22 Aralık 2017 Cuma

PEKMEZLİ ZENCEFİLLİ TARÇINLI KURABİYE

Pekmezli kurabiye tarifi
Pekmezli, zencefilli, tarçınlı, karanfilli kurabiye tarifi
Yaprak kurabiye tarifi
Yeni yıl kurabiyesi tarifi
     Uzun zamandır nereye koyduğumu hatırlayamadığım tarif defterimi bulunca; bir zamanlar sıkça yapıp severek yediğimiz pekmezli, tarçınlı, zencefilli, karanfilli mis kokulu kurabiyeyi de tekrar hatırlamış oldum ve hemen iki ölçü yaparak İzmirli Bloggerların düzenlediği Koruncuk Vakfı yararına yapılan toplantıya giderken bu kurabiyeleri götürdüm. Geçmiş yıllardaki toplantılarımız gibi evden herkes bir şeyler yapıp getirecek olunca çok fazla yiyecek olacağını düşünüp, herkesin tadına bakabilmesi için hamuru küçük yaprak kalıplarıyla kestim; siz isterseniz su bardağıyla bile kesip, bu mis kokulu kurabiyelerden yeni yıl sofralarınız için yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 türk kahve fincanı pekmez 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 1 tatlı kaşığı dolusu toz zencefil 
  • 1 tatlı kaşığı dolusu toz tarçın 
  • Yarım çay kaşığı toz karanfil
  • 2,5 su bardağı un 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, toz şeker, pekmez ve yumurta çatalla veya el çırpıcısı ile iyice çırpılır.
  • Elenmiş una toz zencefil, tarçın, karanfil ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Un iki üç defada pekmezli karışıma eklenerek, ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur streç filme sarılarak veya naylon poşete konularak buzdolabında dinlendirilir.
  • Hamur iki yağlı kağıt arasında merdane ile ince açılır.
  • Açılan hamurdan kalıpla istenen şekiller çıkartılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenerek servis edilir.

4 yorum:

  1. Pekmezli kurabiyeler harika görünüyor. Ellerinize sağlık. Yaprak kalıları da kurabiyelere ayrı bir güzellik katmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Tam yeni yıl kurabiyesi kategorisinde zencefilli, tarçın kokulu :) Yaprak şeklinde ki kalıbın sadece dış kısmı var aslında, ben güzel olacağını düşünerek bıçağın tersiyle yaprağa damarlar çizdim.

      Sil
  2. Harika bir görünüm, detaylı bir tarif. Ben de uzun zamandır yapmamıştım. Sağlıklı tarifleri tercih ediyorum. Elinize sağlık. Teşekkürler.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek çok kişinin iki satırda anlattığı tarifleri bile böyle uzun uzun yazma gibi bir durumum var, umarım anlaşılıyor ve işe yarıyordur :) Çok teşekkür ederim Makbule hanımcığım, sevgilerimle.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...