16 Haziran 2014 Pazartesi

SÜBYE (KAVUN ÇEKİRDEĞİ ŞERBETİ)

Kavun çekirdeği şerbeti tarifi
Kavun çekirdeği şerbeti nasıl yapılır
Sübye tarifi
Kavun çekirdeği sübyesi nasıl yapılır
     İzmir'de ve Ege'nin bazı ilçelerinde nerede ise beş yüz yıldır güneşte kurutulmuş kavun çekirdeklerinden yapılmakta olan; Sefarad Mutfağına ait Sübye yani Kavun Çekirdeği Şerbeti; geleneksel şerbetlerimizi hatırlamak isteyenler, farklı lezzetlere açık olanlar  ve özellikle veganlar için yüksek miktarda A vitamini ve potasyum içerdiğinden tercih edilmesi gereken alternatif içeceklerden...Sübye; şerbetçilerde bir yıl öncesinden kurutularak bekletilen kavun çekirdeklerinden yapılıyormuş ama ben az miktarda yapacağımdan son günlerde yediğimiz kavunların çekirdeklerini İzmir'in sıcağında iki gün bekletip, kurutarak kullandım.Tercihen hafif boza kıvamında olması istenen sübyeye damak zevkinize göre klorsuz içme suyu ve şeker ilavesi yaparak fazla bekletmeden tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı kavun çekirdeği 
  • 4 su bardağı içme suyu 
  • 1 su bardağı toz şeker 

Yapılışı:
  • Kavun çekirdekleri kavunun lifli kısımlarından ayrılıp, yıkanır.
  • Tepsiye yayılıp, güneşte iyice kurutulur.
  • Güneşte kurutulmuş kavun çekirdeklerine çok az şeker eklenip, havanda veya mutfak robotunda parçalanır.
  • Kaynayan suya parçalanmış çekirdekler ve şeker eklenip, beş dakika kadar kaynatılır.
  • Ocaktan alınıp, soğutulur.
  • Buzdolabında bir gece bekletilir.
  • Rengi beyazlaşan sübye temiz bir tülbentten geçirilip, cam sürahiye alınır.
  • İstenirse buz ilavesi ile soğuk servis edilir.

31 yorum:

  1. Harika ,yine hiç bilmediğim bir tarifle karşılaşıyorum Sevgili Nergis.Her yaz bizim evde tekrarlanan kavun çekirdeği kurutma işlemi bu tarifle ziyan olmayacak.Tadı çok güzel olan kavun çekirdeklerini eşim ekilmek üzere özenle ayırır ve kurutmak için serer güneşe sonra da unutur ,ben atmaya kıyamam saklarım kıyıda köşede tohumların arasında.Ekilemez bizim kavun tohumları yine unutulur ekim zamanında. Özel ekim yeri gerekir bildiğim kadarı ile şimdilik o da bizde yok. Ben onları topluca buluşturuyordum toprakla ,çöpe atmaya kıyamıyorum hiçbir tohumu .Şimdi harika tarifle içeceğimiz olacak ,çok teşekkürler.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzu Sarıyer'ciğim aslında beş yüz yıla yakın zamandır bu topraklarda yapılmasına rağmen zamanla bazı tarifler unutuluyor herhalde...Kemeraltı'nda ki bazı şerbetçilerde de satılıyor ama nasılsa siz de çekirdekten yana bir sorun yokmuş evde de yapabilirsiniz :) Umarım tadını beğenirsiniz ama en azından vitamin değerleri ve çekirdeklerin çöpe gitmemesi için deneyebilirsiniz.Her şey gönlünüzce olsun tohumlarınızı ekebileceğiniz toprağınızda keyifle yudumlayın sübyenizi :)

      Sil
    2. Bu tarif yazılmış fakat çekirdek oranı ve su oranı yazılmamış onunla ilgili bilgi rica edebilirmiyim. Merak ettim kendime yapacağım çok şeylere faydası varmı ;) eger uygun olursanız serhanyapar212@mail.com adresime yollayabilirseniz sevinirim bu ve benzeri mevsiminde yapılabilecek tarifleri ki boşa çöpe gitmesin doğa da herşeyin faydası var . Şimdiden teşekkürler

      Sil
    3. Serhan bey malzemeler kısmında ölçüleri yazdım ama siz oran derken başka bir şey mi kastettiniz, ben mi anlayamadım acaba.

