASİYET şiiri,

Yoldaşlar, nasip olmazsa görmek o günü, 
Ölürsem kurtuluştan önce yani, 
     alıp götürün 
          Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni.

Hasan beyin vurdurduğu 
      ırgat Osman yatsın bir yanımda. 
Ve çavdarın dibinde toprağa çocuklayıp 
      kırkı çıkmadan ölen şehit Ayşe öbür yanımda.

Traktörlerle türküler geçsin altbaşından mezarlığın, 
Seher aydınlığında taze insan, yanık benzin kokusu, 
     tarlalar orta malı, kanallarda su, 
          ne kuraklık, ne candarma korkusu.

Biz,bu türküleri elbette işitecek değiliz, 
Toprağın altında yatar upuzun, 
     çürür kara dallar gibi ölüler, 
Toprağın altında sağır, kör, dilsiz.

Ama bu türküleri söylemişim ben 
     daha onlar düzülmeden, 
Duymuşum yanık benzin kokusunu 
     traktörlerin resmi bile çizilmeden.

Benim sessiz komşulara gelince, 
     şehit Ayşe'yle ırgat Osman 
çektiler büyük hasreti sağlıklarında 
     belki de farkında bile olmadan.

Yoldaşlar, ölürsem o günden önce yani, 
     öyle gibi de görünüyor
Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni 
     ve de uyarına gelirse, 
          tepemde bir de çınar olursa 
               taş maş da istemez hani...

                                    Nazım Hikmet Ran

31 Mayıs 2012 Perşembe

BAHAR DALI PASTA

Şeker hamuru ile doğum günü pastası tarifi
Şeker hamuru ile bahar dallı pasta nasıl yapılır
 Bu gün ilkbaharın son günü, bu pastayı kayınvalidem için nisan ayının ortalarında yapmış, yayınlayamamıştım.Şeker hamurundan pastel tonlarda yaptığım bahar dallı pastanın kekini kakaolu, kremasını da damla çikolatalı yapmıştım.Nice baharlar ve bahar dalları gibi güzel günlerde sağlıkla, mutlulukla yaşaması dileğimle...

29 Mayıs 2012 Salı

BEBEK ENGİNARLI İÇ BAKLA

Bebek enginarlı iç bakla yemeği tarifi
Enginarlı taze iç baklalı yemek nasıl yapılır
     Bebek enginarlar ve iç bakla ikisi bir arada gerçekten dayanılmaz bir lezzet.Çok hafif ve rafine bir yemek ama o kadar kısa bir sezon ki, vakti geçmeden nerede ise her gün başka bir enginar tarifi deneyip mümkün olduğunca bu faydalı sebzelerden yararlanmak gerekir diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 10 adet bebek enginar 
  • Yarım kilogram iç bakla 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 2 adet limon 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Enginarların dış yapraklarından bir iki sıra kopartılıp, atılır.
  • Taze sapları ile birlikte iki, üç parçaya bölünür. 
  • Göbek kısımları temizlenip, limonlu unlu suya konulur.
  • İç baklalar bıçakla çizilip, dış kabuğundan çıkartılır.
  • Yemeklik doğranan kuru soğan, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Un eklenip biraz daha kavrulur.
  • Su, tuz, limon suyu, iç bakla ve enginarlar da eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapalı olarak 15 dakika yumuşayıncaya kadar pişirilir.

28 Mayıs 2012 Pazartesi

CÜCÜK KAVURMASI

Cücük kavurması tarifi
Soğan cücüğü kavurması nasıl yapılır
Soğan cücüğü kavurması tarifi
Soğan zibeği kavurması tarifi
     Çocukluğumuzda bahçelerde yeşil taze soğanların içinden uzamış cücükler kopartılır ya yemeklerin yanında taze soğan gibi yenilirdi yada yağda kavurup sadece yumurta kırılarak çok az malzeme ile çok lezzetli bir yemek yapılırdı.Sonra ki yıllarda o mevsimde Ege'de olamadığımız için cücük bulamadığımdan uzun süre yemedim sadece bir kez Ankara'da pazarda cücük satıldığını görmüş, hemen almıştım ama o kadar kartlaşmıştı ki sonuç tam bir hüsrandı.Nihayet geçen haftalarda tazesini buldum da yıllar sonra evdekilere de bu yemeği yapıp, tattırabildim :) 
Malzemeler:
  • 2 bağ cücük 
  • 5 - 6 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 3 adet yumurta 
  • Tuz 
  • Karabiber
Yapılışı:
  • Cücüklerin ucunda ki tohum kısmı kesilip, atılır.
  • Soğan cücükleri bir parmak kalınlığında halka halka doğranır.
  • Zeytinyağı ile yumuşayana kadar kavrulur.
  • Yumurtalar kırılıp, bir iki defa karıştırılarak pişirilir.
  • Tuz ve karabiber eklenip sıcak servis edilir.

