16 Temmuz 2014 Çarşamba

KARPUZ KABUĞUNDAN REÇEL YAPMAK :)

Karpuz kabuğu reçeli tarifi
Karpuz kabuğu reçeli nasıl yapılır
Kireçsiz karpuz kabuğu reçeli tarifi
     Karpuz kabuğundan reçel yapıldığını görünce, aklıma ilk olarak ''Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak '' filmi gelmişti :) Portakal kabuğu reçeli oluyor, karpuz kabuğu neden olmasın diye düşünüp, karpuz kabuklarının da işe yarayacak olması fikri beni sevindirmişti ama gene de kabukları sertleştirmek için kireç içinde bekletilmesi gereken tariflerle uğraşmaya vaktim olmamıştı.Sonra beğenerek izlediğim, Tuz Ekmek sayfasında bu reçelin karbonatlı suda bekletilerek de olabildiğini okuyunca hemen denedim.Tarifte bir gece karbonatlı suda bekletilmesi gerekiyordu ama o gün benim işim çıkınca iki gün beklediler, normalde de bu kadar kıtır oluyor mu yoksa benimkiler fazladan bekleyince mi bilmiyorum kıtır kıtır, şeffaf, cam gibi değişik bir reçel oldu.Bu reçelde kabukların sadece beyaz kısımları dilimlenerek kullanılıyor ve ayıklanmış miktarının yarım kilogram olması gerekiyor.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram karpuz kabuğunun sadece beyaz kısımları 
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • 5 su bardağı su 
  • 1,5 yemek kaşığı karbonat 
  • 1 dal ıtır yaprağı
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 adet nohut büyüklüğünde limon tuzu
Yapılışı:
  • Karpuz kabuklarının sadece beyaz kısımları ayrılıp, istenen şekilde dilimlenir.
  • Karbonatlı su içinde bir gece bekletilir.
  • Kalın tabanlı bir tencerede üstünü örtecek kadar su ile iki dakika kaynatılıp, süzülür.
  • Soğuk su ile yıkanıp tekrar üzerini örtecek kadar su ile iki dakika daha kaynatılıp, süzülüp, yıkanır.
  • Reçel pişirilecek tencereye su, şeker, haşlanıp süzülmüş karpuz kabukları konulup şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Önce orta sonra kısık ateşte şeffaflaşana kadar kaynatılır.
  • Koyulaşınca ıtır dalı, limon tuzu ve limon suyu eklenip kaynatmaya devam edilir. 
  • Reçel kıvamını alınca kavanozlara konulup, kapağı kapatılıp ters çevrilir.

41 yorum:

  1. buradan lezzetli görünüyor. benim bildiğim karpuz reçeli yaparken kirece yatırılır(mış).kendim yapmadığım için yapanların aktardığı bir bilgi. karbonat ta aynı neticeyi veriyor mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kirece yatırmak gözümde büyüdüğünden ben de denememiştim kirece yatırılınca ne kadar daha kıtır oluyor bilmiyorum ama bu hali de kıtır kıtırdı.Az da olsa deneyin bence,umarım bu halini de beğenirsiniz.Sevgiler.

      Sil
    2. Canım ya görüntüsü muhteşem tadı kim bilir ne kadar güzeldir.Ellerine sağlık

      Sil
    3. Teşekkürler,tadı da şekerleme gibi güzel oldu.sevgiler.

      Sil
  2. merhaba. harika olmuş. süper karpuz kapuğu reçeli yazmalısınız ismine .. Karbonatla bende deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabuklar karbonatla da sertleşti,kirece yatırmaya gerek kalmadı.Umarım beğenirsiniz,sevgilerimle.

      Sil
  3. Hmmmm, ıtır ne de güzel kokutmuştur onu. Değişik görünüyor, şeffaf şeffaf. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Itır piştikten sonra çıkartılıyor ama kokusu kalıyor tabii ki.Çok teşekkürler,sevgiler.

      Sil
  4. Merhabalar. Reçel nefis görünüyor. Çok merak ettim ben de bu hafta sonu yapmayı planlıyorum. Bakalım nasıl olacak. Size afiyetler olsun. Sevgilerimi bıraktımmmm....:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Selda'cığım.Sana da kolay gelsin ,eminim çok güzel yaparsın.Sevgiler.