      Sil
  2. Yaz mevsimine güzel ve şifalı bir içecek tadını da merak ettim ellerinize sağlık sunum harika :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim,bundan sonra kavun çekirdeklerimizi atmıyoruz değerlendiriyoruz :) Sevgiler.

      Sil
  3. Nergis'cim, bunu ilk kez duydum.Hemen yapıp ,tadına bakacağım. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Ihlamurcum,sübye çabuk bozulup,şişelenemediğinden dışarılarda pek satılmıyormuş ve hemen tüketmek gerekiyormuş onun için fazla bilinmiyor herhalde ama Kemeraltı'nda,Tire'de halen satılıyor.Aslında tam sana göre sağlıklı ve doğal bir içecek,umarım tadını beğenirsin.Sevgilerimle.

      Sil
  4. İlk kez duydum ben de. Çok hoş bir tarif. Badem sütünün hazırlanışına benziyor. Denemek gerek. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu mevsimde kavun çok nasılsa, hem çekirdekleri de işe yaramış olur .Sevgilerimle.

      Sil
  5. Bende ilk kez sizden ogrendim. Bundan boyle kavun cekirdeklerini saklayio kurutup ilk firsatta deneyecegim. Guzeltarifiniz icin cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim kültürümüzün unutulmaya yüz tutan şerbetlerinden biriymiş,hatırlattığıma sevindim,umarım tadını da beğenirsiniz.Sevgilerimle...

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler,siz de harikasınız :) Sevgiler.

      Sil
  7. Merhaba somatayı da yapar mısınız. Ben yapamadım da. Sevgilerimde. Tarifler harika.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum,'' Annesinin Kızı '' kitabından tarif alarak somata yapmıştım ama bayram sonunda yayınlamayı düşünüyordum.Sizin ki neden olmadı tadını mı sevmediniz acaba.İyi bayramlar.

      Sil
  8. Harika mutlaka ama mutlaka yapacağım. Ilk kez duydum. Teşekkürler. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz :) Sevgilerimle.

      Sil
  9. Çok değişik ve güzel bir tarif. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kavun kokulu, serin serin güzel bir içecek :)

      Sil
  10. İlk defa gördüm bunu, elinize sağlık (:

    YanıtlaSil
  11. Kavun çekirdeğinden şerbet yapıldığını sayenizde öğrenmiş oldum. Hazıra alışmaktan dolayı unutulmuş değerler arasında sanırım. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten o kadar hazıra alışıldı ki, iki limondan bir limonata bile yapmayıp hazır alınıyor :( Hazır içeceklere alternatif olması için, değişik şerbetler paylaşmaya çalışıyorum.Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  12. Ellerine sağlık.Farklı bir tarif tadınıda çok merak ettim .Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz boyu yenilen kavun çekirdeklerini biriktirip, yapabilirsiniz.Umarım tadı da hoşunuza gider :) Sevgilerimle.

      Sil
  13. Ay ben o çekirdekleri hep atıyorum. Bundan sonra kesinlikle değerlendireceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyüklerimiz her şeyi değerlendirmişler, ne ilginç fikirler üretmişler değil mi :) Bize de hatırlatmak düşüyor ki, bu lezzetler unutulmasın.

      Sil
  14. Kavun çekirdeği şerbeti tarifi için teşekkürler yine her zamanki gibi çok lezzetli duruyorlar elinize sağlık... teşekkürler.

    http://microsoftteknolojileri.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  15. Kavun çekirdeğini hazır olarak nereden tedarik edebilirim ben izmirden erkan

    YanıtlaSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...