27 Mayıs 2012 Pazar

FISTIK EZMESİ

Fıstık ezmesi tarifi
Ev yapımı fıstık ezmesi nasıl yapılır
Şekersiz fıstık ezmesi tarifi
  
Malzemeler:
  • 3 su bardağı çiğ yer fıstığı (kavrulmamış)
  • Yarım su bardağı bal veya pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
  • Yer fıstıklarının kabukları soyulur.
  • Fıstıklar teflon tava içerisinde veya fırında karıştırılarak rengi hafif değişene kadar yakmadan, kavrulur.
  • Blender yardımıyla ister un gibi isterseniz hafif pütürlü kalacak şekilde parçalanır.
  • Bal ve istenirse zeytinyağı da eklenerek istenen kıvamı ve tadı  bulana blender yardımıyla parçalanır.
  • Bal yerine pekmez kullanarak alttaki fotoğraftaki gibi pekmezli fıstık ezmesi de yapabilirsiniz.
  • Hava almayan bir kap içinde bir ay kadar saklanabilir.


18 Mayıs 2012 Cuma

BAHÇIVAN PASTA

Şeker hamuru ile doğum günü pastası tarifi
Şeker hamuru ile doğum günü pastası nasıl yapılır
Şeker hamurundan bahçıvan pastası tarifi
                                                        
     Emeklilik hayatımızın en güzel tarafı renk renk, çeşit çeşit  bir teras dolusu çiçek sanırım. Ve evimizin gönüllü bahçıvanı, elinde hortumu, ayağında terlikleri ile günün her saati çiçeklerin hizmetinde...En çok da Nergis çiçeğinin...İklimden mi, mevsimden mi o kadar güzel çiçekler satılıyor ki, her yerden yeni yeni çiçekler alıp, dönüyoruz. Bizim bahçıvanın da işi gitgide çoğalıyor. Henüz bir duvarı kapatacak kadar begonvil yetiştirmeyi başaramadığından, bu doğum gününde de büyümüş, duvarı sarmış begonvilli bir pasta yaptım. Nice nice yıllarda çiçekler arasında mutluluk ve sağlıkla yaşamanı diliyorum.

17 Mayıs 2012 Perşembe

SARMA İÇİ

Sarma içi tarifi
Sarma içi nasıl yapılır
     Çocukluk yıllarımda, şimdi ki gibi seralarda yetişen sebzeler olmadığından sarma içi bahar, yaz aylarının geldiğinin müjdecisiydi.Taze taze çıkmış asma yaprakları, domatesler, maydanoz, nane, dereotu herkesin kendi bahçesinde yetişirdi.Asma altlarında, havanın serinlediği  akşam üstülerde bahçeler acele yıkanır, tazecik asma yaprakları, maydanoz, nane toplanırdı. Limon yerine koruk suyu konulur, biraz suluca kalacak şekilde  malzemeler karıştırılıp, sarma içi yapılırdı.Komşular, komşu çocukları hep birlikte yenilirdi.Ben hala taze asma yaprakları çıktığında, her sarma içi yaptığımda, o serin yıkanmış bahçelerin kokusunu, neşe içinde annelerinin yanında koşup oynayan çocukların, seslerini duyarım.O güzel insanlar artık çok uzaklarda olsalar da...
Malzemeler:
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası  
  • 3 adet taze soğan 
  • 2 adet orta boy domates 
  • 1 adet limon 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet nane 
  • Zeytinyağı 
  • Tuz 
  • Taze asma yaprağı  
Yapılışı:
  • Pilavlık bulgur yıkanıp, süzülür.
  • Tencereye alınan bulgurun üzerine çıkana kadar kaynamış su ve tuz eklenir.
  • Bulgur biraz diri kalacak kadar bir kaç taşım kaynatılır.
  • Süzülen bulgur derin bir kaba alınır.
  • Limon suyu ve zeytinyağı eklenip, domates salçası ezilerek yedirilir.
  • Kabuğu soyulup, küp küp doğranmış domatesler, ince doğranmış maydanoz, dereotu, nane ve taze soğanlar da eklenip, karıştırılır.
  • Taze asma yapraklarının üzerine kaynar su dökülüp, haşlanır, süzgece alınıp süzdürülür.
  • Asma yaprakları ile bohça gibi yapılarak yada kaşıkla alınan bulgurun üzerine asma yaprağı kapatılarak yenilir.