      Sil
  5. Ellerine sağlık Nergis cim uzun zaman önce bir arkadaşımda yemistim ve hala tadı damağımda diyebilirim. Bende kirece yatırma işinden dolayı yapamamisimdir mutlaka deneyeceğim. Teşekkürler, Sevgiler. ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kirece yatırma vakit alıcı bir işlem gibi geldiğinden ben de işin kolayına kaçtım Selcen'ciğim :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  6. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor ıtır yaprağı bulamazsak ne koymamızı tavsiye edersiniz acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki tarçın çubuğu veya karanfil konulabilir, sevgiler.

      Sil
  7. Meyveler sizin elinizde şerbete, reçele ve en güzel hallerine bürünüyor,Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel sözler bunlar, umarım hakediyorumdur :) Çok çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  8. Reçel yiyen olsa evde denerdim,ellerine sağlık ,önce hadi canımm dedim ama haklısın neden olmasın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıtır kıtır çok da güzel oldu Hatice'ciğim, gerçi biz de pek yemiyoruz ama gene de olmazsa olmuyor yapıyoruz işte :)

      Sil
  9. çok ilginç olmuş daha önce görmemiştim hiç bunu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk gördüğümde bana da olmaz gibi gelmişti ama denemeden duramadım.Sevgiler.

      Sil
  10. Hiç duymamıştım çok ilginç bir tarif. Paylaştığınız için teşekkürler. Hazır karpuz mevsimiyken denemek lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem karpuz kabukları değerlenmiş oluyor hem de cam gibi kıtır kıtır bir bir reçel oluyor.Size de kolay gelsin.Sevgiler.

      Sil
  11. Canım geçen sene denedim bir kere rengi böylee sarı olmadı birde karbonat koktu aynı ölçü ve tarife bağlı kalmıştım.Sadece ıtır yerine bir kaç tane karanfil koymuştum.Renginin biraz koyu olmasını karanfile bağladım. Sonra bir daha denedim bu defa tutturdum gerçekten çok beğenildi bu senede yapacağım. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir an yazdıklarını okuyunca olmamış diye korktum ama neyse ki sonunda olmuş :) Size de afiyet olsun, sevgilerimle.

      Sil
  12. Karbonatlı su içinde bekletileni duymamıştım. Ben kireçte bekleterek yaptım. Seneye kısmetse karbonatlısını deneyeceğim. Bu sene reçel stokları tamam..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karbonatlısı çok daha az işlem gerektirdiğinden çok pratik.Reçellerinizi iyi günlerde yiyin, elinize sağlık :) Sevgiler.

      Sil
  13. Ah ellerinize sağlık, bayılıyorum bu tariflerinize (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Aslı .) Sevgilerimle.

      Sil
    2. Merhaba dediğiniz gibi karbonatli suda beklettim hasladiktan sonra yumuşadı kabuklar öylemi olması gerekiyor

      Sil
    3. Karbonatlı suda bekledikten sonra sertleşmesi gerekiyordu ama reçel kıvamı aldıktan sonrada mı yumuşak oldu ?

      Sil
  14. Ellerine sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  15. Ellerinize sağlık.ancak sormak isterim yarım kilo kabuğa 5 bardak şeker fazla gelmiyor mu(yani çok tatlı olmaz mı)?teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu tarifi Tuz Ekmek sayfasından yapmıştım, orada da yaklaşık o kadar şeker kullanılmıştı.Siz çok tatlı sevmiyorsanız şeker miktarını biraz azaltabilirsiniz.Sevgiler.

      Sil
  16. çok kötü bir kokusu var anlamadım neden kaynaklandı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıcak bir ortamda bir geceden daha uzun bir süre bekletmiş olabilirsiniz yada karpuzunuz ince kabuklu muydu acaba ?

      Sil
  17. Merhabalar! Karpuzu cok severim, karpuz kabugu recelini bu sene ilk defa Datca´da esimin ailesi ile birlikte tatdim. Evime gelince kendimde sizin tarifinizle hazirladim ve sogumasini bekliyorum simdi :))
    Inanilmaz lezzetli görunuyor. Emeginize, ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar! Karpuzu cok severim, karpuz kabugu recelini bu sene ilk defa Datca´da esimin ailesi ile birlikte tatdim. Evime gelince kendimde sizin tarifinizle hazirladim ve sogumasini bekliyorum simdi :))
    Inanilmaz lezzetli görunuyor. Emeginize, ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de ellerinize sağlık, umarım çok güzel olmuştur :) Çok teşekkürler, sevgilerimle.

      Sil
    2. Suan kahvaltida yiyoruz, tadi harika... kitir kitir, seffaf ve lezzetli. <3

      Sil
    3. Beğenmenize sevindim, afiyet olsun.Sevgilerimle.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...