12 Kasım 2014 Çarşamba

YABANİ PIRASA ( KÖRMEN ) BÖREĞİ

Yabani pırasa böreği tarifi
Yabani pırasa böreği nasıl yapılır
Körmen böreği tarifi
Hazır yufka böreği tarifi
     İlk bakışta minik pırasaları andıran, körmen de denilen yabani pırasalar, diğer pek çok ot ve mantar gibi yağmurlardan sonra pazarlarda yer almaya başladı.Genellikle bağ halinde satıldığından ve pişince miktarı azaldığından dolayı ben ölçüyü üç bağ olarak verdim.Bağ ölçüsünün anlaşılabilmesi için de yabani pırasaları aldığım Sığacık pazarındaki tezgahın fotoğrafını fikir vermesi için yazının sonuna koydum :) Böreği yaparken isterseniz iç malzemesine lor veya peynir ekleyebilir ayrıca yabani pırasadan gözleme, omlet yapabilir yada kavurup yumurta kırabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 adet yufka 
  • 3 bağ yabani pırasa ( Körmen ) 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Susam
Yapılışı: 
  • Yabani pırasalar ayıklanıp, iyice yıkanır.
  • İnce ince doğranıp, zeytinyağında karıştırılarak kavrulur.
  • Tuz, kırmızı pul biber ve karabiberi eklenir.
  • Başka bir kapta zeytinyağı ve süt karıştırılır.
  • Yufkanın biri tezgahın üzerine yayılıp, zeytinyağı süt karışımı ile yağlanır.
  • Yufka ikiye katlanıp, düz kenarı boyunca iç malzemesi yayılır.
  • Kenarları biraz içe doğru katlanarak rulo yapılır.
  • Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Diğer yufkalarda aynı şekilde yapılıp, tepsiye yan yana dizilir.
  • Üzerine yağlı karışım veya çırpılmış yumurta  fırça ile sürülür.
  • Bıçakla kesilip, dilimlenir ve susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında börek kızarana kadar pişirilir.

4 yorum:

  1. daha yeni zeytinyağlı pırasayı paylaştım bende .
    çok güzel bir lezzet çok seviyorum ama bu türünü hiç görmemiştim .
    elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yabani pırasa maalesef her yerde bulunmuyor.Etrafınızda köylü pazarı varsa oralara bakabilirsiniz.Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  2. Eskiden pek pazar gezmezdim o yüzden pek bilmiyorum bu tür yabani otları. Şimdilerde iş çıkışı uğruyorum hemen. Bugün de bakayım bunlardan varsa alayım, çok merak ettim. Böreğin her türlüsünü severim. Nefis görünüyor sizin böreğiniz de. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.Yabani pırasanın böreği de, yumurtalı kavurması da güzel oluyor bulursanız denemenizi öneririm.Sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.