13 Mayıs 2012 Pazar

ANNELER GÜNÜ PASTASI

Şeker hamuru ile anneler günü pastası tarifi
Anneler günü pastası nasıl yapılır
     Geçen sene Babalar Gününde, oğlum ile babasının eski günlere ait bir fotoğrafından pasta yapmıştım. Bu defa da Anneler Günü için, gene çok eski günlere ait bir fotoğrafımızdan, kendime anneler günü pastası yaptım. Aslında pasta bahane, ben asıl o güzel günlerden bir anı kalsın istedim. Fotoğrafta görmesem unutmuşum, o yıllarda oğlum üzerinde ne varsa çıkartıp attığı için, montunu çıkartıp hasta olmasın diye hırkasını, montunu ters giydirip, sırtından iliklerdik. Bir piknik alanında çekilmiş bu fotoğrafta ki, o çocuk ne kadar sarışın, minicikmiş, benim saçlarım ne kadar uzun ve gençmişim :( İnanılır gibi değil ama üzerinden yirmi yıl geçmiş...O minicik, sarışın çocuk artık kucaklara sığmayacak kadar büyük, değişmeyen tek şey o hala bizim minik oğlumuz ve kaç yaşında olursa olsun annesinin yaramaz çocuğu...Tüm annelerin ve kendini anne hissedip, anne sorumluluğu yüklenenlerin Anneler Günü kutlu olsun.

ÇOK YÖNLÜ BLOG ÖDÜLÜ

     Çok beğenerek izlediğim,blog arkadaşım Özlemaki'nin Yemek Günlüğü beni Çok Yönlü Blog Ödülüne layık görmüş.Çok çok teşekkürler,ödülümü aldım blog sayfalarım arasında ki en güzel köşede saklayacağım :) Ben de geleneği bozmayıp blog arkadaşlarıma  göndermeliymişim ama ben herkesi aynı heyecan ve takdir ile izliyorum.İzlediğim pek çok blogda bu ödülü almış.Ben de aralarında seçim yapamadım.En iyisi,beni izleyen,benim izlediğim tüm bloglara ayırt etmeden göndereyim diye düşündüm.

11 Mayıs 2012 Cuma

ELMALI AYVA TATLISI

Ayva tatlısı tarifi
Fırın poşetinde ayva tatlısı nasıl yapılır
Elmalı ayva tatlısı tarifi
     Yapılışı çok kolay, karamelize tadı ve rengi ile gerçekten çok hafif bu meyve tatlısını özellikle ağır yemek davetleri sonrasında tercih edebilirsiniz. Ayva tatlısının üzerine genellikle kaymak veya krem şanti konularak ikram edilir ama bizim gibi evinizde hayvansal hiç bir ürün tüketmeyen bir vegan var ise :) veya daha hafif bir tatlı istiyorsanız; siz de elmalı, üzümlü, tarçınlı, karanfilli bu alternatif aromatik tatlıyı, fırın torbasında pişirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet ayva 
  • 12 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet rendelenmiş elma
  • 1 adet rendelenmiş ayva 
  • Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz 
  • Yarım su bardağı kuru üzüm
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 7 - 8 karanfil
  
Yapılışı:
  • Ayvalar yıkanıp, soyulur.
  • İki parçaya ayrılıp, ortada ki çekirdekli kısım temizlenir.
  • Çekirdekli kısım, renk vermesi için daha sonra kullanılmak üzere saklanır.
  • Kararmamaları için, limonlu su dolu bir kap içinde bekletilir.
  • Ayvaların her yeri toz şekere bulanır.
  • Elma ve ayva rendelenir, kalan toz şekerle karıştırılır.
  • Ceviz ve kuru üzümler de eklenir.
  • Karışım ayvaların ortasında ki çukurlara doldurulur.
  • Ayvalar fırın poşetine yerleştirilir.
  • Ayvaların çekirdekleri, tarçın çubukları ve karanfiller de eklenir.
  • Fırın poşetinin ağzı bağlanıp, bir kaç yerinden iğne ile delinir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, bir saat ayvalar yumuşayıp, renkleri değişene kadar pişirilir.

10 Mayıs 2012 Perşembe

İZMİRLİ YEMEK BLOĞU YAZARLARI BULUŞMASI

     Bu pazar ,çok güzel bir bahar gününde,çok güzel bir bahçede,hepsi birbirinden güzel insanların birbirinden lezzetli ikramlarıyla bol sohbetli,neşeli bir gün geçirdik.Yeni arkadaşlıklarla,paylaşımlarla bitmesini istemediğimiz bir gün oldu.

     Hazırlanan pastalar,börekler,salatalar hepsi çok güzel görünüyordu.Hepsinden bir parça alıp, tadına bakmak istedim ama o kadar çok çeşit vardı ki...
     Önce ki yazışmalarımızdan katılacak arkadaşlarımızın genelde tatlı şeyler yapacağını öğrenince, ben Pirinç salatası yaptım.Umarım, beğenilmiştir.
 Bu arada, bu güzel toplantıyı katılımları ile renklendirip,bizi yalnız bırakmayan Dr.Oetker,Yonca Gıda,Yuva Maya ve CHICCY Bijuteri'nin hepimize gönderdiği zarif hediyelere çok teşekkürler...

İzmirli Yemek Bloğu Yazarları toplantısına katılan Bloglar,

6 Mayıs 2012 Pazar

PİRİNÇ SALATASI

Pirinç Salatası Tarifi
Pirinç Salatası Nasıl Yapılır      
Malzemeler:
  • 2 su bardağı basmati pirinç 
  • 2 adet kapya biber 
  • 2 adet yeşil biber 
  • 2 adet havuç
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır tanesi
  • 4-5 adet taze soğan 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 2 adet limonun suyu 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz  
Yapılışı:
  • Pirincin üzerine çıkacak kadar sıcak su konulup, yarım saat bekletilir.
  • Pirinçleri kırmadan, soğuk sudan geçirilip, süzülür.
  • İki su bardağı pirince, üç su bardağı su ve tuzu eklenerek pilav gibi pişirilir.
  • Piştikten sonra geniş bir kaba alınarak soğuması sağlanır.
  • Soğumuş pirince haşlanmış mısır taneleri, olabildiğince küçük doğranmış havuç, kırmızı ve yeşil biberler de eklenir.
  • Zeytinyağı, limon ve tuz karıştırılarak hazırlanan sos dökülüp, iyice karıştırılır.
  • Sosunu çekmesi için bir kaç saat dinlendirilir.
  • Taze soğanlar, dereotu ve maydanoz da doğranıp, salataya en son eklenir.
  • En üste birkaç yemek kaşığı daha zeytinyağı eklenerek servis edilir.

UNUTMA BİZİ


...Yirmi iki yaşlarındaydık öldürüldüğümüzde,
   Ey halkım unutma bizi,
   Henüz çocukluğumuzu bile yaşamamıştık.
   Bir kadın eline değmemişti ellerimiz .Bir sevgiliden mektup bile alamamıştık daha.
   Bir gece sabaha karşı, pranga vurulmuş ellerimiz ve ayaklarımızla çıkarıldık idam sehpalarına.
   Herkes tanıktır ki korkmadık,içimiz titremedi hiç.
   Mezar toprağı gibi taptaze,mezar taşı gibi dimdik boynumuzu uzattık yağlı kementlere.
   Asıldık ey halkım,unutma bizi.

        Özgürlüğe adanmış bir top çiçek gibiyiz şimdi ,hep birlikteyiz.
             Ey halkım unutma bizi,unutma bizi,unutma bizi,
                  Unutma bizi...

3 Mayıs 2012 Perşembe

DENİZ FASULYESİ SALATASI

Deniz fasulyesi salatası tarifi
Deniz fasulyesi salatası nasıl yapılır
     İlk bakışta deniz börülcesine benzeyen deniz fasulyesi, bünyesinde tuz barındırmadığından pişerken tuz ekleniyor ve içinde sert dalları bulunmadığından, haşlandıktan sonra soslanıp hemen servis edilebiliyor.Sadece zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş sarımsak ve tuz ekleyip servis edebileceğiniz gibi; domatesli, sarımsaklı sos ile veya yoğurtlu, sarımsaklı sos ile de değişik lezzette salatalar, mezeler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet deniz fasulyesi 
  • 2 - 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2 - 3 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Deniz fasulyelerinin kök kısımları kesilip, temizlenir.
  • Bol su ile birkaç defa diplerinde toprak kalmayana kadar yıkanır.
  • Sirkeli suda biraz bekletilir.
  • Çatala gelecek uzunlukta kırılır.
  • Kaynamış suyun içine atılıp, biraz diri kalacak şekilde 10 dakika haşlanır.
  • Süzüldükten sonra yeşil renkte kalması için soğuk suyun içine atılır.
  • Tekrar süzgece alınıp, süzdürülür.
  • Deniz fasulyelerinin üzerine zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş sarımsak ve tuz eklenir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...